Regálové reproduktory + subwoofer?

Stereo a vícekanálové reprosoustavy, subwoofery

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod JohnyBuchar 20. 7. 2018 09:42

A proto co...? Používám REL co krásně sladí zvuk přes reprosvorky zesilovače pomocí Speakon připojeni a krásné zapadne do sestavy bez dlouhého laborovaní:). Tak levné subo jako Klipsch bych si do stereo řetězce nedával nebo bych sáhl aspoň po bazarovém Proson Rumbler 10. Nakonec zjistíš, že je lepší žádné subo než špatné subo.
JohnyBuchar
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Kocmeister 20. 7. 2018 09:55

Už má koupeno a vrátit prý nemůže, takže je třeba pracovat s tim Klipschem. Z toho manuálu na nastavení subu na audiodromu jsem myslel právě to ladění pomocí růžovýho šumu, jak mění intenzitu a barvu s posunem dělící frekvence a hlasitosti. Žádný Spanish Harlem, to ani nevim co je. S dělící frekvencí je dobrý začít tam, kde repro končí a pak s tim zkusit šoupat s při běžícím růžovym šumu.
REPRO: PKAudio Ghibli, SUBY: 2x B&W ASW 825, AMP: Audionet SAM G2, DAC: Chord Qutest battery powered, SLUCHÁTKA: Sennheiser HD800, FILTR, DRÁTY A DALŠÍ SNAKE OILY: vlastní konstrukce.
Kocmeister
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ForeignerOnEarth 20. 7. 2018 10:13

Nainstaloval jsem do mobilu aplikaci spektrálního analyzéru, jak jste zde doporučili a nahrával jsem na něj dva skladby (Leonard Cohen a Blackmores Night zmíněné dříve) vždy bez subu a s ním. Ono to vyrobí maximální peaky na všech frekvencích, takže je vidět ten vliv subu.
Musím to sesadit do jednoho obrázku, takže strpení, udělám to v pauze na oběd, ale rychlým pohledem se zdá, že ten sub tomu přidá dole poměrně hodně decibelů. Pak je důležité zjistit, jestli na vyšších frekvencích to nemodifikuje, to by neměl, ale tam si nejsem jistý, že jsem to pokaždé spustil a vypnul stejně, na to to budu muset udělat pečlivěji. Snažil jsem se napoprvé zaznamenat hlavně basy. No a místo písniček budu muset někde sehnat lajnu od 20 do 20 000 Hz ve formě vaw/mp3/.... I když kdyby šlo změřit spektrum písničky jako zdroj a pak to naposlouchat se subem a bez, tak bych zjistil, jak ty repro reprodukují.
ForeignerOnEarth
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod JohnyBuchar 20. 7. 2018 10:20

Může hodit poslat dál. Jinak začít by jsi měl fází což je jednoduché pokud máš jen 0 a 180°, snadno poznáš kdy hraje SW razantněji a plněji místo hučení v případě nežádoucího fázového posunu. Dále se mně osvědčily krátké pasáže ala 30,40,50Hz... tuším z Focal Chorus CD výběru pro orientaci nastavení dělící frekvence SW. Napřed jsem je pouštěl tyto nahrávky bez SW, abych věděl kde reálné regálovky končí s basovým rozsahem, a pak totéž zkoušel se zapnutým SW a zkoušet hýbat s dělící frekvencí. Výhodou je dálkové ovládání, v opačném případě mít parťáka, který bude ovládat SW. Pak už jsem hýbal kosmetický gainem. Ideální stav je, kdy máš pocit že SW vlastně nehraje a při jeho vypnutí se vytratí jaká si prostorovost nahrávky, špatné se to popisuje. Pokud ho jasně v projevu slyšíš máš většinou něco vysoko nastavené (f,gain). Toť má zkušenost. Vše samozřejmě závislé na plno okolnostech a subjektivním rozpoložení :).

PS: samozřejmě můžeš vygenerovat přesné testovací signály pomoci toolu na netu se stepem po pár Hz. Na poslech písniček se vykašli v první fázi nastavování, úplně se v tom zakopeš.
JohnyBuchar
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod starší 20. 7. 2018 14:24

Manželka má v spálni mikrosystém YAMAHA s mono výstupom na sub /takým ako má ten NAD/ a teraz som skúšal či pri regulácii hlasitosti reprosústav dochádza súčasne aj k regulácii výstupnej úrovne /hlasitosti/ subového výstupu /či je variabilný/ a ÁNO ten výstup je variabilný a hlasitosť je regulovaná, čiže na 99,9 % to tak bude aj u NADa.
Nakoniec to Foreigner aj vysvetlil.

ForeignerOnEarth píše:Já jsem to včera zatím jen testoval a nastavoval na jednu poslechovou hladinu ze zesilovače, takže jsem nechal hlavní zesilovač na stejné hladině a ladil jsem hlasitost vzadu na subu. A pak jsem měl v hlavě výpadek a zazmatkoval jsem, protože jsem se vyděsil z představy, že ten výstup do subu je konstantní, protože ten sub má svůj předzesilovač, tak mě zkratkovitě napadlo, že do předzesilovačů vedou obvykle konstantní výstupy, jenže tady to logicky musí být z předzesilovače do předzesilovače, jinak by to bylo debilní, což určitě není a ty debilní obavy jsem měl já.
starší
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod ForeignerOnEarth 20. 7. 2018 17:48

Tak jsem sesadil první rychlý pokus: Leonard Cohen - You Want It Darker:
bez SUBu a se SUBem:

SA_01.jpg


Musel jsem ze screenshotů toho vyzmizíkovat rušivé aktuální informace, aby zbyly jen křivky maximálních hlasitostí bez subu a se subem. Protože jsem nenahrával 2x celou skladbu, nemusí to u vyšších frekvencí sedět, ale dal jsem si záležet, aby tam byly ty hloubky u obojího už zachycené komplet.
Na 65 -90 Hz to přidává obvykle 5- 10 dB
Na 60 Hz to přidá 9 dB
Na 55 Hz to přidá 4 dB
Na 50 Hz to přidává 6 dB
Na 45 Hz to přidává 10 dB
Na 40 Hz to přidává 15 dB

Z toho zatím vyvozuji, že do těch cca 55 Hz to Xavian Bon Bonusy rozhodně zvládají samy, no a 45 Hz už zahraje pouze ten SubWoofer.
Ale pokud mám horní limit subu cca 90 Hz, tak je vidět, že tam ten sub přidává asi zbytečně a limit by měl být na těch asi 55 - 60 Hz, ne?
ForeignerOnEarth
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod zino333 20. 7. 2018 18:06

Ja ti dám vcelku jednoduchú radu. Vykašli sa na všetky parametre, merania a ja neviem čo všetko. Nastav si to jednoducho tak, ako sa ti to bude najviac páčiť vo väčšine skladbách.
Hifiman EF600 + Schiit Lyr 3 > Meze 109 Pro + Hifiman HE6se V2
zino333
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod JohnyBuchar 20. 7. 2018 20:11

Hlavne ten Mobil musi zaznamenavat pekna hausnumera, stokrat lepsi pustit testovaci signal a ridit se dle vlastnich usi.
JohnyBuchar
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ramones 20. 7. 2018 22:11

už ti to píšu po 3 !!!!!
Nastav si sub na 60 Hz
ramones
Junior

Odeslat příspěvekod ForeignerOnEarth 20. 7. 2018 22:12

Kupodivu to na hausnumera skutečně nevypadá. Ono to zase není tak náročné na ten mikrofon. Mám Sony Xperia Z3, takže to není úplně ošizený lowend.

-- 20. 7. 2018 23:12 --

Nastaveno na 60 Hz.
ForeignerOnEarth
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod JohnyBuchar 20. 7. 2018 23:21

Tak hlavně, že jsi "spokojený" :). Moc nechápu tu interpretaci mobilu, to jako že když stál pár tisíc, tak má extra mikrofon :) a ještě s ideálním usazením pro zachytávání zvuku?
JohnyBuchar
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ForeignerOnEarth 21. 7. 2018 06:11

Tak zkus si uvědomit, co po tom mikrofónu chci, že....
Aby rozlišil zvuk 45 Hz od 50 Hz s přesností cca 1-3 dB. Na to fakt nemusí být extra.
Nechci mikrofón, který zaznamenává přesný zvuk. Je mně jedno, jestli má problém u vysokých frekvencí, je mně jedno jak zní zvuk, který nahrává, protože ho nenahrává, jen předává hrubému analyzátoru. Potřebuji jen zjistit rozdíl u zvuku se subwooferem a bez něho. Jestli je to rozdíl 5 nebo 6 dB je taky fuk. Jestli je to 49,5 Hz nebo 50,0 Hz, tak zase je to fuk. Ale potřebuju vědět jestli třeba interferencí subu s repro nevypadne jánevím frekvence 145 - 155 Hz o 15 dB. No, tak špatnej ten mikrofón aby to nepoznal, zase není.
ForeignerOnEarth
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod JohnyBuchar 21. 7. 2018 07:29

A KDE jsi zjistil ty deviace mikrofonu :D? V jeho datasheetu?
JohnyBuchar
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod akburt 21. 7. 2018 10:32

Drz se toho,co ti radí zino333 a chybu neudelás.Tvoje ucho je dobrý arbitr.
akburt
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ForeignerOnEarth 21. 7. 2018 23:44

Mám to nějak odladěné přes uši a pro zajímavost ty grafy z mobilu fakt ukazují dobře.
Horní limit mám 70-80 Hz a skutečně se ten graf bez SW a se SW rozejdou na tomto limitu.
A na 40 Hz už přidá SW 10 dB. Ten graf je při hraní symfonického orchestru.
SW02.jpg

Poslechově jsem spokojený. Samotné Xaviany toho zahrají dole překvapivě dost, ale sub tomu zřetelně dá ten objem a prostor. Posunutí z rohu asi o metr směrem dovnitř místnosti tomu taky prospělo.
ForeignerOnEarth
Junior
Uživatelský avatar

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků