[recenze] Etymotic Research ER-6i - miniaturní zázrak z USA

Stereo a vícekanálová sluchátka

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Onecar 12. 10. 2008 15:10

Pokud vám značka Etymotic Research nic neříká, nedivím se. Tato značka je známá především v zámoří, kde firma Etymotic Research slaví slušné úspěchy se svým modelem ER-6i (údajně nejoblíbenější sluchátka k iPodu). U nás je defacto nemáte šanci sehnat, běžná nejsou ani omylem a jediný český poskytovatel je Sluchatka.net. Přesto jsou často zmiňována jako kvalitní a doporučovaná, bohužel recenze se nemáte šanci dopátrat.

Proč jsou tato sluchátka tak zajímavá? Možná tím, že běžná cena je bezmála necelých 5.000,- Kč vč. daně. Na Sluchatka.net je však můžete pořídit za (bez koruny) 3.000,- Kč vč. daně a poštovného, což je velmi příjemná cena, když uvážíte, že tato sluchátka se údajně dají srovnávat s dvoupásmovými měniči věhlasnějších značek. Myslím, že na úvod by to stačilo, pojďme se vrhnout na jejich představení.

Lehká, malá, v uších nejdou vidět

Sluchátka Etymotic Research ER-6i vám příjdou v plastovém obalu, kde naleznete vše, co můžete potřebovat. Samozřejmostí jsou samotná sluchátka, náhradní nástavce (jsou dva typy: kroucené "spirálky", nebo pěnové nástavce, které je nutno před aplikací stlačit, aby se vlezly do ucha), praktická polstrovaná taštička ze semišového materiálu, náhradní filtry a manuál.

Obrázek

ER-6i jsou již od pohledu velmi, velmi malá a kompaktní sluchátka. Na fotografiích můžete vidět srovnání s notně opotřebovanými Koss Spark Plug, která jsou doslova obrovská ve srovnání s tímto malým zázrakem. Základní nástavce jsou ony spirálky, které se velice snadno vkládají do uší, jsou velmi pohodlné a doslova celé zmizí v uších - z uší vám pak leze pouze kabel, což vypadá velice frikulínsky.

Usazení v uších, první dojmy z reprodukce

Usadit tyto "phones" je (s odstupem času) velmi snadné. Ze začátku budete mít trošku strach z toho, že je musíte nacpat opravdu celá do ucha, tj. musíte docílit toho, že vám budou přímo doléhat na bubínek (což může být ze začátku zvláštní a nepříjemné). Pokud toto zvládnete, zvuk bude dokonalý, o tom ale až níže.

Obrázek

Reprodukci při prvním usazení v mých zvukovodech si velmi dobře pamatuji. Zpočátku jsem hned začal hledat hlasitostní button na mém přehrávači, protože se mi zdálo, že hrajou strašně potichu. Rovněž jsem se ihned jal pátrat po ekvalizéru, neb se mi zdálo, že basy zcela chybí. Dnes již vím, že chyba byla ve dvou faktorech:

1. usazení nebylo dokonalé, chybělo zaražení až na dno
2. síla zvyku z přebasovaných výstupních zvukových zařízeních

Ano. Tato sluchátka hrají jinak, než cokoli jiného. Basů mají spoustu, ale na první poslech je zkrátka neuslyšíte. Kopák u bicích zní jako kopák, ale to si uvědomíte až po týdnu nošení. Kytary zní nádherně živě, cinkavě, řízně, líbezně. Zpěv je pak doslova ječivý, tato sluchátka mají lehce "crazy" výšky, ale to není nic, na co by se nedalo zvyknout (dokonce mi to i začalo chutnat).

Obrázek

Co na těchto sluchátkách maximálně oceňuju, je velice výrazné oddělení jednotlivých složek hudby. Chcete poslouchat jenom bicí? Prosím, není problém, k žádnému slévání nástrojů do jednoho guláše nedochází a všechno je krásně oddělené a krystalicky čisté. Kytarové riffy jsou neskutečně rychlé a přesto skvěle detailní, přednes je brutálně rychlý a spoustu skladeb budete znovu objevovat. Pokud chcete zažít hudební orgasmus za relativně malé peníze, pouvažujte nad tímto skvělým zařízením.

Na co se hodí a na co ne

Jakožto posluchač Power/Symphony/Epic metalu mohu prohlásit, že tato sluchátka uspokojí svého posluchače dokonale. Hrají zkrátka tak precizně, přesně a čistě, že nelze být nespokojen. Basy jsou tam, kde mají být, kytary řvou, jak řvát mají. Elektroničtí interpreti zní naprosto úžasně, inside-feeling při poslechu Infected Mushroom - Vicious Delicious už jsem dlouho nezažil (je to asi způsobeno opravdu rychlým přednesem, který se k e-hudbě hodí).

Obrázek

ER-6i vidím jako jedna z mála skutečně univerzálních sluchátek, která si poradí se vším. Neskutečně rychlý přednes, reálné basy, jásavé výšky, detailní středy, precizní projev, to jsou atributy, které by mohly vyhovovat jak posluchačům tvrdší hudby (rock, metal) tak elektronické hudby (techno, trance, house).

Závěr: provedení a kvalita

Největší bolestí těchto projevem dokonalých sluchátek je jednoznačně kabel. Je sice stejně tlustý, jako u Koss Spark Plugů, nicméně není tak tvrdý, je daleko více měkčí a poddajnější. To není problém pro 90% lidí, kteří nejsou prasata, bohužel náhoda je blbec a neznáme dne, ani hodiny. Přesto si myslím, že to není tak hrozné a určitě to vyvažují svým projevem, který stojí za to.

Obrázek

Mikrofonní jev? Ano, je. Nevím, co víci k tomuto říct, je to docela smutné, ale mi to nevadí.

Izolace zvuku? Dokonalá, dají se používat i jako špunty do uší (neslyšíte, i když hudba nehraje, lidi na vás musí křičet).

Obrázek

Pokud bych měl tato sluchátka zhodnotit, jsem spokojen a rozhodně stojí za koupi. Jako náročný člověk jsem chtěl opravdu kvalitní in-ear, která by poskytovala vysoce detailní zvuk. Mé přání se mi splnilo, poslouchám s nimi rád a na zvuk, který produkují, se vždy velmi těším. Cenově jsou podle mého názoru adekvátní, možná bych řekl, že jsou až levná na to, jak hrají. Pokud bydlíte v Praze, určitě si zajeďte do posluchárny Sluchatka.net a tento kousek si poslechněte. Na první poslech to možná nebude nic moc, ale po týdnu již nikdy nebudete chtít vidět (slyšet!) cokoli jiného.

Fotografie v rozlišení 3526x2448 (velikost fotografie ~ 500-600 kB):

ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Naposledy upravil Onecar dne 12. 10. 2008 16:21, celkově upraveno 1
♫ [PORTABLE] SanDisk Sansa Clip 4GB SILVER + Etymotic Research ER-6i BLACK
♫ [HOME] Asus Xonar DX (soundcard) + M-Audio StudioPhille AV 30 + All Music in FLAC
Onecar
Junior

Odeslat příspěvekod palinoch 12. 10. 2008 15:24

Velmi pekna recenzia. Vynikajuce!
palinoch
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Feri-G 12. 10. 2008 15:52

čo je to: Mikrofonní jev -????
používam toto:
http://img524.imageshack.us/gal.php?g=565a.jpg
http://www.aixcoustic.com/index.php/Electri-Q-FULL/13/0/
http://www.voxengo.com/product/pspace/
Feri-G
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Onecar 12. 10. 2008 15:59

Přenášení ruchů přes kabel, typicky narážení kabelu o bundu, dotyky kabelu atd. Však to sám jistě znáš, že když hladíš kabel ( :-D ), tak něco slyšíš ve sluchátkách (ne všechny IEM tím trpí, ale dost ano).
♫ [PORTABLE] SanDisk Sansa Clip 4GB SILVER + Etymotic Research ER-6i BLACK
♫ [HOME] Asus Xonar DX (soundcard) + M-Audio StudioPhille AV 30 + All Music in FLAC
Onecar
Junior

Odeslat příspěvekod eRiper 12. 10. 2008 16:11

Ano, hezká recenze :-] Jsem rád, že ji napsal někdo z podobným vkusem pro hudbu jako já. Mám rád rock a v hudbě se soustředím nejvíce právě na bubny, takže si sem tam poslechnu i něco elektrického (Moby, Hooverphonic, Madonna, cokoli...a tady to prostě musí dunět). Od sluchátek právě požaduju precizní, hutné, oddělené a hluboké bassy. Samozřejmě požaduju čistotu a detailnost ve všech frekvencích. Ještě jednou děkuji za recenzi. Čeká mě těžká a strnitá cesta při výběru :D
eRiper
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Onecar 12. 10. 2008 16:52

P.S.: Nevím, nakolik je toto tvrzení relevantní, ale kamarádovi jsem půjčil ER-6i a po otestování zní jeho názor takto: ER-6i hrají skoro stejně dobře, jako jeho Sennheisery HD 280 Pro, tedy opravdu dobře (HD280 jsou uzavřená sluchátka, ne IEM).
♫ [PORTABLE] SanDisk Sansa Clip 4GB SILVER + Etymotic Research ER-6i BLACK
♫ [HOME] Asus Xonar DX (soundcard) + M-Audio StudioPhille AV 30 + All Music in FLAC
Onecar
Junior

Odeslat příspěvekod eRiper 12. 10. 2008 17:23

Mno tak pokud bych zvedl svůj limit na 3000 CZK (býval 1500 CZK :D), tak bych mohl teoreticky uvažovat i o ultimate ears super.fi 4 :hm Jooo jak jsem řek, bude to těžký výběr.
eRiper
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod tifar 12. 10. 2008 17:33

zaujimalo by ma ako sa ti podarilo tie stromceky narvat do ucha tak aby si neohluchol pri zasuvani...ja k mojim tieto stromceky mam,ale bolelo to ked som to zatlacal..

dik
ibasso dx200+audiosense t800
galaxy s7+dragonfly red+corda swing+akg 701
tifar
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Onecar 12. 10. 2008 17:36

Máš zkrátka jiné uši. Já si ucho nejdřív natáhnu a pak do něj šroubuju sluchátko, dokud nemám pocit, jako by mi zalehlo v uších (= top izolace a usazení v uchu). Pak je to v pohodě, neslyším nic a zvukový projev je excelentní.

A myslím, že ty ty stromečky máš trochu jiné: Shure používá delší verze, takže možná proto.
♫ [PORTABLE] SanDisk Sansa Clip 4GB SILVER + Etymotic Research ER-6i BLACK
♫ [HOME] Asus Xonar DX (soundcard) + M-Audio StudioPhille AV 30 + All Music in FLAC
Onecar
Junior

Odeslat příspěvekod eraser_svk 12. 10. 2008 18:32

Pekne, Ety sme tu ešte nemali :-)) Vďaka za recenziu, pridávam do zoznamu.
HP Pavilion dv7-6110 > foobar2000 > EMU 0202USB > BVaudio Headamp >
---Sennheiser HD 600 (na doma, main monitoring)
---Audio-Technica ATH-50M (na cesty, check-monitoring)
-- Sennheiser HD 555 + reflector mod (pomaly hľadajú kupcu :)
eraser_svk
VIP uživatel
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Onecar 12. 10. 2008 18:57

eraser_svk: Za málo, já díky za pomoc s výběrem, díky tomuhle fóru mám Clipa a tyto ER-6i :-) (jinak bych si pořídil iRiver E100 + Sennheiser CX95, což by nebylo asi to pravé ořechové).
♫ [PORTABLE] SanDisk Sansa Clip 4GB SILVER + Etymotic Research ER-6i BLACK
♫ [HOME] Asus Xonar DX (soundcard) + M-Audio StudioPhille AV 30 + All Music in FLAC
Onecar
Junior

Odeslat příspěvekod tifar 12. 10. 2008 19:01

hmmm. . Pôjdem to vyskúšať, ale mám taký pocit, že skôr ako o veľkosť ide o to, že pri zasúvaní vzniká tlak ktorý nemá kam odísť tak tlači na bubienok.
ibasso dx200+audiosense t800
galaxy s7+dragonfly red+corda swing+akg 701
tifar
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod AmPere 12. 10. 2008 19:13

já bych jen dodal, že kabel Spark plug je to nejhorší, co mezi dnešními sluchátky existuje - průměrně vydrží 2-3měsíce, pak přestane fungovat. Ety sice na první pohled vypadá podobně, ale vevnitř je uplně jiný - rozhodně sám od sebe se nepřeruší a nepřestane fungovat.

- Dál bych dodal ke zvuku, že ER6i hrají rohozdně výrazně lépe, než HD280 (a to opakuji velmi výrazně). na zvuk se opravdu pomalu zvyká, ale každý, kdo je měl tu čest používat si je naprosto oblíbil a už nechce jinak - 99% veškeré elektroniky je totiž tak příšerně přebasováno, že když víte, jak má hudba skutečně znít, tak už to do uší opravdu nelze. Jinak dostatek basů tam rozhodně je, jenom nejsou tak laciné, jako jinde.
Překvapivě dobrých výsledků se dá dosáhnout s pěnovými špuntíky ze Spark Plug (nebo nových Shure) - doporučuji vyzkoušet.

- Velikostí to jsou jedny z nejmenších in-erů vůbec, takže v uchu jsou extrémě pohodlné. jsou tak malé, že někdy je dokonce problém je vyndat.

- V USA se jedná o jedny z nejoblíbenějších sluchátek, zná je tam každý, používá např. George Bush. Zvukově vše v okolní cenové kategorii výrazně převyšují.

(osobně je poslední dobou čím dal častěji preferuji před Shure SE530 ze tří důvodů
- člověk se nemusí bát, že je někde zapomene či mu je ukradnou
- jsou o hodně menší a pohodlnější
- zvukově na podobné úrovni, ke srač** přehrávači jako je iAudio D2 více než dostačující - slabý článek je právě můj přehrávač a ne sluchátka)
Specializovaný prodejce sluchátek.
Finalista ceny kvality ShopRoku 2012 - www.shoproku.cz
AmPere
Junior

Odeslat příspěvekod palinoch 12. 10. 2008 19:34

mozes odporucit nejaky menej srač...prenosny prehravac ako je D2.
palinoch
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Hansel 12. 10. 2008 20:38

Fakt, každý? I Gerge Bush? Ne. Hned je jdu objednat. Relevantní informace ;-)
Hansel
Mírně pokročilý

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků