Regálové reproduktory + subwoofer?

Stereo a vícekanálové reprosoustavy, subwoofery

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod tombas 27. 6. 2018 10:43

Výhodou těchto malých Xavianů je, že nemají zadní basreflex, ozvučnice je uzavřená a jsou vhodné právě i pro zavěšení na stěnu nebo umístění do police. Vyzařování se odehrává výhradně směrem dopředu, takže pokud nebudou zapuštěné v obývací stěně hluboko - čelní strana bedýnky pod úrovní povrchu skříně - nemělo by to mít na zvuk zásadní vliv.
tombas
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ForeignerOnEarth 27. 6. 2018 11:58

tombas: to s těmi Joy jsem trošku nezvládl, vybíral jsem původně regálovky do 36 cm výšky v rozmezí 8 - 18 tisíc Kč. No a Xavian Bon Bonus jsem tam zařadil dodatečně proto, že mně je spoustu lidí doporučovalo. Vzhledem k tomu, že je nevedou české HiFi obchody, tak mně zpočátku z výběru úplně vypadly. No a když jsem je tam přidal, tak jsem se na rozdíl od ostatních značek zapomněl podívat co všechno ostatního Xavian dělá. A když jsem je chtěl slyšet kvůli pozitivním ohlasům a když jsem už měl proti všemu z HiFi prodejny v Plzni výhrady, tak jsem pokračoval tak, že jsem přijal nabídku na zapůjčení RIHA Basic v ceně 19 900 Kč a ty Xavian Bon Bonusy jsem se rozhodl koupit přes Internet tak, že je na 50% vrátím. A řekl jsem si, že prostě už jedny z těch 2 koupím, jelikož mně dost lidí řeklo, že Xaviany jsou muzikální a že se mně určitě budou líbit, no a s panem Pavlem K. jsem komunikoval již delší dobu a když mně řekl, že ty repro do ničeho neladí, ale nechají je hrát přirozeně podle fyziky na to, na co mají, tak jsem dospěl k přesvědčení, že se mně u těchto 2 kandidátů už nestane to, co u předchozích (Dynaudio, Dali, Focal, Cabasse, Quadral), tedy že jsou dle mého názoru vhodné na nějakou muziku a na druhou vůbec. Jenže na poslední chvíli jsem si po poslechu u RIHA nepůjčil Basic, ale Plus, právě proto, že mě tam uchvátily tím, že hrály dobře cokoliv. Ty Basic prostě vážnou hudbu nezvládaly. No a v tu chvíli jsem pochopil, že by jim měly dělat soupeře vyšší Xaviany, ale to už byly Bon Bonusy zaplacené a není možné v tom dělat ještě větší chaos. Takže to nakonec dopadlo jak to dopadlo. Kdyby pan Barletta před časem nezrušil panu Hejhalovi v Plzni a všem dalším prodej, tak jsem už měl Xavian Joy třeba měsíc doma.
Ale nelituji ničeho, hraje to fajn. A že to nemá vodorovnou frekvenční křivku? Pšššššt, neříkejte to mým obyčejným nekalibrovaným uším, ty uši prostě slyší muziku, která se jim líbí. Když se podíváte na moje fotografie, tak mají hóódně daleko k neutrálnímu podání:
https://www.flickr.com/photos/66935569@N04/
Takže když můžu prznit fotky tak, aby se mně líbily, tak holt Xaviany przní tu muziku tak, že se mně a hlavně manželce zrovna strefily do vkusu. A asi nejen mně. Fakt je, že puristi to neberou.
Jo a jezdím odedávna Peugeotama, protože Peugeot je hezkej a pohodlnej a sympatickej, i když jízdními vlastnostmi ho nejspíš hodně značek se strašně nepohodlným a strohým interiérem totálně přebije. A abych ten zoufale přeslazenej dojem úplně totálně korunoval, tak se mně líbí, jak se stylizuje Candice Night a na rozdíl od tvrdých rockerů vůbec mně nevadí co udělala s Richiem Blackmoorem a pochopil bych ho, kdyby kvůli ní rozlámal kytaru a hrál na hřeben Ovčáky čtveráky. :-D Prostě Candice převlečená za princeznu je v bonbónech Xavian Dolče můzika ze sladké Itálie. :-D :-D :-D
ForeignerOnEarth
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod tombas 27. 6. 2018 12:33

:D
Tak jo, fotky máš parádní, jako z katalogu na dovolenou.
Pokud jde o ty bedýnky, je to samozřejmě tvá volba, ale vzhledem k tomu, že to není investice na krátkou dobu, ale třeba na 10 i více let, měl bys zvážit, zda ty Bon Bonusy přece jen nevyměnit za JOY. Cenový rozdíl není tak velký a i když je to otrava s vrácením BB a člověku se to přece jen ekluje, v tomto případě je to zdůvodnitelné.
Osobně bych to martýrium, ač nerad, podstoupil a pak se dlouho těšil z ještě lepšího hudebního zážitku. :)
tombas
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod weefaa 12. 7. 2018 22:25

Ufff, přelouskal jsem všech 9 stránek a všechny slohové práce. Na první dobrou musím říci, že jsem si početl rád a diskuze určitě měla smysl pro spousty dalších, kteří budou vybírat nové ozvučení, well done. ¨
Přelouskal jsem pozdě, máš asi vybráno a jasno, ale stále se mi nabízí dotaz. Zvažoval jsi do výběru dalšího českého výrobce VMA Audio, Martina Vitvara z Prahy http://www.vmaudio.cz/index.php? V této cenovce se nabízí VMA-II µ , VMA I µ a nebo rovnou VMA III. Zde by mě právě srovnání S RIHOU hodně zajímalo. Možná jestli Kocmeister by měl porovnání? :)
Mac Mini M1 > iFi ZEN DAC Signature V2 (iFi iPower2 )> SP Audio SC1 > FELIKS Audio Echo MK2 > Forza Audio Noir Hybrid HPC > ZMF VC.
weefaa
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod ForeignerOnEarth 13. 7. 2018 07:26

weefaa: bohužel jsem se o tomto výrobci nedozvěděl. I ten stávající způsob výběru mně sebral dost času. Xavian Bon Bonusy jsou už nějakou chvíli doma, možná k nim ještě někdy dokoupím subwoofer.
tombas: kdybych chtěl připlatit 7000 Kč za JOY, tak bych musel znovu otevřít možnost, zda nejít rovnou do RIHA Nano Plus a nebo přeci jen nezačít vymýšlet místo na velkoobjemové bedny, protože je škoda dávat tolik peněz do malých regálovek. Takže nízká cena za Bon Bonus tyhle všechny úvahy ukončila nebo odsunula na někdy v budoucnu nebo na nikdy. Nedal jsem za ty repro tolik peněz, abych si znemožnil do budoucna změnu pokud k tomu prostě přirozeně dospěji.
ForeignerOnEarth
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Kocmeister 13. 7. 2018 07:42

weefaa: Bohužel VMA vůbec netušim jak si by si vedlo. Kámoš má původní VMA II, ale to je něco úplně jiného.

ForeignerOnEarth: Přemýšlíš špatným směrem. Velkoobjemové bedny neboli sloupy budou hrát rozhodně hůř než regálovky za stejnou cenu. A to ne zrovna o fous. Věř mi, proto jsem se taky vrátil z obrovských třípásem zpět k regálovkám. V tomhle případě více pásem a větší objem neznamená lepší.
REPRO: PKAudio Ghibli, SUBY: 2x B&W ASW 825, AMP: Audionet SAM G2, DAC: Chord Qutest battery powered, SLUCHÁTKA: Sennheiser HD800, FILTR, DRÁTY A DALŠÍ SNAKE OILY: vlastní konstrukce.
Kocmeister
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod weefaa 13. 7. 2018 17:56

Škoda, tohle porovnání by mě opravdu zajímalo. Sám mám aktivní monitory a zvažuji, zda je vyměnit za koncák a regálovky, ale asi zůstanu u monitorů, i když mi vadí jen drobností. Ano, jen drobnosti typu zapojení a hlavně DIODY :(
Mac Mini M1 > iFi ZEN DAC Signature V2 (iFi iPower2 )> SP Audio SC1 > FELIKS Audio Echo MK2 > Forza Audio Noir Hybrid HPC > ZMF VC.
weefaa
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod zino333 13. 7. 2018 19:16

Súhlas s Kocmeisterom. Presne rovnako to dopadlo u mňa. V tej istej cenovke hráli všetky stĺpy čo som počul horšie. Ten priestor, rozlíšenie, separácia a detail je proste úplne iný level. Ale potrebné doplniť spodky subwooferom.
Hifiman EF600 + Schiit Lyr 3 > Meze 109 Pro + Hifiman HE6se V2
zino333
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ForeignerOnEarth 13. 7. 2018 23:00

A jak je to se subem? Je chyba hledat okolo 7-8 tisíc? Když má zesilovač výstup na sub, tak co rozhoduje o tom, která frekvence bude ta hranice, kterou ještě bude hrát středobas regálovek a co už sub? Zesilovač asi nemá žádný ovladač pro tu frekvenci pokud to dobře chápu a když nemá displej, tak to ani nejde.
ForeignerOnEarth
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod starší 14. 7. 2018 00:01

Určite sú tu odborníci na suby /resp.vlastníci subow/, ale obávam sa, že jediná možnosť v tvojom prípade ak chceš nastavovať prechodovú /?/ frekvenciu pre Xaviany je kúpiť si sub s možnosťou zapojenia cez reprosvorky, viď. obrázky, výstup NADa do subu tým pádom ale nevyužiješ.

proson-rumble-r-8-zesilovac.jpg
proson-rumble-r-8-zesilovac.jpg (51.65 ) Zobrazeno 6158 krát


dynavoice-sw-10-back.jpg



Kocmeister píše:
ForeignerOnEarth: Přemýšlíš špatným směrem. Velkoobjemové bedny neboli sloupy budou hrát rozhodně hůř než regálovky za stejnou cenu. A to ne zrovna o fous. Věř mi, proto jsem se taky vrátil z obrovských třípásem zpět k regálovkám. V tomhle případě více pásem a větší objem neznamená lepší.

zino333 píše:Súhlas s Kocmeisterom. Presne rovnako to dopadlo u mňa. V tej istej cenovke hráli všetky stĺpy čo som počul horšie. Ten priestor, rozlíšenie, separácia a detail je proste úplne iný level. Ale potrebné doplniť spodky subwooferom.


No ja by som to takto nezovšeobecňoval, záleží na konkrétnych porovnávaných reprosústavách, na zvukových preferenciách popr. sluchu majitela /niekto má rád hlbší bas, alebo lepšiu makrodynamiku než rozlíšenie, separáciu atď./, na akustike miestnosti, atď., samozrejme, že do toho čo som napísal zapadá to Kocove tvrdenie, že " ... více pásem a větší objem neznamená lepší ...
starší
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod zino333 14. 7. 2018 08:13

@ForeignerOnEarth: Ja by som ti odporučil nejaký subwoofer od REL. Ten umožňuje zapojenie priamo na repro terminály na akomkoľvek zosilňovači. Mám od nich subwoofer a neviem si vanachváliť. A to mám ich základnejšiu radu. Ak ale tvoj Nad má výstup pre sub, potom by nemal byť problém s akýmkoľvek subwooferom. Crossover, resp. deliacu frekvenciu nastavíš asi na každom subwooferi.
Hifiman EF600 + Schiit Lyr 3 > Meze 109 Pro + Hifiman HE6se V2
zino333
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ForeignerOnEarth 14. 7. 2018 16:26

Tedy abych to správně pochopil:
Xaviany nechám hrát co zvládnou, nebudu jim dole nic odřezávat a subwoofer zapojím do výstupu z NADu a budu nastavovat dvě proměnné:
od které frekvence dolů bude sub hrát a jak hlasitě bude hrát. Pokud subu nastavím třeba od 150 Hz dolů a dám ho nahlas, vytvořím na 150 Hz ještě větší sečtený hrb. Pokud se podívám na křivku Bon Bonusů:
https://www.hifi-voice.com/testy-a-rece ... hsEALw_wcB
tak asi nastavení od 60 - 80 Hz dolů bude optimum, protože tam už je to zeslabené a pokud tohle napálím vysokou hlasitostí, tak to bude úspěšně předstírat velkoobjemové bedny?
Jo a zkoušel někdo srovnávat výkyvy reproduktorů kvalitním ekvalizérem?
Má smysl tahat z těch Bon Bonusů basy ekvalizérem? Jako prozatimní náhradu než koupím sub?

-- 14. 7. 2018 17:32 --

Teda nestavit něco takového inverzně k té změřené křivce:
Korekce.jpg
ForeignerOnEarth
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod starší 14. 7. 2018 17:17

Teoreticky super, ale ako to bude hrať v praxi a aké nastavenie /aj postavenie :-) v miestnosti/ subu ti bude najviac vyhovovať musíš vyskúšať, pardon musíte, zabudol som na tvoju polovičku.
starší
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod zino333 14. 7. 2018 18:02

Logicky na to ideš správne. V praxi to ale aspoň u mňa neplatilo, no aspoň poslúžilo ako odrazový mostík. Totiž veľkú rolu zohraje akustika. A teda nastavenie najlepšie urobíš časom pomocou vlastných uší. Bude to chvíľu trvať a tým myslím možno aj niekoľko týždňov, než si nájdeš nastavenie a umiestnenie, ku ktorému sa budeš vždy vracať. Inak u mňa zohralo veľkú rolu aj nastavenie fáze. Nemajú to všetky subwoofery som zistil ale prevažná väčšina áno.
Hifiman EF600 + Schiit Lyr 3 > Meze 109 Pro + Hifiman HE6se V2
zino333
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ForeignerOnEarth 14. 7. 2018 18:25

A lze vůbec doporučit nějaký levnější do 8 000 Kč? Když mám ty Xaviany za 14 900 Kč, tak aby ten sub byl tak maximálně lehce přes půlku ceny. Kvůli vyváženosti. Když jsem za hlavní repro nedal moc peněz.... tak za dunění nechci dát třeba 3/4 ceny. Jinak s drahým subem bych měl cukání koupit za čas dražší regály a nechci se dostat do spirály abych pak zase zjistil, že lepší zesík.....
ForeignerOnEarth
Junior
Uživatelský avatar

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků