[recenze] Fischer Audio Saturn

Stereo a vícekanálová sluchátka

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Looke 27. 10. 2012 19:10

Fischer Audio Saturn: Vesmírný nářez za pozemské peníze?
(Uživatelská recenze sluchátek)

Úvodem

Společnost Fischer Audio je mezi výrobci sluchátek nováčkem, byla založena teprve v roce 2006 a přichází k nám z míst, odkud bychom to možná nečekali: Z Ruska. Fischer Audio se zaměřuje především na modely střední a vyšší třídy, snaží se zaujmout nejen technickým řešením, ale také designem. Má šanci uspět v konkurenci zavedených značek? Možná napoví dnešní recenze, ze široké nabídky výrobce se podíváme na model Saturn z produktové řady Galaxy, který na internetu stojí kolem 1700,- Kč.

Jaká jsou?

Sluchátka obdržíme v papírové krabici s velkým celuloidovým oknem, takže i skrze krabici vidíme značné rozměry modelu Saturn. Ačkoli Fischer Audio často dodává sluchátka s bohatým příslušenstvím, jediným doplňkem k Saturnu je redukce na jack 6,3 mm.
Saturn patří mezi circumaurální, uzavřené typy, tedy takové, jejichž mušle k uchu nepřiléhají, ale obepínají je a nejsou na vnější straně opatřeny mřížkou či otvory umožňujícími zvuku pronikat ven.

Sluchátka jsou vyrobená z černého matného plastu a vyznačují se bytelnou, masívní konstrukcí, váží 295 gramů. Hlavový most je obalen vypolstrovanou umělou kůží, na jeho horní straně najdeme nenápadné, leskle černé logo Fischer Audio. Z mostu vybíhají ramena, která jsou zakončena klouby ze šedostříbrného plastu, z kloubů pokračují krátké vidlice mušlí. Klouby umožňují mušle sklopit směrem dovnitř k mostu, čímž se rozměry modelu poněkud (ne příliš) zmenší. Klouby otáčení jsou středně tuhé, sluchátka nemají tendenci se samovolně sklápět. Ramena jsou délkově stavitelná podél vnitřní kovové obruče, kroky posunu jsou jemné a velmi tuhé, nastavení délky tedy dobře drží.

Nejvýraznějším designovým prvkem jsou konce vidlic, které tvoří kruh z velice jemně vroubkovaného plastu tvarovaného směrem ven do podoby nepatrného kužele. Kruh se tedy paprskovitě leskne, což zdůrazňuje lesklá stříbrná kružnice po jeho obvodu. V dolní polovině kruhu najdeme velký nápis Saturn a pod ním do půlkruhu menší nápis HI-FI STEREO HEADPHONES. Označení levé a pravé mušle chybí.

K vidlicím jsou připojeny vertikálně kyvné mušle z lesklého černého plastu na vnější straně, na straně vnitřní jsou mušle polstrovány toutéž matnou umělou kůží jako most. Polstrování je dostatečné, ale spíše tvrdší, než komfortně měkké.

Kabel je vyveden pouze do levé mušle, připojení je dobře vyztuženo vnější gumovou bužírkou. Kabel má značný průměr, ale je velmi elastický, 1,9 m dlouhý a zakončený rovným 3,5 mm pozlaceným jackem. Přiložená redukce na jack 6,3 mm je klasická, nepozlacená.
Pevnost, tvarová přesnost a slícování dílů je na velmi vysoké úrovni, kvalita povrchu je jen nepatrně níže.

Konstrukčně sluchátka působí velmi solidně a promyšleně, a ač některé plasty vypadají spíše levně, celkovým dojmem je odolný a trvanlivý výrobek.

Na doma, nebo na ven?

Přes značné rozměry jsou sluchátka určena spíše na venkovní použití s tím, že je lze celkem dobře používat i doma.

Na ven sluchátka předurčuje uzavřená konstrukce a polstrování z umělé kůže, což jim propůjčuje odolnost proti potu či lehkému mrholení. Circumaurální konstrukce je ideální do chladného počasí, kdy taková sluchátka zdatně suplují čepici. Pro přenosné přístroje je vhodná také rozumně nízká impedance 32 ohmů, která dovoluje i u mp3 přehrávačů či hudebních mobilů dosáhnout vyšší hlasitosti a také tolik neždímá baterii. Při nošení či sportu může někdy vadit mohutnost a váha modelu, praktičtější by byl také kabel dlouhý ne 1,9 m, ale třeba 1,25 m (mimochodem, právě tuto délku uvádí výrobce na svém webu, proč je tomu ve skutečnosti jinak, to netuším).

Na cesty je výhodná skládací konstrukce, sluchátka se tak sice příliš nezmenší, ale je dobře, že se tímto způsobem schová dovnitř obecně citlivé místo sluchátek – připojení kabelu k mušli.
Při použití doma je dobré myslet na nižší impedanci a tedy obezřetně nastavovat hlasitost u stolních přístrojů a především sluchátkových zesilovačů, které bývají konstruovány na sluchátka s impedancí podstatně vyšší. Na doma je délka kabelu 1,9 m dostatečná, když se sluchátky sedíme u počítače, jinak je dobré uvažovat o prodlužce.

Komfort

Saturn patří mezi typy s opravdu silným přítlakem na uši, některým lidem to vyhovuje, pro jiné to představuje zásadní komplikaci. Přítlak je možné o něco snížit vysunutím ramen z hlavového mostu, avšak i tak spolu s ne zrovna měkkým polstrováním může být přítlak problémem především pro lidi s velkou hlavou. Zde je záchranou circumaurální konstrukce, poněvadž sluchátka netlačí přímo na ušní boltce. Je také třeba najít ideální posazení na hlavě, poté si na sluchátka pravděpodobně většina lidí zvykne a začne je vnímat jako přiměřeně pohodlná. Hovořím ze zkušenosti z mnoha typy sluchátek a vím, o čem mluvím – na některá sluchátka jsem si prostě nezvyknul nikdy. Nyní mám Saturn na hlavě klidně třeba dvě hodiny a vše je OK, ikdyž doma i venku nosím brýle.

Pocit pohodlí na hlavě je vždy individuální. Existují sluchátka, která jsou obecně známá tím, že jsou velmi pohodlná a sednou každému, Saturn mezi ně však nepatří a proto opakuji univerzální radu: Vyzkoušet, až poté koupit. Při koupi na netu je to oříšek – vždy počítejme s rizikem. Já radím, jak umím, Vaši hlavu však nemám…

Sluchátka sedí na hlavě jako přibitá, neposunou se ani při prudších pohybech, což je skvělá zpráva pro ty, kteří s nimi hodlají běhat nebo cvičit. Izolace od okolního hluku je dobrá, patří k mírnému nadprůměru ve své třídě a proto také radím: Dejte si s nimi pozor na dopravní ruch, na kole nebo na in-linech by s nimi jezdil jen šílenec! Jinak je dobrou zprávou i to, že ani po delším domácím používání se ve sluchátkách nepříjemně nezahřívají či nepotí uši, což se o mnoha uzavřených modelech říci nedá. Jinak na doma jsou samozřejmě obecně vhodnější sluchátka otevřená, ale tím už se dostávám k další kapitole:

Jak hrají?

Uzavřená sluchátka mají oproti otevřeným výhodu v izolaci od okolních zvuků (a naopak, jejich poslechem také méně rušíte své okolí) a odolnosti proti povětrnostním vlivům. Velmi podstatnou nevýhodou je však skutečnost, že zvuk nemá možnost se přirozeně šířit všemi směry, což vede k dutému zabarvení zvuku, tzv. „kelímkovému efektu“. Markantní to bývá především u nižší a střední třídy, na jejichž rozhraní se nachází právě model Saturn. Ani Saturnu se tento efekt nevyhýbá, ve své třídě je však lehce nadprůměrně zvládnutý.
Z toho, co se obecně ví o Fischer Audio vyplývá, že výrobce nemá „svůj“ typický zvuk, jaký čekáme třeba od značky Koss nebo AKG, ale vyrábí sluchátka různých kategorií a pro různé posluchače.

Saturn patří k modelům, které dávají přednost efektnímu a líbivému projevu před neutralitou. To vůbec nemusí být negativum, jde především o to, co od sluchátek čekáte, jaký typ hudby a v jakých podmínkách posloucháte. Tímto dávám svůj první vzkaz všem potenciálním zájemcům: Audiofilové, sáhněte do jiného šuplíku, než toho se Saturnem!

Basy

Jsou hluboké, důrazné a úderné, dávkované v nadprůměrném objemu. Přesto váhám označit Saturn za přebasovaný model, basy nepřehlušují zbytek hudby, vyčnívají, ale zbytečně neruší. Je skvělé, že kvantita je doprovázena kvalitou, hloubky zní s odpovídající razancí i rychlostí, pocit dunění se dostaví opravdu výjimečně. Je pravdou, že zvýraznění hloubek se projevuje nejvíce ve vyšším basu, ale bicí i baskytara, stejně jako ostatní nižší frekvence hrají vedle sebe, bubny z projevu vyčnívají jen tolik, aby byla podtržena dynamika zvuku – a na dynamický projev jsou tato sluchátka evidentně navržena. Každopádně rock, metal i většina popu znějí na sluchátkách s pořádnou energií a posluchač si může spokojeně podupávat.

Středy

Jsou nejslabším článkem hudebního projevu Saturnu. Spojitý řetězec frekvenčního pásma je tu zřetelně přerušen utopením středů mezi hloubkami a výškami. Tento pokles ve středech není tragický, ale je natolik zřejmý, že někomu to může hodně vadit. Zpěv nemá dostatek přirozenosti a naléhavosti, občas zní trošku synteticky. Zpěv zachraňuje obecná detailnost a strukturovanost zvuku sluchátek. Nástroje znějící ve středním pásmu jsou na tom o něco lépe, nebýt jejich slabší hlasitosti bych je označil za dobře zřetelné vzhledem k dobrému oddělení od hloubek a výšek.

Skvělý zvuk jazzu nebo sborů prostě od Saturnu nečekejte, různě uspokojivý bude také zvuk klasické hudby, komorní hudby a dechových nástrojů. U středů bývá také největším problémem onen „kelímkový“ efekt uzavřených sluchátek. Ten je zde pochopitelně přítomný, ale naštěstí ho jen v malém množství doprovází další známý neduh této konstrukce: Zkreslení středového pásma, to u Saturnu není nijak markantní, sluchátka znějí přiměřeně věrně.

V oblasti středů se tedy projevuje největší slabina modelu: Celkově mírně zastřený, dutý zvuk. Tuto skutečnost je třeba relativizovat: V této cenové kategorii je to u uzavřených sluchátek naprostý standard, čest nemnohým výjimkám.

Výšky

Největší a troufám si říci, že jedinou slabinou výšek je jejich výraznější oddělení od utopených středů. Výšky jsou jasné, není jich zbytečně mnoho, ale dovedou cinknout překvapivě vysoko. Výšky je snadné ve zvuku sledovat, výborně znějí veškeré perkuse, zní příjemně a vzdalují se od pocitu „sypoucího se písku“ z modelů nižší třídy k čistému zvonění, které bychom očekávali u vyšších tříd. Je-li nějaká výšková frekvence jen detailem zvuku, uslyšíme ji taky, což si zaslouží pochvalu.

Detaily, stereo dojem, prostor

Saturn potěší dobrým oddělením jednotlivých nástrojů, jednotlivé složky hudby znějí vedle sebe a většinou je lze dobře sledovat, což v této třídě není samozřejmostí. Detaily jsou na výborné úrovni, u dost basově založeného modelu bych spíše čekal jejich utopení ve zbytku reprodukce. Stereo dojem je dobrý, podpořen obecně dynamickým projevem, takže rozdíly napravo i nalevo jsou ve správný okamžik dobře patrné. Prostorovost zvuku je však jen průměrná, při hudbě je to v pořádku, na sledování filmů jsou i v této ceně vhodnější jiná sluchátka, především otevřené typy.

Sluchátka znějí dobře i potichu, jen při vysokých hlasitostech se objevuje větší ostrost přednesu.

Na čem se testovalo?

Fischer Audio Saturn byly připojeny k cd přehrávači Yamaha CD-C 600 a sluchátkovému zesilovači BV Audio Headamp. Velkou část poslechového testu však obstaral mp3 přehrávač v mobilu Nokia 5230, poněvadž sluchátka jsou určena spíše k přenosným, než stolním přehrávačům. Vyzkoušena byla také kombinace mobilu jako paměťového média, cd přehrávače jako dekodéru a sluchátkového zesilovače jako konečného prvku řetězce. Ku cti sluchátek je třeba konstatovat, že v této kombinaci zněly stejné skladby mnohem lépe, než jen z mobilu. Je zřejmé, že Fischer Audio Saturn jsou modelem, který jde svými schopnostmi reprodukce podstatně dále, než aby byl pouze důstojným partnerem mp3 přehrávačům.

Kontrolní poslech obstarala sluchátka Beyerdynamic DT 860. DT-860tky jsou samozřejmě sluchátka mnohem vyšší kategorie a zcela jiné (otevřené) konstrukce, cílem tedy nebylo srovnat kvalitu zvuku obou modelů. Kontrolní poslech modelu vyšší kategorie potvrdil skvělý dojem z detailnosti a oddělenosti jednotlivých složek hudby Saturnu, věřte nevěřte, Saturn na DT-860tky v tomto ohledu ztrácel mnohem méně, než by se člověk nadál. Kontrolní poslech samozřejmě potvrdil mírnou zastřenost zvuku Saturnů a slabší odezvu v oblasti středů, stejně jako nadprůměrný objem basů (DT-860tky mají vyrovnanou frekvenční charakteristiku s velmi mírně zvýrazněnými výškami). Zřejmý byl také onen „kelímkový efekt“ uzavřeného typu, potvrdilo se však dobré zvládnutí tohoto jevu – v rámci cenové kategorie, do které Fischer Audio Saturn spadají.

Závěrečné hodnocení

Fischer Audio Saturn odevzdávají módně znějící zvuk s důrazem na dynamiku a energii, s výraznou basovou složkou, kterou efektně doplňují výšky na druhém konci spektra. Přesto zvuk nepůsobí sprostě, je líbivý, ale kvalitní, pokud nebereme v úvahu úmyslně nevyrovnanou frekvenční charakteristiku, tak model podává ve své kategorii překvapivě málo zkreslený zvuk a posluchače o nic z hudby neochuzuje.

Sluchátka Saturn nejsou pro každého. Velmi spokojeni budou příznivci moderní, energické hudby (patrně teenageři budou přímo nadšeni), kteří je hodlají ve větší míře používat venku. Naopak, model není vhodný pro milovníky vokální, komorní a klasické hudby (ač některá symfonická hudba s nimi zní skvěle), není vhodný pro sledování filmů či hraní počítačových her. Mnozí audiofilové jejich zvuk patrně nekriticky odsoudí, nemusí však odsoudit značku, Fischer Audio vyrábí i sluchátka s neutrálním a vyrovnaným zvukem.

Fischer Audio Saturn v testu určitě uspěl. Myslím, že protentokrát můžu opustit meze politické korektnosti a vzkázat ruskému průmyslu: „Méně tanků, více sluchátek!“ (Aby bylo jasné, sluchátek pro posluchače hudby, ne pro tankisty…).

Bodové hodnocení (s ohledem na cenovou kategorii, do které výrobek patří)

Design: 8/10
Zvuk: 7/10
Kvalita provedení: 9/10
Komfort: 5/10

P.S: Fischer Audio Saturn jsou konstrukčně velmi podobná modelu Fischer Audio Wicked Queen. Stejně tak v technických specifikacích se tato sluchátka prakticky neliší a proto zájemcům doporučuji přečíst si některou z anglických recenzí modelu Wicked Queen, kterou najdou na internetu.
Looke
Junior

Odeslat příspěvekod bogino 27. 10. 2012 20:01

Vdaka za prehladnu a zrozumitelnu recenziu! :) Chyba mi v nej len par obrazkov ... aj ked na webe si ich kazdy vie najst.

V susednej teme sa pripravuje recenzia FA 004, tie su v podobnej cene, ale podla recenzie na head-fi vyzeraju byt charakterovo ine - menej basu, dobre rozlisitelne stredy a vyraznejsie, az ostrejsie vysky.
Linka na moje testy v mojom profile
HQPlayer Desktop ► Gustard DAC-X10 ► SPX2010TA ► HiFiMan HE-500
bogino
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Looke 27. 10. 2012 21:54

Díky za pochvalu, obrázky doplním později. FA 004 jsem neměl možnost si poslechnout, ale předpokládám, že oproti Saturnu budou lehčím, designově vyšperkovaným modelem a se zvukem podstatně neutrálnějším. Uvažoval jsem o nich, ale neutrálně znějící sluchátka a to vyšší třídy mám na doma, na ven a pro moje potřeby mi připadal vhodnější právě typ Saturn. Jinak dodávám, že i ruský Fischer Audio vyrábí svoje produkty v Číně...
Looke
Junior

Odeslat příspěvekod Looke 30. 10. 2012 18:29

Jak jsem slíbil, doplňuji k recenzi několik fotografií.
IMG_1266.jpg


-- 30. 10. 2012 18:31 --

Přílohy
IMG_1254.jpg
IMG_1249.jpg
IMG_1257.jpg
IMG_1276.jpg
IMG_1235.jpg
Looke
Junior

Odeslat příspěvekod 1grdecoca 25. 3. 2013 20:17

Super prace, diky. Pro me jsou mimo, pac mam "cartoon head" :D
1grdecoca
Junior


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků