LED/QLED TV 65'' - 40 000 Kč (HD-tv, filmy)

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Ryan Giggs 30. 8. 2018 15:12

To si si ale vybral dost nezmyselne porovnanie, uplneho lowendu s takmer top. Preskocil si 3 kategorie.
Za 20 (samozrejme 55") mas napr. XE85 alebo za menej ten Hisense U7 a to oproti XE90 velky rozdiel (s vynimkou HDR) nie je.

Samozrejme poziadavka na 100 Hz, 65" za 20 je nerealna. Lenže to nebola nikdy realna požiadavka. Ani v časoch FHD.
Ryan Giggs
TV expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod MgX 30. 8. 2018 19:46

Ryan Giggs píše:...Samozrejme poziadavka na 100 Hz, 65" za 20 je nerealna. Lenže to nebola nikdy realna požiadavka. Ani v časoch FHD.


Přesně tak. Nicméně pravdou je, že FHD ve 100 Hz a skutečně s kvalitním obrazem byl dříve jaksi zákazníkovi blíže, než dnes. Lidi kašlou na 100Hz obraz, hlavně, že mají 4K/UHD s JAKOBY HDR. Část z nich to vůbec nevyužije, ale jsou nadšení. A tak honem pro to do kšeftu, ať to máme doma a ať to je přes celou zeď.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Torbal-max 31. 8. 2018 08:33

RG: Sony Bravia KD-65XE7005, TV za původně více než 50 tis. Kč, že je úplný lowend? Já v tom mám asi trošku hokej :-D Ale ano, co jsem hledal, tak je to jeden z nejnižších modelů Sony v úhlopříčce 65''.

Já ovšem řeším výlučně 65'' a když tedy podrobněji rozeberu další část tvého příspěvku. Sony KD-65XE8596 jsem rovněž viděl na prodejně, paradoxně stála o 2 TV vedle 65XE9005 a musím říct, že jsem rozdíl v obraze shledal poměrně značně ve prospěch 9-series (zřejmě největší rozdíl způsobil typ podsvícení - Direct s celoplošným stmíváním vs. Edge). No a druhý faktor - XE9005 měli za 40 tis.Kč a XE8596 za 36 tis.Kč - zde je otázka, jestli se už nevyplatí ty 4 tisíce připlatit. No a druhý tebou zmíněný model Hisense H65U7A, ten je o 10 tis.Kč levnější, což je významné plus. Má to ovšem svá ALE - dle displayspecifications je to rovněž Edge podsvícení, hodnotu jasu má významně nižší (400 vs. 550 cd/m2) a input lag 50 vs. 32 ms. Zároveň co mě na Hisense velmi odrazuje, tak to je zřejmě (osobně jsem neověřoval) absence konektoru Optical Audio out (což moc nechápu).

Takže hlavní a zcela zásadní benefit XE9005 oproti dvěma diskutovaným modelům mi přijde typ podsvícení Direct LED se 45 zónami lokálního stmívání po celé ploše, nikoli pouze HDR. A obávám se, že výsledný dojem půjde na obraze poměrně významně poznat, nebo se pletu?


MgX: On je problém, že díky stále lepšímu rozlišení zdroje (ať už TV vysílání nebo filmy) šly TV z pohledu úhlopříček naprosto radikálně nahoru. Takže osobně dnes TV s úhlopříčkou 55'' beru jako stejný standard, jako byl před 10 lety televizor s úhlopříčkou 32'' (jelikož před 10 lety jsme byli rádi za SD analogové vysílání TV a vlastní filmotéku tvořily VHSky v horším případě, v tom lepším už sbírka DVDček (stejně se stále bavíme o SD rozlišení). Takže tehdejší vrchol (myšleno dostupný, samozřejmě byly high-end plazmy s dvoumetrovou úhlopříčkou) tvořily TV s úhlopříčkou 40'', což bych dnes dostupností přirovnal modelům klidně 75''. No a já tehdy kupoval TV za 18 tis.Kč a byl to 100Hz FullHD Samsung s úhlopříčkou 32'' (dodnes mimochodem slouží v kuchyni). Ale dnešní trendy jsou přesně jak píšeš trošku jinde a mám pocit, že TV s kvalitním obrazem byly skutečně dříve malinko dostupnější, ačkoliv bych očekával opak.
Torbal-max
Junior

Odeslat příspěvekod Ryan Giggs 31. 8. 2018 10:11

Nejde o to kolko TV stoji, na tom vobec nezalezi. Ide o to, kde sa v portfoliu znacky v ramci hierarchie nachadza. A to je najnizsie v ramci UHD TV od Sony.

To lepsie HDR u XE9005 je prave podmienene tym podsvietenim. Bez kvalitneho podsvietenia kvalitne HDR neexistuje. Takze ked sa hovori o kvalitnom HDR zahrna to logicky aj podsvietenie.

V predajni, pokial si tie televizory neponastavujes a neporovnas s rovnakym zdrojom, nic nenaporovnavas, a tie zavery ktore z toho mas su dost skreslene.
Ryan Giggs
TV expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Torbal-max 31. 8. 2018 10:49

RG:
1) Ano, máš pravdu, je to tak.

2) Tomu rozumím (resp. předpokládal jsem, že bez solidního základu/panelu/podsvícení zákonitě nemůže být kvalitně reprodukované HDR). Ale zajímá mě, jestli i u běžného sledování, jako je TV příjem (kabel UPC) FullHD programy či u filmů 1080p (bez HDR formátu), na což bude TV z 90% (alespoň teď ze začátku) využívána (samozřejmě do budoucna plánuji stahovat zejména 4K HDR obsah, pokud pořídím danou TV - takže se to procento asi bude postupně snižovat). Ale jde mi hlavně o to, jestli ten rozdíl například mezi diskutovaným Hisense H65U7A a Sony Bravia KD-65XE9005 je propastný a rozhodně stojí za to raději připlatit 10 tis.Kč. Trošku jsi mě totiž zviklal tím, že mezi těmi televizory "až na HDR" není takový rozdíl. Já z načtených recenzí a různých diskuzí měl právě spíše opačný dojem, ale jsem opravdu trošku zmatený.

3) To je právě důvod, proč jsem se rozhodl televizi vybrat na základě vašich názorů, podnětů a doporučení, jelikož si jich moc vážím a věřím jim. Upřímně nemám ani chuť a hlavně čas stále chodit po prodejnách a hrabat se tam v TV po otravných diskuzích s prodejci, kteří stejně jen vnucují produkt, kterého se chtějí zrovna nejvíce zbavit atd. Jinak souhlasím, že je to velmi zkreslené (viz přepálené, vyloženě na první dojem hrající zobrazení u QLED Samsungů na demo spotech (kde na ostatních TV hraje SD obsah) - absolutně nic proti Samsugnům nemám (vlastně jsem vždy byl Samsungář), ale prodejce mi vynáší do nebes Samsung QE65Q6FN jako bezkonkurenčně nejlepší TV pod 60 tis. Kč, za u nich luxusních 54 tis. Kč nejlepší koupě - a já se pak po podrobnějším prostudování doma a na základě vašich poznámek, komentářů a načtených nejrůznějších recenzí dozvím, že je tato TV jen luxusně předražený kousek, který trumfne TV o skoro 20 tisíc Kč levnější (myšleno Philips 65PUS8602). Toť k mé zkušenosti.
Torbal-max
Junior

Odeslat příspěvekod Drastik 8. 10. 2018 23:40

A co LG 65SK8100PLA ? To je zatim můj favorit...
A na CZC k tomu maj ještě Xbox.

A nebo LG 65SK8500PLA. Za 37k sólo
Drastik
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Ryan Giggs 9. 10. 2018 06:07

To je horsie ako vyssie spominane modely.
Ryan Giggs
TV expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Drastik 9. 10. 2018 21:43

Sakra. No teď jsem koukal, že se nechá za 40k pořídit LG 65SK9500PLA.
Ta je taky horší ? Nebo bys do LG vůbec nešel ?
Protože když jsem si projížděl ty parametry, tak se mi zdála dobrá. Ale je pravda, že v tomhle oboru nejsem moc kovanej...

Takže to vidim asi takto Sony Bravia KD-65XE9005 vs. LG 65SK9500PLA
Takhle, teď mě u toho LG láká i ten XBOX co k tomu je :D ... I když mám doma PS4ku. Ale člověk má rád ty akce... :D
Drastik
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Ryan Giggs 10. 10. 2018 05:55

LG pouziva IPS panely, co je vzdy obrazovo kompromisne riesenie (slaby kontrast, seda namiesto ciernej...), takisto HDR za vela nestoji. Tie panely su fajn do mobilov, tabletov, aj v monitoroch obstoja, ale do TV proste nepatria. Samozrejme aj taky obraz nie je zly a mozes byt z neho nadseny, len proste ide o to, kupit za svoje prachy to najlepsie. A to LG rozhodne zdaleka nie je.

Zvazil by som este Hisense H70NU9700. To je tv este nad urovnou Sony a vo vacsej uhlopriecke
Ryan Giggs
TV expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Drastik 10. 10. 2018 23:34

Dobře, rád si nechám poradit. Mockrát díky !! Dává mi to asi největší smysl, protože mám i sedačku celkem daleko 4 - 5 metrů od tv. A tady jsem se všude dočetl, že na 55" je ideál 2,5 metru. Tak snad na takhle velkou TV z tý sedačky uvidím :D

Každopádně poslední otázečku: co máš za TV doma ty, Ryane ?
Drastik
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Ryan Giggs 11. 10. 2018 05:24

Ryan Giggs píše: Najvacsi TV co mam je 40". Ale sedim zvycajne blizsie ako sa bezne obyvackovo sedi. A ja nie som prave reprezentativna vzorka, "neujizdim" na velkosti a 4k nepotrebujem, nema to pre mna prinos. Pre mna je podstatna kvalita obrazu ako taka, nie rozlisenie. Je mi jedno ci je to na co sa divam SD alebo 1000K, najpodstatnejsi e obsah toho na co sa divam, nie forma. A ked mam niekedy chut "odviazat sa", tak mam projektor.
Ryan Giggs
TV expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Drastik 11. 10. 2018 15:55

OK, ale i tak díky. Mám jí objednanou, v neděli si pro ní jdu na prodejnu : O:-) 8-D
Mám teda ještě jednu opravdu poslední otázku - Nemá tu někdo bližší zkušenosti s nastavením této TV ?
V nějáké recenzi jsem našel: Turn Adaptive Contrast off. It’s crude and doesn’t add much, and people walking in the background of a scene can make the dimming system flicker erratically. Local Dimming can stay on, but keep it on Low.
Noise reduction should be kept off unless you’re watching some particularly grainy content in 4K, such as Daredevil. Even then, only have it on Low to avoid smoothing out detail levels too much.
As for motion processing, the Ultra Smooth Motion is set to ‘Smooth’ by default, and that’s an uncomfortable watch. I’d suggest having it on ‘Film’ or low on ‘Custom’.

Zkusim to nastavit podle toho a uvidíme ;)
Drastik
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Torbal-max 11. 10. 2018 19:42

Tak, jako zakladatel tohohle vlákna cítím povinnost dát vědět, jak to se mnou dopadlo :-))

Nakonec jsem skončil u modelu TV, který nebyl v mém původním seznamu 2(3) největších favoritů, ale u mladšího bráchy jednoho z nich, a to konkrétně Sony Bravia KD-65XF9005, kterou jsem nakonec pořídil za opravdu skvělou nabídku lehce převyšující 42.000 Kč. Po necelém týdnu ji hodnotím jen a jen kladně, obraz je skutečně prvotřídní bomba! Opravdu velmi kladně hodnotím také zobrazení SD obsahu, který jsem upřímně čekal mnohem, ale mnohem horší (pozorovací vzdálenost mám 3,2 m). 90+% sledovaného obsahu mám však v min. FullHD rozlišení, které už vypadá na TV bombasticky, o 4K vůbec nemluvím :love:

Softwarově musím také TV hodnotit velmi kladně, zatím (klepu na bytelné dřevo) mě Android ani jednou nevypekl, žádné zamrzání, záseky, errory se (zatím) nekonalo. Jedinou výtku mám k přehrávání 4K obsahu s 60-70 Mb/s bit-rate (okolo 70GB film) z externího harddisku (prostřednictvím VLC playeru), kdy obraz zkrátka není plynulý, ale dost nepřirozeně trhaný (příliš koukatelné to opravdu není). Ovšem obsah ve formátu 4K HDR s bit-rate mezi 15-20 Mb/s (pod 20 GB na cca 2-hodinový film) je přehráván naprosto bez problémů, s úžasným obrazem. Rovněž např. videa z YouTube ve 4K HDR jsou bez chyby, krásně plynulé. Takže celkový dojem je opravdu velmi pozitivní, snad bude TV dál takhle šlapat a vydrží pár let O:-)

Jinak dalším patrným minusem TV, jak zmiňují běžně recenze, jsou pozorovací úhly. Tenhle parametr je pro mě nepodstatný, resp. z pozorovací vzdálenosti (3,2 m) je obraz výtečný ze všech pozic mé sedačky (tvaru do L, šířka 230 cm, hloubka 250 cm), ať už si člověk stoupne, nebo lehne - v těchto případech beze změny. Když však přicházím do pokoje, tak ze dveří (pod úhlem řekněme 50°) je již patrný pokles kvality zobrazení - patrný zejména při typicky tmavé scéně s např. jasně-bílými titulky, kdy ze zmíněného úhlu je pozorován významný "opar" kolem titulků, ale i barvy (jasně červená se stává vybledlou červenou, černá se stává šedou atd.).

A ještě časté téma - zobrazení černé. Možná kdyby přímo vedle této LEDkdy stála TV s technologií OLED, byl by patrný nějaký drobný rozdíl v naprosto zatemnělém pokoji. Ale musím říct, že v mém případě i za úplné tmy nemám jednu jedinou výtku k zobrazení černé. Černá je v jejím podání skutečně černá, např. při pauznutí filmu s noční scénou, říkám zcela s čistým svědomím, že nejsem schopný vlastními oči rozlišit okraje obrazu, resp. televizoru samotného. Pro zájemce klidně pořídím fotografii.


Na závěr bych se Vás ještě rád zeptal na kalibraci (nastavení) obrazu, zejména Vás-majitelů stejného televizoru. Jelikož je nastavení neuvěřitelně podrobné, tak se mi jakožto amatérovi hledá ideální kombinace všech možných parametrů velmi těžko. Proto bych se chtěl zeptat, jestli nemáte tip na už vychytané nastavení, případně na dobré video či text ... ? Na YouTube jsem našel několik videí, máte nějaké ověřené/které byste doporučili? Případně článek na rtings.com, konkrétně zde https://www.rtings.com/tv/reviews/sony/x900f/settings - máte někdo odzkoušené?

Díky za reakci! :-)
Torbal-max
Junior

Odeslat příspěvekod BLAZ67 11. 10. 2018 21:14

Mám 2 dny menšího bratříčka (55´´) a trochu šílím z pár věcí
1) soundbar Sony HT-S150 připojený HDMI kabelem do HDMI ARC vstupu. Ve zvuku nastaven audiosystém, ovládání Bravia Sync zapnuto, upřednostnění audiosytému zapnuto. Zvuk do soundbaru někdy jde, někdy ne. Někdy se objeví hláška "kominukace selhala" (nebo tak nějak podobně). Někdy se při zapnutí TV zapne i soundbar. Nikdy se ale nevypne.
2) jdou v oblíbených kombinovat zdroje, tj. DVB-T2 a SAT? Oblíbené jsem si vytvořil, ale jsou vždycky rozdělené mezi pozemní a satelitní. Měl jsem na mysli vytvořit 1 seznam z obou zdrojů. Stáhnul jsem i Sony Channel Editor, ale moc mi nepomohl, tam je to stejně rozděleno. S tím editorem to bylo taky něco. Stáhnout seznam programů na USB se povedlo až několikerý pokus. Při vložení USB byla vždycky neaktivní volba "přenos programů". Musel jsem USB vyndat, volba se zaktivnila a honem rychle potvrdit. Jinak se objevila hláška, že USB je připojeno a co s ním chci dělat. Jakmile se hláška objevila, tak po návratu už byla opět neaktivní volba "přenos programů".
Máte někdo podobnou zkušenost a případně řešení. Děkuju.
BLAZ67
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Drastik 11. 10. 2018 23:10

For instance, if you’re watching HDR content that contains lots of extreme contrast, try turning the Adaptive Backlight to Medium rather than High. This marginally reduces black-level depth, but also reduces backlight ‘blooming’ around bright objects.

You might also want to turn off the Film mode motion feature, and experiment with all of Sony’s separate Motionflow settings.

Personally I thought the default Standard Motionflow setting worked very well. But if you don’t mind losing 100 nits or so of brightness, you can also get enjoyably clean judder-reducing results by choosing the Custom setting and setting ‘Cleanness’ to 1 and ‘Smoothness’ to 2.

The only Motionflow setting to avoid is Clear, as this makes the picture too dark – at least for convincing HDR.

One other setting point to consider is that all picture presets except for True Cinema apply automatic HDR up-conversion to standard-dynamic-range sources.

Zdroj: https://www.trustedreviews.com/reviews/sony-kd-65xf9005
Drastik
Kolemjdoucí

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků