Profesionální kalibrace Televize

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Plutotype 3. 1. 2014 21:59

Kalibrácia nie sú len farby. Je to komplexnejši proces a je založený na meraní a overovaní.

Neexistuje consumer grade TV / projektora, ktorý by presetom ponúkol presný obraz. Z mojej skúsenosti najbližšie tomu majú THX cinema presety od Panasonicu na ich plazmách. Odchýlka na nich je ale stále okolo dE4 až dE5 a to sa týka nielen farieb a aj vyváženia bielej ( šedi ). Ostatné TV sú na tom ešte horšie aj keď zvolíme kino režim.

-- 3. 1. 2014 22:09 --

@ hexxisek

Áno zapamatal si si dobre. SONY okrem najnovších 4k projektorov neponúka vo svojich HDTV a UHDTV Color Management modul ( Pokročilé nastavení barev :-) ). Pravda je, že presnosť farieb v cinema režime je veľmi dobrá. Samozrejme, že čím viac kontroliek, tým sa dá odchýlka stiahnuť na úroveň, ktorá je bližšie definovaným pozíciám vo farebnom priestore.
THX certified video calibrator Level I+II
Sony Bravia KDL-55HX850, Yamaha YRS-1100
HTPC: MPC-HC, madVR, ReClock
smakvideotech.com/blog
Plutotype
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod cybernetworm 3. 1. 2014 22:58

Kalibrovat něco co nemá CMS je očistec. Jediná možnost je pak videoprocessor nebo HTPC a hodně nervů... Kdyby někdo z Prahy rád zkalibroval TV nebo projektor, jsme taky k mání a jelikož nejsem účastník THX školení tak si mohu dovolit nabídnout rozumnou cenu. Používáme CMphoto(v podstatě to samé co I1pro - delta je mezi nimy extra malá, ale i přesto mám ofset o I1pro) a I1D3 pro rychlost... Obě sondy jsou skoro nové a pro oboje mám udělaný ofset,takže jsou dost přesné. Jinak se vyplatí kalibrovat až ty lepší TV, pže i když občas i ty levnější CMS mají, tak stojí za ... a nevyplatí se do toho investovat. A onen zmíněný přesaturovaný gamut je prostě způsoben marketingem, pže víc pruhů je víc adidas.
cybernetworm
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod HONZIK63 4. 1. 2014 11:04

Tak mě ty předchozí řádky coby koukatele na Sony byť jen šestkové řady celkem zahřály u srdíčka.
Koukal jsem na ty křivky u např. tohoto modelu a kromě modré jsou celkem v lajně.
Modrá se dá posunout pomocí [Clear White] vyvážení bílé.
http://www.hdtvtest.co.uk/news/sony-kdl ... 113237.htm

-- 4. 1. 2014 11:20 --

http://www.hdtvtest.co.uk/news/panasoni ... 312779.htm

No ale u Panasonicu např. TX-P42ST60 3D v režimu 3D je to takový maras ,jakoby se ve fabrice bavili spíše o ženských než o křivkách . :shock:
HONZIK63
Junior

Odeslat příspěvekod Houdis 4. 1. 2014 12:25

Honzik63: Zdravím, jsem čerstvým majitelem Sony 50W656. Přecházel jsem z 6 let staré plazmy Panasonic a zatím jsem vcelku spokojen. Co mě nejvíc vadí jsou pozorovací úhly. Clouding mám lehký pouze v dolních rozích. S čím bych potřeboval poradit je nastavení parametrů (kalibrace), abych se dostal na křivky dle uváděné recenze. Mohl bys mi poslat parametry jak je máš nastavené v režimu "cinema". Jak jsi celkově s TV spokojený?
Houdis
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod stormborec 4. 1. 2014 12:54

Tohle je základní nepochopení - přece v té továrně to neposouvají všechno schválně, aby se to pak dalo "na dálku zkalibrovat" tím že ti někdo pošle jeho nastavení.
To dE mě docela překvapilo - na digitalversus většinou naměří pod 3 u většina TV
LG 32LH5000 (2009) 120Hz, IPS EEFL
Samsung 40NU7192 (2018) 60Hz, VA LED
stormborec
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Maciej Koper 4. 1. 2014 18:41

Nick Slaughter píše:Jsem z Ostravy, vlastním plazmu TX-P55ST60e a plánuji si ji zkalibrovat, zejména pro její výborné hodnocení všude možně.

Proto jsem se rozhodl založit obecné téma ohledně kalibrace televizí. Kalibroval někdo skrz firmu/odborníka? Máte zkušenosti? Kolik to stojí? Vydrží televize na svých hodnotách X let, nebo je třeba po nějaké době překalibrovat? A hlavně, STOJÍ TO ZA TO?
Všechny zkušenosti pište sem, prosím.
Na rozjezd sem našel tuto firmu, stránky vypadají věrohodně, ale chybí zkušenosti uživatelů.
http://skalibrujtv.cz/


Hello and welcome everyone here. My name is Maciej and I'm the CEO of skalibrujtv.cz. I hope my visit here won't be received as advertising myself (like it was on one competing forum). I decided to register when I had seen some traffic going to my website from this domain.

So I'm here to answer your questions regarding display calibration. Skimming through the topic i made a list of them:

- how long does the calibration work? In other words when do i need to order recalibration for Panasonic plasma? - Based on my experience the image shifts after one year and half if you watch it every day for few hours. By "shift" I mean a change that will be noticeable after recalibration so, the one-and-half year time is the minimum after which you should consider recalibration. It's obviously not mandatory. The image will be still better than before.

- Can i use the TV in a different room after calibration? Yes, you can. The light doesn't affect the image since the TV is a self-emitting device (unlike a projector). Of course you should pay attention to the surrounding of your TV. If your wall is painted yellow the image will appear cooler and no settings will compensate for that.

- Can i connect different sources? Yes, you can. HDMI Inputs are logically the same source and the same settings can be applied to them. All you need to do is to make sure the source doesn't degrade the signal itself. Most of new generation BD players don't if proper settings are applied (you can always call and ask about that).

- Will I notice a difference? Yes you will. Your satisfaction depends on the attention that you pay to image quality but there's always a noticeable difference.

@Nick Slaughter Congrats for buying a decent TV. I have the same one personally. Here's a photo of it with all my meters (spectrometers and colorimeters) aww no... my Klein K-10A is missing ;)

Obrázek

Feel free to ask me any question!
Maciej Koper
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Tonito 4. 1. 2014 20:16

Zajímavé vlákno. Jelikož o tom taky přemýšlím, budu to tady sledovat ...
TV - PANASONIC TX-P60ZT60E A professionally calibrated!
BD player - PANASONIC DMP-BDT700EG
AV receiver - PANASONIC SA-BX500EG-K
Speakers - 4 x PANASONIC SB-PF800E-M, PANASONIC SB-PC800E-M, PANASONIC SB-WA800E-M
Tonito
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod stormborec 4. 1. 2014 20:21

Když si přepnu do Kino režimu a vidím žlutě, tak asi kalibrace není nic pro mě
LG 32LH5000 (2009) 120Hz, IPS EEFL
Samsung 40NU7192 (2018) 60Hz, VA LED
stormborec
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod hexxisek 4. 1. 2014 20:27

Já jsem takhle třeba u souseda na Sony HX820 viděl zase všechno dost namodrale, na domací ST50 zas byla bílá barva narůžovělá, Plutotypovo měření nejen vše odhalilo, ale kalibrace pomohla k odstranění těchto neduhů. Obraz je na první pohled jako by přirozenější, klidnější, v případě výše zmíněné LCD i příjemnější na oči jelikož tam byla šílená svítivost a divoký podsvícení (dimming), zlepšili se detaily. A navíc já jako i plus vidím to, že pokud někoho videotechnika baví a je svým způsobem nadšenec, tak Plutotype vám přes večer nabifluje do hlavy takových věcí, že vám z toho bude ještě další týden praskat hlava :-))
Macbook Pro 13" 2011 early / iPhone 5S / Harman Kardon AVR 100 + QLN Qubic 2 / Optoma HD131xe - 90" úhlopříčka / Beats Solo 2
hexxisek
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod stormborec 4. 1. 2014 20:44

Tak, mám takovej dojem, že starý skleněný CRT byly od výroby daleko líp nakalibrovaný než dnešní LCD - nevím čím to je - možná CRT technologie není tak náchylná z principu k nějakým barevným odchylkám. Koukám na takovej středně drahej starší TN monitor a tam jsou třeba obličeje správně barevný, podobně jako na strarým CRT. Ale ta LCD TV když jsem ji koupil před 3,5 rokem - režim "standard" - nicmoc a režim "kino" nekoukatelný - prostě všechno žlutooranžový. Tak jsem tam dal "standard", vypnul dynamické zabarvení a kontrast - a není to nic extra, ale pořád lepší než o co je k vidění v obchodě.
LG 32LH5000 (2009) 120Hz, IPS EEFL
Samsung 40NU7192 (2018) 60Hz, VA LED
stormborec
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod hexxisek 4. 1. 2014 20:53

stormborec: to bych tedy ani tak neřek. s pletovkama a barvama bylo u crt taky dost trápení. alespon dle mojí zkušenosti.
Hlavním důvodem bude ale asi to, že před 20 lety na 60cm CRT, která byla doma šoupnutá kolik metru někde buh ví kde v obývaci steně nikdo moc nějakou kalibraci neřešil jelikož vrcholem té doby byly VHS a to, že ten tv měl vůbec barvy :))) a co si ještě matně pamatuji, kolik crt tv mělo vůbec nějaké možnosti nastavení obrazu resp. jaké to byly možnosti že ;-)
Macbook Pro 13" 2011 early / iPhone 5S / Harman Kardon AVR 100 + QLN Qubic 2 / Optoma HD131xe - 90" úhlopříčka / Beats Solo 2
hexxisek
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod cybernetworm 6. 1. 2014 00:02

Okem člověk nic nevidí, je velmi přispůsobivé. Ten kdo bude 10let koukat na TV co má studené barvy a pak mu někdo zkalibruje správně jak grayscale tak gamut, tak mu bude připadat všechno najednou načervenalý... Naštěstí se to rychle srovná :) Okem se nedá hodnotit pokud někdo nemá hodně nakoukáno - myšleno na ty správné barvy. I když je pravda že velmi přesaturované barvy vidí i laik. Ale v obchodě Vám budou říkat, že ten obraz je vlastně takový "šťavnatější" (i když je úplně vedle :)).
cybernetworm
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod marts 8. 1. 2014 00:09

Tak jsme se dnes večer u Nicka Slaughtera podívali, jak to vidí moje sonda na jeho plazmě.
Záměrem bylo nic nepřestavovat (to přenecháme profesionální kalibraci, moje SW licence to neumožňuje), pouze zkusit porovnat, jak moc se liší firemní přednastavení od ideálu a taky jak je na tom TV, pokud se použijí kalibrační hodnoty získané z fór které se zabývají recenzemi a kalibrací (Nick případně doplní, kde ty hodnoty získal).
Měřené parametry měly být následující: vyvážení bílé na 11 stupňové škále šedi, úroveň gamma korekce a shoda barevného prostoru (gamut) pro HD video podle doporučení ITU-R BT.1886 a BT.709.

Pro měření je potřeba: měřené zařízení (v předchozích příspěvcích uvedená TV), měřící sonda (X-rite i1 Display Pro), vyhodnocovací zařízení (notebook s programem CalMan 5) a zdroj testovacího signálu (MMC PopcornHour, posléze HDMI výstup z PC).

A právě u zdroje signálu jsme narazili na komplikace. V domácích podmínkách je nejlepší použít testovací Bluray disk vložený do přehrávače. V tomto případě bylo k dispozici pouze MMC a tak jsem vytáhl potřebné 3 videosoubory na USB flashdisk. Bohužel, MMC tyto soubory příliš nechutnaly a tak jsme přešli na generování signálu z PC. Nejprve jsme zkoušeli generátor zabudovaný přímo v Calman 5, který je ale nejspíš určen pro kalibraci počítačových monitorů. Okno s testovacími obrazci totiž nejspíš pracuje s počítačovými úrovněmi černé a bílé, tedy s plným rozsahem 0 až 255, což je pro TV která na HDMI vstupu očekává televizní úrovně (černá je 16, bílá 235) nepoužitelné. Calman sice má nastavení, kde se dá vybrat, které úrovně má použít, ale toto platí zřejmě pouze pro externí generátory, protože přepnutí nemělo vliv na měřené hodnoty (domnívám se, že by se mělo projevit na tvaru gamma křivky).
Jako nouzové řešení jsem tedy zvolil vytvoření vlastního testovacího signálu ve střihovém program Sony Vegas Pro. U něj vím, jakým způsobem má udělaný výstup a taky, že si mohu vytvořit libovolný odstín v rámci dostupného barevného prostoru a ihned vidím na zabudovaných měřičích, jestli to, co bude vystupovat, je přesně ten signál který potřebujeme.
Mezitím, co jsem si připravoval signály, se nám alespoň televizor zahřál na provozní teplotu a tak jsme pak hned potom mohli přistoupit k finálnímu měření.

Výsledky berte jako orientační, nicméně vzhledem k výrazným rozdílům mezi naměřenými hodnotami u nastavení podle parametrů z jiného (zkalibrovaného) kusu a hodnotami naměřenými při základním nastavení od výrobce, by naše zjištění mohlo sloužit jako předběžné varování.

Pro upřesnění – kalibrační parametry získané z fóra byly nastaveny na vstupu HDMI1, a vstup HDMI3 byl s parametry z výroby. U obou vstupů bylo barevné podání nastaveno na „Teplé“.

Pro ilustraci několik obrázků:

HDMI1 - nastavení podle internetu (dost ustřelené vyvážení bílé)
Obrázek

HDMI3 - nastavení z továrny (celkem to jde)
Obrázek

HDMI1 - nastavení podle internetu (zelená je blíže správnému místu, ale tyrkysová a žlutá jsou na tom poněkud hůře)
Obrázek

HDMI3 - nastavení z továrny (méně extrémů než internet, ale určitě to jde i líp)
Obrázek

Jak jsem uvedl na začátku, toto byl pouze orientační pokus, kalibraci přenechávám profesionálům a jsem zvědav, co se jim z toho podaří vymáčknout.
marts
Expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Nick Slaughter 8. 1. 2014 06:44

Jen tedy doplním, kde jsem vzal hodnoty:

http://www.avforums.com/threads/panasonic-tx-p-st60-e-w-y-owners-thread-non-uk-model-eu-model.1791733/
Podle příspěvků se pro EU verzi má použít link 1 v sekci kalibrace. To jest:

http://www.avforums.com/threads/panasonic-tx-p42st60b-reviewers-recommended-best-settings.1785807/#post-19176361

MMC trochu zlobilo (PopcornHour A-300). Z toho jsem byl lehce zklamán a celkově bych do MMC asi znovu nešel. Když už si člověk nechá kalibrovat televizi, tak pro co nejlepší přizpůsobení řetězce bych do něj místo MMC zahrnul asi HTPC.

Závěrem lze jen říci, že je to jak jsem předpokládal a že jsem si tímto nastavením vlastně přihoršil. Tudíž NASTAVOVÁNÍ PODLE ZKALIBROVANÝCH HODNOT JINÉ TELEVIZE JE HLOUPOST. Kdo si myslí že si přilepšil podle oka, jedná se o placebo efekt a bez změření to nemůžete poznat. Je proto lepší nechat TV na továrních hodnotách a naladit si jen základní údaje (kontrast,jas,....)
Wharfedale 10.7, 10CS, 10.1, Velodyne SPL-800r, Denon AVR-1713, Panasonic TX-P55ST60
Nick Slaughter
Junior

Odeslat příspěvekod marts 8. 1. 2014 10:34

Osobně bych vyzkoušení cizích naměřených parametrů nehodnotil tak přísně, ale jedno je jisté - bez změření je to prostě bez záruky.
Jednoduše nevíte, jestli jste si polepšili nebo pohoršili. Možná u nějakého televizoru kde jsou hodnoty z továrny totálně ulítlé může být i pozitivní přínos, ale u strojů které jsou z výroby na slušné úrovni to s největší pravděpodobností bude vždy znamenat zhoršení (myšleno proti standardem předepsaným hodnotám).
"Life is a game you can't win. But it may be quite a lot of fun playing it."
marts
Expert
Uživatelský avatar

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků