Samsung Q6FN a propojení (PC, síť, zesilovač)

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod tttom 25. 10. 2018 10:40

Ahoj všem,
nejprve děkuji za rady ohledně výběru TV, vybral jsem nakonec Samsung Q6FN ve verzi 55". Nyní bych to potřeboval optimálně propojit s přístroji, které mám doma.
1) Dřívější TV jsem měl propojenou se zesilovačem (Marantz NR1504) pomocí HDMI (ARC vstupy) a pomocí optického kabelu. Takto mi to bylo řečeno při nákupu zesilovače, nerozumím, proč dva kabely, ale udělal jsem. Sice se mi zesilovač nezapíná současně s TV, ale asi mi to nevadí. Je to propojení OK, nebo stačí jedno?
2) Do internetu jsem TV zatím napojil přes WIFI do routeru (Compal CH7465LG od UPC). Nestabilitu jsem nezaznamenal (ani při 4K videu z youtube), volili byste přesto raději kabel?
3) Potřeboval bych pro děcka nasdílet složku s obsahem pohádek (DLNA) a přehrávat to z TV. Zdejší návod jsem četl, DLNA na PC jsem (snad) nějak vyrobil, ale netuším, kudy se do toho dostat z TV. Lze to přes wifi, nebo musím tahat HDMI kabel PC-zesilovač-TV, jak jsem to měl zapojeno dřív, nebo dokonce něco do TV doinstalovat?
Díky za rady!
tttom
Junior

Odeslat příspěvekod kurcatovium 25. 10. 2018 11:37

1) Pokud obě zařízení umí ARC, tak je optický kabel zbytečný.
2) Kabel bude vždycky spolehlivější než wifi, kde může docházet k rušení (hlavně ve špičce - večer všichni sednou k hbbTV/netflixu/PC a už je stabilita fuč). Takže pokud nebude jeho instalace příliš složitá, volil bych pro klid v duši drát.
3) Pokud je PC i TV ve stejné síti, mělo by DLNA fungovat ať už po drátu nebo přes wifi. Pokud natáhneš z PC do TV (receiveru) HDMI kabel, tak nemusíš DLNA řešit vůbec. Taky záleží, čím to chceš přehrávat - přímo TV nebo receiverem? Ten Marantz by (podle mě) měl umět přehrávat obsah skrz DLNA, omrkni aplikaci HEOS pro telefon, kde to mají docela pěkně "po lopatě".
kurcatovium
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod tttom 26. 10. 2018 09:50

Díky,
optický kabel jsem vyndal, ale zvuk mi pak nešel, takže to musím asi nějak znovu nakonfigurovat, včera jsem na to neměl čas, tak přes víkend. Už jsem i natáhnul kabel do modemu, takže nyní mám PC i TV do modemu přes kabel. Modem mám nastavenej jako router.
To pouštění videa bych chtěl primárně tak, abych mohl ovladačem na obrazovce TV vybírat z toho příslušného adresáře, co mám v PC. Tj. bez nutnosti chodit k PC. Takže si myslím, že i kdybych to propojil přes HDMI, tak to takhle fungovat nebude, potřebuji prostě, aby TV uměla sama sáhnout do složky v PC, ale nevím, jak (přes jaký program) to na TV udělat, aby tu složku viděla.
tttom
Junior

Odeslat příspěvekod tttom 26. 10. 2018 15:28

ARC problém snad vyřešen, bylo potřeba v nastavení zesilovače zaškrtnout volbu HDMI Control. Nyní se zesilovač zapíná/vypíná současně s TV a lze i ovládat hlasitost ovladačem od TV.
tttom
Junior

Odeslat příspěvekod tttom 28. 10. 2018 08:58

Prosím pomohl by mi někdo s tím DLNA? Všude v návodech se píše, že si na TV pustím "odpovídající" aplikaci a tam si najdu obsah sítě, ale mě přijde, že nainstalováno v TV není vůbec nic. Dokonce ani žádný prohlížeč obrázků, kdybych tam vrazil flashku, tak ani nevím, jak si přehrát fotky...
Jakou aplikaci si tam mám doinstalovat? Ve specifikacích se píše, že by TV měla to DLNA umět.
Předem děkuji za jakoukoli pomoc!
tttom
Junior

Odeslat příspěvekod Aloha 28. 10. 2018 14:16

Hele já nevím, jak je to u Q6, ale já si spustím přes tlačítko smart hub - vyberu záložku můj obsah a pak přes průvodce připojením přidám DLNA
exVW Golf 7 1,4TSi
exŠkoda Octavia 1,8TSi
Aloha
Junior

Odeslat příspěvekod tttom 28. 10. 2018 21:12

Já tam vidím akorát nějaké SmartThings, přes které to ale moje PC nevidí. Zároveň se ta aplikace tváří, že do PC nainstalovat nejde, pouze na můj mobil. Tam funguje a můžu pomocí mobilu TV ovládat.
Když strčím do TV flashku, tak ji to najde, vidím i videa na ní, ale soubory *.avi mi to nepřehraje...
Přijde mi, jako by obecně chyběla podpora přehrávat soubory.
tttom
Junior

Odeslat příspěvekod tttom 31. 10. 2018 08:11

Tak se mi podařilo pomocí programu Serviio zprovoznit DLNA. Sice to zobrazuje mimo nasdílený adresář ještě tunu dalších adresářů, které si to samo vytvoří, ale to mi nevadí.
Co je horší, že mi TV nepřehrává formát *.avi, v čemž mají děti většinu svých pohádek, takže jsem odkázán na pouštění přes PC a zrcadlení obrazovky na TV. Jak je možné, že TV podporuje avi, ale nepřehraje ho? Je více podtypů tohoto formátu??
tttom
Junior

Odeslat příspěvekod kvok 31. 10. 2018 08:23

AVI je kontejner, který může obsahovat různé kodeky. To, že TV některé soubory .avi přehraje a jiné ne, je úplně normální. Nicméně některé DLNA servery umí za pochodu soubory konvertovat.
kvok
TV expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod tttom 31. 10. 2018 08:33

OK, to už je na mne vyšší dívčí. Každopádně Serviio to neumí :-)
Potom je ale svinstvo uvádět, že to umí avi, když to není beze zbytku.
tttom
Junior

Odeslat příspěvekod gustoh 31. 10. 2018 08:49

Stiahni si program Freemake Video Converter a prekonvertuj si tie avi napriklad do mp4.
A vyskusaj ci to prehra.
gustoh
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Ryan Giggs 31. 10. 2018 09:17

tttom píše:Potom je ale svinstvo uvádět, že to umí avi, když to není beze zbytku.

Touto logikou by potom musel kazdy vyrobca udavat ze televizory nevedia prehrat ziadne video. Lebo ziaden TV nevie prehrat vsetko. Video subory (kontajnery) totizto mozu mat rozne atypicke kodeky ci parametre.

Skus pre zaujimavost tie iste subory dat na flesku/hdd a tak prehrat. On to moze byt problem dlna servera.

//jo, a nie su to nahodou divx subory?
Ryan Giggs
TV expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod tttom 31. 10. 2018 09:26

Skus pre zaujimavost tie iste subory dat na flesku/hdd a tak prehrat. On to moze byt problem dlna servera.

Vyzkoušeno hned jak jsem to zjistil, nefunguje. Spíš bych očekával, v dnešní době, že bude možné do té TV narvat buď ty kodeky, nebo přehrávač, který to zvládne.
Zas si nemyslím, že by moje logika byla špatná. Všichni lákají na spojení bez kabelů (wifi), ale nakonec stejně každý propojí TV kabelem, protože to je stabilnější. Lákají na DLNA, ale když to nepřehraje spoustu avíček, tak stejně člověk zůstane odkázán na zrcadlení obrazovky z PC. Lákají na dopočty obrazů, ale vidíš tam 3 puky a tak to vypínáš. Prostě přijde mi, že dnes ty krámy mají milion funkcí, žádná nefunguje ku spokojenosti uživatele, ale naprostý základ to nezvládne (třeba právě to avi, ve kterém mám i spoustu rodinných videí ze starších fotoaparátů).
tttom
Junior

Odeslat příspěvekod Ryan Giggs 31. 10. 2018 09:29

Zisti ci to nie su divxy. Samsungy 2018 divx nepodporuju.
Ryan Giggs
TV expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod tttom 31. 10. 2018 09:35

Zkusím, pokud to tak ale bude, tak jsem stejně nahranej :-)
tttom
Junior

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků