[mini recenze] D/A převodník Big Brother

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Kocmeister 15. 8. 2010 17:58

Čím dál tím častěji jsem dotazován na podrobnosti a informace ohledně tohoto mého nového dacana. Proto jsem se rozhodl v krátkosti některé důležité pojmy a dojmy shrnout. Půjdu rovnou na věc. Big Brother neboli velký bratr je název, který vznikl jako přívlastek tuším na jednom z českých hififór. Původně byl pojmenován jen pracovně jen jako „velký dac“. Důvodem je, že autor převodníku, Tomáš Tichý, před celkem nedávnou dobou nabízel ještě „malý dac“ pod názvem HS-DAC. Tento byl kompromisnější, levnější, ale dle reakcí stále vysoce hodnocenou konstrukcí. Velký dac je nekompromisním vrcholovým dílem zmíněného konstruktéra. Na rozměrné a navíc patrové dps se nachází spoustu možností a vychytávek. Jak vidno z fotografie, napájecí zdroje jsou oddělené pro analogovou i digitální část, což je u lepších konstrukcí standardem. Tyto jsou napájeny jedním roztomilým toroidíkem. D/A je AD1853. Operačních zesilovačů je tam povícero. Nevím, jestli by bylo vhodné zveřejnit přesné typy. Ale jsou velmi dobré. Žádný mizérie jako je zvykem v komerčních dacanech. Převodník nemá upsampling! Ano je to opravdu vyjímka a dnes věc nevídaná. Tomáš, jak jsem se dočetl na jednom fóru to tak udělal schválně. Prý ho nemá rád, patlá zvuk či co. Asi ví co dělá. Spousty kondenzátorů v řadě jako armáda Kim Čong-Ila jistě potěší i oko techničtěji založeného hifisty :-))

bb1.jpg


Zaplať jen za to co potřebuješ

Co je však důležité, tento převodník je koncipován jako modulární koncepce. Nevím jak lépe to nazvat. Je tak možno zakoupit přesně ty funkce a možnosti, které požadujeme. A že jich není málo. V základu za částku v současné době pohybující se pod hranicí 20 tisíc CZK dostaneme samotný d/a převodník s jedním digitálním vstupem AES/EBU a dvěma plně symetrickými výstupy osazen a oživen v krabici Modu. Tuto verzi mám v současnosti já, protože zatím nic dalšího nepotřebuji. Cena je to opravdu celkem nízká vzhledem k neuvěřitelně vysokým výkonům tohoto převodníku, ale o tom až později.

Dále je možno si připlatit za dalších několik rozšíření. Ty je možno doplnit kdykoliv potom, co jsme zakoupili základní modul s převodníkem. Prvním rozšířením je modul s dalšími digitálními vstupy. Nejsem si jist kolik jich potom bude. Tuším 6, z toho 2 spdif a zbytek AES/EBU. Toto množství určitě uspokojí každého. Víc vstupů jsem tedy osobně ještě u jiného převodníku neviděl. Součástí tohoto modulu je i řízení hlasitosti v analogové doméně s možností dálkového ovládání. Díky konstrukci analogového výstupu není problém úplně vynechat předzesilovač a připojit koncové stupně k d/a převodníku přímo. Pro spoustu lidí tato možnost, zvláště pak dálkové ovládání jistě bude „tahákem“. Nadstavba s dalšími digitálními vstupy a řízením hlasitosti bude v další krabici Modu. Tomáš Tichý má i promyšlený pěkně vypadající design tohoto modulu s tlačítky a displejem. Já ho nemám, takže fotografii neposkytnu.

Poslední možností je pořízení další krabice Modu, ve které budou externí hodiny. Hodiny po synchronizaci se zvukovou kartou toto umožňující (např. ESI Juli@) fungují jako masterclock. Zmíněné řešení minimalizuje jitter. Je to ještě více nekompromisní řešení než jakékoliv „klasické“ , kdy je odvozován clock přes pll smyčku v převodníku. Tento způsob je používán často v profesionální sféře jako jsou nahrávací studia atp.

Každý z těchto 2 dalších modulů samozřejmě stojí další peníze navíc a cena se tak může vyšplhat opravdu poměrně dost vysoko. Ale za to, co nabízí za možnosti je to defacto pořád ještě stravitelné. Přesné informace o ceně, která se samozřejmě může měnit a možná opravdu mění, stejně jako podrobnosti o konstrukci všichni zájemci směřujte prosím přímo na Tomáše Tichého. Není problém ho zastihnout skrze soukromou zprávu na serveru hifi.slovanet.sk. Z mých zkušeností vše velmi ochotně zodpoví, poradí a vyjde vstříc. Možná jsem ohledně popisu konstrukce a modulů napsal nějakou nepřesnost nebo je něco trošku jinak. V nejhorším je tu na fóru ještě další spokojený vlastník BB dacu a jistě mě opraví :-)

bb2.jpg
Nelekněte se, aktivní digitální vstup mám v tuto chvíli jen jeden. Ostatní by fungovaly až po koupi odpovídajícího modulu.


Zvukové kvality

Poslední část mého prozatím pravděpodobně nudného textu, který byl ale nutný k pochopení širších souvislostí jsou mé osobní dojmy ze zvuku. Co k němu dodat? Neudržím tentokrát emoce na uzdě. Je to naprostá bomba. Velmi precizní vykreslení všech nástrojů a hlasu zpěváka. Neexistuje ani nejmenší náznak nějakého měknutí či rozmáznutí, které tak z duše nesnáším.
Bas je velmi pevný se skvělým důrazem. Tady nemám co dodat. Prostě 99 bodou ze sta. Středové pásmo potěší vysokou detailností a normální, přirozenou barvou. Žádné barvení. Teplouši musí hledat jinde (milovníci teplého zabarvení) :-D . Vyšší tóny mě potěšily svou neagresivitou. Vůbec nedochází k nějakému řezání do uší. Přitom není ani náznak deky anebo omezení/oslabení výšek. Nevím jak tohle Tomáš dokázal, ale povedlo se. Předtím jsem měl dac Casea Cepheus a tam i přesto, že se mi určitě na rozdíl od jiných zdrojů nezdál ostrý, přeci jen občas u některých nahrávek k tomu zatáhání za ucho došlo.

Největší devizou BB dacu je ale naprosto jednoznačně podání prostoru. To je prostě velkolepé a monumentální. Rozsáhlý pravolevý a předozadní prostor Vás obklopí při poslechu každé alespoň trochu dobré nahrávky. Rozestavění nástrojů na scéně je tak přesné až tomu nemůžu pořád uvěřit. Úplně jako bych je tam pěkně jednoho vedle druhého viděl. To oddělení zpěváka/ků a nástrojů je prostě masakr. Potlesk publika při nahrávkách živých vystoupeních jde vždycky zezadu a krásně Vás obklopí, prostě slast. Už žádný shluk tleskání a muzikantů v jednom chumlu. Co dál? To by už mohlo stačit mám hlad.

Vyhoďte ty Vaše krámy a vemto ho!

Bulvární nadpis je míněn samozřejmě jako vtip. Ne teď vážně. I přesto, že nemám nekompromisní transport v podobě zmíněných externích hodin, je zvuk natolik dokonalý, že mi tam skoro nic nechybí. Je to tak reálné, tak živé a pravdivé. Tady už to není o tom, že je tu víc či míň basů, výšek, středů než tamhle u toho či onoho. Tady se řeší reálnost podání. A ta je subjektivně hodně vysoko. Smajlík tu není, takže aspoň to napíšu: dávám sto palců nahoru!
Naposledy upravil Kocmeister dne 16. 8. 2010 09:22, celkově upraveno 5
REPRO: PKAudio Ghibli, SUBY: 2x B&W ASW 825, AMP: Audionet SAM G2, DAC: Chord Qutest battery powered, SLUCHÁTKA: Sennheiser HD800, FILTR, DRÁTY A DALŠÍ SNAKE OILY: vlastní konstrukce.
Kocmeister
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Odar 15. 8. 2010 18:15

Vdaka ze vycerpavajucu recenziu. Mozem len potvrdit, ze Tomas skutocne OCHOTNE zodpovie vsetky LAJCKE otazky. Aj preto som sa rozhodol aj ja, ze pojdem do BB-DACu. Budem ho mat navyse so vsetkym, co k nemu Tomas dava, okrem hodin. Cenu nebudem komentovat - je pomerne vysoka, ale neviem o zariadeni, ktore by bolo v este tejto zaplatitelnej kategorii a davalo by taky pomer cena / vykon / hodnota.
Kto hlada DAC + Preamp v jednej skatuli pre digital - je to lacne riesenie. Staci dokupit koncak, bedne a clovek "frci".

Ako pises - dialkove ovladanie bolo pre mna jedna z veci, ktora velmi zavazila. Uvidim, co to vytiahne z mojej zostavy a potom tiez napisem par viet. Mimochodom kto nevie o com - odporucam si precitat porovnanie s D/A prevodnikom Forssell http://www.hifinazory.cz/forum/viewtopi ... =11&t=3589
Odar
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod The Wolverine 15. 8. 2010 18:49

Super recenze :-)

Ty to máš připojený z hiFace na BNC BB Dacu nebo nějak přes dig AES/EBU?

Když připojíš ten modul s více vstupy, tak budou fungovat vstupy co jsou na té "základní" krabici (obr. druhý odshora) nebo ty další jsou na tom modulu?
Schiit Bifrost 4490 ► Schiit Asgard 2 ► Audeze LCD-X │ Grado GH4
Marantz PM7000N ► Bowers & Wilkins 684
The Wolverine
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Kocmeister 15. 8. 2010 19:02

Dík. Mám to připojený z hiface spdif-aes/ebu kabelem. Tzn. na jedný straně kabelu je cinch a na druhý xlr. Vyrobil mi to chotně sám Tomáš Tichý. Plus tam kamsi přidal nějaký odpor, aby nehaprovaly impendance. Ty BNC konektory jsou určený pro připojení modulu hodin. Co se vstupů týče, tak jsem to pochopil, že by měly fungovat ty na krabici.
REPRO: PKAudio Ghibli, SUBY: 2x B&W ASW 825, AMP: Audionet SAM G2, DAC: Chord Qutest battery powered, SLUCHÁTKA: Sennheiser HD800, FILTR, DRÁTY A DALŠÍ SNAKE OILY: vlastní konstrukce.
Kocmeister
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod The Wolverine 15. 8. 2010 19:35

Díky za vysvětlení. Ještě bych měl s dovolením dvě otázky:

Takový ty zlepšováky, jak to měl třeba Benchmark DAC-1 - na eliminaci jitteru z jakéhokoli zdroje nejsou zas tak dobré a lepší je nějaký kvalitní přijímací čip (třeba CS8416) a kvalitnější transport (třeba ESI Juli@) a vrcholem jsou pak externí hodiny pro synchronizaci se zdrojem (třeba TentLabs)?

Teoreticky kdybych měl ESI Juli@ a BB DAC + externí hodiny, jak by to bylo připojené? Z modulu s hodinami pomocí BNC do DACu z DACu do zvukovky pak druhým kabelem taky?
Naposledy upravil The Wolverine dne 15. 8. 2010 20:38, celkově upraveno 1
Schiit Bifrost 4490 ► Schiit Asgard 2 ► Audeze LCD-X │ Grado GH4
Marantz PM7000N ► Bowers & Wilkins 684
The Wolverine
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Martin..net 15. 8. 2010 19:41

Propojeni je jeden kabel z juliny SPDIF out jde do prevodniku
Druhej kabel do Julia SPDIF IN jde z kukacek
Treti kabel jde z kukacek do dacana
...
Martin..net
Junior

Odeslat příspěvekod Odar 15. 8. 2010 20:10

Presne, ako pise Martin..net. Aj preto som ako transport zufalo zohnal jazdenu ESI Juli@ za rozumny peniaz ;) Hodiny su sice dalsia investicia (tusim 13 000 CZK), ale ma to urcite co to do seba.

BTW externe casovanie bude mat aj pan Vrana z Casea.
Odar
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Nolwendil 16. 8. 2010 06:59

Díky za krásnou recenzi. Jak vypadá ta Tvá verze, s jedním funkčním vstupem, zepředu? Jen prázdný panel, možná s LEDkou?
A určitě je modul ovládání hlasitosti a přepínání vstupů v samostatné krabici, když jsou všecky vstupy a výstupy na těle toho hlavního převodníku? Trošku mě překvapuje, že i když máš verzi s jedním vstupem, tak tam máš osazeny všecky konektory. Ale asi to je relativně malý rozdíl v ceně, oproti velklým problémům pro Tomáše, pokud by někdo v budoucnu chtěl rozšíření...
Jinak tady jsou nějaké fotky od Tomáše Tichého. Je na nich DAC, i hodiny. Na Slovanetu toho můžete najít ještě víc...
http://www.ttc-audio.cz/P1000533.jpg
http://www.ttc-audio.cz/P1000534.jpg
A tady je vidět i stříbrná verze:
http://www.ttc-audio.cz/P1000507.JPG
Still round a corner there may wait, a new road or a secret gate...
Nolwendil
VIP uživatel
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Kocmeister 16. 8. 2010 07:25

Jo na přednim panelu nic nemám. Je samozřejmě možný tam nechat udělat tlačítko minimálně pro zapínání + ledku. Takové co jsou na fotkách z tvého linku. Ale stojí to opět peníze navíc a já bych to nevyužil. Celou sestavu zapínám na filtrovanym "psovi" s přepěťovkou jedním stiskem tlačítka.

Abych nezapoměl, je možná si nechat udělat i tzv. modul inteligentního zapínání. Ten bude instalován asi přímo do modulu s dacem. Nevím ale přesně co umí. Neinformoval jsem se.
REPRO: PKAudio Ghibli, SUBY: 2x B&W ASW 825, AMP: Audionet SAM G2, DAC: Chord Qutest battery powered, SLUCHÁTKA: Sennheiser HD800, FILTR, DRÁTY A DALŠÍ SNAKE OILY: vlastní konstrukce.
Kocmeister
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod hmpf 16. 8. 2010 07:47

Nolwendil v té stříbrné to vypadá velmi hezky.
Sveda Blipo PRO, Alessandro MS1000
hmpf
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ssamoo 16. 8. 2010 11:17

Velmi pekna recenzia, na velmi pekny a urcite mimoriadne kvalitny stroj ;)
BlitzWolf BW-ES1 mod_KZ ZS6_KZ ATE_KZ ATEs_SHURE SE535_Westone UM PRO 30
iPhone X_Samsung Galaxy Note 8
MacBook Pro 13 Retina Touch Bar
Custom PC_X370_Ryzen R7 1700_GeF1080_NVMe SSD_NZXT S340
ssamoo
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Martin..net 16. 8. 2010 16:28

Nolwendil
přepínání vstupů a ovládání hlasitosti je záležitostí přeprogramovaného softu plus pár součástek navíc umístěné na hlavní desce.Další plošnák pro nástavbu clock je umistěn hned vedle,jeho polohu si můžeš odvodit od BNC konectorů s úhlovými vývodky určené pro zapájení do dps.Koc je tam má připravené,ale nezapojené stejně tak jako Cinch pro SPDIF,celkem tedy je skutečně 6 vstupů-2 na cinch a 4 na AES/EBU.Ty konectory zároven drží plošnák v luftě nad dnem,neb nemá žádné distanční sloupky.Dal bych foto,ale cestuje mi ted někde po matičce zemi a pak stejně to sem neumím vložit tak máte po pt... :lol:

Black verze je na živo náhodou moooc pěkná(si to přeci nebudu hanit,že :D )
...
Martin..net
Junior

Odeslat příspěvekod The Wolverine 16. 8. 2010 18:19

Nolwendil: Co z toho na těch fotkách jsou ty hodiny? Krabice, co vypadá jako DAC, nebo ta velká stříbrná vespod?
Schiit Bifrost 4490 ► Schiit Asgard 2 ► Audeze LCD-X │ Grado GH4
Marantz PM7000N ► Bowers & Wilkins 684
The Wolverine
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod hmpf 16. 8. 2010 18:23

U černé by se mně líbila i černá tlačítka, potom by to bylo podle mého gusta, ale to je věc vkusu :-))

Martine do budoucna kdyby si chtěl vložit fotku tak jdi např. na www.imageshack.us -> Browse (najdeš svou fotku kterou budeš chtít vložit) -> upload now -> a pak jen zkopíruješ do fóra link pod názvem "Forum Code".
Naposledy upravil hmpf dne 16. 8. 2010 18:31, celkově upraveno 2
Sveda Blipo PRO, Alessandro MS1000
hmpf
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod creat 16. 8. 2010 18:28

Tak to si na tom ešte dobre. Ja ani neviem, čo tie externé hodiny sú a na čo slúžia.
Tričko AVmánie :lol:

"Ovocné víno každý den, tvůj život se změní ve zlý sen."
creat
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků