Q Acoustics 5.1 set - rada k nezaplacení

Stereo a vícekanálové reprosoustavy, subwoofery

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Rich-doonie 21. 6. 2018 13:21

Tapir1: Děkuju, já jsem právě dost nalomený ty 3000i prubnout :-D A o tom umístění jsem četl, konkrétně odstavec na whathifi.com to popisuje dost pěkně:
"In fact, unlike their smaller siblings, they achieve optimum tonal balance when granted a little liberty. It’s not the end of the world if they’re placed near a wall, though - they simply lose a little openness and agility."
... tak si myslím, že to nebude taková hrůza a na druhou stranu, já je budu mít od zadní zdi 25-30 cm, od boční cca 8-10 cm v jednom případě, což si myslím, že je "dost slušná volnost", tak snad bude stačit :-)

TheoVic:
1) uvedená soustava je 5.0, nikoliv 5.1 (já z důvodu určení pro filmy preferuji určitě subwoofer)
2) na 14 m2 mi přijdou takové 3-pásmové sloupy dost předimenzované, v tomhle případě jsem 100% rozhodnutý pro 4x regálové repro
3) byť jsem v komentech výš psal tombasovi, že rozdíl jedné generace u AVR je pro mě nepodstatný, tak v tomhle případě je daný AVR modelový rok 2013 - a 5 let mi přeci jen přijde už hodně...

Ale díky za tip
Rich-doonie
Junior

Odeslat příspěvekod tombas 21. 6. 2018 14:12

14m2 je malý pokoj, tam by ty sloupy byly příliš. Sub by se dal dokoupit. AVR bych taky nebral a raději koupil něco novějšího s Dolby Atmos.
tombas
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Tapir1 21. 6. 2018 14:14

Rich-doonie: K té volnosti kolem repro - teoreticky je to místa dost, prakticky to však zjistíš až poslechem. Nicméně bych se toho opravdu nebál...,-)
Co se týče odkazu od TheoVic: V případě repro jasný souhlas, na 14m2 se opravdu nehodí. Nicméně u uvedeného receiveru Denon AVR-X3000 nevidím, alespoň ve zvukové části, žádný problém/nedostatek.Samozřejmě neberu v potaz nové filmové kodeky, které však v konfiguraci 5.1 stejně nevyužiješ. Tolik jen dovětek. Howgh ! :-)
Audio - CA AZUR 851A, Pioneer N-50AE Casea Upgrade, Denon DVD 3910, Quadral Signum 90; Portable - Shanling M1, Beyerdynamic DTX 100 & Byron, Sony WH-1000XM2, Xiaomi Mi9 + Hiby FC3 MQA, Blon-BL03, TWS - Panasonic RZ-S500W, TV - Philips 65OLED 873
Tapir1
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Rich-doonie 21. 6. 2018 14:25

tombas: Jen malinká oprava - 14 m2 je vyloženě poslechový prostor, který budou ohraničovat repráky (resp. něco mezi 13 a 14), pokoj samotný je 18 m2 (ale ona část cca 1x4m bude mimo poslechový prostor - dveře + nějaký ten nábytek :-) ). Ale ano, pointa je taková, že sloupy určitě ne :-) A dokoupením subu, což dle relace v jaké pořizuji AVR / repro, by bylo dalších cca 10 tKč nahoru a to jsem už velmi nad akceptovatelným rozpočtem
Rich-doonie
Junior

Odeslat příspěvekod tombas 21. 6. 2018 14:26

Ale jo, v zásadě má ten AVR vše nezbytné, vč. nějakých síťových služeb. Otázka je, zda ještě dostává aktualizace FW, které třeba nějaké síťové služby nebo novější A/V kodeky přidají.
Do většího prostoru by to byla fajn sestava za tu cenu.
tombas
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Rich-doonie 28. 7. 2018 12:54

Zdravím,
tak soustavu mám už necelý týden doma, seznamování probíhalo celkem intenzivně tak už mohu přinést nějaké poznatky :-D

Takže napřed k tomu, co jsem nakonec pořídil:
- Přední repro: Q Acoustics 3020i Graphite Grey, stojany AQ S19/80, kabeláž 2x2,5m Norstone CL400, EXA banán 4mm
- Surround repro: Q Acoustics 3010i Graphite Grey, stojany AQ S19/80, kabeláž 2x10m Norstone CL250, EXA banán 4 mm
- Centrální repro: Q Acoustics 3090Ci Graphite Grey, držák QA 3000WB, kabeláž 1,5m Norstone CL400, EXA banán 4mm
- Subwoofer: Q Acoustics 3060S Graphite Grey, EXA subwoofer kabel 3m
- Receiver: Denon AVR-X2500h, kabeláž EXA Premium PEARL Digital Optical kabel 1m, Audioquest Pearl HDMI 1m

K soustavě nemám co vytknout, vše bylo pečlivě zabaleno, bez jediného poškození, zpracování na vysoké úrovni ... Po vybalení jsem se dal do zapojování a instalace - zde bych měl jeden zásadní postřeh - nepodceňujte délku kabelů a raději více přehánějte :-D. Já měl vše vyměřeno pomocí špagátu a vždy jsem ke každému repru přidal 30 cm (a vyšlo mi to tak i krásně zaokrouhlené na metry, viz přehled nahoře) ... ale stejně jsem měl solidní problémy kabeláž dostat do receiveru (podařilo se mi to asi napočtvrté, vždy se mi při zastrkávání banánů do receiveru některý z kablíků vysunul z banánku (mimochodem banánky jsou jediná věc, s kterou po stránce kvality zpracování nejsem moc spokojen). Tak musel receiver zase ven, zpět připevnit kabel do banánu a zasunout zpět a zastrkávat - a tak 4x až jsem z toho byl už na nervy :-D. Kdybych dal o 30 cm větší rezervu na kabely, tak banánky vyhodím z okna a repro namontuju napevno do receiveru a nic neřeším, bohužel při dané délce nemám přístup kabely připevnit do svorek receiveru a tak je jediná možnost kabely prostrčit za skříňku, připevnit banány a zasunout do AVR ... ale co už, nakonec se vše podařilo a ať to tam drží jak chce, momentálně vše jede a hýbat už s ničím nebudu snad pěkně dlouho :-D

Po připojení veškerých komponentů a umístění repro na svá místa jsem se pustil do kalibrace repráků pomocí Audyssey MultEQ XT. Zde nastal takový malý problém, který dosud moc nechápu - při zahájení kalibrace mi Audyssey zahlásil špatnou fázi na pravém předním repráku, byť jsem si byl 100% jistý správným zapojením (+ na +, - na - AVR/repro) u všech repro. Po vyhození 2 těchto chybových hlášek jsem kabely z repro vysunul a zapojil znovu stejně a opět chybová hláška, tak jsem zvažoval, že dám "ignore" a půjdu dál, ale přeci jen mě 3-krát chybová hláška přesvědčila to opravdu přehodit (jde teď u toho front R z + do - a naopak) - a Audyssey opravdu napsal, že TENTOKRÁT je vše v pořádku a vše bylo úspěšně dokončeno ... Ale zkrátka u toho jednoho repráku je to naopak, tak nevím jestli mohou být třeba přehozené fáze v repro/receiveru? Protože já ji při zapojení nepřehodil :-D ) ... Máte s tímhle někdo zkušenost? A udělal jsem dobře, nebo mám raději software ignorovat? Díval jsem se i na pohyb membrán, ale asi to nejsem schopný úplně vizuelně rozpoznat, přijde mi že obě vibrují stejně, ale je to pružení zkrátka dopředu i dozadu, nikoli výlučně tam či onam...).

Musím říct, že po kalibraci je slyšitelné celkem znatelné zlepšení, ale když jsem se díval na hodnoty nastavených hlasitostí, byl jsem trochu překvapen (všechny repro kalibrace zeslabila, přední o –4 a 5 dB, centr dokonce o 7, subwoofer o 8 a surround o 5, resp. 6 dB). Výhledově si s tím možná ještě pohraju a víc zeslabím surround repro, resp. zesílím přední/centr, někdy mi přijde, že ty surround jsou na mě až agresivní, byť u určitých scén je to zase strašně poutavé, uvidím časem :-) Jinak nastavené vzdálenosti dle kalibrace jsou až neuvěřitelně přesné, zde dávám palec nahoru Audyssey! (přední 3,12/3,06m, centr 3,08m, surround 1,22/1,25m a sub 3,68m). Crossovers jsou u předních "Full Band", stejně tak surround a centr je na 40 Hz. Co se týče subwooferu, tak mód je LFE a crossover 120 Hz. Manuálně (na zadní straně subu) je nastaveno "LEVEL" na střed a "CROSSOVER" na AVR.

Musím se přiznat, že jsem již několikrát pátral po tom, jestli subwoofer vůbec jede :-D Jistý jsem si byl až u opravdu vyloženě výbušných scén u filmů, kdy i dotykem ruky, tak "přiloženou hlavou" bylo cítit, že efektu "dunění" přidává. Ale u hudby, a to i u songů s výraznými basy, bych dal opravdu hlavu na špalek, že se vůbec neúčastní (samozřejmě při módu Stereo, ale na netu jsem různě v diskuzích četl, že se Sub účastní i tohoto režimu) ... Ale ono to není vůbec na škodu, ty přední repro mají basů tolik, že k hudbě nepotřebují doplňovat (tak jsem ani neměl zatím potřebu v tom rýpat a zasahovat do nastavení Audyssey). No a k filmům je fakt, že bych to asi cítil podobně, ale když jsem jej manuálně vypnul, tak se vytratila taková jakási ... strašně těžko popsatelné, ale jakoby prostorovost těch basů nebo jak to říct ... Takže svůj smysl určitě má :-)

Jinak nastavení "režimu" jsem si oblíbil u filmů (a TV obecně) DTS Neural:X (výtečně také funguje Audyssey Dynamic EQ a Dynamic Volume - u přechodů v TV filmy-reklamy!), u hudby samozřejmě Stereo. Musím říct, že se mi veškeré vybavení suprově propojilo a opravdu vše jelo v pořádku na první dobrou (myslím tím propojení AVR se set-top-boxem od UPC, následné propojení s TV, kdy po aktivování HDMI Control a ARC na "ON" jede vše parádně, i přehrávání čehokoliv z externího HDD připojeného k TV - vše krásně fachá přes AVR/soustavu, rozpozná to hudbu od filmů atd., spárování s Wi-Fi, ...). Jeden jediný problém je při zapínání, kdy aby mi vše jelo musím použít všechny 3 ovladače (set-top-box, TV, AVR) a všechny zařízení zapnout. Zajímavé je, že vypnutí pak stačí jen pomocí ovladače k TV a vypne se vše ... Ale to je opravdu detail.

Vše ale ještě samozřejmě dokonalé není, a pramení z toho s největší pravděpodobností i dříve diskutované nastavení Audyssey, kdy všechny repro dost výrazně zeslabil - a tím je jednoznačně akustika místnosti. To je ale pochopitelné, jelikož pokoj je teprve čerstvě zařízený. Předpokládám, že významně pomůže umístění koberce, který je na cestě, dále samozřejmě záclony, které také ještě přítomny nejsou + stále velmi výrazně zvažuji 3D akustické panely za sedačku. Možná si budu muset ještě malinko pohrát s umístěním levého předního reproduktoru. Je v rohu místnosti, přičemž výdech bassreflexu je 13 cm od boční stěny a 35 cm od zadní. Přišlo mi to jako dostatečné, ale fakt je, že při poslechu songů jako např. Believer nebo Thunder od ID basové pasáže v místnosti trochu nepříjemně "duní", což při aplikaci ucpávky bassreflexu prakticky plně vymizí. Zvuk tím ale ztratí u celé řady dalších pasáží tu krásu, je více prkenný ... tak vycpávka šla zatím pryč, ono to zas tak strašné není, ale zkrátka to v tom zvuku přítomné je. Nevím ale jistě, do jaké míry tohle přičítat "blízkosti" repro u zdi, nebo špatné akustice v místnosti (při tlesknutí je samozřejmě přítomná ozvěna, ale uvidím po koberci/panelech).

Takže takhle nějak ohledně prvotních dojmů a používání soustavy po cca 4 dnech :-)
Rich-doonie
Junior

Odeslat příspěvekod anton12345 28. 7. 2018 19:07

To sa nediv, ze ti pri stereo nehra SW, ked mas na prednych repro nastavene "full band". Musis si nastavit rucne crossover. Inak vsetky crossovers by si mal rucne prestavit, pretoze tie repro urcite nejdu od 40Hz. Doporucujem vsetky prestavit na 80 Hz a repro na small (THX standart).
Philips 65OLED806
Denon AVR-X4200W, Dali Opticon 5, Dali Opticon 1, Dali Opticon Vokal, Dali SUB E-9F
Marantz NA6006, WD My Cloud, Google Home Mini
Logitech Harmony 950
YouTube Premium, Netflix, HBO Max, SkyShowtime
anton12345
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Rich-doonie 28. 7. 2018 19:59

Dobře, zkusím to přenastavit, dokonce když přehodím to nastavení crossoveru z >>Individual<< (nastaveného dle Audyssey) kde jsou "Full band" a 40 Hz ... tak na >>All<<, tak automaticky hodnoty crossoverů skočí na 80 Hz, co píšeš ty ... Jinak papírově by měly repráky umět 64 Hz – 30 kHz, tak jsem si právě říkal, proč až od 40 Hz je cross... No a k té velikosti, to jsem se taky divil, proč přední (3020i) i dokonce surround (3010i) to nastavilo na "large", taky bych dal "small" - ale nechtěl jsem do toho Audyssey hrabat a říkal jsem si, že za tím třeba stojí akustika místnosti, která zatím opravdu dokonalá není ...

Ale hlavní věc, co mi vrtá hlavou, je ta fáze zapojení repro ... U pár písniček a zejména u jejich basových pasáží mám takový jakýsi zvláštní pocit, jak jsem psal o tom "dunění" / rezonanci, tak i jakoby mi ten zvuk nějak zvláštně braly uši ... Tak jsem si dnes zkoušel přes receiver pouštět nějaké "Speaker phase test" z YouTube a opravdu mi přijde, že zatímco na zvuky označené "out of phase" mi přijde zvuk příjemnější/přirozený, tak zvuk "in phase" mi právě jaksi rezonuje v uších, jakoby každé ucho bralo jiný tón nebo jak to popsat ... A ona je pravda, že zatímco levý přední je + na + a – na -, tak pravý přední je + na - a opačně, což je ale jak jsem psal v předchozím příspěvku na vyžádání Audyssey kalibrace ... Netušíte, v čem může být problém, že kalibrace žádala nejspíše nesprávné zapojení? Máte s tím zkušenost někdo?
Rich-doonie
Junior

Odeslat příspěvekod anton12345 28. 7. 2018 20:06

Skusil si prehodit lave a prave repro medzi sebou, ci sa problem "prestahuje" na druhu stranu ?
Philips 65OLED806
Denon AVR-X4200W, Dali Opticon 5, Dali Opticon 1, Dali Opticon Vokal, Dali SUB E-9F
Marantz NA6006, WD My Cloud, Google Home Mini
Logitech Harmony 950
YouTube Premium, Netflix, HBO Max, SkyShowtime
anton12345
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Rich-doonie 28. 7. 2018 20:14

Myslíš jako zanechat kabeláž jak je, a jen přehodit repráky mezi sebou? ... To jsem nezkoušel, nějak mě nenapadlo, že by to mohlo něco změnit/mít jakýkoliv vliv, ale vyzkouším ;-)
Rich-doonie
Junior

Odeslat příspěvekod anton12345 28. 7. 2018 20:19

Ano, tak som to myslel, ak to prejde na druhu stranu, mohlo by to byt reprom...
Philips 65OLED806
Denon AVR-X4200W, Dali Opticon 5, Dali Opticon 1, Dali Opticon Vokal, Dali SUB E-9F
Marantz NA6006, WD My Cloud, Google Home Mini
Logitech Harmony 950
YouTube Premium, Netflix, HBO Max, SkyShowtime
anton12345
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod zimcol 28. 7. 2018 20:26

Ja by som skusil prehodit repro a zapojit kable + na + a - na -
Na mojej zostave som mal podobny problem. Audyssey upozornovalal na prehodenu fazu pri kalibracii. Skontroloval som a zapojenie bolo spravne, teda dal som ignorovat a ficalo to OK.
Naposledy upravil zimcol dne 28. 7. 2018 20:29, celkově upraveno 1
zimcol
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Rich-doonie 28. 7. 2018 20:26

Tak repráky jsem teď přehodil mezi sebou a zapojil správně (v obou případech + na + a - na -). Jen teď opravdu nemůžu spouštět kalibraci a posuzovat, co na to řekne Audyssey, bo by ty repráky přítelkyně asi už vážně vyhodila z okna (minule to bylo na hraně ) :-D

Jinak jak píšeš, že "by to mohlo být reprákem" ... Tak jak to myslíš? Mně právě přijde, že při správném připojení to hraje správně, zatímco při zapojení dle Audyssey je ten jeden (pravý) reprák opravdu s opačnou fází ... tak si spíš říkám, jestli to jen správně nevnímá ten kalibrační mikrofon ...?
Rich-doonie
Junior

Odeslat příspěvekod anton12345 28. 7. 2018 20:34

To nie je "vnimanim" kalibracneho mikrofonu, ale testom samotneho AV receivera. A myslim to tak, ze by ten reproduktor mohol byt vadny...
Philips 65OLED806
Denon AVR-X4200W, Dali Opticon 5, Dali Opticon 1, Dali Opticon Vokal, Dali SUB E-9F
Marantz NA6006, WD My Cloud, Google Home Mini
Logitech Harmony 950
YouTube Premium, Netflix, HBO Max, SkyShowtime
anton12345
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Rich-doonie 28. 7. 2018 20:43

Tak jsem rychle vyzkoušel kalibraci a opět to má problém s tím samým reprákem - špatná fáze na L Front. Ale v možnostech Audyssey píše "Depending on the environment of the room, you may see Phase Error even after the correct connection. In this case, select "Ignore"
Rich-doonie
Junior

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků