Slučovač audio signálů

Kabely, převodníky, tunery, mikrofony, gramofony

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod puamík 1. 12. 2009 21:43

na domácím kině mám jediný audio vstup L+R cinch a chtěl bych k tomu připojit počítač, video a set top box. Abych nemusel pořád přehazovat káble, existuje nějaká krabička do níž bych přivedl káble ze 3 zmiňovaných zařízení a s 1 výstupem, který by šel do dom. kina?
puamík
Junior

Odeslat příspěvekod vanDave 2. 12. 2009 01:00

->>> Seznam hifiprodejen: http://forum.avmania.e15.cz/viewtopic.php?f=1724&t=767373 <<<-
Gangsta asesoríz: Hlavní je řetěz. Skorozlaté řetězy se dají sehnat v metráži v železářství. Koupíme asi tak 5 metrů. :D
Olympus E-PM1 + 14-42mm
vanDave
VIP uživatel
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod EKKAR 2. 12. 2009 16:56

Jde to i udělat a jen pasivně "natvrdo" sloučit bez přepínání - prostě přepínáš tím, co máš ze zdrojů signálu "puštěné". Použité součástky jsou v ceně cca 50,-Kč + hodinka práce s vestavěním do nějaké krabičky. Hodnota odporů 10k je 10kΩ (kiloohmů) - provedení stačí úplně to nejmenší, přenášený výkon je minimální, přesná hodnota také není kritická - jestli to bude 10kΩ nebo 12kΩ je skoro jedno, důležitější je, aby všechny odpory byly pokud možno stejné (stejná hodnota koupená najednou). Slouží hlavně k tomu, aby se zdroje signálu vzájemně neovlivňovaly. Nakreslené schéma je s konektory CINCH, lze samozřejmě stejné zapojení vytvořit i s jinými konektory, používanými v audiotechnice.
A perlička nakonec (pro neznalé): tento pasivní slučovač je možné použít i opačně, jako pasivní rozbočovač signálu z jednoho zdroje pro více "spotřebičů" (zesilovačů)...
Přílohy
Pasivní slučovač.JPG
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod puamík 2. 12. 2009 16:59

jo jo, to by mně stačilo, nejde mně o to abych signál přepínal, stačí mně když bude hrát jedno z těch tří zařízení, prostě, aby prošlo to co je zrovna puštěno.
puamík
Junior

Odeslat příspěvekod EKKAR 2. 12. 2009 17:42

Tak, je to doplněno.
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod fps 25. 1. 2010 12:13

puamík píše:na domácím kině mám jediný audio vstup L+R cinch a chtěl bych k tomu připojit počítač, video a set top box. Abych nemusel pořád přehazovat káble, existuje nějaká krabička do níž bych přivedl káble ze 3 zmiňovaných zařízení a s 1 výstupem, který by šel do dom. kina?

podařilo se ti sehnat slučovač audio cinch, jestli ano můžeš mi napsat kde, předem moc díky
fps
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod stan25 31. 3. 2011 11:39

zdravim chci se zeptat je mozme toto zapojeni pouzit i kdys by bili aktivni dva vstupy(zapnuti najednou)nemuze se poskodit nektere zarizeni ?. Chtel bych spojit MP3 prehravac+ navigacia (Mobil) a vystup na sluchatka.Uplne idealni by bylo kdyby hlasitost z MP3 se stlumila (na polovinu nebo uplne) kdys promluvi navigace . dik za radu
stan25
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod EKKAR 31. 3. 2011 11:49

Tohle zapojení je PASIVNÍ - to znamená, že neumí samo ztlumit hlasitost jednoho zdroje, když se aktivuje další. Pokud připojíš dva aktivní zdroje signálu, na výstupu bude SOUČET signálů - prostě se smíchají. Poměr hlasitostí záleží jednak na hlasitostech nastavených na výstupech obou přístrojů, druhak na poměru velikostí odporů zapojených v jednotlivých vstupech - pokud do některého vstupu zapojíš menší odpory, zvýšíš jeho podíl v celkové hlasitosti výstupního signálu. Ale je to nastavené napevno - udělat to potenciometrem znamená neustálou manipulaci s regulátorem. Abys docílil automatické ztlumení jednoho signálu po příchodu druhého, musel bys použít VOX - AKTIVNÍ SMĚŠOVAČ SIGNÁLŮ.
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod stan25 5. 4. 2011 17:08

dík za odpoved . tak sem to složil a výstupni hlasitost je dosti mala je mozne použit menši rezistor nebo proč tam vlastne musi byt ?(lama)
stan25
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod EKKAR 5. 4. 2011 18:24

Popiš, k čemu přesně to má sloužit - jaké výstupy a čeho tím spojuješ a do jakého vstupu to chceš sloučené nacpat - mám vybitý baterky v křišťálový kouli, tak moc přesně neukazuje...
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod stan25 5. 4. 2011 21:05

ok. MP3 prehravač a GPS (alebo mobil) na vstupe a sluchatka na výstupe. Jazdim na moto a rad pri tom počuvam hudbu a pouzivam tiež GPS nav. preto by som to chcel spojit ak by to išlo , bežne pouzivam priblizne 50% hlasitost na MP3-ke , ale pri tomto zapojeni je uroven hlasu na vystupe cca 25% ak je na MP3 hlas na 100% . ideal cez niečo pasivne alebo aktivne z malou spotrebou energie . Premyšlam stvorit toto
http://gmelectronic.eu/kte/0701.pdf str 5
ale lepsie by bolo niečo pasivne a jednioduche
Přílohy
Bez názvu.jpg
stan25
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod EKKAR 5. 4. 2011 21:55

Musel bys zmenšit odpory v tom vstupu, který chceš zesílit ve výstupním signálu. Obecně řečeno - v téhle konkrétní aplikaci je to celé komplet nutně FUUUJ, protože pod blembákem mít sluchátka - to je nejlepší cesta na stůl pro odběr transplantátů od dárců rozšmelcovaných po nehodě na mašině.
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod stan25 6. 4. 2011 19:27

Dik za vsechno :tleskani a co se tyce tech organu -je ich stale nedostatek sem uz taky pro ostatni bych se i roztrhal
stan25
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod adamhl 12. 7. 2018 08:18

Dám sem odkaz na několik slučovačů.
Pozor, musí se vybrat varianta EU, tj. 220 V
http://makerhart.com/product.php?lang=en&tb=2&cid=3

Nebo něco dražšího
http://www.romeomusic.net/galaxy-audio- ... er-jib-mm/
adamhl
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Alexei 2. 11. 2018 12:58

Mám v plánu sloučit dva zdroje zvukového signálu (jack 3.5mm) do jednoho vstupu.
Zvuk bude z PC nebo bluetooth adapteru posílán do zesilovač. Rád bych použil pasivní řešení, ale potřeboval bych poradit.

1. Je nutné použít odpory (viz schema EKKAR), pokud bude zajištěno že zvuk bude posílat pouze jedno zařízení (PC nebo bluetooth) ? To druhé bude vždy zcela odpojeno od el. zdroje, pouze budou zařízení navzájem propojena přes jack konektor: PC+ Bluetooth adapter + zesilovač.

2. Má sloučení výraznější vliv na kvalitu reprodukce ?

Mockrát děkuji za odpovědi.
Alexei
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků