[RECENZE] Beyerdynamic DTX 910

Stereo a vícekanálová sluchátka

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Martin2133 13. 8. 2012 00:46

BEYERDYNAMIC )))) DTX 910

Zdravím všechny :-)

chtěl bych přidat stručnou subjektivní recenzi na stereofonní sluchátka od německé firmy Beyerdynamic. Docela mě udivilo, že na tento model se na internetu tolik recenzí nenachází jako na ostatní sluchátka, přitom dle mého názoru rozhodně stojí za povšimnutí. Výrobce udává, že se jedná o nejvyšší model základních sluchátek co nabízejí. Recenzuji jako posluchač začátečník a recenze by měla sloužit spíš těm co hledají sluchátka v dobrém poměru cena/výkon a chtěli by se dozvědět co nejvíce informací.

Specifikace:
- Konstrukce: Dynamická, Otevřená, Circumaurální náušníky z Veloru
- Měnič: Mylarové 40mm
- Frekvenční rozsah: 15Hz-23 000Hz
- Impedance: 32 Ohm
- Citlivost: 98db
- Příkon: 100mW
- Váha: 180g (bez kabelu)
- Kabel: 3m rovný kabel
- Konektor: 3.5 mm zlacený jack (redukce 6.3 jack, šroubovací, zlacená)

Balení
Sluchátka jsou prodávána v decentní krabičce, která sice neobsahuje žádné bonusy jako samolepky nebo nudící instrukční materiály, ale jen to nejdůležitější a to sluchátka a redukci. Jsou zabalené v elegantně poskládaném kartonu uvnitř krabice.

Popis
Sluchátka jsou dynamická s plně otevřenou konstrukcí určená na domácí poslech. Opravdu nejsou vhodná na nošení ven nebo do hlučných prostředí. Sluchátka svou konstrukcí lehce připomínají Sennheiser PX360. Hnedka po vybalení působil plast poněkud lacině, ale po důkladném prohlídnutí a vyzkoušení je poznat, že je kvalitní, pevný a určitě se nebojím, že by mohl normálním užíváním prasknout. Hlavový nastavitelný most, klouby pro dobrou manipulaci a dobrý přítlak a mušle pootočitelné o 90°. Kabel vede do jedné mušle. Sluchátka jsou velice lehká, až mě to překvapilo, nebýt těžšího kabelu tak ani nepoznám, že je mám na hlavě což plahorodí mému vysokému nároku na komfort. Náušníky hezky objímají uši, jsou z příjemného materiálu a ani se mi nějak výrazně nepotí uši i po dlouhém užívání. Přítlak těchto sluchátek není veliký, ale ani malý a pro mou potřebu perfektní a netlačí ani až po tří hodinovém poslechu. A jako třešnička na dortu mají hezké logo na mušlích a ještě jedno na hlavovém mostu a budí tak seriózní dojem na nijak ohromujícím plastu. Co se útlumu od okolí týče tak ten je až překvapivě dostačující na otevřená sluchátka a rozhodně tlumí víc než mé předešlé AKG K 514.

Zdroj zvuku
Jelikož se jedná o sluchátka ne tak drahá, tak si je moc lidí nebude kupovat k drahému sluchátkovému zesilovači, proto jsem zvolil zdroj smrtelníků.
- PC - Přes optický kabel připojená Yamaha HTR-3064
(posloucháno přes mod STRAIGHT)

Hudba a hry
Vzhledem k tomu, že jsem si sluchátka pořizoval za účelem občasného poslechu hudby a hlavně hraní her, tak jsem zvolil obojí pro hodnocení.
- Hudba - (foobar2000 v.1.1.11, .Flac)

- Linkin Park (Numb)
- Infected Mushroom (Suliman)
- John Murphy OST 28 týdnů poté (Cottage Attack)

- Hry - Crysis 2; CoD Modern Warfare 3; StarCraft 2

Proč právě tuto hudbu ? Vzhledem k mým oblíbeným kouskům a odlišným žánrům.
Proč právě tyto hry ? Nejedná se o mé nejoblíbenější, ale o ozvučení Crysis 2 se starala společnost EA, která vlastní velice dobře vybavené studio a zaměstnává znalé oborníky a hry od EA se dle mého názoru vyznačují perfektním zvukovým zpracováním. CoD proto, že to je spíš takový opak her od EA, sešívačky a dum dum zkreslené výbuchy. A StarCraft 2 proto, že se jedná o hru kde se na obrazovce může přehrát až 128 zvukových stop najednou a uprostřed vřavy mi přijde dobré když tank zní jako tank a pušky jako pušky :-)

Pár vět předem
Ti z vás co si koupí tyto sluchátka, budou na první poslech zklamáni. Možná vám nebudou znít jako sluchátka za dva tisíce a proto předem upozorňuji, že sluchátka potřebují pořádně rozehrát a to intenzivně, zvukový projev mezi prvním poslechem a poslechem po třech dnech dvacetičtyř hodinového zatížení denně je markantně slyšitelný. Výšky jsou krásně zřetelné, středy dobře slyšitelné a bassy tam kde mají být dle mého názoru. Nečekal jsem, že při prvním poslechu to bude takové, ale vzhledem ktomu, že jsem si plně vědom rozehrání všech zvukových zařízení, tak mi bylo jasné, že si musím počkat. Narozdíl od AKG K 514 bylo zahoření daleko delší, ale výsledek stojí za to, jdeme na ten zvuk.

Jak to hraje
Nejsem znalec oborných názvů a proto mi snad prominete né zrovna profi pojetí.

- HUDBA -

Linkin park - první dojem, naprosto vynikají. Výšky perfektně zřetelné, neagresivní a detaily též krásně slyšitelné. Středy lehce splívají s hlasem zpěváka, ale nic co by kazilo požitek z poslechu, protože to není tak moc zřetelné, ale dle mého názoru je to slyšet a především v porovnání s AKG. Bassy se objevují jen lehce, jsou přesné a to velice přesné a nijak rušivé. Podání prostoru je velmi slušný, zřetelně se dalo lokalizovat nástroje a jejich přednosti.

Infected Mushroom - začátek písničky mě naprosto uchvátil, výšky dávkované pefektně bez nějakého náznaku agresivity nebo nějakých rušivých elementů. Trochu jsem se obával jak bude znít náhlý přechod do středo bassu, který nevzládaly AKG, ale bál jsem se nadarmo, přechod byl čistý bez náznaku zkreslení a následné bassy byly pevné a bylo jich akorát, žádné důňo nebo přímo nedostatek projevu jako u AKG. Velmi dobré.

John Murphy - tato skladba je hotový bassový ráj. Začátek skladby dobře posluchatelný, opět se žádné rušení nekoná. Poté však přišla bassová složka, které jsem se obával a DTX jí zvládly elegantně. Bylo slyšet oddělení jednotlivých bassů a žádné dunění nebo stejno bass jako tomu bylo doteď. U téhle skladby je, ale jasně slyšet, že sluchátka nejsou pro žádné basshead uživatele.

- HRY -

Crysis 2 - zvuková extáze. Co bych dodal. Zvuky zbraní jsou úchvatné, velice dobře zřetelné, je slyšet jak pokrývají celé pásmo. Jasně zřetelné, lehce bassově doprovázené výstřely. Jasně slyšet rozdíl mezi ruční zbraní a těžkým kalibrem. Podání prostoru vynikají, hvizdot kulek je slyšet i bez prostorových dekodérů a výbuchy slyšitelné z povzdálí za zády, no prostě výborné. I na vyšší hlasitost si vychutnám přestřelku i s dobře slyšitelným soundtrackem v podání Hanse Zimmra. Jediné včem slyšitelně DTX zaostávají je podání hlubokých tónin, což je škoda, ale věděl jsem o tom, že tyto sluchátka nejsou bassová.

CoD MW3 - i přes to, že tato hra nijak nevyniká zvukovým projevem jako výše uvedený, tak zvuk je přesto zajímavější než na jakékoliv sestavě reproduktorů co jsem měl. Ty ošklivé zvuky zbraní podávají sluchátka dobře a už to neni nechuť střílet z Kalashnikova jako předtím. U této hry mě dostaly výborně slyšitelné dialogy a to tak, že jsem ani neměl potřebu mít zapnuté titulky. Podání prostoru je horší, ale se zapnutým DolbyPrologic na Yamaze se znatelně zlepší.

StarCraft 2 - dle mého názoru velice náročný jak na sluchátka tak reproduktory. Výsledný zvukový projev se dá srovnat s AKG. Velice dobře slyšitelné výšky, nějak neutlumené středy a hlášky postaviček jsou dobře slyšitelné i při válečné vřavě. DTX zaostávají zas jen u hlubokých tónů, což je sice na škodu, zase ale není zvuk zkreslený a s mírně dodaným bassovým doprovodem dostačující. K prostoru není co dodat, jednotky střílející zleva jsou slyšet zleva a naopak.

Dodatek pro milovníky závodů. Zde není moc co dodat, zvuk motorů je přímo cítit, výstřely z výfuků a zvuk při vytočení je křišťálově čistý a to až od neúprosných výšek při vysokých otáčkách až po lehce basové nízké otáčky. Japonci znějí jako japonci a ameriky jako ameriky apod. Vzhledem k veliké odlišnosti jednotlivých závodních her jsem je nezahrnul.

Něco na závěr
Rozhodně koupi nelituju ba naopak. Sluchátka nejsou určená pro milovníky dunivých bassů. DTX jsou vyvážená sluchátka s nadstandardním pohodlím ve své cenové kategorii. Mám menší averzi k agresivním výškám, protože mé levé ucho je citlivější a při delším poslechu mě u AKG až praskalo v uchu, což se u DTX rozhodně nekoná a přitom o čisté slyšitelné výšky nepřicházím a za to jsem vděčný. Podání středů je srovnatelné s AKG, nijak nevyčnívají, ale ani rozhodně nechybí a přechod ze středů do bassů je až překvapivě plynulý, za to do výšek se mi zdá občas lehce utlumený, možná je to ale jen můj dojem.

Skvělá vyrovnaná sluchátka vhodná jak na hudbu tak hraní her, v ceně okolo dvou tisíc by rozhodně neměly být předem zavrhovány, doporučuji zařadit k poslechu při výběru, pokud nehledáte uzavřená sluchátka s větším objemem bassů.

"!Musím ale upozornit na jednu věc! Jelikož mám rád vyšší hlasitost, tak DTX na integrované zvukovce RealtekHD hrajou na můj vkus potichu, rozhodně daleko víc než AKG K 514, takže pozor, pokud nemáte nějaký zesilovač, kde si můžete navolit hlasitost, tak doporučuji přikoupit zvukovou kartu, nejlépe min. ASUS XONAR DX!"

Ano či ne
+ Velice pohodlná (lehká, otočitelné mušle, příjemné náušníky)
+ Čistý vyrovnaný zvukový projev
+ Velice kvalitní zpracování
+ Kvalitní rovný kabel i s redukcí v balení
+ Výborné podání prostoru
+ Dobrá cena
-----------------------------------------------
- Plasty mohou působit lacině
- Kabel něco víc váží
- Nutno pořádně rozehrát (pro neznalé)
- Nižší celková hlasitost
- Méně bassů (jsou však přesné a úderné)

Sluchátka jsem koupil na prodejně Datart za cenu cca 1400 Kč (bež. cena 2000 Kč)

Děkuji za pozornost a vybírejte ušima a ne mými subjektivními dojmy :-))
Přílohy
DSC_0003.JPG
Jen pro představu :-)
Naposledy upravil Martin2133 dne 13. 8. 2012 16:50, celkově upraveno 2
Martin2133
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod The Wolverine 13. 8. 2012 15:01

Povedená recenze, chválím :-)

Akorát dvě drobnosti:
1) V parametrech uvádíš supraaurální konstrukci a v popisu píšeš, že objímají ucho. Takže jsou supraaurální nebo circumaurální?
2) Konstrukce přímo nesouvisí s tím, jaké množství basů budou sluchátka mít. (viz popis Crysis 2)
Schiit Bifrost 4490 ► Schiit Asgard 2 ► Audeze LCD-X │ Grado GH4
Marantz PM7000N ► Bowers & Wilkins 684
The Wolverine
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Martin2133 13. 8. 2012 15:23

Děkuji :-)

1) No výrobce uvádí supraaurální náušníky, možná to je chyba, nevím ale mě se vejde celý ucho do naušníku, ale mám malé uši a vejdou se mi tam jen tak tak, rozhodně náušníky jsou menší než už AKG K 514.

2) Ano toho jsem si vědom, ale dle mých subjektivních dojmů, neměli žádné otevřené sluchátka tolik dunivých bassů (dražší modely jsem neměl tu možnost zkusit), spíš to ale bylo tím, že uzavřená sluchátka mi vždycky docela vibrovala a tím nabýval dojem silnějších bassů, ano dost laický a nepřesný :-D Ale většina lidí co tomu nerozumí mi řekla že DTX 910 nemají žádné bassy a že jejich Sony a JVC jsou mnohem lepší a holky zas, že jich mají moc a že by radči pecky, přitom na mě DTX vyzerali vyváženým dojmem zvuku a proto říkám že otevřená nemají tolik dunivý bassy a částečně je to pravda, protože jsem otevřená sluchátka co vyloženě duní neslyšel, takže asi tak no :]
JBL ES80 + Proson R10 → Harman/Kardon 3490 → Fostex HP-A4 → PC
Hifiman HE-400i, V-Moda ZN
Martin2133
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Ryan Giggs 13. 8. 2012 15:54

1) vyrobca uvadza cirkumaural, aj na stranke, aj na produktovom liste.
Ryan Giggs
TV expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Martin2133 13. 8. 2012 16:47

Oukej, hned opravím, četl jsem si něco na stránkách výrobce, jenže e-shop headphones.cz uvádí supraaurální, takže jsem si to popletl.
JBL ES80 + Proson R10 → Harman/Kardon 3490 → Fostex HP-A4 → PC
Hifiman HE-400i, V-Moda ZN
Martin2133
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod The Wolverine 13. 8. 2012 16:48

2) Právě dost levnějších uzavřených sluchátek má kvůli nedořešené úpravě akustiky mušle sklony k dunícím, slévajícím se basům a stejnobasu. Samozřejmě existují i uzavřená s nepřehnanými, kultivovanými basy, např. modely značky beyerdynamic: T50p, DT 770, T70, T5p a další. A také existují otevřená s velkým množstvím basu, např. Grado HF2, Sennheiser HD650, ale u těchto nejde o dunění, prostě mají temný charakter, Koss Porta Pro, Sennheiser řada HD 4x5 atp.
Schiit Bifrost 4490 ► Schiit Asgard 2 ► Audeze LCD-X │ Grado GH4
Marantz PM7000N ► Bowers & Wilkins 684
The Wolverine
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Martin2133 13. 8. 2012 16:49

Aha, tak já měl asi zrovna štěstí, na ty vyváženější bez dunění.

Už jsem to opravil.

Ryan: jj teď jsem si to přečet na krabici. Full-size. Psal jsem to ve dvě ráno a asi mě zmátla ta stránka.
JBL ES80 + Proson R10 → Harman/Kardon 3490 → Fostex HP-A4 → PC
Hifiman HE-400i, V-Moda ZN
Martin2133
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod solfern 4. 1. 2013 16:08

Jen kamarádovi se stejnými sluchátky přidávám k recenzi obrázek s frekvenční odezvou. Jinak vesměs souhlasím. Také poslouchám přes foobar a vřele doporučuji BS2B (stereo -> binaural) plugin. S minimálním zkreslením (na nastavení J. Meier) odstraní poměrně silnou stereobázi které tyto sluchátka mají. Zkuste, uvidíte.
Přílohy
Beyerdynamic DTX-910.png
solfern
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Martin2133 8. 1. 2013 23:07

JBL ES80 + Proson R10 → Harman/Kardon 3490 → Fostex HP-A4 → PC
Hifiman HE-400i, V-Moda ZN
Martin2133
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod martinsip 17. 2. 2013 11:50

Bohužel už nikde v Datartu nejsou :-(
Peugeot 308SW 1,6HDi 2010, Fiat Marea Weekend 1,9JTD 2003
Honor magic5 Pro
martinsip
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod kemo87 17. 2. 2013 11:54

Dnes ráno jsem koupil poslední co byly v Libereckým Datartu a ještě jsem vzal 710ky pro partnerku: Zatím si neodvážim soudit, moje hlavní sbírka flaců je v práci tak uvidíme. Každopádně za 750,- luxus.
1/ Quadral Montan mk.II + Yamaha AX-900 + Actidamp MK.II v2 + Tesla NC440 (AT-12S,CD4, Shibata)
2/ GrundigBox 650B + Universum system 8000 amp + Tesla MC600Q (AT95E)
kemo87
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod moniacs 19. 2. 2013 21:29

Taky jsem si je pořídil z Datartu v MB a musím říct, že mě víc než mile překvapili, chtěl jsem jen nějaký "obyč" k notebooku na dobu než se dostanu o víkendech domů k něčemu lepšímu a musím říct, že i nerozehraná hrajou hodně dobře a to jsem už slyšel ledascos...jsem zvědav, jak se změní po rozehrání a připojení k Dispre JFET...každopádně mohu jen doporučit,mám z nich radost ;) Na rokec jsou dobrý.

ale abych jen nechválil, tak ten kabel je naprosto dementní a snad nikdy nic tak idiot*kýho jsem ještě neviděl...je tak tvrdej že se s ním nedá nic dělat :( omg
moniacs
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod kemo87 19. 2. 2013 22:31

Jo naprostej souhlas. Ten kabel je docela šílenej a snižuje rapidně komfort. T500ky co mám v práci krásně sedí na uších, tyhle 910 sedí o něco húře ale pořád je přítlak dostatečnej, bohužel kabel mi jednu mušli nepatrně přizvedává a já to prostě na tom uchu cejtim :-| a není to příjemný . Otázka na zkušené majitele 910tek....ten kabel se asi časem nepodá co? :-D
Taky přemejšlim co s nim, už jsem uvažoval i nad výměnou, nemám ale zkušenosti ohledně tohohle...
1/ Quadral Montan mk.II + Yamaha AX-900 + Actidamp MK.II v2 + Tesla NC440 (AT-12S,CD4, Shibata)
2/ GrundigBox 650B + Universum system 8000 amp + Tesla MC600Q (AT95E)
kemo87
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Martin2133 19. 2. 2013 23:49

Já si na ten kabel zvyknul vcelku rychle, možná to bude tím, že mám zesilovač dole skoro u země, takže vede rovně dolů a částečně je zkroucený vedle zesilovače, ale ikdyž ho mám volně tak mi nějak nevadí, časem se dá zvyknout na jeho váhu. Já zas nemám moc rád lehoučké kabely, když se zaposlouchám tak občas trhnu kabelem, třeba u špuntů :-D Ale zas tam je to jasný no.
JBL ES80 + Proson R10 → Harman/Kardon 3490 → Fostex HP-A4 → PC
Hifiman HE-400i, V-Moda ZN
Martin2133
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod kemo87 20. 2. 2013 11:09

No já si na něj asi nezvyknu. Nejhorší je to že stále drží tvar (cikcak), když byl smotanej v krabici takže jsou na něm takový zatáčky. Zkusim pouvažovat o výměně protože právě kvůli kabelu z těch sluhcátek zatim nemám dobrej dojem :hm
1/ Quadral Montan mk.II + Yamaha AX-900 + Actidamp MK.II v2 + Tesla NC440 (AT-12S,CD4, Shibata)
2/ GrundigBox 650B + Universum system 8000 amp + Tesla MC600Q (AT95E)
kemo87
Junior
Uživatelský avatar

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků