Sony KD-55XF9005 [obecná diskuze]

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod athamas 12. 6. 2018 13:09

---upraveno---

V pohodě - evidentně se tady míjíme. Já se bavím o tomto scénáři

a) "Na tych tv bezi permanentne, X tyzdnov rovnaky obsah. Kto to pouziva doma takymto sposobom? Asi nehras vkuse mesiac jednu hru. Alebo?"
Problém totiž není "vkuse mesiac jednu hru", nýbrž "to stejné dlouho a opakovaně". 4-6hod statického obrazu denně s přehledem stačí na to, aby to tam za 5-6 měsíců bylo už napořád. A conerto to evidentně takto zamýšlí - přímo to ve svém příspěvku zdůrazňuje:
"často mi na ni stojí část obrazu i několik hodin (PC, hry)"

Tebou popisovaný scénář je tento, ten tady nerozebírám:
b) changing between multiple sources (such as watching football 20% of the time, playing high-risk video games 50% of the time, and playing low risk video games 30% of the time)

Pro scénář a) OLED prostě není vhodná volba, nic dalšího k tomu psát asi už netřeba.

Ryan Giggs píše: "na to aby si vobec videl nejaky burn in, na demonstraciu efektu tam pouzivaju jednofarrebne plochy. Kto z beznych uzivatelov tot robi doma? "

Skupina pixelů se značně sníženou jasovou složkou v určitém barevném spektru je pozorovatelná nejlépe právě na jednobarevné ploše, na snadnou a srozumitelnou demonstraci burn-in efektu je to zvoleno úmyslně tak, aby to bylo patrné hned na první pohled namísto toho, aby někdo musel koukat 15-20vteřin na standardní obsah TV vysílání než zaznamená, že v tom místě je něco špatně. Burn-in efekt je pak samozřejmě vidět i na standardním obsahu, je pozorovatelný někdy více jindy méně v závislosti na právě zobrazené barevné složce ve "vypáleném" místě.
athamas
Junior

Odeslat příspěvekod Ryan Giggs 13. 6. 2018 03:35

athamas píše:---upraveno---
V pohodě - evidentně se tady míjíme. Já se bavím o tomto scénáři
Nemijime, pretoze si mimo.

athamas píše:Problém totiž není "vkuse mesiac jednu hru", nýbrž "to stejné dlouho a opakovaně". 4-6hod statického obrazu denně s přehledem stačí na to, aby to tam za 5-6 měsíců bylo už napořád.
To je absolutne zavadzajuce tvrdenie vycucane z prsta.
Ryan Giggs
TV expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod athamas 13. 6. 2018 09:28

Ryan Giggs píše:Nemijime, pretoze si mimo.

Mně zas přijde mimo někdo, kdo laikovi na dotaz ohledně výběru TV s jasně deklarovaným záměrem využití statického obrazu doporučí OLED.

athamas píše:Problém totiž není "vkuse mesiac jednu hru", nýbrž "to stejné dlouho a opakovaně". 4-6hod statického obrazu denně s přehledem stačí na to, aby to tam za 5-6 měsíců bylo už napořád.
Ryan Giggs píše:To je absolutne zavadzajuce tvrdenie vycucane z prsta.

Opravdu? OLED screen burn-in: What you need to know

From all of the evidence we've seen, burn-in is typically caused by leaving a single, static image element, like a channel logo, on-screen for a very long time, repeatedly.

To klíčové je repeatedly, tzn. nemusí jet nutně jen jeden kanál ale úplně stačí, že ta statická část je zobrazena nepřerušeně po dlouhou dobu (v řádu hodin) a opakovaně (např. každý den), byť mezi tím běží i něco jiného.

Anebo si opravdu si myslíš, že na tomto příkladu vypáleného OLED displaye telefonu běží jen a pouze navigace a nic jiného? Ne, funguje to jako telefon a zobrazuje to všechno ostatní co se s chytrým telefonem normálně dělá, akorát na tom evidentně po dlouhou dobu a opakovaně běží taky navigace se statickými ovládacími prvky:

Obrázek

nebo
We don't expect the TV running Call of Duty to burn-in after 1000 hours either, but the TV running FIFA 18 will likely burn-in sooner because it has lots of bright static scoreboards.

Mrzí mě, že se zase míjime, nebo že spíš vůbec vedeme tak sálodlouhou debatu nad existencí jevu "OLED burn-in risk" zdokumentovaného a popsaného v nesčetných zdrojích.

Ty k tomu ale zase napíšeš, že je to vytrženo z kontextu, RTINGS je mimo, a žádný burn-in risk na OLED neexistuje.
RTINGS jasně prokázal, že OLED se při specifickém a nevhodném využití vypaluje, což je prostě fakt daný použitou technologií s využitím organického materiálu. Další fakt je, že to riziko při standardním použití v domácnosti je nízké a stoupá se zobrazením statického obrazu (faktorů, které to ovlivňují je víc - jas, doba zobrazení, opakovanost zobrazení atd.)

Burn-in risk na OLED je realita, víc už k tomu přispívat nebudu (už tak jsme těžce OT) - zdrojů k tomu je spousta.
athamas
Junior

Odeslat příspěvekod Obšák 28. 7. 2018 21:07

Pánové, nevíte někdo, jestli tento model dokáže přehrát 4k video z USB? Ve specifikacích k tomuto televizoru jsem to nenašel a můj flash disk do telky nejde zasunout, protože ty konektory na tv vyřešili blbě :-] (a nejen konektory, dálkovej ovladač je oproti mé druhé starší televizi (Sony 40W5500) taky na ***)
Děkuji za případnou odpověď
Naposledy upravil Nick Cave dne 28. 7. 2018 21:12, celkově upraveno 1
Důvod: cenzura :)
Obšák
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Ryan Giggs 29. 7. 2018 05:56

Kazdy UHD TV dokaze prehrat 4k video.
Ryan Giggs
TV expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod bh69 17. 11. 2018 10:37

Zdravim,
vzhledem k aktualni akci zvazuji nakup 55XF9005 a prochazim predtim recenze a zkusenosti. A narazil jsem mimo jinych problemu na vysokou spotrebu ve standby rezimu danou divnycm chovanim - viz napr. tento clanek

https://docs.google.com/document/d/1FrD ... e9zfpyktm4

a na problem, ktery vznika pri pripojeni externiho disku (pro prehravani/nahravani), kdy se udajne neuspi, neustale bezi a navic TV ma opet vysokou spotrebu ve standby.

Sice mne primarne zajima kvalita obrazu, DVB-T/DVB-S prijem a prehravani po siti, ale prehravani z USB disku je taky dost podstatna vec. Mate s tim nekdo zkusenosti ?

A (zatim) posledni otazka - umi TV prehravat po domaci siti videa ulozena na PC na sdilenem adresari ?
bh69
Junior

Odeslat příspěvekod stormborec 17. 11. 2018 11:21

S těmi Sony koukám jsou pořád nějaký problémy
LG 32LH5000 (2009) 120Hz, IPS EEFL
Samsung 40NU7192 (2018) 60Hz, VA LED
stormborec
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod bh69 17. 11. 2018 12:30

jenze co jinyho ? Panasonic nebo LG s IPS nechci. OLED taky ne. Zbyva Samsung, ale podle testu je (ve stejne cene) o neco horsi a navic ty znacce moc neverim (kolegyni jedna TV odesla po 4 letech a novou uz taky reklamovali (vymena desky) ..
bh69
Junior

Odeslat příspěvekod stormborec 17. 11. 2018 13:32

Hlavně mě dostalo, když jsem se na avforums dočetl, že ty jejich loňský 6. a 7. řady nemají ani interpolaci snímků, což je, když se ohání "400 Hz motionflow" docela fejl...
Jinde zas někdo píše, že ani tato nejvyšší řada neumí přehrát plynule video, který není 16:9
LG 32LH5000 (2009) 120Hz, IPS EEFL
Samsung 40NU7192 (2018) 60Hz, VA LED
stormborec
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod bh69 17. 11. 2018 13:37

taky mne prekvapuje kolik ruznych "drobnosti" jsem v diskuzich a testech nasel .. nejak mne ochota riskovat koupi tehle TV prechazi. Jenze tim padem nekoupim asi zase nic ... uz nekolik let cekam, kdy konecne bude pouzitelna TV za rozumnou cenu a porad nic.
bh69
Junior

Odeslat příspěvekod stormborec 17. 11. 2018 13:40

A proč ne OLED?
LG 32LH5000 (2009) 120Hz, IPS EEFL
Samsung 40NU7192 (2018) 60Hz, VA LED
stormborec
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod bh69 17. 11. 2018 16:44

Cena, retence/vypalovani, banding, black crush, blikani ... - ale tohle asi neni spravny vlakno na reseni vyhod a nevyhod OLED
bh69
Junior

Odeslat příspěvekod paulo78 18. 11. 2018 11:37

no autor toho clanku si dal zalezat to teda palec hore,podrobne uhodnotenie, ktore ako laik a pre endostatok casu nemoze bezny uzivatel pozistovat.
Ale nemozem si pomoct, autor neznasa Sony a android , citim tam nejaku traumu zo SOny tv.
Aj ked z mnohymi vecami suhlasim:
Sialeny DO, blotware,chaoticky zoznam kanalov...
Ale az takto zatratit jednu znacku...to sa mi nezda
K tej spotrebe elektriny: Stalo by za to to nejako naozaj vyskusat,,ale ako ?
TV Sony KD-49XF9005---Sony Soundbar HT-SF200--Sony Xperia XZ3
paulo78
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod rosswell 18. 11. 2018 13:20

Zdravím, mám TV Sony KD-55XF9005 doma asi 4dny.První dojmy:Mám UPC a settobox+PS4 ,satelit nevlastním.Instaloval jsem TV na stěnu,easy montáž.První věc co mě trkla u televize je malá koncovka do zasuvky,ale je to jen drobnost.Po zapnutí a nastavování mě asi po 30min začal neskutečně s.át ovladač.Nepříjemné malé rozestupy středového kruhu a ještě mají takové tečky ze kterých bolí prsty při častém mačkání.

Telefon s androidem nevlastíme doma ani jeden.Takže to prvotní nastavování ůčtu atd. bylo dost otravné.Jinak celkový operační systém mi moc svižný nepřijde ale nemám s jiným androidem na TV žádné zkušenosti.Posuzuji svižnost pořád s IOsem na mém iphonu :)

Také mě mrzí že Apple a Sony si vůbec nerozumí.A jiné spojení než přes apple TV nevidím.
První film co jsem doma pustil byl Avangers z HDD v ultra 4k rozlišení a přes normální vestavný přehrávač v TV se to tak trochu sekalo.
Musel jsem z obchodu stáhnout KODI přehrávač který si s videem poradí bez problému.

Je to taková hračička tato TV a chce si s tím hodně pohrát aby koncový uživatel by sní spokojený.Co bych uvítal kdybych v nastavení našel nějaký postup jak se zbavit při zmáčknutí tlačítka HOME na ovladači aby se mi automaticky nepřerávali ukázky filmů z google play knihovny.

Abych nebyl jen negativní :)
Obraz je opravdu v režimu živý jako živý :)

Jiné režimy se mi vůbec nelíbí a třeba režim cinema pro nebo jak se to jmenuje je takový vyblitej.Máme doma rádi barvičky a třeba videa na youtube ve 4K jsou úžasná.

Vlastním doma PS4 normální verzi.Pročko budu kupovat po vánocích.Takže tam těžkou posoudit.Momentálně mám problém s výběrem HDMI v 3m délce,protože jsem teď k TV kupoval od HAMA cca za 420kč a vypadá to že si přes něj nerozumí.Obraz šumí :( Momentálně mám PS4 zapojený na 2m noname kabel a jede dobře.Jen nemám PS4 na místě kde bych ho chtěl mít :(

Takže abych to nějak uzavřel.Výborná TV co se týče obrazu!!!Android na TV je takové malé zlo a snad si vystačím jen s Kodi přehrávačem a zbytek je mi u ****** :)
Naposledy upravil Nick Cave dne 18. 11. 2018 14:06, celkově upraveno 1
Důvod: cenzura :)
rosswell
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod nettopejr 18. 11. 2018 15:10

Tak nám tuto TV taky pár dní, nevím co znamená "malá koncovka do zásuvky".
Dalkovy ovladač si určitě dokážu představit lepší. Spojení (ovládání) telefonem se mi naopak líbí víc na ios, než na androidu. (aspoň ty co jsem našel a vyzkoušel).
Jediný co jí vytýkám jsou občasné samovolné restarty.
nettopejr
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků