Regálové reproduktory + subwoofer?

Stereo a vícekanálové reprosoustavy, subwoofery

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod ForeignerOnEarth 15. 5. 2018 19:57

Chtěl bych se zeptat jestli vůbec existuje smysluplné řešení stereo regálové reproduktory + subwoofer?
Nejprve jsem vzdal snahu o pořízení kvalitní hudební sestavy s tím, že si aspoň pořídím kvalitní sluchátka s kvalitním DA převodníkem a sluchátkovým zesilovačem. Přesto bych ale chtěl zjistit, zda to, co jsem už jednou vzdal, přesto nejde zrealizovat nějakým nestandardním způsobem.
Jsem "ne ještě tak starý dědek, který by se chtěl vrátit k hudbě svého mládí (rock, ale zdaleka nejen ten), na kterou neměl pár desítek let čas", to je tak na zarámování mého nápadu.
Manželka to samozřejmě považuje za blbej nápad, který mě přejde, takže resolutně odmítá jakékoliv přestavování obýváku. To je vedle finančních důvodů to hlavní, kvůli čemu je slušná klasická stereo sestava nerealizovatelná. V obývákové stěně mám na reproduktory vymezené prostory vysoké 38 cm a ještě navíc je dolní hrana zhruba ve výši temene hlavy sedící osoby. V tuhle chvíli už 95% z vás řekne: "Konec!"
Tak jsem si koupil ARCAM irDAC -II a k tomu se rozhoduji mezi Sennheisery HD 650 a AKG K712 Pro, tedy budu se rozhodovat, až se mně poštěstí mít oboje na uších z nějakého slušného zdroje.
Ale přeci jen se nechci smířit s tím, že bych si nemohl pustit něco s pořádnými basy vždycky když budu doma sám a "oplatit sousedům to jejich techno" :-)
Dnes mám v těch 38 cm vysokých výklencích ve stěně natěsno nějaké Sony 3-pásmové bedny s 5 reproduktory, které krmím ze starého Panasonicu SA XR 33. Kvalitu demonstruje to, že když jsem se rozhodl pro ARCAM DA převodník, protože ve starých Sennheiserech eH 250 jsem slyšel dramatické zlepšení z počítače, tak ARCAM vřazený do řetězce k zesilovači a bednám neudělal skoro vůbec nic.
Takže mě ještě napadlo, zda neexistuje řešení, kdy bych pořídil slušné dvoupásmové regálové bedny, které by byly na výšku o pár cm menší, než těch 38 cm, takže bych je nějakým home-made držákem naklopil směrem dolů, aby směrové výškáče šly na hlavu sedící osoby, no a nedostatečné basy z těch regálovek bych nějak nastavil přidaným subwooferem v rohu místnosti a pořídil bych nějaký zesilovač, který by uměl rozdělit basy někde jánevím u 40 až 80 Hz (????), aby si zahrály jak ty stereo basáky v regálovkách, tak ten subwoofer.
Prostě kvalitní hudební stereo 2.0 s nastavenými basy do 2.1 .
Je to úplná pitomost nebo se to dá? ;-)
A bude v tom nějaká přidaná hodnota v basech oproti Senn. HD 650 / AKG K721 Pro ?
Obývák 7,1 m x 3,6 m v paneláku (z doslechu: v roce 1961 během stavby posunutá příčka za flašku rumu z toho udělala největší obývák v panelácích :-)
ForeignerOnEarth
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Leony5 15. 5. 2018 22:03

Nacpat bedny do obývací stěny není dobré,možná že by to snesly uzavřené regálovky (bez basreflexu),pořádně je odhmotnit a zadní část toho prostoru vyplnit něčím co zabrání rezonacím aby nepřenášely pazvuky do nábytku.Jinak regály+woofer je fajn řešení na rockovou muziku.
Pioneer SA 9500 MKII/ Cocktail Audio x40 / Repro Diy M. speaker
Leony5
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod zino333 16. 5. 2018 00:16

Ja mám doma 2.1 riešenie na hudbu a som veľmi veľmi spokojný. Ale mám to na stojanoch a keď to chcem mať tip-top, tak ich ešte vysúvam trochu do priestoru. Vtedy je to úplne iný zážitok, keď zmiznú "z dohľadu" a "otvoria priestor". Toto asi ťažko dosiahneš z umiestnenia v obývačkovej stene. Ponúka sa tu jedna možnosť. Vymeniť manželku a obývaciu stenu, ale to predpokladám že by ti neprešlo tak jednoducho. Takže sa zmieriť s tým, že nebudeš mať tip-top priestor v hudbe ale nemusí to nutne hrať zle. Rizikové budú tie odrazy a rezonancie.

Slúchadlá považujem za skvelý nápad. Ja som roky ulietaval len na repro, ale to som si nie vždy mohol dovoliť užiť lebo len málokedy som sám doma a aj to je treba brať ohľad na susedov. Slúchadlá sú super na toto. Do tvojho výberu by som ešte zaradil nejaké planáry v obdobnej cene. Každopádne by stálo za to si vypočuť pred kúpou.

Aký je rozpočet na to všetko? DAC máš, ale k slúchadlám by som riešil ešte zvlášť headamp. Nejaký Schiit Magni 3 alebo Vali 2 by ťa ani nestál veľa a mohol by si byť veľmi spokojný.
Hifiman EF600 + Schiit Lyr 3 > Meze 109 Pro + Hifiman HE6se V2
zino333
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Denkez 16. 5. 2018 06:56

Že bys měl vyměnit manželku společně s obývákovou stěnou, už ti psát nebudu.
Ve tvém případě bych se orientoval na menší regály s předním BR a k tomu uzavřený SUB.
Nepíšeš, kolik do toho chceš investovat, zkusil bych se podívat např. po něčem takovém:
Bowers & Wilkins 686 S2 https://www.studiospalicek.cz/bowers-wi ... ins-686-s2
Bowers & Wilkins ASW608 https://www.studiospalicek.cz/bowers-wi ... ins-asw608
A také by to chtělo odpovídající zesilovač k tomu.
Pokud na nějakou otázku neznáme odpověď, ještě neznamená, že tato odpověď neexistuje.
Denkez
Pokročilý

Odeslat příspěvekod ForeignerOnEarth 16. 5. 2018 07:50

S tím subwooferem mám takový nápad: v rohu místnosti máme piáno, na které dnes už nikdo moc nehraje, takže by se ten subwoofer postavil na piáno, které by hezky rezonovalo i s ním, aspoň by si zase zahrálo. :-D
Je mně jasné, že sestava DAC & sluch.zesil. + slušná sluchátka budou hrát lépe, tudíž to je pro mě hlavní řešení, ale od reprosoustav očekávám dvě věci:

1. Odhaduji, že ani hodně slušná sluchátka nedají ten zážitek z dunivých basů jako subwoofer "na piáně"
Když hodně namátkou vezmu příklad - asi zdaleka ne nejlepší - ale jen kvůli rychlosti výběru - tak někde od 0:45 do toho vstoupí bicí:
https://www.youtube.com/watch?v=lcOxhH8N3Bo
a to prostě musí zaznít, tam když je to nereálné, tak je dojem pryč.
Vůbec od té nahrávky požaduji, že na začátku tomu musím věřit, že je to klavír vedle mě, tam tomu neodpustím rozdrnčení toho klavíru při tom úderu, no a když pak čekáte, že poprvé zazní to bicí, tak to prostě musí být úder, který zazní a je reálný, zatraceně reálný.
A tady mám otázku: mám pravdu, že ani nejlepší sluchátka to nepodají jako dejmetomu subwoofer za 10 -15 tisíc Kč? Samozřejmě ten klavír bude znít lépe v těch sluchátkách za 5-9 tisíc (Senny nebo AKG), ale to bicí si člověk užije až u toho subwooferu?

2. K televizoru Sony Bravia KD-49XE9005 to přeci jen chce něco lepšího, než mám dnes a taktéž existuje nějaký malý průnik oblíbené muziky pro mě i manželku, takže něco bychom mohli i poslouchat společně, já to sice budu muset dát tak o pár desítek decibelů více potichu, než by mně vyhovovalo, ale proč si společně neposlechnout kvalitně třeba:
https://www.youtube.com/watch?v=x1Cb4VjBKjc
https://www.youtube.com/watch?v=7D2BrV4Yvi0
Panelákový obývák je celkem dost zaplněný dřevěným nábytkem a sedačkou, takže to nebude znít jako v průjezdu a pod a za ty bedýnky ve výklenku bych dal nějakou vycpávku kdyby měly tak 20 cm na výšku a naklonil bych je kvůli směru výškáče.
Btw mezi zvukem toho "Va pensiero" z youtube a kvalitní verzí z Google Play za 10 Kč je šílený rozdíl i v Sennheiserech eH 250 za 1500 Kč. Takže se těším na Senny HD 650 nebo AKG 712. A dělá to už i ten ARCAM, to nebyly vyhozený prachy....

-- 16. 5. 2018 09:11 --

zino333: u ARCAM irDAC-II se ve specifikacích snaží tvrdit, že obsahuje údajně velmi kvalitní sluchátkový zesilovač, takže - nevím, jsem laik - už další zesilovač nebude nutný? Píší, že sluchátkový výstup je do až 600 Ohmů, takže to ty 300 Ohm Senny zvládne dobře?

Denkez: navrhoval jsem manželce, že bych reproduktory postavil před obývákovou stěnu na stojany a že do těch skříněk, kvůli kterým by se musely vždycky odšoupnout, chodí málo často.
My o všem demokraticky hlasujeme, takže jsme opět hlasovali a drtivě jsem prohrál 1:1. :-(
S výměnou manželky je to blbý, protože po 30 letech když se podíváte na tu svou, tak furt vidíte tu mladou holku, když chcete, zatímco když by si člověk přivedl jinou stejně starou, tak uvidí jen starou bábu. A to ještě není jistý, zda by se jí líbil obývák přizpůsobený audiosestavě. A kdyby si přivedl mladou babu, tak by zase už nebyly prachy na to audio. Takže tohle fakt není řešení. ;-)
Takže prostě do výklenku....

Ale zpět ke Tvému tipu:
https://www.studiospalicek.cz/bowers-wi ... ins-686-s2
- to je zhruba cena, co si představuji ;-) Bingo!
No a bez stojanů výška 31 cm, to by šlo ve výklenku naklopit!
A ty stojany jsou součástí? že bych třeba ty repro nechal ve výklenku a na nějaký delší poslech bych přinesl ty stojany, vysunul to na ně a pak zase uklidil? Všechno má řešení!!! ;-)
Ten subwoofer taky vypadá dobře. Takže jestli to chápu dobře, tak subwoofer hraje od 32 Hz a bedýnky od 62 Hz, takže ještě něco, co by to dělilo od dejmetomu 80-100 Hz???
Nějaký 3-pásmový zesilovač, co by dělil výšky a středy a basy? Nebo jak to je?

-- 16. 5. 2018 09:32 --

... teď mě napadlo - proč dávat subwoofer NA piáno? Proč ho nedat rovnou DO piána? :-D

-- 16. 5. 2018 09:34 --

Nevím, jestli mně manželka dovolí vyvrtat do piána bassreflexovou díru. Kdyby byla někde, kde není vidět? :-D
ForeignerOnEarth
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ForeignerOnEarth 16. 5. 2018 09:00

Dát nějaký reproduktor o průměru 30-40 cm sem:

Piano_SubWoofer.jpg


(piáno máme už takový otřískaný a tam dole by to esteticky nevadilo, co?)
Večer manželce naleju nějakou pálenku a po 3 skleničkách si to nechám odsouhlasit. :-D
ForeignerOnEarth
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ForeignerOnEarth 16. 5. 2018 09:00

Dát nějaký reproduktor o průměru 30-40 cm sem:

Piano_SubWoofer.jpg


(piáno máme už takový otřískaný a tam dole by to esteticky nevadilo, co?)
Večer manželce naleju nějakou pálenku a po 3 skleničkách si to nechám odsouhlasit. :-D
ForeignerOnEarth
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Denkez 16. 5. 2018 09:18

I když o problematice reprodukce ze systému 2.1 toho moc nevíš, nic ti nebrání, aby sis o tom něco nenastudoval. Stačí trochu pohledat, i zde na fóru jsou k tomu "tuny" příspěvků.
Tím spíš, že sestavu 2.1, pokud si nějakou pořídíš, budeš nastavovat sám a není to úplně jednoduché.

Doufám, že myšlenka SUBu na piánu nebo uvnitř, je jen vtip.

Jinak SUB má své nastavování dělicí frekvence, běžný (stereo)zesilovač žádnou výhybku nemá a do reprobeden pouští celé pásmo.
Pokud na nějakou otázku neznáme odpověď, ještě neznamená, že tato odpověď neexistuje.
Denkez
Pokročilý

Odeslat příspěvekod ForeignerOnEarth 16. 5. 2018 09:30

"Doufám, že myšlenka SUBu na piánu nebo uvnitř, je jen vtip."
Tak uvnitř piána je to pochopitelně jen vtip, ale NA to piáno jsem to myslel vážně, že by to třeba lépe rezonovalo, ovšem z prostorových důvodů stejně ten subwoofer skončí POD piánem, tedy pod klávesami.

-- 16. 5. 2018 10:36 --

Jasně, nastuduji si to nějak, ale musím si tedy k tomu koupit nějaký speciální zesilovač anebo nějaké dělítko spodní frekvence? Jak to tedy funguje mezi stereo výstupem ze zesilovače a vstupem do stereo beden a subwooferu? Musí NĚCO těm bednám oříznout dolní frekvenci, aby určité pásmo basů neznělo dvakrát?
ForeignerOnEarth
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Denkez 16. 5. 2018 11:30

Opravdu nejvyšší čas něco si přečíst o 2.1 sestavách a SUBu.
Pokud se bavíme o běžných zesilovačích, tak reprobedny se připojují na reprovýstupy zesilovače a jde do nich plný nijak frekvenčně omezený signál.
SUB se připojuje na speciální výstup pro SUB nebo na tzv. Pre-Out, pokud je těmito výstupy zesilovač opatřen.
Nebo se může SUB připojit přímo na reprovýstupy, paralelně k reproduktorům.
SUB si pak na vstupu signál ze zesilovače ořízne vlastní propustí a hraje jen nízké frekvence, které už bedny nezahrají.
Pokud na nějakou otázku neznáme odpověď, ještě neznamená, že tato odpověď neexistuje.
Denkez
Pokročilý

Odeslat příspěvekod poprdaj 17. 5. 2018 09:13

Tu na fóre väčšinou nájdete názor, že sub pre stereo-nie a pre kino-áno.
AVR - ká majú výhodu oproti stereo zosilňovaču, že dokážu odrezať spodok reprosústav a vrch subu, takže nehrajú spoločne jednu frekvenciu. Sub pripojený na stereo zosík si nastavíš na 80 Hz, ale repro si bude hrať svoje aj pod 80 Hz.
Neviem ako sú na tom nové stereo receivery, či dokážu nastaviť deliacu frekvenciu aj pre sub aj pre repro.

Takže, ked sub k stereu, tak pripojený na zosilňovač, ktorý si dokáže spraviť poriadok vo frekvenciách pre repro a sub.
poprdaj
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod zino333 17. 5. 2018 09:23

Pozri na subwoofery REL. Pripojíš ich priamo na repro terminály na zosíku a zoilňovač nemusí mať ani žiaden sub out alebo nejaký pre out a pod. Nebudeš tak obmedzený výberom zosíka a môžeš zobrať aký budeš chcieť. Určite REL nebude jediný výrobca umožňujúci toto zapojenie, ale v iných sa nevyznám. Osobne považujem za top medzi subwoofermi REL a Velodyne.
Hifiman EF600 + Schiit Lyr 3 > Meze 109 Pro + Hifiman HE6se V2
zino333
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ForeignerOnEarth 17. 5. 2018 11:42

Díky, obeslal jsem některé prodejce s žádostí o nabídku, kde jsem podrobně vysvětlil situaci a přidal i plánky, fotky, rozměry. Už i začínají odpovídat, budu s Vámi dále konzultovat. Okolo toho sub ano / ne je to děsně zajímavé, jeden zdejší kolega mně dal hezké grafy jak sub doplňuje (a nenahrazuje) spodek, je to moc napínavé.
ForeignerOnEarth
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod cejny 17. 5. 2018 18:06

Steteo a sub proc ne, ale prvne to chce bedny co spodek dokazi odehrat bez subu, tj aspon 8p stredobas, tam neni potreba nejakych extra ficur, studiaky jsou defakto obic bedny s zesakem, osazene stredobasem a vyskacem. Spousta lidi je nehani ani jako bedny na poslech. Problem je ze necim musis regulovat hlasitost vstupu, nejak se nepredpoklada ze budes tocit regulatorem vzadu.

Nebal bych se https://www.thomann.de/cz/adam_t7v.htm , snad jim to nesumi, prece jen je to levna bedna, ale adam je slusne a usetril jinde. 110 db co co je schopno vyplodit ani poslouchat nebudes, pritom ty bedny snesou opravdu 70w trvale, coz se hodi na mensi klub a ne na tvuj prostor, tj sousedy nadzdvyhnes slusne.
pak bych zvazil https://www.thomann.de/cz/fluid_audio_fx8.htm

Co se tyce subu k 7p/8p studiakum, tak si ho mensina majitelu kupuje dodatecne, vetsine staci samotne bedny. S tim ze bych se nebal studiovych subu, aspon je lepsi sance ze budou nastroje slyset a ne ze to bude dunet. S tim ze sub min 8p.
Od aktivniho subu bych cekal ze ma stero vstup a vystup, s tim ze to na vystup dokaze aplikovat orezani na frekvecne cca 50-60hz do cca 130hz. Bedny pak budou hrat vice nahlas, pri nizsim odberu, jeliz spodek odehraje sub.

Sumu bych se primo nebal, nebudes je poslouchat na metr, ale na min 2m. S tim ze vsechno nejak sumi, neco min neco vice, jen ti to neprijde nebo to schova v okolnim hluku, s tim ze pokud to hraje tak je to jedno.

S tim ze vse poustim z notesu.
Lenovo Thinkpad T430, DAC Audinst HUD-mx2, doma Yamaha HS8 / v praci Mackie CR5BT, sluchatka ATH-M40X
Minidisk Sony MZ-RH910 Hi-MD Walkman
cejny
Junior

Odeslat příspěvekod ForeignerOnEarth 30. 5. 2018 15:07

Dal jsem dohromady všechny nabídky a doporučení na regálové repro, které se vejdou do mezery v obývákové stěně, jejíž dolní hrana je příliš vysoko - 107 cm.
Je tam na výšku 365 mm, takže těch 370mm v tabulce by se tam vešlo jen přidáním 5mm podložek s upilováním 5mm nahoře :-(
Naopak při výšce pod 320mm by šly bedny naklopit dopředu, aby repro směřovaly na sedícího člověka na vzdálenost 2 - 2,5 metrů.
Co byste z přiložené tabulky vybrali na hudbu 70. a 80. let? Ve sluchátkách mám vysokou laťku Sennheiser 660 S, takže u beden jde pouze o to, aby ten pokles kvality nebyl úplně dramatický, což dnes u Sony beden je.
Žlutě jsem podbarvil plusy, modře mínusy.
Stereo zesilovač bych koupil v druhé vlně, pro začátek bych to krmil z AV receiveru Panasonic SA XR 30, který v režimu stereo nehraje tak zoufale, aby jeho výměna chvíli nepočkala.
RegaloveRepro.jpg
ForeignerOnEarth
Junior
Uživatelský avatar

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků