DVB-T2 - Spása nebo zbytečnost?

Digitální vysílání DVB-T/S/C/, poskytovatelé, set-top boxy, diskuze kolem HD

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Když si půjdete koupit novou TV, bude pro vás DVB-T2 tuner důležitou součástí?
Ano, jednoznačně musí být uvnitř mého televizoru. 9 %  19%  [ 9 ]
Ano, ale pokud mě přesvědčí jiné parametry, vyžadovat ho za každou cenu nebudu. 10 %  21%  [ 10 ]
Nevím, je mně to celkem jedno. 9 %  19%  [ 9 ]
Ne, nevyžaduji DVB-T2 tuner. 10 %  21%  [ 10 ]
Ne, jednoznačně ho nepotřebuji. DVB-T2 mě absolutně nezajímá. 9 %  19%  [ 9 ]
Celkem hlasů : 47

Odeslat příspěvekod starší 16. 4. 2013 00:14

starší
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod bylinnycaj 16. 4. 2013 07:01

stormborec píše:Jinak by mě zajímalo čistě teoreticky - když si koupím set-top-box s HDMI výstupem a připojím ho k televizi, která má kvalitní zpracování obrazu - projeví se nějak elektronka té televize, nebo to bude zobrazovat "to co dá ten set-top-box, tak jak to leží a běží" ???


Dobra otazka...tazsia odpoved.

Vo vseobecnosti sa televizia stava len "zobrazovatkom, monitorom"...pokial sa vystup s ext.zariadenia zhoduje s rozlisenim TV panela. Na HDMI vstupe si len upravujes vseobecne parametre obrazu (jas, kontrast, ostrost....).
NPR: BD player {BD DISK (1920x1080p)} => cez HDMI => TV zobrazovatko (1920x1080p) (ak TV podporuje pixel maping 1:1.)

Ale Npr: Ak mas sat prij. (ON VYTVARA OBRAZ) nastaveny na vystupe na 720p rozlisenie {predpokladajme 1280x720p}, tak elektronika TV hra ulohu.
Pretoze signal 720p musi este elektronika v TV "prerobit" do rozlisenia TV {1920 x 1080p} = "UP"SCALING
A samozrejme to stava aj opacne, ak mas XGA panel {1024x768p} = "DOWN"SCALING and "UP".

Mozno by Ti to niekto z fora vedel este presnejsie vysvetlit. Lebo co forum, to rozne nazory, rozpravocky :)
Osobne mam problem s pixel mapingom HTPC vs TV.Skusal som rozne veci nastavovat na GK a nic. :hm A nejakej presnej rady som sa tiez nedockal. Naproti tomu
IPTV box vs TV = pohoda (just scan)
SAT box vs TV = pohoda (just scan)
bylinnycaj
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Mr.Semtex 16. 4. 2013 07:25

Nevím, jak která TV, ale třeba u Philipsu si pro daný vstup volíš buď nějaký předpřipravený profil (např. PC - 1:1, bez dodatečného zpracování obrazu), nebo můžeš nastavit všechny vylepšovací fíčury na ON nebo OFF, včetně nastavení kalibrace barev atd.. Takže pro daný vstup, třeba externí, samostatný DVB-T2 tuner připojený přes HDMI, můžeš nebo nemusíš využít postprocesing (elektroniku) TV..
Mr.Semtex
HD SATan
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod bohemian 23. 4. 2013 19:52

nejvíce mě baví, a nemám na mysli zrovna jen tuhle diskusi, jak lidé říkají, co řešíš, stejně koupíš za pět let novou televizi (bavíme se o televizi za 50 tisíc) na tom nezáleží, stejně tam píchneš Skylink s přepdlacenými HD propramy.
Dost to kontrastuje s faktem, že tenhle národ jezdí v autech s průměrným stářím 16 let a sice neprodávám televizory, ale z vlastní zkušenosti vím, že lidé obracejí každou korunu a 90% z nich kupuje lowend, ať už se to týká čehokoliv, teda pardón, kromě televizorů :-) Ty mají doma všichni ty nejdražší modely a každých pět let je mění :-)
Jak by řekl klasik, machrujou, ale haj*zl mají na chodbě. Realita je pravděpodobně někde jinde.
bohemian
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Henry2 23. 4. 2013 20:40

Mr.Semtex diky za toto tema. Ten samej problem mi vadil uz delsi dobu. A sice par lidi, kteri zablesujou vsechny clanky o televizich tim, ze tento model nema DVB-T2 a tak je to strasnej kepl. Valna vetsina lidi nema ani Ahnung o tom, co je DVB-T2 (Sudetaci aspon vi, co je Ahnung :) ), ale tito lide pak nabydou pocit, ze te televizi neco podstaneho chybi.
CTU vydal D-Book pro DVB-T2 v srpnu minuleho roku http://www.digizone.cz/clanky/ctu-vydal-d-book-pro-vyrobce-televiznich-prijimacu-s-tunery-dvb-t2/
Cili jakakoliv implementace pred vydanim teto specifikace je potencionalni riziko, ze bude mit TV s prijmem nejake problemy.
Samozrejme neni mozne, kdyz se specka vyda v srpnu, aby za mesic jiz vyrobci sypali vyrobky. Implementace nejakou dobu zabere. Napr. u Panasonicu se dostalo DVB-T2 pouze do ZT60 serie, ale je to take model uvadeny na trh jako posledni, takze na implementaci bylo vice casu.
Pridani DVB-T2 tuneru, resp double tuneru u ZT60 sebou muze nest i vyssi naklady na obvody pro demodulaci signalu. A kdyby vyrobce vyslysel remcaly v diskuzich pod clanky a pridal tuto funkcionalitu do vsech modelu, tak mu razantne stoupnou naklady, ale mnozstvi lidi, kteri si to koupi prave kvuli DVB-T2 tuneru nebude tolik, aby zvyseny prodej pokryl naklady...
Osobne mam TV s DVB-T2, vyskousel jsem to a momentalne to nepouzivam. Stejne jde jenom o to, aby mi domu nacpali vic priblblejch programu typu Telka.

Nekdo by rekl "ja si tech par korun klidne priplatim", ale cena televize se nezvetsi jen o cenu soucastek...
Henry2
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Mr.Semtex 24. 4. 2013 15:38

Tak to tady zase trochu rozproudím.. Před pár dny jsem byl nucený přesunout se z obyváku k TV do ložnice, kterou sice skoro nepoužívám, ale je to poměrně kvalitní LCD placka pověšená na stěně s DVB-T tunerem a signálem přivedeným z kvalitní antény na střeše.. Ten rozdíl kvality obrazu DVB-T oproti DVB-S byl obrovský.. Všechny DVB-T multiplexy začínají být přecpané sračkama a začínají se datovým tokem blížit low-res videu z YouTube..

Bylo by sice pěkné, kdyby DVB-T2 přineslo zlepšení kvality, obávám se nicméně, že kdyby šlo jenom o tohle, tak už bychom mohli mít kvalitní obraz teď s DVB-T, ale je to o financích, takže finále bude jenom víc sraček na DVB-T2.. :hm
Mr.Semtex
HD SATan
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Mr.Semtex 1. 5. 2013 08:36

http://www.digizone.cz/clanky/slovensko ... i-z-ceska/

Tak a teď uvidíme, kolik lidí je ochotno platit 150 Kč měsíčně za 9 programů.. Dobrý test na placené DVB-T2..
Mr.Semtex
HD SATan
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod dawezman 3. 5. 2013 19:07

Spíše se ukázalo, že televize v HD vysílat chtějí a ČT se podařilo protlačit vysílání v HD k velké nelibosti ČTU a Skylink lobby :D Kdyby ČTU schválně tak dlouho neotálel s vydáním D-booku, mohly být dnes české domácnosti mnohem lépe vybaveny DVB-T2 přijímači a v HD mohl běžet minimálně celý první multiplex. Ale někomu současný stav náramně vyhovuje, že?
Osobně by mi ke štěstí stačily 3-4 programy ve FullHD kvalitě, nemám potřebu se proklikávat 20 sračkoidními programy s reklamou v 10minutových intervalech, s mizerný obsahem a ještě mizernějším obrazem :D
Doufám, že po té co Dvořák zmizel v propadlišti dějin, věci naberou rychlý spád a do Vánoc tu budem mít aspoň 1 multiplex v DVB-T2.
dawezman
Junior

Odeslat příspěvekod starší 3. 5. 2013 20:21

semtex - placené DVB-T 1, tiez som zvedavý ci to plustelka nezrusi z dôvodu nezaujmu divakov, podla mna mali ponuknut vyber, cize taky "flexi 9", obdobu flexi 7 od skylinku.
starší
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Mr.Semtex 3. 5. 2013 22:06

dawezman píše:Spíše se ukázalo, že televize v HD vysílat chtějí a ČT se podařilo protlačit vysílání v HD k velké nelibosti ČTU a Skylink lobby :D


No tak zrovna nad tímhle nevím, nevím, jestli je opravdu důvod jásat.. Způsob, jakým to bylo provedeno, kým a jak to zatím a pravděpodobně do budoucna má fungovat je přinejmenším podivný a možná se ukáže že i nešťastný.. :hm

dawezman píše:Osobně by mi ke štěstí stačily 3-4 programy ve FullHD kvalitě, nemám potřebu se proklikávat 20 sračkoidními programy s reklamou v 10minutových intervalech, s mizerný obsahem a ještě mizernějším obrazem :D
Doufám, že po té co Dvořák zmizel v propadlišti dějin, věci naberou rychlý spád a do Vánoc tu budem mít aspoň 1 multiplex v DVB-T2.


Ty si to člověče představuješ jako Hurvínek válku.. Smiř se s tím, že "zadara" ani kuře nehrabe a v HD se můžeš podívat na vysoce kvalitní Novu a tři přímo umělecké ČT.. :D
Mr.Semtex
HD SATan
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod dawezman 4. 5. 2013 14:23

Podstatné je, že to funguje a já se konečně můžu koukat na koukatelný obraz. A je mi naprosto u pr*ele kdo odkud a jakým způsobem signal šíří.
FullHD video dokáže natočit i můj přiblblý mobil tak proboha už přestaň dělat z HD něco extra za co se musí nutně platit. Vysílání v T2 je stejně finančně náročné jako v T, tak proč si myslíš, že lidi najednou začnou platit za něco co jsou zvyklí mít desítky let zdarma?
Smiř se s tím, že kuře už zadara hrabat začalo.
dawezman
Junior

Odeslat příspěvekod Mr.Semtex 4. 5. 2013 15:47

Budeš asi trošku jednodušší, tak to zkusím vysvětlit pomalu a srozumitelně.

dawezman píše:Podstatné je, že to funguje a já se konečně můžu koukat na koukatelný obraz. A je mi naprosto u pr*ele kdo odkud a jakým způsobem signal šíří.


Zkus se alespoň zamyslet, nad pár detaily:
1. Myslíš, že ČT opravdu musela čekat až do teď, aby začala vysílat v DVB-T v HD?
2. A že musela čekat tak dlouho, až byly všechny celorepublikové multiplexy plné?
3. Myslíš, že někdo buduje novou síť DVB-T bez toho, aby věděl z čeho a jak se mu zaplatí?
4. Myslíš že velká nelibost ČTU se projevuje tak, že se najednou objeví někdo s dostatečným přídělem pásma pro zbrusu novou síť?
5. ČT je placena z peněz nás všech.

Rozumný člověk se nad tímhle zamyslí, ale pokud dohlédneš jenom k tomu, že teď máš konečně své tři HD programy "zadarmo", tak to asi píšu zbytečně.

dawezman píše:FullHD video dokáže natočit i můj přiblblý mobil tak proboha už přestaň dělat z HD něco extra za co se musí nutně platit.


Když je to tak jednoduché, tak proč už dávno nemáš svůj vlastní HD program? :hm Jestli ono to o těch penězích nebude spíše o penězích za obsah na který by se někdo vůbec chtěl koukat a o šíření toho obsahu.

dawezman píše:Vysílání v T2 je stejně finančně náročné jako v T, tak proč si myslíš, že lidi najednou začnou platit za něco co jsou zvyklí mít desítky let zdarma?
Smiř se s tím, že kuře už zadara hrabat začalo.


Desítky let zdarma? A to prosím co přesně? Ostré vysílání DVB-T začalo v ČR s pár programy v roce 2008 a republika byla jakžtakž dokryta někdy v roce 2011. Trochu větší rozmach je záležitost zhruba posledního roku, a to Tvoje "kuře zadara" je spíše velká hromada programů naplněných odpadním materiálem.

Myslím, že o tomhle:
dawezman píše:Osobně by mi ke štěstí stačily 3-4 programy ve FullHD kvalitě, nemám potřebu se proklikávat 20 sračkoidními programy s reklamou v 10minutových intervalech, s mizerný obsahem a ještě mizernějším obrazem :D

si můžeš nechat klidně dál zdát..
Mr.Semtex
HD SATan
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod dawezman 4. 5. 2013 19:27

1. myslím, že buď nebyla ČT na HD vysílání plně připravena nebo čekala jak se vyvrbí situace okolo DVB-T2
3. samozřejmě ne
4. myslím, že po té co byla z ČTÚ odejita ta komická figurka, co vypadala jako by duchem ještě žila v 80. letech minulého století, lidé z vedení ČTÚ pochopili, že je čas konat a ne jen řečnit a plánovat :D
5. :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :D
Je jasné, že to bude ČT stát nemalé peníze navíc za vysílače, ale když už ji musím cpát nekřesťanské poplatky, aspoň dostanu HD kvalitu. Myslím, že kluci z ČT udělají všechno pro to, aby se s v DVB-T2 začlo vysílat dřív než v tebou vysněném roce 2018.

Jestli ono to o těch penězích nebude spíše o penězích za obsah na který by se někdo vůbec chtěl koukat a o šíření toho obsahu.

Všechny hlavní TV už točí svou produkci v HD (zprávy, diskuze, přiblblé seriály) a vzhledem k tomu, že na satelitu stejně už vysílají v HD a filmy tedy nakupují v HD není mi jasné v čem by mělo být pořízení obsahu nákladnější. Maximálně zaplatí nějakou kačku navíc za právo odvysílat film v HD.
Prosím, vysvětli mi to jako úplnému debiloví. Díky. :-)


Tvoje "kuře zadara" je spíše velká hromada programů naplněných odpadním materiálem.

Jenže my to kuře zadara přece už máme :D 3 programy ČT a pro mě osobně to jsou zrovna 3 mé nejoblíbenější stanice. A jako bonus zcela zdarma Nova HD, bohužel v přeplněném muxu.

Btw. desítky let zdarma je tady pozemní vysílání.
dawezman
Junior

Odeslat příspěvekod MgX 5. 5. 2013 10:56

Nečetl jsem pozorně vaši ohnivější diskuzi. Dovolím si jen doplnit, protože by možná někdo mohl pochopit věci jinak, že HD vysílání ČT (ČT1 HD, ČT2 HD, ČT Sport HD) je naladitelné v některých místech ČR, a to v DVB-T.

Některé věci jsou spojeny s politikou institucí a organizací. Někdy je nutné, aby přišel nový člověk a protlačil určité změny, které pak přijdou dříve (i když už tu mohly být dávno). Osobně jsem rád, že ČT dává HD programy. Škoda, že se nepřidává Prima ZOOM. Hlavně u pořadů o přírodě by to jistě diváci uvítali.

Co se týká neustálého boje o DVB-T2. Přátelé rok 2018 není vysněným rokem kohokoliv. To jsou - tak nějak - polooficiální odhady stavu, který zde je. Ale samozřejmě - může přijít nová osoba, skupina osob, která z určitých důvodů (nejspíše finančního zisku) bude mít velký zájem na roztočení kol kolem DVB-T2. Já jsem v tomto směru realista, čerpající ze zkušeností minulých. Jen když si vzpomenu na obstrukce a zdržování kolem DVB-T. Ne, stůjme nohama na zemi - nežijeme v ideálním světě, kde stačí nápad, nákres a stojí dům.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Mr.Semtex 5. 5. 2013 18:51

dawezman: Teď nemám čas to rozebírat bod po bodu, tak snad jen, že Tvá naivní představa jak všechny hlavní TV jsou připraveny na HD, a jak není moc rozdíl mezi nakoupení filmu do vysílání v SD a HD, je úsměvná..

Že někdo vysílá na satelitu v HD, ještě neznamená, že je to nativní HD.. ;-)
Mr.Semtex
HD SATan
Uživatelský avatar

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků