jednoducha FM antena(dipol) na prijem FM signalu (100MHz)

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod peter_visvet 13. 4. 2007 23:00

pred asi 15 rokmi som dakde videl schemu jednoduchej anteny FM signalu (dipolu):
z medeneho (Cu) drotu (priemer drotu nejake 2-3mm) spraveny dipol (tvar: o 90° vpravo otocene a splostene pismeno "C"), dlzka sa vypocitala podla pozadovanej frekvencie naladenej stanice ==> 100 MHz = cca 3 metre (nasobok Lambda), vzdialenost medzi drotmi = cca 10 cm, medzera medzi koncami drotu/dipolu mala byt co najkratsia...
Zjednodusena schema DIPOLU:
__________________________________
'-----------------------o o---------------------------'

Nikdy som vsak tuto antenu nevyskusal, ma s tym dakto skusenosti?

Zda sa mi, ze sa to malo k antenemu vstupu FM prijimaca pripojit dvojlinkou a impedanciu odhadujem na nejakych 300 ohmov.

Dnes maju audio veze externy FM antenny vstup - ale koaxial 75 ohm.

Je toto zapojenie FM dipolu vhodne pre dnesne FM prijimace???
Som v oblasti so slabsim FM signalom - momentalne to mam docasne vyriesene sposobom, ze na stredovy kolik koaxialnej FM anteny veze mam pripojeny cca 2m Cu drot ktory "visi" poza skrinu...
:-)
Tato "FM antena" je ale nedostacujuca - ked sa niekto pohybuje po miestnosti, tak je v reproduktoroch pocut vyrazne rusenie...

Aktivnu FM antenu kupovat nechcem, ako to vyriesit ?
peter_visvet
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Mafo 13. 4. 2007 23:18

existuji i 'profi' anteny ve tvaru c takove co se dnes motuji klasicky k antenim sestavam, ty poukud narocnas pak by mely mit asi stejnou geomeetrii jako ta tvoje jinak to zapojeni asi vhodne je....ale jeste ze to neresim, radeji bych vzal hotovou protoze ta je ohla a pevna a proto ji zle dat ven, zkus se podivat ne jeji vlastnosti
Life is war with PC (etc.).
Mafo
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod MgX 14. 4. 2007 10:41

Ahoj,

musím přiznat, že jsem nedávno nad něčím podobným přemýšlel, aneb toto téma mě zajímá taky :wink:

Onen dipol bych potřeboval připojit k mikrověži.

Pokud někdo máte zkušenost - věnujte nám trochu svého času a napište co a jak :)

Předem díky.

BTW: zajímalo by mě jak na dipol připojit koax, nebo zda je nutné použít dvojlinku
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Gumak 14. 4. 2007 14:11

MgX píše:BTW: zajímalo by mě jak na dipol připojit koax, nebo zda je nutné použít dvojlinkuj/quote]

K tomuto ucelu slouzi symetrizacni clen (tzv. balun) 75/300 ohmu. Symetrizacni clen se da vyrobit "na kolene" (nekde na netu urcite bude popis) nebo koupit ve ksefte.
Gumak
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod JVIC 14. 4. 2007 14:33

Asi bych se měl stydět, ale sem to doma vyřešil velice jednoduše. :D
Vim, že je to asi proti všemu, ale facha to, tak to neresim.

Mam polský síto (nejdražší, s nejvýkonnějším zesilovačem) z toho sem udělal rozbočovač, a jeden koax do televize a druhej do radia (komponenta domácího kina DENON). Chytam úpe všechno i z velmi vzdálených vysílačů. 8)

A funguje to mnooohem lepe než jakekoliv "dráty" které jsem tu měl a byli označovány jako antény.
JVIC
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod vladimir 16. 4. 2007 11:47

MgX píše:Onen dipol bych potřeboval připojit k mikrověži.

Pokud někdo máte zkušenost - věnujte nám trochu svého času a napište co a jak :)

Předem díky.

BTW: zajímalo by mě jak na dipol připojit koax, nebo zda je nutné použít dvojlinku
vladimir
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod jirka44 16. 4. 2007 12:05

je to v podstatě správně, až na to, že délka skládaného dipólu je polovina vlnové délky, takže pro nejnižší přijímaný kmitočet to vychází 300/88/2 = 170cm. Impedance je 300ohm, dá se jednoduše přetransformovat na 75ohm půlvnou symetrizační smyčkou, ta vychází (pro běžný koaxiální kabel s polyethylénovým dielektrikem) asi 170*0.67= 114cm, nebo použít symetrizační člen na feritovém dvoujádře.
jirka44
Junior

Odeslat příspěvekod peter_visvet 22. 4. 2007 19:27

jirka44 - ten vzorec 300/88/2 => tych 300 je co? (88 MHz mi je jasne)

a ten druhy vzorec 170*0,67?

ak mas cas a chut, skus mi to troska rozpisat...

vdaka
peter_visvet
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod vladimir 22. 4. 2007 19:58

300 000 000 m/s je rychlost světla ve vakuu, jsou jenom vynechané ty nuly, protože dělíme ne Hz, ale MHz.

0,67 je součinitel zkrácení pro příslušný koaxiální kabel.

Jinak pro celé pásmo použij spíše symetrizační člen na ferritovém jádře, (je širokopásmový), protože smyčka je vhodná spíše pro jeden kanál. Navíc pokud bys použil jiný kabel, než pro který jsi počítal, měl bys symetrizační smyčku neúčinnou.
vladimir
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod jirka44 22. 4. 2007 20:10

300 000 km/sec přibližně rychlost šíření vln ve vzduchu, když je frekvence v MHz, tak se spousta nul vzájemě vykrátí.
0,67 je koeficient zkrácení pro kabel, protože v dielektriku je rychlost menší.pro pěnové dielektrikum je koeficient asi 0,82
jo, ta smyčka by se měla spíš ladit na střed pásma, takže asi na 98 MHz

c = f λ, kde
c … rychlost v m/s
f … kmitočet v Hz
λ … vlnová délka v m
jirka44
Junior

Odeslat příspěvekod EKKAR 25. 4. 2007 19:18

Asi nejjednodušší to mají ti, kteří mají kabelovku - účastnická zásuvka má jak zdroj TV signálu - vývod konektorem IEC samec, tak FM rádia - vývod IEC samice. Druhá věc je, zda společnost, provozující kabelovou televizi, do rozvodu nějaký signál v pásmu 88,5 - 108 MHz "cpe". Ta naše místní to sice dělá, ale absolutně odmítá cokoliv v tomto oboru garantovat. Jinak výpočty délky skládaného dipólu uvádějí jak jirka44, tak vladimír správně, běžně udávaná rychlost světla 300 000 000m/s nevnáší do výpočtu oproti použití skutečné fyzikální konstanty (299 792 450 ± 30 m/s) žádnou zaznamenatelnou odchylku.

Pozor na ten činitel zkrácení u koaxiálního kabelu - je to vlastně konstanta, kterou je nutno vynásobit rychlost světla ve vakuu, abychom dostali hodnotu rychlosti světla (= rychlost šíření signálu) právě v tomto typu kabelu - vinou "prodírání se signálu" dielektrikem je nižší než v prázdném prostoru. Velmi obecně řečeno, činitel zkrácení je tím bližší hodnotě 1, čím je prostor uvnitř kabelu mezi středním vodičem a obvodovým opletením "prázdnější", největší zkrácení (číslo blíž k nule) mívají kabely s výplní plným polyetylénem, menší s výplní pěnovou, nejmenší se speciální strukturou podobnou několika (nejčastěji 5) podélně slepeným hadičkám, v místě jejich dotyku je uložen střední vodič a zbytek prostoru kolem je vzduch - tyto kabely mají činitel zkrácení jen asi 0,95 - 0,98.

K symetrizaci antény na koaxiální svod už bylo řečeno vše - symetrizovat smyčkou nemá cenu, je to řešení vhodné spíše pro jednokanálovou anténu k TV, kde šířka jednoho kanálu je pouhých 8MHz, šířka pásma FM2 je 20,5 MHz(!!!), v obchodech s anténní technikou je vždy nějaký ten SYMETRIZAČNÍ ČLEN 300/75 Ohmů ke koupi, je skutečně potřeba chtít ten pro nižší pásma, navinutý na dvoudírovém feritovém jádře. Bastlit se s ním je ztráta času, navíc se amatérsky těžko podaří dodržet rozměrové konstanty, určující impedanční vlastnosti, aby se signál převáděl do svodu a neodrážel zpět do antény. Montuje se přímo na konce dipólu a na jeho výstupu je svorka pro koaxiální svod.

K volbě nejvhodnějšího typu antény napíšu jen tohle: je NAPROSTOU NUTNOSTÍ posoudit příjmovou situaci v místě příjmu kvalifikovaným testem pomocí kvalitního přijímače, minimálně si domluvit v prodejně pouhé zapůjčení antény klidně i proti záloze, nebo možnost vrácení, pokud nebude k příjmu vaším tunerem vyhovovat. "Polské síto" je sice širokopásmová anténa, takže FM bere také, ale oproti TV (kterou většinou přijímáme z jednoho, maximálně ze dvou směrů - anténa se nepohybuje, pokud jsou vysílače v odlišných směrech, používají se 2 oddělené s následným sloučením obou svodů) máme velmi často solidní příjem 10 i více RŮZNÝCH vysílačů. "Síto" je úzce směrové, výše zmíněný kruhový dipól je vhodnější (Jindro Macoune, nebij mne), ideální by bylo tolik dipólů, kolik je příjmových možností, i když je to fakticky nereálné. Dobrým řešením pro kvalitní příjem je ROTÁTOR čili motorový pohon umožňující otáčení dobré směrové antény do různých směrů.

Kdo by měl zájem o PODKLADY k ubastlení jednoduché směrové antény pro FM rádio (Yagi-Uda, "zélandka", HB9CV) nebo anténního zesilovače, pošlete mi mail na SZ, já oskenuju něco ze svého archívu a mrsknu to po zájemci zpátky...
Naposledy upravil EKKAR dne 26. 4. 2007 20:50, celkově upraveno 1
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Pytlík 25. 4. 2007 20:36

K výpočtu délky dipólu: Neměl by to být celovlnný dipól, ale půlvlnný, takže pro 100MHz by jeho délka měla být 1.5m a ne 3m.
Pytlík
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod MiK 25. 4. 2007 20:56

No potěš pámbu, to jen dokazuje, jak je to jako celek mizerné.
MiK
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod EKKAR 28. 4. 2007 13:37

To Mik: co je mizerné? FM rádio, nebo to, že si lidi chtějí postavit na něj anténu i když si ji můžou za pár set volně směnitelných českých peněz koupit?
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod martinsip 14. 9. 2008 15:06

Tak já měl problém v Praze s Rockzone (105,9 MHz). Jsem ve východní části Prahy a čím víc na východ, tak horší signál. :grr:

Ani 4 metrový drát nepomáhal. Tak jsem tam dal 1,5 metrový koaxiál a mám klid. :-))
martinsip
Junior
Uživatelský avatar

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků