Stereo síťový reciever (Yamaha R-N602 nebo Onkyo TX-8270)

AV receivery, stereo zesilovače

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Denkez 3. 12. 2018 22:20

K tomu "nastavení" není ale nic jiného než ovladače bass, treble a loudness, tedy standardní korekce.
Pokud na nějakou otázku neznáme odpověď, ještě neznamená, že tato odpověď neexistuje.
Denkez
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tombas 3. 12. 2018 22:36

Ono to Onkyo má manuální kalibraci, tj. nastavení vzdálenosti reproduktorů, velikosti apod., ale to je fuk, hlavně že už mu to hraje.
tombas
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Pepa z lontu 5. 12. 2018 18:05

Takže, věci se mají takto. Důvody, proč to hrálo jako "polní telefon" byly zhruba tři,
za a) na úplně první spuštění jsem tam naladil rádio (FM) - mizerná skladba v mizerné kvalitě,
za b) přepnutí impedance na 4Ω mělo vliv na kvalitu zvuku a
za cé) s tím polním telefonem jsem to taky dost nadsadil, rád píšu povídky.
Co se nastavení týče, tak toto Onkyo toho skutečně k nastavování mnoho nemá, ani loudness, jen klasické korekce - basy, výšky a samozřejmě váha. Má to nějaký "optimizer", podle popisu to má vylepšovat zvuk z méně kvalitních zdrojů (mp3 atd), ale podle mě se to chová právě jako klasické Loudness, přidá to basy, trochu řečové pásmo a trochu výšky, prostě nějaký "zvukozkrášlovač". V každém případě, ze solidního zdroje (LP, CD) to hraje nejlíp na direct, tedy bez korekcí. Rozsah korekcí je plus mínus 10dB. Jo, ještě je tam to nastavení vzdálenosti reproduktorů a přepínání impedance, nic víc se z hlediska zvuku nastavovat nedá a to je vlastně dobře. Takže Dankezi, špatně jsi mě pochopil, možná jsem to blbě napsal, ale Onkyo se za zvuk bez korekcí určitě stydět nemusí.
TX-8270, C-7030, KX-500, BD-S473, TD 190-2, LX44
Pepa z lontu
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Denkez 6. 12. 2018 07:53

Pochopil jsem tě tak, jak jsi to napsal. Ale je dobře, že ses ke svému příspěvku vrátil a upřesnil jsi ho.
Přesto jednu poznámku:
Na tvém hodnocení vlivu změny impedance na kvalitu/barvu zvuku je pěkně vidět, jaký vliv má očekávání podložené neznalostí a tedy placebo.
Změna impedance u zesilovačů se děje pouhou změnou napájecího napětí koncového zesilovače. Zesilovač přepnutý na 4 ohm je napájen o něco menším napětím (teoreticky v poměru 1/1,41) jak při nastavení na 8 ohm, a to je vše.
Změna resp. snížení napájecího napětí u zesilovače nemá žádný vliv na charakter jeho zvuku.
Pokud na nějakou otázku neznáme odpověď, ještě neznamená, že tato odpověď neexistuje.
Denkez
Pokročilý

Odeslat příspěvekod petison 6. 12. 2018 09:38

Přesně tak.Změna impedance nemá žádný vliv na zvuk.Nicméně důležité je ,že jsi spokojený.Každý vnímáme zvuk trochu jinak.Pro mne naopak režim direct moc není.Je sice audiofilský,ale pro mne je nejlepší režim basy na nule a výšky trochu přidané.Zvuk je pak takový čistší, jasnější a má více detailů. A to už jsem vyzkoušel mnoho zesilovačů a reproduktorů.A vždy mi to tak vyhovovalo.Jak píšeš důležitý je kvalitní zdroj.Jako CD apod.Většinou vestavěné tunery mají mizerný zvuk.
petison
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Pepa z lontu 6. 12. 2018 20:10

Mňo, tak buď jsem už úplně hluchý, nebo v Onkyu švindlují a přepínáním impedance přepínají i něco jiného. Přepínat se dá mezi 4 nebo 6Ω a mě se zdá na ty čtyři zvuk čistější, možná je to placebo, nebo víc vypitých piv, hádat se určitě nebudu. Poslední zesík co jsem vlastnoručně vyrobil byl Zetawat před více než třiceti lety, ten se přepínat (impedance) nedal, jen zapínat a trnout, zda bude hrát, nebo shoří i bez signálu :-) Tímto bastlem moje znalosti elektroniky skončily, ale mě neshořel, hrál několik let.
Pokud jde o ty korekce, tak ne vše je ideální na direct, zejména starší desky jsou každá jiná, třeba Nerez (LP Ke zdi) má basů, že by na tom šly testovat subwoofery, to nemluvím o Nohavicově Divném století na CD, naopak třeba Citroni (LP Plni energie) potřebují basy trošku přidat. Petisonovo nastavení (basy nula, výšky nahoru) je ideální na jazz, swing a podobné žánry, jsou pak krásně slyšet trumpety. Direct sluší nejvíc varhanám, myslím ty opravdové, kostelní. Jenže na Bachovy varhanní koncerty nestačí ani toto Onkyo, natož moje vintage bedny, ale stejně si to občas pustím.
TX-8270, C-7030, KX-500, BD-S473, TD 190-2, LX44
Pepa z lontu
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Denkez 6. 12. 2018 21:54

Mňo, tak buď jsem už úplně hluchý, nebo v Onkyu švindlují a přepínáním impedance přepínají i něco jiného. Přepínat se dá mezi 4 nebo 6Ω a mě se zdá na ty čtyři zvuk čistější, možná je to placebo, nebo víc vypitých piv, hádat se určitě nebudu.
Nepochybně placebo posílené pivy. Tím si můžeš být jist.
Pokud na nějakou otázku neznáme odpověď, ještě neznamená, že tato odpověď neexistuje.
Denkez
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Pepa z lontu 7. 12. 2018 16:32

Dankez - Fajn, já to beru. Dám si pár piv a budu mít hifárnu snů :-)
"Vestavěné tunery mají většinou mizerný zvuk", asi to tak bude, ale receivery z minulého století hrály jako víno, u toho nejdražšího jsem předpokládal, že by mohl trošku hrát, ale je to tak na poslouchání zpráv o počasí, na muziku určitě ne. Je však otázka, zda je to tunerem. Podle mě je ten zvuk zdevastovaný už ve studiích, prostě se vysílá sajrajt vyprasený pro poslech na špunty do uší a mobily. Vyjma stanic ČRo, nebo Ö1, to jen duní a tříská.
Ještě dotaz na to dálkové ovládání, existuje něco rozumného, čím by šel ten aušus dodávaný k Onkyu nahradit? Myslím náhradu lepší originálu. Nemám moc zkušeností, lépe řečeno, mám jedinou, koupil jsem před pár lety nějakou "univerzální" dálku "vše v jednom", ani nebyla pro mě, ale letěla po pár týdnech do popelnice, no moje chyba, mohlo mě napadnout, že za tři stovky nelze ovládat celou zeměkouli. Zde a i jinde jsem četl chválu na Logitech Harmony 650, ale zas tak přemoudřelý ovladač asi nepotřebuju. Stačí mi něco, co je trošku robustnější, má to tvarově odlišná tlačítka (rád poslouchám potmě) a jde to naprogramovat systém tlačítko - tlačítko, páč ty předprogamované šunty většinou nefungují jak mají. Píšeš, že i k Yamaze R-N803D dávají něco nedůvěryhodného, což mě překvapuje. K low cost AVR Yamaha jsem měl skvělou dálku, které ten čínský drek u Onkyo nesahá ani po kotníky.
TX-8270, C-7030, KX-500, BD-S473, TD 190-2, LX44
Pepa z lontu
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod tombas 7. 12. 2018 16:52

Zkus se podívat sem, případně dej dotaz, umí vyrobit a naprogramovat ovladač podle originálu:
https://www.dalkove-ovladace.cz/ovladac ... caa08b20f1
tombas
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Denkez 8. 12. 2018 10:37

Pepa z lontu:
Neřekl bych, že vestavěné tunery musí mít nutně mizerný zvuk, není k tomu žádný důvod. Určitě se budou lišit v citlivosti, selektivitě a dalších parametrech významných pro FM příjem. U Yamahy R-N803D nemám žádné zvláštní výhrady proti FM tuneru, dlužno ale poznamenat, že FM neposlouchám a nemám ani zvláštní anténu. Poslouchám satelitní rádia z připojené TV a čekám, jak budou přibývat DAB rádia.

K tomu DO od Yamahy. Ne že by bylo nepoužitelné, ale také má poměrně malá tlačítka, ale hlavně potřebuji společně ovládat TV a receiver. Z toho důvodu používám univerzální DO. To univerzální DO používám ale také proto, že v případě jeho zničení (polití pivem nebo kolou, to je hned) nevznikne žádná větší škoda a jeho náhrada je jistě mnohem snadnější a levnější, jak shánět originální DO. Originální DO tak mám na případné detailní nastavení vlastního přístroje a nastavení univerzálního DO. Jinak si ho šetřím.

Společné ovládání receiveru a dalších připojených zařízení, např. TV a MMC, je kapitola sama pro sebe. Já už řadu let používám univerzální DO, které umí načítat kódy z originálních DO a ovšem také makra.
Mohu doporučit URC-7140, k dostání např. zde: https://www.itage.cz/zbozi/id-578372_OF ... 1__URC7140
Pokud na nějakou otázku neznáme odpověď, ještě neznamená, že tato odpověď neexistuje.
Denkez
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Pepa z lontu 9. 12. 2018 09:35

Dankez
- Dík za tip na DO, něco takového si pořídím. A opět se divím, že i Yamaha dálku ošidila. To moje starší AVR, tedy dálka od něj, umí ovládat i TV, tedy jen přepínání kanálů a zap/vyp, na mojí TV LG to tedy fungovalo. A stejně tak ta dálka umí řídit základní funce dalších zdrojů, třeba přehrávačů, jde "programovat" zadáním kódů a pak ovládá vždy ten zdroj, na který je AVR přepnut. Například jsem s ní mohl ovládat i 30 let starý tape deck (KX-500). Na takové vychytávky musím u Onkya bohužel zapomenout. Ale vyřeší to ten univerzál.
K tomu tuneru. FM Tuner na Onkyu je trošku méně citlivý, než tuner v AVR Yamaha (HTR-4065). Některé stanice, které na té Yamaze hrály ve strereu, na Onkyo šumí, nebo je nechytí vůbec, navíc to Onkyo snad ani mono neumí, nenašel jsem tuto volbu. Mám poměrně solidní anténu a ant. zesilovač, bydlím mezi kopci, takže je to jediná možnost, jak přijímat víc stanic na FM. Samozřejmě je z doby, kdy nebyl inteŕnet, ani DAB. Dnes význam takové antény klesá, vlastně už je prakticky na nic, ale já, jakožto staromil, si rád to analogové rádio pustím. Nemyslím si, že tuner v tom Onkyu je nekvalitní, vysílače s dobrým signálem hraje dobře, mizerný zvuk zprzněný rozhlasovým zvukařem nespraví žádný tuner, jen ta citlivost mohla být lepší. DAB chytím zatím jen jeden "paklík" ČRo, je to fajn, taky doufám, že se nabídka obohatí.
TX-8270, C-7030, KX-500, BD-S473, TD 190-2, LX44
Pepa z lontu
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Ondras86 24. 12. 2018 13:53

Zdravím všechny, řeším podobné dilema Onkyo TX-8270 nebo Yamaha R-N803D. Aktuálně mám doma starší Onkyo A-R700. Prvně jsem byl spíše na straně Yamahy ale po prostudovaní všech příspěvků zde a taky vzhledem k ceně se začínám přiklánět spíše k Onkyu. Další věcí je ona konektivita přesněji HDMI, v tom si stále neumím udělat jasno. Přemýšlím k čemu bych je využil, napadá mne jedině TV ale na druhou stranu připojení zvuku z TV do receivru se dá realizovat i jiným způsobem, pokud se nepletu. A vzhledem k tomu, že receiver bude v síti a plánuji využívat aplikace pro ovládání nenapadá jak dál HDMI využít. Pokud je cokoliv k čemu by se mi mohlo hodit prosím poraďte. Nerad bych si třeba do budoucna uzavřel cestu. No a oklikou se opět dostávám k tomu, že pokud nemám využití pro HDMI proč nejít do, z mého pohledu, technicky lépe provedené Yamahy. Navíc mi aplikace Musiccast připadá lépe propracovaná než ta pro Onkyo, ale to je pouze můj dojem ze zhlédnutí pár videí. Samozřejmě si plánuji oba poslechnout a třeba bude hned jasno ale zatím si dělám spíše "papírový" přehled. Předem díky za každý názor a pokud jsou mé pohody v čemkoliv mylné usměrněte mne prosím.
Ondras86
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod tombas 24. 12. 2018 14:17

Pokud nevyužiješ HDMI vstupy, je nejlepší volbou klasický stereo zesilovač, např. Marantz PM6006, Denon PMA-800NE apod. které mají integrovaný DAC a tedy digitální vstupy, nebo ještě lépe nějaký bazarový kousek, který bude o třídu nebo dvě kvalitnější a k tomu pak dokoupit nějaký streamer, kterých je spousta - od Chromecast audio až po.... cokoliv i za desítky tisíc).
tombas
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod petison 24. 12. 2018 15:46

Rozhodně si nekupuj toho Denon PMA-800NE (at už je recenze od p.Březiny velmi pozitivní)
Je to zvukově stejná mizérie jako Denon pma720ae.Akorát dvojnásobná cena a přidané digitální vstupy.Poslechni si to Onkyo TX-8270 a uvidíš.
petison
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Ondras86 24. 12. 2018 16:58

Díky za reakce a možná se teď zeptám blbě ale má nějakou výhodu koupit Yamahu R-N803 proti Marantz PM6006(případně jiný zesilovač)+Yamaha WXAD-10 pokud se rozhodnu vypustit HDMI?
Ondras86
Kolemjdoucí

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků