Problem s antennim kabelem...

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Aaahz 21. 12. 2008 03:28

Mel jsem nekolik dni propojenou plazmu se zasuvkou na spolecnou antenu beznym antenim - koaxialnim kabelem. Obraz byl fajn, obcas se ale objevovalo ruseni DVB signalu. Rozhodl jsem se proto koupit si "kvalitnejsi" (lepe odstineny kabel) - konkretne tento:

http://www.alza.cz/koaxialni-kabel-hama ... d79529.htm

Po jeho vymene za puvodni kabel vsak zadne DVB kanaly nejdou. Zkusil jsem televizi celou preladit a nic - zadny DVB ani analogovy kanal nenajde. Po podezreni, ze je kabel vadny, jsem vypojil jeden konec kabelu (ten ze spolecne anteny) a zkusil chytit alespon neco "primo ze vzduchu" - par analogovych programu to naslo.

Posledni, co jsem vyzkousel, bylo, ze jsem zapojil stary a novy kabel za sebe - novy do tv, stary do zasuvky - a vse bezi jako puvodne se starym kabelem.

Jsem z toho trosku zmatenej - proc samotny novy kabel nechyti nic primo ze spolecne anteny, ale pouze, kdyz je napojen na stary kabel ?

Diky !
Aaahz
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod jito 21. 12. 2008 10:21

Tak to je dobrý!To jsem ještě neviděl.To je otázka pro Ekkara.
jito
HD SATan
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod EKKAR 21. 12. 2008 11:39

Tohle nebude otázka jen "pro Ekkara" - tohle bude možná i pro obchodní inspekci.
Ale ze všeho nejdřív doporučím vzít do ruky "šupléru" (to je obrat, co?) a změřit průměry a délky/hloubky pod okrajem všech kolíků, zdířek a vůbec kompletně mechanicky oměřit konektory jak v zásuvce, tak na obou šňůrách - a případně je trošku "napružit a naohýbat" - pokud už ne přímo vyměnit. Může totiž docházet k situaci, kdy středové kontakty konektoru na novém kabelu nedosáhnou na kontakt ve staré společné zásuvce - a starý kabel ano. Pak bych posuzoval, kde je závada - jestli v zásuvce, nebo v konektoru na kabelu - a jestli je to kabelem, pak reklamace a zároveň "žhavej bonz" na ČOI - na prodej závadného zboží. Další možná závada je, že ten nový kabel je prostě špatně nakontaktovaný a že se "hýbe" - a proto při jednom zastrčení funguje a při druhém ne, nebo odmítne fungovat při nějakém ohnutí nebo pokroucení. Proto bych ho určitě proměřil i na zkrat a průchodnost obou vodičů. Každopádně, pokud zjistíš nějaké odchylky na novém kabelu, ať už v rozměrech konektorů, nebo v elektrické průchodnosti nebo oddělení středního vodiče od obalu, bez milosti reklamuj - všecko ostatní pro tebe bude znamenat peníze ze Tvé kapsy navíc. A nezapomeň napsat i nám, cos zjistil...
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Ovo 23. 12. 2008 18:27

Firmu Hama jsem odpískal dávno. 5m koax od společné antény k televizi dokázal nachytat veškeré terestriální stanice v docela dobré kvalitě :) Když jsem jej rozkuchal, tak stínění koaxu bylo z 6-ti vlasových rovnoběžných drátků.
Ovocné víno každý den, tvůj život se změní v sen.
Ovo
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Majki1170 4. 7. 2013 23:21

Hama = šmejd, ale myslím, že problém by mohl být jinde. Pokud máte silný signál, tak starý, špatný kabel může klidně fungovat jako anténa a ta vaše zásuvka je prostě a jednoduše nefunkční. Nejlepší je si kabel udělat z kvalitního koaxu třeba od Beldenu nebo Cavelu a k tomu dát kvalitní italský konektory.
Majki1170
Kolemjdoucí


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků