/foto/zamestnanci-prace-pracovni-trh-prace-zamestnanec/MHgwL2ZpbHRlcnM6bm9fdXBzY2FsZSgpL2ltZw/8269394.jpg?v=0&st=f19NPbSpCzv_gdJAu2lo3QkLdy0c--vFXNWRYHKhQ9A&ts=1600812000&e=0" alt="Co je švarcsystém? Od letoška za něj hrozí vyšší pokuta i zákaz činnosti" style="border: 0px solid black; margin: 3px;max-width:145px">
Co je švarcsystém? Od letoška za něj hrozí vyšší pokuta i zákaz činnosti
Investiční specialista radí: Zajistěte se na důchod s DIP
Investiční specialista radí: Zajistěte se na důchod s DIP
Změna zdravotní pojišťovny 2024: Termíny, benefity, kdy a jak přestoupit
Změna zdravotní pojišťovny 2024: Termíny, benefity, kdy a jak přestoupit
Chcete změnit dodavatele energií? Srovnávač ERÚ přečte vaši fakturu
Chcete změnit dodavatele energií? Srovnávač ERÚ přečte vaši fakturu
Vrácení přeplatku na dani z příjmu za rok 2023: Kdy přijde na účet?
Vrácení přeplatku na dani z příjmu za rok 2023: Kdy přijde na účet?
', 'reklama19_webu_cz6' => '
PlayStation Plus nabídne v dubnu tři hry včetně kouzelnické variace na Call of Duty
PlayStation Plus nabídne v dubnu tři hry včetně kouzelnické variace na Call of Duty
Marvel Rivals je free-to-play týmovka s hrdiny i záporáky. Koncept Overwatche okoření zničitelným prostředím
Marvel Rivals je free-to-play týmovka s hrdiny i záporáky. Koncept Overwatche okoření zničitelným prostředím
Bílý Xbox Series X je na spadnutí. Bude bez optické mechaniky, ale nabídne jiné novinky
Bílý Xbox Series X je na spadnutí. Bude bez optické mechaniky, ale nabídne jiné novinky
Recenze hry Outcast: A New Beginning. Krásný mimozemský svět vyplněný nezajímavým obsahem
Recenze hry Outcast: A New Beginning. Krásný mimozemský svět vyplněný nezajímavým obsahem
Původní Polda vyšel na Steamu. Poradí s hádankami a rozumí si s moderními systémy
Původní Polda vyšel na Steamu. Poradí s hádankami a rozumí si s moderními systémy
', 'reklama19_webu_cz5' => false, ); $this->var_expires = array ( 'config' => 1743165439, 'reklama19_webu_cz2' => 1711633044, 'reklama19_webu_cz7' => 1711633047, 'reklama19_webu_cz3' => 1711633056, 'reklama19_webu_cz10' => 1711633068, 'reklama19_webu_cz4' => 1711633071, 'reklama19_webu_cz8' => 1711633065, 'reklama19_webu_cz6' => 1711633066, 'reklama19_webu_cz5' => 1711633078, ) ?> [recenze] Sony MH1C- utajovaný zázrak - AVmania.cz

[recenze] Sony MH1C- utajovaný zázrak

Stereo a vícekanálová sluchátka

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Bína 4. 11. 2012 10:32

Obrázek

Poznámka: Recenzi jsem chtěl postnout co nejdříve, neztrácel jsem tedy čas s focením, snad pár fotek z googlu a stránek Sony Mobile bude stačit.

Co to je?

Sony MH1C jsou produktem Sony Mobile, dřívějšího Sony Ericssonu. Nemají tedy nic společného s japonským Sony a jejich sluchátkovou produkcí. Sluchátka vznikla v Evropě přibližně před rokem jako headset pro SE smartphony, tedy jste o nich nejspíše nikdy neslyšeli a spojitost s hi-fi by jste zde asi vůbec  nečekali.


Čím jsou jiné?

Největší rozdíl oproti ostatním headsetům je už v samotném vzniku těchto sluchátek. Nejedná se o žádný OEM výrobek s nalepeným Sony logem, zde se o celý vývoj staral samotný Sony Ericsson a pro tyto sluchátka vyvinul úplně nový dynamický měnič. O vývoj se staral dost zapálený audio designer a jeho popis procesu vzniku včetně mnoha grafů  najdete zde http://www.mediafire.com/view/?kqgt2ytpu5nk35e .


Kde a za kolik koupit?

Na českém trhu narazíte na dvě možnosti. Okolo tisíce korun jsou oficiální distribuce v krabici s 8 páry nástavců, ty najdete u velkých prodejců jakými jsou kupříkladu Czc či Sunnysoft.  Okolo 350-500 Kč jsou poté různá bulk balení u poněkud pochybných prodejců, tedy jen sluchátka v pytlíčku a 1-4 páry nástavců, zde pozor na náhodný výskyt starší varianty(více níže v recenzi).

V zahraničí jsou jednoduše k sehnání na Ebay či Amazonech. Ovšem díky hypu na Head-fi se zásoby postupně tenčí a ceny bulk balení se za poslední týden vyšplhaly z 18$ na cca 30$.

Psal jsem dotaz na české zastoupení Sony Mobile, sluchátka jsou dále v plné produkci a nejedná se tedy o žádný výběhový model s pár zbylými kousky.

Faků se bát nemusíte, nikdo se nebude zabývat paděláním starého headsetu za 20$, o který do minulého týdne neměl nikdo na světě zájem.


Konstrukce

Velmi jednoduché válcovité tělo je vyrobeno z větší části z hliníku, pouze vstup kabelu je rozumně uschován v gumě. Výstup zvukovodu je zakončen dvěma filtry, první slouží pro akustické účely a hypoteticky se díky němu dá experimentovat se zvukem, druhý chrání sluchátka před vnější vlhkostí, která z nějakého důvodu velmi vadí zde použitým měničům. Kvalita zpracování sluchátek je na skvělé úrovni, žádná levná čína.

Obrázek

Dynamický měnič má průměr pouhých 5,8 mm a špunty jsou díky tomu opravdu malé, jen nepatrně větší než Etymotic hf5. Pohodlí je díky tomu na slušné úrovni, sluchátka dobře drží v uších a nikde netlačí.

Problémy můžete mít s hledáním ideálních nástavců kvůli nestandardnímu průměru zvukového vývodu. Pasují dobře nástavce z Vsoniců a Klipsch, menší na Shure či větší na Sennheiser jsou nepoužitelné. Osobně používám velké dvojité nástavce od Hifimanů, lepší izolace a skvělé pohodlí.

Izolace je na větraný dynamický měnič docela nadprůměrná, ani v metru není s hlukem příliš problém. Vítr nepředstavuje problém.


Kabel

Kabel je jediným opravdu slabým místem sluchátek. Plochá konstrukce sice má bránit zamotávání se, ale kabel je kvůli tomu neskladný, málo ohebný a hlavně těžký. Nesmíme zapomínat že zde mluvíme o headsetu, tedy samozřejmostí je obrovské neforemné ovládání a asymetrický kabel. Jedinou dobrou věcí je pěkný a odolně působící konektor zahnutý do L.

Obrázek

Sluchátka jsou jasně dělána pro vedení kabelu směrem dolů a kolem krku, bohužel nosit je jinak opravdu nejde. To s sebou nese další problémy - silný mikrofonní efekt a vypadávání sluchátek z uší kvůli váze kabelu. S obojím naštěstí velmi pomůže obyčejný klips pro přichycení kabelu k oblečení, jeden by měl být přibalen hned u sluchátek. I tak není nošení úplně ideální a neustále přemýšlím jak ten kabel vyměním za nějaký příjemnější.

Kabel za nejslabší místo sluchátek označil i samotný jejich konstruktér, dle jeho slov se jednalo o ústup současnému trendu plochých kabelů.


Funkce headsetu a dvě verze sluchátek

Na trhu lze najít dvě varianty, Mh1( livesound ) a Mh1C ( smart headset ). Starší mh1 poznáte podle loga Sony Ericsson a bohužel vám s ničím než s SE telefony ani fungovat nebudou(nebudou vůbec hrát!). Pro použití s mp3 přehrávači je nutné vyměnit konektor či použít speciální redukci. Na trhu jich je už ale méně a narazíte na ně spíše náhodou, pozor hlavně při nákupu z Ebay.

Obrázek
vzdálenější je starý model MH1, blíže nový MH1C


Novější Mh1c na sobě mají už pouze Sony logo a fungují se všemi typy zařízení. Kompletní ovládání nabídnout ale pouze se Sony mobile, u ostatních androidů poslouží na nastavování hlasitosti, play/pause a na příjem hovoru. Iphone pouze dokáže play/pause a příjem hovoru. A Nokie s Windows phone fungují jen podle nálady.

Obrázek


Z čeho poslouchat?

I když se jedná původním zaměřením o headset, některé telefony budou mít problém  dosáhnout alespoň ideální poslechové hlasitosti. Doporučuji spíše výkonný mp3 přehrávač a ideálně i přenosný zesilovač, který má na sluchátka velmi blahodárný vliv. J8 byl spokojený při poslechu z Cowona D2 a Fiia E17.

Obrázek


Zvuk

A konečně hlavní důvod proč píši tuto recenzi :)

Doporučuji klasické zahoření 50-100 hodin, projeví se hlavně na pročištění zvuku a zklidnění baus.

Celkový zvuk se nese na mírně teplejší vlně, jde tu o přirozenost, muzikálnost a jemnost, neočekávejte ostrost s mikroskopickým pohledem na detaily. Sluchátka jsou velmi universální, sedne jim naprostá většina žánrů, pouze u Metalu a podobné rychlé hudby narážíme na omezení rychlosti dynamického měniče. Rozdíly mezi kvalitami nahrávek jsou jasně slyšitelné, ale i ty horší jsou poslouchatelné bez většího utrpení, sluchátka chyby odhalí, ale nestrhávají na ně pozornost.

Ikdyž je zvuk docela vyvážený, nejvíce pozornosti na sebe strhává mírně zvýrazněný bas. Ten nabídne skvělé podání i nejnižších frekvencí, množství detailu a autoritu s pořádným dopadem. Jediné co mu chybí je rychlost a lepší kontrola, zde zaostává za tlakovými měniči i špičkou dynamických(Vsonic 07, Hifiman).
Středy sázejí na jemnost a atmosféru, poslouchají se nádherně, s pěkným detailem a čistotou. Spíše mírně upozaděné. Sykavky nejsou nejmenším problémem. Výšky jsou na tom podobně, naprosto jemné a čisté podání, velmi příjemné k poslechu. Osobně mi ale chybí trochu energie, taková jiskra. Oproti Phonaků, Triplům a dalším podobným působí výšky Sony opravdu nudným dojmem.

Prostor nepatří mezi největší, ale lokalizace a hloubka je podána na skvělé úrovni. Dynamika sice není na úplně top úrovni, ale má k ní blízko.


Srovnání s konkurencí(pozor, hype se blíží)

Sony MH1C koupíte už za 350 Kč, ale s jakými špunty se můžou měřit v kvalitě zvuku?

Všechny chválené ultra-levné věci jako jsou špunty Monoprice, Meelec a kupa dalších, působí ve srovnání se Sony jako nepoužitelný kšunt, po prvním srovnání je všechny vyhodíte do koše.

Stejně to dopadne i se sluchátky v kategorii 1000 - 2500 Kč. Skoro nic se Sony nevyrovná, výjimkou tvoří jedině takové Hifimany RE-Zero, ale ty nabázejí naprosto odlišné podání zvuku.

Konkurence či mírné zlepšení dosáhnete až modelů nad úrovní 3 tisíc(tedy za 10x násobek ceny Soňáků) a i zde budete muset docela hledat. Teprve takové Hifimany 262, Fischery DBA-02 či Vsonic 07 se dají považovat za lepší, ale to už jsme u sluchátek považovaných za High-end!


Závěr

Jednoduše nejvýhodnější koupě v hi-fi, naprosto bez debaty. Okamžitě kupujte dokud jsou ještě u nás skladem za ty ceny okolo 400 Kč. Ale i pak za těch tisíc korun nemají široko daleko žádnou konkurenci. Kdokoliv kdo hledá sluchátka za míň jak 3 tisíce a nevyžaduje mega detailní a klinický poslech, by měl skončit u těchto Sony.

Jediným problémem může být mizerný kabel, ale holt nic není dokonalé a i na tom nejlepším se najdou nedostatky.
CIEM: qdc 8CS|AAW W500|HEIR 10.A|HIFIMAN RE1000
IEM: NOBLE Katana & Sage
DAP: SONY WM1A|SHANLING M5s & M2X & M0
TWS: Shanling MTW100BA

Zaměstnanec firmy Shanling, tohoto času v Číně
Bína
Sluchátkový recenzent
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod radimecek13 4. 11. 2012 10:46

tak nevím,ale dal jsem je do vyhledávače a nejnižší cena 890,- kč...už asi četli tvoji recenzi... 8-D sorry už jsem je našel i za 329,-
Doma:
Cambridge Audio Azur 540C - Hypa 300SE -SHURE SRH 940,Bang & Olufsen H6
Na ven:
Fiio X1+ Bang & Olufsen Beoplay H2,Ultrasone Icans Octa,Grado IGrado



FIAT 500L POP STAR 1.4 benzín
radimecek13
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod javak810i 4. 11. 2012 11:07

Zdravím, skvělá recenze, palec nahoře.

Právě se rozhoduji o koupi nových špuntů do 2000Kč a tyhle Soňáci mi dali brouka do hlavy...

Rozhoduju se mezi:
Philips SHE9850
Sennheiser IE6 (můžu mít za 1600Kč)
Vsonic GR04 Flagship (asi ne díky basům)
Nuforce N700x

Chtěl bych vyrovnanější špunty s trošku zvýrazněným (hlubokým) basem a dynamickým zvukem(= Vsonic GR07 mě nudily). Tak bych se chtěl zeptat, kam bys tyhle sony zařadil a jestli snesou srovnání s výše uvedenými.
HP Elitebook 8740W - Core i7, 8GB RAM, Geforce GTX460M
Sennheiser CX400 -> UE SuperFi 4 -> Jays D-Jays -> VSONIC GR07 -> Sennheiser HD 25 -> Sennheiser IE 60 + Sony MH1C -> Sennheiser IE80 (fake) -> Xiaomi Piston 2
javak810i
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Bína 4. 11. 2012 11:11

Sony jsou lepší než všechny výše uvedené.
Bína
Sluchátkový recenzent
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod javak810i 4. 11. 2012 11:20

Fakt? Wow, divný že se na takový hidden gem přišlo až po roce. Tak tedy objednáno za 350Kč :D. Senny IE60 už jsou sice na cestě, tak budu moct přímo porovnat a pokud budou Sony lepší, tak IEčka půjdou z domu xD.

Co bys teda doporučil za nástavec (v ideálním poměru pohodlí/izolace/kvalita zvuku), případně od jakých firem jdou použít? Že bych nějaké rovnou objednal. Comply asi nebudou sedět žádné, což?

Jinak měl jsme kdysi starý headset od SE asi za 300kč a jako "upgrade" jsem pořídil Sennheiser CX400 za 1000Kč. Nakonec ty SE hrály o dost lépe :D.
HP Elitebook 8740W - Core i7, 8GB RAM, Geforce GTX460M
Sennheiser CX400 -> UE SuperFi 4 -> Jays D-Jays -> VSONIC GR07 -> Sennheiser HD 25 -> Sennheiser IE 60 + Sony MH1C -> Sennheiser IE80 (fake) -> Xiaomi Piston 2
javak810i
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Pingu2221 4. 11. 2012 11:28

Mno....tak jsem provedl něco jako: Přišel jsem, viděl jsem, koupil jsem..:-D Za těch 350kč, to prostě musím vyzkoušet..:-)
Pingu2221
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod zino333 4. 11. 2012 11:44

Vedel by si ich porovnať so špuntami "Audio-Technica ATH-CKM55"??
Hifiman EF600 + Schiit Lyr 3 > Meze 109 Pro + Hifiman HE6se V2
zino333
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod šeďour 4. 11. 2012 11:50

Sony MH1C
Tyhle sluchátka jsem si koupil na Bínovo doporučení, po hifistickém setkání v hospodě pod Slavínem.Stáli mě 356 českejch a nechal jsem je asi dvacet hodin rozehrát (s malým rádiem ve skříni :-) ), než jsem si je vzal na cestu do práce.
Pecka !!!
Ty jo, to je bezvadnej zvuk...tohle je přesně to, co jsem hledal.Dost basů, ale v super kvalitě, perfektní detailní středy, které, ale ani u horších nahrávek v žádném případě netahají za uši a nádherné výšky.Žádné ucinkané a upozorńující na sebe (jako mají ty slavná sluchátka s modrým, průsvitným tělem :-S ), ale jemné a v dostatečném množství.
V poslední době jsem používal sluchátka Jayz-t...Té znamená - Ty se nechytají... a sluchátka s tlakovými měniči Jayz-Q s výbornými středy a pěknými výškami...tak ty, se na Sony taky nechytají.
Sony mají výšky lepší, středy výborné, ale hlavně mají dostatek basů.
Kvalitních basů.

Sluchátka používám v kombinaci s discmanem Sony, s Jayz-Q jsem měl hlasitost nastavenu na 3,5 se sluchátky Sony mám hlasitost na 5.

Díky Bíno !
Doma: Ultimativní audio miniPC, DAC + zesilovač HEGEL, třípásma LSM (geniálně navrhl Kocour)
Sluchátka: AKG K812, AKG K701,Beyer 770, 990, planární SDR wood.DAC + zes. TEAC
Na ven: FiiO X5, Trinity Delta II, Oriveti Primacy, FiiO X1, Sony MH1, atd.
šeďour
Pokročilý

Odeslat příspěvekod javak810i 4. 11. 2012 11:55

Tak jsem prošel zahraniční dojmy a teďka šeďourův koment a samá chvála. Navíc vše vypadá, že zvukově by mohly být přesně dle mého gusta. Jak je možné že něco takového se dá sehnat za 350Kč?! Is this real life? :D :D
HP Elitebook 8740W - Core i7, 8GB RAM, Geforce GTX460M
Sennheiser CX400 -> UE SuperFi 4 -> Jays D-Jays -> VSONIC GR07 -> Sennheiser HD 25 -> Sennheiser IE 60 + Sony MH1C -> Sennheiser IE80 (fake) -> Xiaomi Piston 2
javak810i
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod xxxdvorixxx 4. 11. 2012 12:00

Bíno, jak je to s funkčností u obyčejných mp3 playerů apod.? Někdy tyhle headsety nejdou bez podržení tlačítka...
Cowon D2 / Lumia 920 / Fubar IV+Sennheiser HD-25
xxxdvorixxx
VIP uživatel
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Ryan Giggs 4. 11. 2012 12:09

Hm... ta starsia verzia mi lezi v skrini vyse roka. Nikdy som ich nevybral z krabice az teraz.

Musim vsak opravit info, ze to nehra z nicoho, iba zo SE. Skusal som to tak narychlo z par zariadeni a z niektorych to hra uplne bez problemov, aj dostatocne nahlas. Napr. so Samom Wave luxusne. Je to ale loteria, z coho to zahra a z coho nie.

Zvuk zatial nehodnotim, nie su rozohrate. Ale takto out of the box a s original nastavcami to vyzera ze to je fakt velmi dobre aj ked este to hra plocho.

Ten kabel nie je zly, je uplne priserny.
Ryan Giggs
TV expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod bogino 4. 11. 2012 12:31

Tejto hype som za ten peniaz ani ja neodolal, vramci sportu som ich objednal, vdaka Bína za tip.
Slovenske obchody ich ponukaju drahsie nez ceske + doprava z Ceska (hanba, vsak?).
Objednal som z huramobil.cz, ceny bez DPH: sluchadla 312,00 doprava 296,20 spolu 608,20 dan 121,60 spolu 729,80
Platka kartou za 4 centy, takze vysledna cena na Slovensko 729,84 Kč = 28,91 EUR
Najlacnejsie priamo na Slovensku ponuka sunnysoft za 35 EUR.

Kedze Vsonic GR04 Flagship su na ceste ku mne z Ciny (pocestuju este cca mesiac), budem moct potom priniest porovnanie. Co bude lepsie si necham, to druhe predam, alebo venujem niekomu blizkemu na Vianoce.
Linka na moje testy v mojom profile
HQPlayer Desktop ► Gustard DAC-X10 ► SPX2010TA ► HiFiMan HE-500
bogino
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod dazo 4. 11. 2012 12:41

Paneboze, to musim aj ja skusit :D
Diky Bina ;-]
Teclast Tl- T51 ---> Fiio E11 ---> Rha Ma750 + Sony MH1C + Vsonic GR07 + Hifiman Re 400 + Trinity audio master
Pc ---> m-audio audiophile usb ---> Akg K530
dazo
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Bína 4. 11. 2012 12:45

xxxdvorixxx píše:Bíno, jak je to s funkčností u obyčejných mp3 playerů apod.? Někdy tyhle headsety nejdou bez podržení tlačítka...


Tohle je případ té starší SE verze, tam musíš držet tlačítko. Ty novější Sony Mobile fungují bezproblémově se všemi mp3 přehrávači.

Ryan Giggs píše:Musim vsak opravit info, ze to nehra z nicoho, iba zo SE. Skusal som to tak narychlo z par zariadeni a z niektorych to hra uplne bez problemov, aj dostatocne nahlas. Napr. so Samom Wave luxusne. Je to ale loteria, z coho to zahra a z coho nie.
.

Tady jsem to možná blbě napsal, ono nejde o to že by vůbec nehrály, ale prostě pak hrají bez basu a jako pecky za 20 korun. Zkus je zapojit do toho Samsungu a zmáčknout tlačítko pro příjem hovoru, jestli se zvukne zvedne tak o 100 tříd, tak platí co jsem psal.

bogino píše:Platka kartou za 4 centy, takze vysledna cena na Slovensko 729,84 Kč = 28,91 EUR
Najlacnejsie priamo na Slovensku ponuka sunnysoft za 35 EUR.


No, ušetřil jsi 6 euro, ale místo plného balení od oficiálního prodejce jsi koupil pytlíčkové bulk balení.

-- 4. 11. 2012 12:46 --

šeďour píše:
Díky Bíno !



Jsem vždycky rád když někomu dopomůžu ke zlepšení zvuku za pár korun :)

Jen se bojím, že teďka bazar zaplaví kupa nepoužívaných IEM :)
CIEM: qdc 8CS|AAW W500|HEIR 10.A|HIFIMAN RE1000
IEM: NOBLE Katana & Sage
DAP: SONY WM1A|SHANLING M5s & M2X & M0
TWS: Shanling MTW100BA

Zaměstnanec firmy Shanling, tohoto času v Číně
Bína
Sluchátkový recenzent
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod javak810i 4. 11. 2012 12:55

Upřímě vůbec by mě nenapadlo byť uvažovat o "nějakém Sony headsetu" za 9 stovek. Vážně ne.

Každopádně mám dotaz na ty nástavce, ty dvojté od Hifimanů nemůžu nikde najít a tak by mě zajímalo, jestli by šly použít ty od Vsonic GR07, jsou tam i jedny pěnový a pak silikonový s molitanovou vložkou, které mi tenkrát u GR07 vyhovovaly.
HP Elitebook 8740W - Core i7, 8GB RAM, Geforce GTX460M
Sennheiser CX400 -> UE SuperFi 4 -> Jays D-Jays -> VSONIC GR07 -> Sennheiser HD 25 -> Sennheiser IE 60 + Sony MH1C -> Sennheiser IE80 (fake) -> Xiaomi Piston 2
javak810i
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků