[recenze] Logitech Z523

Stereo a vícekanálové reprosoustavy, subwoofery

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Tomáš Vrabec 16. 2. 2011 23:05

Původně jsem recenzi psal pro AVmanii, ale jelikož nejsem zase takový audio-odborník, rozhodl jsem se nakonec jí poslat pouze zde, do fóra, jako uživatelskou. Nicméně je psaná "jiným" stylem, takže ho prosím zohledněte :)

Hledáte stylové reproduktory s poslouchatelným zvukem? Logitech Z523 by mohli být tou pravou
volbou.


Máte k poslechu kvalitní audio sestavu, avšak u PC vám hrají jen „šumítka“ za pár korun? Pokud zvažujete upgrade a díváte se po reproduktorech, které nejen budou mít přijatelnou kvalitu zvuku, ale také vhodně designově doplní váš stůl, rozhodně zbystřete, sestava dvou reproduktorů a aktivního subwooferu Logitech Z523 by mohla být tou pravou volbou.

Obrázek
Logitech Speaker System Z523 Light

Je libo albína?

Jelikož se jedná o velice designové reproduktory, rozhodli se u Logitechu vyrábět Z523 jak v
klasické černé, tak v perleťové bílé barvě. My jsme si do redakce pořídili bílý model, hlavně z
estetického hlediska – k bílému sedmadvaceti palcovému S-IPS panelu Fujitsu.

Subjektivně se mi vzhled celé sestavy zamlouvá, subwoofer má tvar klasické kostky, bílé provedení pak efektně kontrastuje s černou, stříbrně orámovanou mřížkou reproduktoru. U satelitu jsou již dojmy rozporuplné. Jejich tvar je jakýmsi futuristickým deformovaným nepravidelným kvádrem, nakloněným v úhlu přibližně dvaceti stupňů od nás. Velikým paradoxem se pak stává rozdílnost satelitů co do vzhledu. Levý svou jednoduchostí a střídmostí rozhodně na stole ostudu neudělá, kdežto pravý satelit je designovým faux-pa. Bílé tělo, černá mřížka se stříbrným rámováním, černé ovládací prvky ve stříbrném oválu – to vše podrženo oranžovou LED indikací provozu. Ovládání hlasitosti navíc slouží také jako vypínač, tudíž nelze reproduktory vypnout, aniž bychom přišli o aktuálně nastavenou úroveň hlasitosti. Pravý reproduktor nás tedy nepotěšil, ale je to jediná vada nakráse této sestavy.

Obrázek
Pravý satelit vybočuje z designové uhlazenosti celku

Šetříme lesy

Pokud by jste čekali že cenu atakující 1 600 korun českých dostanete satelity s dřevěným korpusem, jste na omylu. Dřevěným tělem disponuje jen subwoofer, satelity jsou vyrobeny z plastového kompozitu. Tento fakt ovšem nijak neubírá na úrovni poslechu, žádné nežádoucí vibrace způsobené plastem jsem nepozoroval. Tato zkutečnost ovšem je způsobena spíše doslova extrémním zvukem subwooferu, ale o tom níže.

Jen na parádu?

Po debatě s kolegou bohužel musím konstatovat – ano. Sestava reproduktorů Logitech Z523 je
především designovým prvkem k vaši PC sestavě. Satelity i subwoofer disponují každý dvěma
měniči. U satelitů je jeden v obvyklém místě, druhý poté naleznete na zadní straně. Subwoofer má kromě standardního měniče také jeden, který „bije“ do podlahy.

Obrázek
Subwoofer disponuje hned dvěma měniči

Prostorový zvuk ze dvou satelitů

Středové a výškové pásmo jde v rámci očekávání v této cenové kategorii. Přednes je sice poměrný čistý, ovšem detaily obzvláště ve výškovém pásmu se ztrácí až s vyšší hlasitosti zmizí úplně. Díky systému měničů v reproduktorech máme možnost slyšet jakýsi pseudo prostorový zvuk, tento efekt je poměrně výrazný a velmi dobře působí především při hraní her.

Obrázek
Satelity mají měnič také ze zadní strany. Tímto vzniká jakýsi pseudo prostorový zvuk

Basa tvrdí muziku – výjimka potvrzuje pravidlo

Poměrně velkým neštěstím je ovšem pásmo nízkých kmitočtů. Nejnižší frekvence kterou by
teoreticky ze sebe měl subwoofer vypustit je 35Hz. Tento handicap sestava, bohužel, dohání
efektem „duním za každou cenu“. Ovladač basového pásma na pravém satelitu je použitelný v
rozmezí 0 až přibližně 25%. Dále se bas stává až nechutným, ztrácí se veškerá dynamika, o
nějakým detailech či přednesu nemůže být řeč. Pokud otočíte ovladačem basů úplně doprava,
odejde vám monitor ze stolu a sousedům spadne lustr, ale zvuk se stane opravdu neposlouchatelným.

Připojíme cokoliv

Logitech Z523 jsou sice primárně určeny pro propojení s osobním počítačem, ovšem nabízí hned
dva vstupy pro připojení externího zdroje. V boku pravého satelitu nalezneme vstup pro připojení MP3 přehrávače či jiného zdroje v podobě standardního 3,5 stereo jacku. Společně s ním se na straně nachází také obligátní sluchátkový výstup. Další vstup, tentokrát v podobě dvou RCA konektorů nalezneme přímo na subwooferu. Takto lze systém připojit zároveň k PC, televizi či settop boxu a navíc kdykoliv připojit náš iPod.

Obrázek
Na straně pravého satelitu nalezneme kromě výstupu pro sluchátka, také vstup, například pro iPod

Obrázek
Konektivita je překvapivá: AUX-IN pomocí RCA konektorů a 3,5 stereo jack na satelitu. Dále zde máme 9 pinový konektor pro propojení s ovládacím satelitem a RCA konektor pro připojení levého satelitu.

Podrženo, sečteno – poslouchatelné stylové reproduktory

Tato sestava je především designovým doplňkem vašeho pracovního stolu. Pokud očekáváte highend přednes, budete více než zklamáni. Ovšem pro poslech mp3 při práci, seriálových epizod, internetového rádia či sledování TV naprosto dostačuje. Pokud s ovladačem subwooferu zacházíte s rozvahou a nastavíte jej na rozumnou úroveň, získáte příjemného společníka pro každodenní pracovní i lehce multimediální nasazení.
Tomáš Vrabec
Junior
Uživatelský avatar

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků