Jak naladit družici Astra 23,5?

Digitální vysílání DVB-T/S/C/, poskytovatelé, set-top boxy, diskuze kolem HD

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod nomiss 12. 3. 2010 08:25

zdravim, tiez neviem naladit astru 23,5. mam 80cm parabolu, monoblok no chytenie astry 19,2 a 23,5, prijmac opticum 7300l. podarilo sa mi naladit astru 19,2 - ked si to porovnam s prehladom na parabola.cz, tak mi to celkom sedi, akurat neviem preco mi nejde ta3, ktoru tu vsetci spominate, ct24 ide. skusal som rozne prehadzovat ten monoblok - musi byt uchyteny tak ako na tom obrazku hore? alebo to moze byt aj naopak (zalezi od vyrobcu)?
dalej nastavenie diseqc - mam tam moznosti 1/2, 2/2, 1/4, 2/4...
na astru 19,2 som nastavil 1/2 a na 23,5 som dal 2/2. frekvencie lnb mam spravne.
tak zatial tolko... vdaka
nomiss
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Dagy2 13. 3. 2010 10:27

Nomiss nastavovanie satelitu chce trochu dôslednosti a taktiež dôsledného čítania všetkých príspevkov tu a na weboch, kde hľadáš informácie o staniciach ktoré chceš zachytiť.
Toto nie je "sprdnutie" ale predídeš tým nedorozumeniam a frustrácii že ti niečo nejde.
keď prečítaš zoznam staníc vysielajúcich na ASTRA19.2E, teda tú ktorú máš pravdepodobne naladenú, zistíš že sú tam stanice voľné a kódované.
Voľné musíš zachytiť všetky bez ohľadu na to, aký prevádzkovateľ je tam uvedený. VŠETKY !!! Neexistuje niečo ako "skoro mi to sedí" buď áno alebo nie. Ak to nesedí úplne, môže to znamenať, že si na vedľajšej družici, ktorá zhodou okolností vysiela niektoré z programov - napr. ARD, ZDF alebo aj ČT24 možno chytiť voľne na viacerých družiciach. Z tohto potom vznikajú dotazy typu ČT24 mi tam ide, ale STV1 nie.
Takže:
1/ Ak máš naladenú ASTRA19.2E -> tu vysiela ČT24 voľne -> prevádzkovateľ UPC Direct. TA3 je kódovaná systémom Cryptoworks d02 a Nagravision 1815. Takže aby si mohol pozerať TA3 na tejto družici, musíš mať kartu UPC Direct.

2/ TA3 o ktorej tu "vždy hovoríme" je voľne na družici 23.5E. Tu vysiela voľne: TA3, ČT24, Z1, TV Public, TV Noe, Óčko a zopár zahraničných staníc.

Uchtytenie na držiak môžeš mať za jedno alebo aj druhé LNB, potom musíš len upraviť natočenie antény.
Dôležité u monobloku je uvedomiť si, že 23.5E LNB je ten, ktorý je viac na ZAPAD! To tu bolo popísané už viackrát, tam je väčšinou chyba.

Môžeš urobiť iný pokus, poznač si na držiaku nastavenie 19.2E a pootoč pri aktivovanom Diseq 1/2 parabolu o vzdialenosť ktorá je medzi obomi LNB. Parabolu toč smerom na východ - až chytíš najlepší signál, skús naskenovať kanály. Mal by si byť teraz týmto LNB na 23.5E.
To, ktorý LNB práve používaš (ako je nastavený prepínač) zistíš jednoducho tak, že ho zakryješ rukou a signál musí zmiznúť.
Dagy2
Pokročilý

Odeslat příspěvekod stolicka1 20. 5. 2010 21:08

Ja mam problém taký , že na astre 23.5 mi ide len vertikálna poloha a tam slovenské programy cez Skylink nechytám .Vôbec si s tým už neviem rady.Poraďte.
stolicka1
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Dagy2 20. 5. 2010 21:25

Parabola?
LNB?
koľko LNB?
nastavenie LNB?
prepínače?
káble?
typ prijímača?
sila signálu?
kvalita?
čo to je nejde - nejaká hláška?
nejde ti to teraz v tejto chvíli (bol výpadok 30min) alebo vôbec

Dúfam, že chápeš. Opýtal si sa spôsobom: "Mám auto a nejde. Poraďte"
Inak Joj ide na horizontál.
Dagy2
Pokročilý

Odeslat příspěvekod jito 21. 5. 2010 07:57

Jak píše Dagy-více info.
Pokud by z celého satelitu fungovala pouze vert.polarizace,tak bude závada v konvertoru nebo v přijímači odešel přepínač 13/18V.
jito
HD SATan
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod tazzz1 25. 5. 2010 15:32

:roll: Mám následující dilema : nahradil jsem DST Humax dual od DIGI TV dvěmi přístroji a to Fergusonem 7900 UCI a Topfieldem 6000CR při zachování paraboly 80cm a konvertoru pro 2 přijímače od Humaxu.Ve Fergusonu mám SkyLink kartu s HD programy a v Topfieldu CS Link.Parabolu jsem nastavil na azimut asi 168 st. s elevací 3,2.Na obou přijímačích mám velmi dobrý příjem, ale na Fergusonovi mám Novu a Nova Sport údajně naladěnou na Astru 19,5 a hodnoty síly a kvality okolo 87 - 85 a na Topfieldu vše na Astře 23,5 s hodnotami kvality a síly signálu 99 a 98, na Topfieldu mám HBO i HBO2 a Fergusonu mi HBO2 nejede i když ukazuje kvalitu a sílu stejnou, jako u ostatních programů.Navíc se mi při nastavení paraboly na Fergusonu ukazují hodnoty síly a kvality na Astru 23,5 ukazují 85 a 55 (!), ale na jednotlivé programy již 87 a 85 a programy v HD přijímač nenašel.Teď to dilema - jsou programy HD Nova, ČT1 HD apod. shodné s Nova a ČT s tím, že prostě někdy vysílají v HD kvalitě nebo mají samostatnou frekvenci? Proč jsem musel na Novu u Fergusonu použít i ladění na Astru 19,5, když jí patrně vůbec nechytám a na Topfieldu mi všechny programy jdou na Astře 23,5? Lze stav zlepšit změnou úhlu konvertoru (na Astru má být, tuším, - 0,1, ale nevím jaká hodnota je na DIGI) nebo mám na Fergusonu nastavit ručně frekvenci či použít více transpordérů?Je normální, aby se u dvou sat.přijímačů byť jiné značky tak propastně lišily hodnoty síly a kvality signálu?Problém je v tom, že nemám pípák ani měřič síly signálu a do laborování s anténou a konvertorem se mi vzhledem k přístupu moc nechce, pokud nevím, zda to má smysl.
tazzz1
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod jito 25. 5. 2010 16:05

Základní chyba při výběru satelitu.
Proč na Fergusonu musíš mít Astru1?Byla špatně vybrána při prvním ladění.Je naprosto normální,že na různých sat.pozicích jsou shodné frekvence.Proto ta "záhada"-na Astra3 i Astra1 jsou dvě shodné frekvence,a ono to funguje-i když máš vybrán špatný satelit.
Nejjednodušší je smazat celého Fergusona,vybrat správný satelit,frekvenci-počkat na detekci signálu a naladit.
Tady máš seznam všech programů vysílaných v Czechlinku:
http://cz.kingofsat.net/pack-cslink.php
Podle toho si srovnej programy.A tady nabídka HD od Skylink:
http://www.skylink.cz/web/structure/26.html
jito
HD SATan
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Dagy2 25. 5. 2010 18:33

Ešte doplním:
- sila a kvalita na dvoch prijímačoch sa môže zásadne líšiť.
1/ Otázkou je čo znamená 80% kvality? Koľko je 100%? Ak by si mal hodnotu napr. v dB tak môžeme hovoriť o tom, že by snáď tie hodnoty mohli byť rovnaké.
2/ otázkou je ako je spracované v SW "meradlo" v Topfielde a ako vo Fergusone. Výrobcovia to mohli pojať rozdielne.

- HD programy si možno nenaladil preto, pretože je potrebné väčšinou zadať ručne FEC. U SD si to prijímač nájde sám.

- prečo máš na jednom prijímači ČR stanice na 19.2E a na druhom na 23.5E tiež môže byť dané ako si nastavil Diseq prepínač. Pretože na OSD ti to môže ukazovať Astra 19.2E ale ak si priradil v nastavení Diseq prepínača kombináciu, ktorá v tom momente nastaví LNB pre 23.5E tak v tom máš kompletný hokej.

Takže riešenie je presne ako píše Jito -> kompletne vymazať a krok za krokom od začiatku. Vyber si voľný kanál na 23.5E, ktorý nie je na 19.2E, napr. Z1 a nalaď všetky parametre. Keď ho máš, choď na ďalšie transpondéry z 23.5E. A nakoniec kodované programy.
Dagy2
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tazzz1 25. 5. 2010 19:18

Právě to, že musím mít na Fergusonu Astru 1 je mi záhadou, ale pokud jí v nastavení vypnu, tak Novu na Astře 3 prostě nemám i když jinak mám všechny programy, které Skylink nabízí.Předpokládal jsem, že vzhledem k tomu, že nemám monoblock, tak vlastně ani Astru 1 současně s Astrou 3 chytat nemohu.Co se týče Diseq přepínače, ten jsem neřešil, protože nemám motor na natáčení a nechal jsem přednastavené nastavení.Spíše mi jde o to, jestli je nějaký rozdíl mezi nastavením úhlu konvertoru mezi parabolou používanou na DIGI a parabolou používanou na Skylink resp. CS Link.Jedná se o konvertor Sharp, jehož úhel by se podle mě mohl nastavit jeho mírným pootočením v podélné ose a zabezpečit tím lepší příjem signálu odraženého z paraboly - třeba tam ta frekvence Novy je, ale neodráží se správně na konvertor.Určitě vyzkouším nastavit ručně FEC, je-li to u Fergusona možné a další ladění budu provádět až seženu pípák, protože před tím jsem použil jen busolu a to je na digitál zřejmě nedostačující.Díky za link na KingOfSat, ale prostudoval jsem celou větev fóra a již jsem to srovnával.Každopádně děkuji, ale dříve než o víkendu se do dalšího ladění pouštět nebudu.
tazzz1
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Dagy2 26. 5. 2010 09:19

Natočenie LNB "SKEW" je podstatne odlišné na DigiTV (t.j satelity okolo 0.8W) a Astra 23.5E. Z vlastnej skúsenosti viem, že opačne, t.j. po otočení z 23.5E na 0.8W to nefunguje bez zmeny SKEW.
SKEW a polohy paraboly nájdeš najlepšie na linku SES-ASTRA, kde zadáš bydlisko a umiestnenie paraboly na baráku a vygenerujú sa ti všetky nastavenia. Na Astry pre prvé naladenie v podstate môže byť SKEW 0°, t.j. takmer LNB vertikálne. Jemné natočenie vo finále.
Diseq prepínač neslúži na motor, ale na prepínanie medzi 2-mi a viacerými LNB. Keďže máš len 1ks LNB nasmerovaný momentálne na 23.5E (tak som to pochopil) tak nastavenie nemusíš riešiť.

To, že máš niekde nastavenú Astru 1 alebo Astru 3 nie je asi podstatné. Neviem čo umožňuje Fergusson, ale väčšinou prijímače umožňujú hľadanie v 4-och úrovniach:
1/ blind scan
prehľadá postupne na všetkých pripojených LNB všetky frekvencie a polarizácie. Môže to trvať aj niekoľko desiatok minút.
2/ všetky nastavené satelity
satelity priradené pre jednotlivé zapojené LNB prehľadá podľa tabuľky transpondérov, ktorú má uloženú v aktuálnom FW. Ak pribudli nové transpondéry, nemusí ho preto nájsť.
2a/ jeden satelit
to isté ako 2/ ale len pre vybraný satelit
3/ transpondér
tu navolíš satelit (tým sa ale priradí len prepnutie Diseq na LNB ktoré si nastavil v prepínacej matici menu pre tento satelit)
zadáš frekvenciu transpondéru + polarizáciu + symb rychlosť
zadáš FEC ak je to DVB-S2
4/ program
okrem údajov v 3/ musíš zadať ešte napr. PCR, VPID, APID a podobne, čím je identifikovaný konkrétny program z multiplexu vysielaného na danom transpondéri
Dagy2
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tazzz1 26. 5. 2010 16:16

:tleskani Díky za upřesnění, v podstatě to koresponduje s mými kroky - azimut a elevaci jsem nastavil podle linku SES Astra, ale nezměnil jsem ještě polarizační úhel, kde bude asi problém s naladěním některých programů.I když se mi už objevila Nova a Nova Sport na Astře 3 (možná déle trvalo, než si přijímač stáhnul nějaké informace nebo jsem tomu pomohl přidáním všech transpordérů, které měly přijatelnou sílu a kvalitu signálu).Teď už jen dořeším HD programy a projedu si nastavení programů podle bodů 3/ a 4/.Asi to mám naladěné dobře (i když vzhledem k tomu, že jsem to dělal jen podle busoly a oka, je to haluz jako sviňa), protože včera, když když byla všude okolo šílená slota a oboum sousedům satelity vypadly (jeden má DIGI a druhý Skylink) mi vše fungovalo bez problémů.Každopádně bych po svých zkušenostech každému, kdo bude ladit Astru 3, vřele doporučil, aby k tomu použil minimálně pípák, protože určení směur a elevace odhadem + udržení slušného výsledku při dotahování šroubů na parabole by mohlo někomu nervově labilnějšímu přivést infarkt.
Ještě k Fergusonovi - podporuje všechny kroky a oproti již legendárnímu Topfieldu 6000CR má HDMI výstup a umožňuje nahrávání na flešku či externí disk s vlastním napájením, což vysoko převyšuje možnosti ostatních satelitních sestav v dané cenové kategorii (cca 1.700,-Kč bez holý kus nebo něco nad 3.500,-Kč komplet sestava včetně neomezené SkiLink (či CS Link) karty.
tazzz1
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Dagy2 26. 5. 2010 20:38

Tak super! :tleskani
Len poznámka k tým nervom pri nastavovaní. Nevidel som tvoju parabolu, ale ak si kúpil komplet za 3500Kč tak máš parabolu v rámci tej ceny tak odhadom za 300Kč? No a tam je ten rozdiel oproti parabole za 1500Kč. Tam je natáčanie a uťahovanie skrutiek bez problémov a bez toho aby parabola uhla pri uťahovaní. Navyše elevacia má samozrejme mierku v stupňoch takže to nie je od oka.
Dagy2
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tazzz1 26. 5. 2010 22:53

Koupil jsem Fergusona a Topfielda bez paraboly a použil parabolu z Humaxu od DIGI TV na 2 přijímače ... a v tom je možná zašitý ten problém, protože na příjem asi mají nastavený jiný polohový úhel konvertoru než se používá na Astru.To ale snad doladím a na druhou stranu mám teď 2 slušné přijímače s perfektním obrazem za 5.500,- i s neomezenými kartami a nemusím platit furt pryč nějakým rumunům za nekvalitní obraz a reklamy v jejich mateřštině.
tazzz1
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Dagy2 27. 5. 2010 13:56

určite si urobil pre kvalitu obrazu dobrý krok.
vylez k parabole, povol skrutku na držiaku LNB a otoč ho vertikálne. Na DIGI si ho musel mať pootočený doľava tak 20÷30°?
Dagy2
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tazzz1 27. 5. 2010 18:32

O:-) Je to tak.Na DIGI je LNB vychýlený oproti držáku o nějakých 5*, přičemž držák je kolmo na pomyslnou sečnu paraboly.Předpokládám, že natočení LNB je odvislé od lokality (tudíž někde to může být klidně i 20*), tedy na úhlu oproti družici.Takže je docela možné, že odražený svazek od paraboly díky tomuto nastavení, danému polohou družice využívanou DIGI, nemusí být ideální pro Astru a část signálu se může jít mimo LNB.Takže mi patrně zbývají 2 kroky
a) natočit správně LNB, což půjde buď v horizontální rovině (ale při pohledu z okna jsem nenašel žádné uvolňovací šrouby, či cokoliv, co by to umožňovalo) nebo otáčením po ose držáku ... ať tak nebo tak jde jen o kosmetickou úpravu
b) nastavení HD programů ručně změnou FEC na odpovídajícím transpordéru

Vzhledem k počasí a jiným povinostem se do toho pustím v sobotu a dá-li Bůh, Aláh, Šiva a nespadnu-li ze štaflí, tak by se to mělo zdárně dokončit.

// Snaž se své delší příspěvky rozdělit do odstavců - lépe se to pak čte :-) MgX
tazzz1
Kolemjdoucí

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků