Jak naladit družici Astra 23,5?

Digitální vysílání DVB-T/S/C/, poskytovatelé, set-top boxy, diskuze kolem HD

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Dagy2 1. 2. 2010 23:14

Kojaku, kojaku, dobre sa pozri ako máš nastavené hodnoty "nízká frekvence" a "vysoká frekvence". A je to jasné. Myslím že ako KOJAK to už vidíš.
Problém s ČT programom na 23.5E je vyriešený.
Ak by to predsa len nebolo jasné tak tu je vysvetlenie:
- dobre sa pozri na link, ktorý si dal na tvoj monoblok. Tam ti píšu L.O.Frekvencie 9,75/10,6. Tak ich tam nastav -> nízká frekvence, vysoká frekvence.
Veď na tom druhom LNB pre Intelsat ich máš správne a preto ti to funguje.
Rovnako ti to nejde na Astru 19.2E, pretože tam máš tiež žlutiny. Na všetkých nastaveniach LNB to musíš mať rovnako.
Doporučujem nastaviť ale LNB = Standardní, tam u normálneho SAT prijímača budeš mať všetky parametre nastavené napevno štandardne (9750, 10600) a bude to fungovať.

- čo to je SÍLA LNB ??? čo je iná možnosť k ZAPNUTÍ? VYPNUTÍ?. Skús menu prehodiť do nejakého iného jazyka, angličtina alebo nemčina a napiš čo tam je. Zdá sa že český preklad je nejaká blbosť. Ale problém je jasne v predchádzajúcom bode.

Tak teraz budeš fičať na 23.5E, ale stále sme sa nedostali k problému prečo nie 19.2E + 23.5E ale 23.5 + 45E !!! A toto je podľa mňa len a len nevhodná kombinácia monobloku a paraboly.
Fakt ti to takto spolu predali? S tým sa proste nedá nič urobiť, jedine vrátiť monoblok alebo parabolu. Alebo oboje.
Dagy2
Pokročilý

Odeslat příspěvekod K-o-J-a-K 2. 2. 2010 05:04

No pravda je ta, že SAT ladím prvně a opravdu jsem nikdy nevyčetl, jaké že ty frekvence LNB mám do přijímače zadat. To že v tomto bude asi chyba mě ujistil fakt, že jakmile naladím Astra3 na ty hodnoty co vidíš na mých screenech, a pak tyto hodnoty přepíšu těmato ( 9750, 10600 ) kvalita spadne na 0%, což prakticky odpovídá skutečnému stavu. To jsem ověřil až včera k večeru a silně jsem znejistěl, proto ty screeny ;-) a jsem teď tak trochu rád, že jsi mi to potvrdil.
Dneska tedy budu ladit opět a už snad silně věřím, že to bude OK. ADD ty družice na 45E ... podle tohoto nákresu je jasné, že naladím-li na středový LNB Astra23,5, tak při uchycení tak jak je na tomto schématu mi to chytne až EutelSat w2 na 16E ... tak podle logiky ( tak jak si to psal již před několika příspěvky ) když šilhající LNB přiblížím více k vertikální ose středového LNB, měl bych se teoreticky přiblít k odrazu vytoužené Astra19,2 ( to je ale opravdu jen spekulace :hm ). No a pakliže tam bude opět EutelSat, je prostě pravděpodobně chyba tam, jak píšeš v kombinaci LNB vs. offset.
Ano. Takto mi tento set byl prodán. Odkaz přímo na něj jsem tady již dával. Já si jen připlatil za AL parabolu. Jo a jak se ptáš na tu SÍLU LNB no to je tak, když někdo "umí" přkládat. To je zlý překlad, v ENG je to "Power LNB" ... tzn. napájené konvertoru přijímačem, takže to by mělo být ZAPNUTO. Pouze při zapojení dalšího přijímače do LOOP by tato funkce měla být VYPNUTA, tak praví manuál.
No a snad jsem již odhalil tedy definitivně všechny neznámé a dneska proběhne slavnostní zahájení CZE provozu. Podám odpoledne info.
K-o-J-a-K
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod K-o-J-a-K 2. 2. 2010 17:20

Tak dneska jsem provedl slibované úpravy. Dal zpět monoblok dle návodu a dal správné frekvence a hle ?? Na přijímači ihned obě družice, jako by se nechumelilo :tleskani ... ach bože 2 dny utrpení kvuli takové prkotině! Velice děkuji za trpělivé rady a tipy uživateli Dagy2, bez něj bych jen tápal.
Takže již je vše plně v provozu, síla shodně 98% a kvalita opět shodně 92%. Takže spokojenost MAXIMÁLNÍ. Ještě jednou díky za pomoc třeba zase někdy příště na shledanou!
K-o-J-a-K
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Dagy2 2. 2. 2010 17:24

8-)
Ale aj tak by som šiel a omlátil preklad a popis k tomu prijímaču predajcovi.
Včera som ešte hľadal v manuále TechniSat -> a hop, všetky tieto dáta na nastavenie LNB tam sú. Takže niektorí výrobcovia to vedia dať a niektorí na to kašlú.
Dagy2
Pokročilý

Odeslat příspěvekod mysakm 9. 2. 2010 12:18

Dobry den, mam problem s nastavením satelitu. Zakoupil jsem prijimac Ferguson FK-6900 CR a prijimac LNB TWIN DIWAY. Na prijimaci jsou jiz prednastaveny kanaly od vyrobce. Po nasmerovani paraboly dle navodu a vypoctenych uhlu je stale kvalita 0% a ne ane se hnout i kdyz pohybju s antenou. V lazeni satelitu jsem naprosty laik, takze jsem odkzan pouze na náody a rady. Sledoval jsem ze se zde neco obdobneho resilo tak se pridavam. Scen nastaveni satelitu. Sílu signalu mam 90% screen je porizovan pri odpojenem satelitu ale kvalita je porad nulova.
Přílohy
Snapshot_20100209_121436321.jpg
mysakm
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod K-o-J-a-K 9. 2. 2010 17:13

Pozorně si pročti celé vlákno a hlavně příspěvky moje a Dagy2 ... společně jsme řešili muj problém ( ale já měl monoblok ). V první řadě je potřeba správně nastavit nízkou a vysokou frekvenci konvertoru ( nevím proč máš přijímač v ENG když podporuje a má CZE najeď do systemu > změna jazyka ) jinak v tvém případě LOW a HIGH frequency. Jak jsem si sám v praxi ověřil, je to NUTNÁ věc, budou-li hodnoty jiné, budeš chytat nesmysly! Takže se podívej buď na dokumentaci LNB nebo podle označení LNB vyhledej na NETu tyto frekvence, výrobce je značí L.O. Pravděpodobně ti bude stačit tato stránka http://www.di-way.cz Ty nastav do přijímače LOW a HIGH. Pak v podstatě zbytek nastavení konvertoru nechej jak máš. Nejsem si jist tím UNIVERSAL typem LNB ( já mám monoblok a proto jsem dal UNIVERSAL u toho singlu fakt nevím, vyzkoušej ), případně vyzkoušej jiný, ale opět se správnými frekvencemi LOW a HIGH. Pak si správně nastav ASTRA3/23,5 jak máš na screenu a chytej ... máš jen single konvertor, tak to máš jednoduché, chce to trpělivost ;) Já chytal 3 dny ve větru a -10°C :D

POZOR až naladíš ASTRU3/23,5 pravděpodobně nebudeš mít všechny kanály předladěné ( já je neměl, chyběly mi 4 kanály, mimo jiné NOVA, MINIMAX NG W, NG S apod ) tak si je pak podle stránek poskytovatele ( CSLink, SKYLink ??? ) musíš ručně přidat. Je potřeba podle přijímače kontrolovat předladěné kanály na družici ASTRA3/23,5 a kontrolovat je s kanály na WEBu poskytovatele, které potřebuješ na příjem všech stanic, které nabízí. To není problém, je to jednoduché. Hodně štěstí při lovu..
K-o-J-a-K
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod mysakm 9. 2. 2010 18:04

OK,cele vlakno jsem cetl asi dvakrat ale porad me vykazuje kvalita 0%.

Anglictinu jsem dal pro screen protoze nektere nazvy jsou dosti nepresne prelozeny.

Chtel bych se zeptat jak je mineno chytat kanaly. Nevim kde se mem ma co obevit.Jestli se ma obevit ukazatel kvality hned na te obrayovce u toho nastaveni LNB jak je na screenu a nebo primo nekde na nejakem kanale?

Parabolou jsem jiz nekolikrat zkousel pohybovat ale vzdy marne,jeste otazecka, docetl jsem se ze prijimac reaguje se zpozdenim, proto se ptam jak velke je tohle zpozdeni, jak dlouho tedy musim nechat parabolu na dane pozici nez vyzkousim dalsi. Jsem jiz dosti bezradny. Ladim druhy den a tez ve spatnych podminkach :-)
Zatim dekuji.
mysakm
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod jito 9. 2. 2010 18:17

V té tabulce,kterou jsi dal jako screen se bude špatně hledat pozice.
Najdi v přijímači tabulku ručního ladění nebo úprava transpondéru.V seznamu transpondérů(TP) si vyber TP 10,862 Horizontal,Symbolová rychlost(SR) 22000,FEC 5/6.Pokud tam takový TP není,tak ho vytvoř nebo si tady http://www.parabola.cz/prehledy/televize-digital/23e5 vyber jiný.
Prodlení signálu je minimální-cca.1-2 vteřiny.
Kde bereš jistotu správné elevace(náklon) a směru paraboly?
Podle této mapy http://www.digitalnitelevize.cz/nastroj ... -paraboly/
si najdi své bydliště,přetáhni tam ten zelený kurzor a uvidíš směr paraboly podle zvoleného satelitu.Dole pod mapou je napsaná elevace-např.31,5.Podle tohoto údaje nastav náklon paraboly-na boku je stupnice.
jito
HD SATan
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod mysakm 9. 2. 2010 18:57

Jak jsem psal prijimac je prednastaven tak programy by mely byti nalazeny.

Parabolu jsem nastavoval presne podle teto stranky,takze doufam ze to neni tak nachylne aby tomu vadilo mala nepresnost, a navic jsem zkousel i parabolou hybat.

Ve scernu je tabulka s nalazanymi kanaly a s nastavovani transponderu.Ale opravdu nevim kde mam sledovat prijem signalu a tocit parabolou. JSem bezradny.

Nemuze byt vadne LNB? Doufam teda ze ne ale kde je teda chyba.

Typ LNB universal1 bylo predvoleno ale na krabici je napsano taky univerzal a frekvence se schoduji tak nevim.
Přílohy
DSCN8371.JPG
DSCN8369.JPG
mysakm
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod K-o-J-a-K 9. 2. 2010 19:27

No jestli jej máš předladěný, tak jen hledej správnou polohu ( já jej naladěný neměl a tak jsem "vařil" z vody ) ... podle toho jak jsem ladil já jsem pozoroval rozsah použitelné kvality signálu cca 1,5x1,5cm, což není příliš mnoho, pomyslně myšlené plochy na konci držáku konvertoru! Takže jestli s tím hýbeš v řádu centimetrů, tak neuspěješ ... pakliže mohu trochu poradit, zkus nejprve zachytit ASTRA1/19,2, ta je silná a velice dobře se loví, a měl by jsi dosáhnout kvality cca 98%/98%, pak na přijímači vyber ASTRA3/23,5 a poooomaaaaaliiiinkuuuu natáčej parabolu ( cca 5-6cm ) směrem doleva a výsledek musí být zaručen. Tak jsem ladil já. K té latenci. Já vždy hýbal po cca 0,5cm ( pomyslně měřeno na oblouku konvertoru ) a čekal tak 1-2s ( komunikoval jsem mobilem s obsluhou TV ) a dle odezvy obsluhy pokračoval dále a výdy po změně polohy ta prodleva. Jinak až dosáhneš síly cca 98% a kvality okolo 85%, pak zkus ještě lehce pootočit konvertorem v držáku opět směrem doleva ( řádově do 1cm ) dá se tak doladit kvalita na super úroveň! Hodně zdaru !
ADD Sledování kvality: Však na tom prvním screenu vidíš dole 2 ukazatele ( Síla ti ukazuje 86% - to není nic moc ... pohrej si s nasměrováním a elevací ) a pod tím je další ukazatel a tam je kvalita - tam máš 0% a zde musíš dostat minimálně 80%, čím více, tím lépe.
K-o-J-a-K
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod mysakm 9. 2. 2010 19:50

Tak ja vyzkousim tu astru 1 avuidim ale nevim jestli to pujde,zda se mi ze se to proste nehybe.Takze tu kvalitu sleduji hned na to screnu jak je to nastavovani tech parametru LNB. Akorat si to prekliknu na ASTRU 1 a melo by tobyt jo.

Maly dotaz, cim ovlivnim silu signalu.Me to prislo jenom neco jako jak je kvalitni vedeni s delsim koaxem mam slabsi silu a s delsim koaxem mam mensi silu.Dekuji.
mysakm
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Dagy2 9. 2. 2010 20:03

To Mysakm: pre amatérske ladenie paraboly sú dve možnosti
1/ presne ako ti to popisuje Kojak (tie tri dni vo vetri a mraze ho vycvičili) a Jito.
T.j. nalaď známu frekvenciu napr. TA3 a toč. 1÷2sek je OK, povedzme že radšej počkaj 5sek, to ťa nezdrží a budeš si na istom.

2/ keď nechceš tráviť 3 dni v mraze a vetri poradím ti fintu, ktorou som zvládol 4LNB za polhodinu:
- natoč parabolu tam, kam si myslíš podľa uhlov že má smerovať
- prijímač ako píšeš ukazuje 80% silu a 0% kvalitu
- to znamená, že mieriš na nejakú družicu ale nie je to tá správna
- nájdi v menu skenovanie družice a zvol ho. SAT prijímač, teraz začne prehľadávať frekvencie a polarizácie. Náhodne určite nájde nejaké stanice a vypíše čo našiel.
Napr. 10796MHz / V / SR 30000 -> Folklor TV.
Porovnaním s http://www.parabola.cz alebo lepšie http://en.kingofsat.net/search.php (tu zadáš názov stanice a nájde ti všetky satelity kde sa stanica vysiela) zistíš, že FolklorTV je na satelite Eurobird16 = pozícia 16E. Poznač si na držiaku paraboly túto pozíciu.
- Znamená to teda, že na 23.5E musíš pootočiť parabolu proti smeru hodinových ručičiek tak cca9cm na obvode LNB
- pri otáčaní bude kolísať sila signálu tak otáčaj až bude najväčšia v mieste kde by mala byť nová pozícia.
- znova daj skenovať satelit a porovnaním zistíš kde si natočený.
Budeš prekvapený, že jemným postrčením antény (tak ako sa pýtaš či je to citlivé) preskočíš dve satelitné pozície. Bol som tým na začiatku prekvapený tiež.
- poznač si na držiak novú pozíciu. Ak to bolo napr. 28.5E, tak 23.5E musíš hľadať niekde v strede medzi tvojimi značkami 16E a 28.5E.

Keď zachytíš pozíciu 23.5E môžeš skúšať jemne doladiť aj pozíciu a následne aj eleváciu a skew. Ale postupne vždy jedno aby si sa vedel vrátiť naspäť na predošlé nastaveni.
Niektoré frekvencie musíš ladiť ručne, pretože transpondéry pribúdajú rýchlejšie než ich výrobcxovia dopĺňajú do zoznamu.
Dagy2
Pokročilý

Odeslat příspěvekod mysakm 9. 2. 2010 22:18

Uz jsem z toho docela spatny. Nejak to nejde. Nenasel jsem v prijimaci polozku skenovani druzic. Jinak myslenka je dosti jasna vypada ze i ucinna.Ale bohuzel navim jak najit prave to skenovani druzic.

Jsou zde predvolene nekolik asi 40 satelitu i s prislusnyma transponderama. Muzu akorat pro kazdou prednastavenou druzici zvolit hledat ale vubec nevim co to hleda a jestli to je vono.Ale pripada me to jako kdyby to projizdelo ty transpondery. Zkusil jsem si vytvorit vlastni stanici a rucne jsem pridal dva transpondery pro Astru 3 (discovery a ct 24) diskovery vykazuje silu suignalu asi 94% a to CT 24 jenom 86% tak nevm jestli se to da nejak z tohodle vzcist kde se vlastne nachazim.

JInaqk aby me to naslo samo transpondery tak takovou kolonku jsem nenasel:-( je to se mnou spatne. Poradime jeste nekdo?
mysakm
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod K-o-J-a-K 9. 2. 2010 22:56

Tak ještě jednou. Ferguson žádné vyhledávání družic nemá, to jsem již x krát projížděl také.

Takže prostě jen najeť do MENU > INSTALACE > vyber družici ASTRA3/23,5E a označ ji tlačítkem na ovladači OK, pak na ovladači stiskni zelené tlačítko SAT, naskočí ti seznam předvolených transpondérů. Vyber 12525|V|27500 tam vysílá ČT24 - vysílá free/volně a zachytíš jej i bez aktivované karty, stačí na něj jen najet, nic nemačkej. Dole na obrazovce uvidíš ukazatel SÍLA a KVALITA. Takže teď k TV posaď pomocníka a ty běž ven chytat signál, tady musíš za každou cenu dostat jak sílu tak kvalitu. A znova opakuju, dobře nastav ty hodnoy nízké a vysoké frekvence. V podstatě celý muj problém s naladěním satelitu spočíval právě v totmo.

Ještě jeden malý dotaz, máš přímý výhled na azimut cca 170° ( je to Jiho-JihoVýchod )? Nemáš v cestě dům, stromy apodobně? Pakliže ne, tak pomocí mého návodu ji musíš naladit. Jinak, jestli máš někde na foto-orto mapě vyznačen přesný azimut, který chytré weby pro ASTRA3 udávají ( 172° ) tak věz, že realita azimutu je někde mezi 168 - 165° !! Já měl pomocí ortomapy relativně přesně určený azimut, ale musel jsem docela dost pootočit parabolu více na východ ( doleva ) a to někde na hodnoty které jsem napsal. Takže pakliže ti rozum praví že seš už daleko na východě od ideálního azimutu, otoč ještě kousek dál ;)
K-o-J-a-K
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Dagy2 9. 2. 2010 23:07

Mysak, Veď nefńukaj, ťa v tom nenecháme! :nenapadne

Zo sily signálu sa nedá vyčítať absolútne nič. Je to len zmerané množstvo energie dopadajúce na plochu paraboly o frekvencii, ktorú máš nastavenú na prijímači.
Ale odkiaľ dopadá (z ktorého satelitu) to zistíš len vtedy keď sa objaví kvalita. Kvalita znamená, že frekvencia, polarizácia a symbolová rýchlosť, ktoré máš nastavené v prijímači sa nachádzajú vo zväzku energie ktorý dopadá na tvoju parabolu.

Môže sa stať, že nastavíš na tvojom prijímači napr. Astra3, ukáže sa ti kvalita, ale naladené stanice budú úplne iné než by si očakával. to vtedy, ked parabola bude natočená na iný satelit, ktorý zhodou okolností má niektorý z transpondérov s rovnakými parametrami ako Astra3.

To, že máš napísané v menu Astra3 alebo Astra1 neznamená vôbec nič, len že je tu naprogramovaný určitý zoznam transpondérov (ich frekvencie, polarizácia, symbolová rýchlosť) známy v deň, keď tento zoznam niekto programoval do prijímača.

Ak tvoj prijímač neumožňuje funkciu "skenuj satelit" (táto funkcia ale býva dostupná u každého normálneho prijímača) nezostáva ti nič iné, než postupne voliť z tvojho zoznamu metódou pokus-omyl satelity od 23.5E na východ a na západ.
Postupuj takto:
- anténu nechaj tak ako je ak ukazuje aspoň 70÷80% sily signálu
- sken 23.5E
- sken jeden satelit na západ od 23.5 (EutelsatW6 21.5E)
- sken jeden satelit na východ od 23.5 (Eurobird2 25.5E?)
- sken dva satelity na západ od 23.5E (Astra1 19.2E)
- sken dva satelity na východ od 23.5E (Badr6 26E)
atď
v momente, že prijímač naladí akúkoľvek stanicu, musíš ju porovnať so zoznamom na linkoch ktoré som ti poslal - a skontrolovať na ktorej frekvencii a polarizácii ti kanál naladil. Niektoré stanice, napr. SAT1 sa nachádzajú na mnohých pozíciách, potrebuješ presne vedieť, ktorú si naladil.
Takto zistíš, kam to máš natočené. A potom pootáčaš správnym smerom.
Chce to len trpezlivosť. Nejde všetko na prvé nastavenie.

Ešte jeden typ:
dobrá pomôcka pre amatéra je začať ladiť starým analógovým prijímačom na 19.2E. Analogový signál sa dá naladiť veľmi jednoducho-nie je taký citlivý ako digitál a výsledok vidíš ihneď.
Keď zafixuješ 19.2E, potom treba na anténu pripojiť opäť DVB-S prijímač, naladiť Astru1 a potom keď je toto odskúšané natočiť doľava na 23.5E.
Dagy2
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků