Profesionální kalibrace Televize

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Nick Slaughter 2. 1. 2014 12:47

Zdravím Vás. Toto téma jsem tu nikde nenašel. Každý o to jen tak zavadí, ale přijde mi, že nikde se o tom rozsáhleji nedebatovalo, popř. mne opravte a přesměrujte.

Hledal jsem po internetu firmy zabývající se profesionální kalibrací televizí nebo řekněme zobrazovadel obecně. No moc jich není, ale jde spíš o to podělit se o zkušenosti navzájem. Nikdo si nechce domů pozvat nějakého pajtaše, kterému dá X tisíc a výsledek bude potom při nejmenším sporný.
Jsem z Ostravy, vlastním plazmu TX-P55ST60e a plánuji si ji zkalibrovat, zejména pro její výborné hodnocení všude možně.

Proto jsem se rozhodl založit obecné téma ohledně kalibrace televizí. Kalibroval někdo skrz firmu/odborníka? Máte zkušenosti? Kolik to stojí? Vydrží televize na svých hodnotách X let, nebo je třeba po nějaké době překalibrovat? A hlavně, STOJÍ TO ZA TO?
Všechny zkušenosti pište sem, prosím.
Na rozjezd sem našel tuto firmu, stránky vypadají věrohodně, ale chybí zkušenosti uživatelů.
http://skalibrujtv.cz/
Wharfedale 10.7, 10CS, 10.1, Velodyne SPL-800r, Denon AVR-1713, Panasonic TX-P55ST60
Nick Slaughter
Junior

Odeslat příspěvekod Fuck8r 2. 1. 2014 14:52

to jsem taky řešil při koupi 50st50 - nakonec jsem si vygooglil recenzi stejného modelu televize, kde si to kvůli testu sami zkalibrovali sondou a vypsali tam všechno nastavení TV po té kalibraci a jen jsem to opsal :-)
A7R4 + 20/40/135 art a FE85.
Fuck8r
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod marts 2. 1. 2014 15:48

Přes vánoce jsem si hrál s kalibrací mojí staré LCD TV. Jelikož mám měřící sondu na monitory, stačilo mi dokoupit zatím základní verzi programu CalMAN 5. Kalibraci je nutno dělat na celém řetězci, tedy od zdroje signálu až po zobrazovač. V mém případě jsem použil testovací Blluray disk, vložil do PS3 kterou používám jako přehrávač a sondou pak podle pokynů programu měřil a šteloval.

Díky měření jsem zjistil, že u mé TV není vhodné používat plný RGB rozsah vstupního signálu, tedy alespoň z přehrávačů a settop boxů. Při připojení PC přes HDMI vypadalo, že to TV pozná a správně vstupní rozsah přepne.

Další zjištění bylo, že TV přesně podle propagačních nálepek disponuje větším barevným gamutem než předepisuje norma pro HDTV a bohužel tento gamut nejde příliš omezit - výsledkem v mém případě je to, že zelená je poněkud zelenější než by bylo zdrávo.

Dále velmi důležitá věc u kalibrace je volba jasu pro který bude kalibrace provedena a poté s ním již nehýbat. Čili aby se na takový obraz dalo dívat je pak vždy potřeba zajistit stejné sledovací podmínky. Z tohoto pohledu je asi zajímavější používat projektor - za předpokladu, že člověk vždycky promítá za úplné tmy,

Co se týče stálosti kalibrace, tak v profi grafické sféře se monitor kalibruje třeba 1x týdně. U plazmy dochází ke stárnutí luminoforů, u LCD se s časem mění vlastnosti podsvícení. Čili třeba 1x ročně by to mohlo dávat smysl. Pokud je ta plazma nová tak bych možná ještě chvíli počkal, než se trochu ustálí.

Anebo bychom mohli experimentálně provést kalibraci a pak třeba po 3 měsících udělat kontrolu jak moc to ujelo a napsat o tom recenzi.

-- 2. 1. 2014 16:02 --

Ještě jsem zkusil pohledat nějaké informace ohledně rekalibrace a našel jsem názory že to úplně stačí udělat jednou případně že nastavení z továrny je úplně dostatečné.

Takže možná by bylo zajímavější do toho vůbec nevrtat a jenom změřit odchylky a po čase provést další měření.
"Life is a game you can't win. But it may be quite a lot of fun playing it."
marts
Expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Nick Slaughter 2. 1. 2014 18:20

Fuck8r: možná je to lepší než nastavení z továrny, ale taky být nemusí. Hlavně to není jak ověřit pokud nemáš měřicí zařízení -sondu. Každá tv může být navíc z výroby jinak "ujetá", takže to pro mě není určitě řešení.

Marts: 1 x ročně platit technika, to by byl drahý provoz :-D.
Já myslím, že pro nastavení tv dle sondy je potřeba znalost technika ohledně servisního menu daného typu atd. Do toho bych se jako neznalý sám určitě nepouštěl, i kdybych měl techniku k dispozici.
Na druhou stranu zjistit měřením pouze odchylky, abych věděl jak daleko jsem od cíle :-).... To není nic proti ničemu a nebránil bych se tomu. Je to sice jen půl úspěchu (vlastně jen diagnostika), ale lepší než nic.
Tv má teď naběháno cca 170 hodin, takže těsně před zahořením.
Pokud jste ovšem "z daleka", tak by se asi ani jednomu z nás tato procedura "diagnostiky " nevyplatila.
Nick Slaughter
Junior

Odeslat příspěvekod marts 2. 1. 2014 18:41

Do Ostravy to mám do 50 minut autem a minimálně jednou do měsíce tam zajíždím na nějaký ten nákup, takže klidně se můžeme domluvit přes SZ.
"Life is a game you can't win. But it may be quite a lot of fun playing it."
marts
Expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Nick Slaughter 2. 1. 2014 19:09

OK. Jinak klidně pište další zkušenosti a poznatky, určitě se na to tady ptalo více lidí co nevědí co a jak :-)
Wharfedale 10.7, 10CS, 10.1, Velodyne SPL-800r, Denon AVR-1713, Panasonic TX-P55ST60
Nick Slaughter
Junior

Odeslat příspěvekod marts 2. 1. 2014 19:30

Ještě bych dodal, že cena profesionální kalibrace se odvíjí taky od toho, že to vybavení něco stojí.
Tedy pokud to chce člověk dělat na profesionální úrovni.
Hlavně je to o tom aby to nezabralo zbytečně mnoho času, tedy je potřeba mít dost rychlé měřící sondy, počítačem ovládané generátory testovacího signálu, zaplatit drahé licence za kalibrační software ve verzi určené pro podnikání, zaplatit si školení. No a taky si jednou ročně nechat zkalibrovat svoje vlastní měřící vybavení u výrobce nebo ověřené metrologické instituce.
"Life is a game you can't win. But it may be quite a lot of fun playing it."
marts
Expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Nick Slaughter 2. 1. 2014 21:15

No určitě to není levná záležitost, hlavně proto mne zajímá, jestli za to ten rozdíl stojí, nebo to člověk potom na filmu pomalu ani nepozná. Jinak dostal jsem Echo že cena se o pohybuje okolo 5 000 Kč (zatím jeden zdroj), bylo to zřejmě včetně cesty.
Pro orientaci
Nick Slaughter
Junior

Odeslat příspěvekod Plutotype 2. 1. 2014 21:52

@Nick Slaughter, poslal som PM.

Pre ostatných, už asi rok vykonávam profesionálne kalibrácie v ČR a SR a mám za sebou asi 30 TV. V roku 2013 som sa certifikoval u THX. THX má striktnú metodológiu na kalibráciu TV a určuje aj minimálny hardware ( sondy, signálový generátor a software ), s ktorým povoľuje kalibrovať. Kto by mal záujem dozvedieť sa viacej, som k dispozícii na PM.
THX certified video calibrator Level I+II
Sony Bravia KDL-55HX850, Yamaha YRS-1100
HTPC: MPC-HC, madVR, ReClock
smakvideotech.com/blog
Plutotype
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Andrejsvk 2. 1. 2014 22:56

Topping E50 + Focal Alpha 65
LG OLED42C21

ignore list : Petulda, Peny, bacil2, platprd
Andrejsvk
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod hexxisek 3. 1. 2014 10:03

Co se týče Plutotype, mohu ho pouze doporučit, byl jsem svědkem kdy kalibroval 3 televize a je to opravdu profík, vybavení, software a především znalosti a zkušenosti má obrovské. Navíc je to opravdu skvělej chlapek ;-)
Co se týče přínosu, o všech televizí jsem viděl velké zlepšení z mého pohledu.
Macbook Pro 13" 2011 early / iPhone 5S / Harman Kardon AVR 100 + QLN Qubic 2 / Optoma HD131xe - 90" úhlopříčka / Beats Solo 2
hexxisek
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod marts 3. 1. 2014 19:44

K monitoru jsem byl nucen koupit si i1Display Pro od X-rite https://www.xrite.com/i1display-pro

-- 3. 1. 2014 19:58 --

A pro představu - dnes proškolení a certifikace THX kalibrátora úrovně 1+2 přijde skoro na 1600 GBP, v roce 2011 se dala získat za 1250 GBP.
"Life is a game you can't win. But it may be quite a lot of fun playing it."
marts
Expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod stormborec 3. 1. 2014 21:04

Tak zřejmě se to vyplatí až u TV vyšších řad. Jinak by docela zajímavý bylo nějaký srovnání jednotlivých značek, jak jseou na tom s úrovní nastavení obrazu z výroby. Podle recenzí se to asi dost mění rok od roku, ale k těm lepším podle recenzí by měly patřit Sony, Panasonic a paradoxně i Samsung - pokud teda TV kterou půjčí na test specielně nenakalibrují 8-P
Co mě překvapilo, tak v recenzích dosahovaly špatných výsledků TV od Toshoby a Sharpu
(avforums, digitalversus, HDTVtest)
LG 32LH5000 (2009) 120Hz, IPS EEFL
Samsung 40NU7192 (2018) 60Hz, VA LED
stormborec
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod hexxisek 3. 1. 2014 21:21

Co si pamatuju, tak Plutotype mi kdysi říkal, že Sony právě pro kalibraci moc dobře ustláno nemá, tv mají v lcd špičkové, ale chybí jim tuším Color managment, tudiž to nejde nastavit uplně tak jak by to asi mohlo jít. Panasonic zas naopak i v nižších modelových řadách má řadu možnosti.
Macbook Pro 13" 2011 early / iPhone 5S / Harman Kardon AVR 100 + QLN Qubic 2 / Optoma HD131xe - 90" úhlopříčka / Beats Solo 2
hexxisek
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod stormborec 3. 1. 2014 21:31

Spíš jsem to myslel tak, která značka je už od výroby dobře nastavená
LG 32LH5000 (2009) 120Hz, IPS EEFL
Samsung 40NU7192 (2018) 60Hz, VA LED
stormborec
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků