[report] Výstava Canjam Shanghai

Stereo a vícekanálová sluchátka

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Bína 6. 11. 2018 10:36

Úplně první zastávka Canjamu v Číně a já tam samozřejmě nesměl chybět.

V pátek začínáme krátkým 2 hodinovým letem, příjemná změna oproti 10+ hodinovým štrekám kolem půlky světa. Čínský kolega mě pak přesvědčí na jízdu vysokorychlostním vlakem Maglev, sloužícím spíše jako turistická atrakce než jako smysluplné spojení letiště s městem. Cesta tak sice trvá 35 minut namísto hodiny, ale také zaplatíte 180 Kč místo 20 Kč. A zatuchlý vlak, s popraskanými plasty a zašlými sedačkami jel jen
300 Km/h. Teda jako běžný čínský rychlík. Mimochodem, v Maglevu jedete 8 minut, pak musíte přestoupit na obyčejné metro...

Hlavním programem pátečního večera bylo samozřejmě focení klasického výhledu na Pudong s mrakodrapy hrajícími všemi barvami. A když jsme u toho, všichni byste měli pěkně nakráčet na Instagram FrantaBina a začít mě sledovat pro pravidelnou porci fotek z Číny a mých cest ;)

Link https://www.instagram.com/frantabina/

Teď ale přejděme k samotnému Canjamu.

Návštěvnost byla určitě jedna z těch nejslabších a mohlo za to několik důvodů. Čína má obecně hodně audio výstav, samotná Shanghai minimálně 4. Zatímco ostatní výstavy jsou zadarmo nebo za nějaké drobné, 200 Kč za vstupné na malý Canjam bylo pro mnohé prostě příliš. Head-Fi a Canjam mají v Číně dost malou pozici, místní komunita (hodně zvláštní, unikátní a tak nějak agresivní, ale to je na jindy) jede na lokálních fórech. A jak někteří z vás mohli zaznamenat i z českých médií, v Shanghai se v pondělí otevřelo obrovské importní expo, nesoucí s sebou hned několik problémů. Nejenže v neděli dorazil Čínský prezident, což provázela mohutná dopravní omezení s uzavírkami ulic, dálnic a stanic metra, ale Shanghai si ze soboty udělala šestý pracovní den, aby pak mohli obyvatelé zůstat v pondělí doma. Nedělní nařízené uzavření veškerých barů pak bylo už jen detailem, které naštvalo jedině zahraniční vystavovatele.

Já na čínské výstavy jinak nejezdím, protože tam celý den sedět a nikomu z návštěvníků nerozumět neberu za smysluplné trávení mého času. Tady jsem se mohl alespoň bavit pohledem na další mezinárodní vystavovatele, jak s depresí stojí za stolem a nikomu nerozumí nebo jak se místo místních skvostných pokrmů uchylují k bezpečí McDonaldu a KFC.

Jako vždy jsem si prošel výstavu a poslech si těch pár novinek. Nedělal jsem si žádné poznámky, takže jen hodně stručně:

(Referenčním zdrojem tentokrát byl Shanling M5s)

Aroma Audio a QDC patří v poslední době k mým nejoblíbenějším výrobcům in-earů a od obou tu jsou nové vrcholové modely. Aroma Ace má 12 tlakových měničů, 2 přepínače (celkem 4 různá podání), QDC-VX má tlakových měničů jen 10, ale přidávají třetí přepínač a celkově tak mají 8 různých podání. Já přepínače opravdu nemám rád, u obou jsem tak nastavil výrobcem udávané neutrální podání.
Zvukově obě špičkové in-eary z top ligy, bez nějakých znatelných problémů nebo nedostatků. Osobně mi trochu více sedělo lehce plnější neutrální podání QDC než tenčí Aroma. Po krátkém poslechu nepovažuji VX za nějaký znatelný upgrade z mých QDC 8CS, tak zatím nemám žádné nutkání upgradovat.

Samozřejmě jsem se musel zastavit i u velké novinky Campfire Audio Solaris. Nejprve k usazení, mě Andromedy sedí v uších bez problému a tedy nové mohutné tělo a dvojnásobně delší krček Solarisů mi moc nevyhovuje. Sluchátka z uší znatelně trčí a váha je rozložena na nástavec a paměťovou část kabelu. Něco jako mizerné usazení JH Audio, jen o trochu lepší.

Osazení 3 tlakových měničů a 10mm dynamického měniče, zvukově velmi zajímavé. Bas má povedenou texturu dynamického měniče a skvělou rychlost a přesnost. Celkovým objemem ale překvapivě působí spíše jako neutrální monitor, což se projevuje na trošku slabší údernosti a rozsahu, než by jeden z hybridní konstrukce očekával. Středy jsou oproti tomu znatelně hutné, teplejší, jinak s velmi dobrým technickým podáním. Výšky trochu výraznější, vzdušné a jako u Andromed prostě skvělé. K tomu se přidává široký a perfektně lokalizovaný prostor. Oproti Andromedám je průběh impedance výrazně klidnější, tedy budou méně náchylné na výběr přehrávače. Pouze ta citlivost na šum tu zůstala.

Výsledkem je velmi unikátní kombinace, kterou moc nemám k čemu přirovnat. Nepovažuji je za technicky úplně dokonalé (například oproti výše zmíněné dvojici), ale oproti Andromedám jde o krok kupředu(na rozdíl od všeho ostatního co Campfire Audio mezitím vydal). Zda bude mít Solaris podobný úspěch jako Andromedy nedokážu odhadnout. Hype a prvotní nadšení jsou obrovské, ale podáním to nebude tak univerzální láska.

A když už jsem byl u Campfire, zkusil jsem i jejich customy Equinox. No, to je klasické Campfire Audio, nabasované a do Včka se znatelným zabarvením. Pro mě tedy opravdu ne. Ale zaujal mě jejich přístup ke customům, dělají je s extrémně krátkými krčky, asi o něco pohodlěnšjí, ale méně jisté usazení a nižší izolace.

Jomo Audio přivezlo novinku Trinity, dynamický měnič na bas, tlakový na středy a elektrostatický na výšky. Zvukově je to hodně zajímavé a potenciál je tam cítit, ale zatím mi to nepřijde moc odladěné a dost se to tluče.

Mimochodem, elektrostatický měnič od Soniomu teď začíná cpát do in-earů každý trochu odvážný výrobce (AAW, FitEar, Aclair, NF), uvidíme, jestli něco z toho bude opravdu povedené, nebo si na skutečnou kvalitu počkáme pár let, podobně jako u předchozích hybridů.

Když mluvím o hybridech, znova jsem se zastavil si poslechnout Ultimate Ears Live, to kdyby v Hong Kongu měli nějaký porouchaný kus. Bohužel nic se nemění, pořád to jsou naprosto mizerné in-eary a jejich cena je špatný vtip.

Poprvé jsem měl možnost slyšet britské ACS. Nový vrcholový pětiměničový model mě nejdříve šokoval hodně ujetým tvarem, který byl ale překvapivě pohodlný. Zvuk s odporně agresivními výškami pak k pohodlí měl hodně daleko. Zkusil jsem pak ještě nižší model, už normálních tvarů, který byl naopak moc zabavený a zastřený. Moc se nedivím, že o téhle značce se v posledních letech moc nemluví.

Německý InEar Monitoring seděl vedle mě celý víkend, dozvěděl jsem se tedy hodně detailů o jejich nových variantách Prophile 8. Protože drtivá většina uživatelů používá buď neutrální nebo V ladění, budou prodávat tyto dvě verze bez přepínačů. Cena i velikost sice zůstane stejná, ale díky ušetřenému prostoru uvnitř teď budou dělat tyto speciální verze Prophile 8 z jejich unikátních dřevěných skořepin.

Nakonec tu máme RHA TruConnect, poslední v řadě „True wireless“ in-earů. Mé obavy z velikosti se potvrdily, v uších to sedí blbě, nepohodlné a nejisté. Zvukově naprostá bída, zabarvené, přebasované, zastřené.

To by bylo ke Canjamu Shanghai vše. Skvělé město, průměrná show, za rok mě tam s největší pravděpodobností nikdo neuvidí. A teď jdu balit, další zastávkou je už tento víkend Hi-Fi show Manila na Filipínách!
CIEM: qdc 8CS|AAW W500|HEIR 10.A|HIFIMAN RE1000
IEM: NOBLE Katana & Sage
DAP: SONY WM1A|SHANLING M5s & M2X & M0
TWS: Shanling MTW100BA

Zaměstnanec firmy Shanling, tohoto času v Číně
Bína
Sluchátkový recenzent
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Doodier 6. 11. 2018 11:25

Maglev jezdí i víc, přes 400km/h, ale jen v některé časy. A to, že zahraniční návštěvníci raději navštíví McD nebo KFC před jakoukoliv místní restaurací opravdu nechápu. Člověk se tam skvěle domluví i rukama a nohama a většinou vám na stůl ani nepřinesou nic co vypadá jako pes.
Doodier
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod razerfan 9. 11. 2018 07:34

Čína zajímavá, mně se ale líbí courat po čechách. Cesty přes vesničky, kolem starých jzd zarostlých kopřivami. Nikde nikdo, sem tam člověk, sem tam hospoda. Na kole i pěškobusem. Ideální dojet k nějaké přírodní rezervaci a tam si to projít. Čína musí být úžasná, ale projet pěkná místa v jednom kraji to je na dýl než projet celé čechy. Na víkendy v nějakém bližším okruhu, a to je asi kámen úrazu, protože v bližším okruhu je velkoměsto a všechny ty krásy jsou hodně daleko. I když čím je člověk starší tím mu víc vyhovuje klídek domova. Ale s tím je třeba bojovat a jít ven. Tak si to užívej, a až tě to přestane bavit tak jeď někam kde máš přírodu.
razerfan
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků