FLAC vs. MQA

Hifistudia, hifibazary a témata týkající se AV, která nelze zařadit do ostatních sekcí

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Herrer77 12. 4. 2018 21:05

MQA je strašně sympatický, ale bohužel v současnosti stále ještě zároveň zoufale naivní pokus, jak dostat k audiofilům ideál, tedy to, jak byla nahrávka zamýšlena a jak je často distribuována dnes už !digitálně! na vinyly... Bohužel jsou to hlavně velké labely, které hýbou trhem, jsou to velké labely, kdo sdružují pod svými křídly ty nejpopulárnější interprety a už nějakých 25 let remasterují remasterované podle potřeb a schopností současného hardwaru a podle požadavků doby, čím jenom dál sílí a to i přesto, že jdou prodeje fyzických nosiču postupně do *****. Nebuďme naivní a nemysleme si, že na to nebyli schopni reagovat stejně jako třeba na ve své době luxusní, ale brzy stále dostupnější a kompaktnější CD přehrávače. Pak logicky nastává bizarní situace, kdy audiofilské labely, co vydávají muziku "pro pár magorů", nabízejí MQA, jenže mají kvalitně nahrané už i CD... :-) Z téhle hrůzy pak vyjde to, že ten největší rozdíl pak nebývá mezi FLAC z ripnutých CD vs. MQA (často úplně stejný hnůj master), ale z digi /ať už se formát jmenuje jakkoli/ vs. dávno digitálem krmeným vinylem. Tam někde vzniká ten obří rozdíl, který je slyšitelný i necvičeným uchem a není ničím jiným, než jen uměle živenou hrou trhu, kdy puristicky založený vinylista, dostává za své draze zaplacené médium lepší zvuk, než pirát digitalista, který si ho dnes může pořídit doslova kdekoli. Je to krutý, ale logiku to vlastně má... Celé to samo neplatí jako dogma a vše je vždy na vydavatelstvích. Ty dobré a většinou bohužel silně specializované, dělají věci poctivě a s jejich prací budou spokojeni jak vinylisti, tak digitalisti. Potenciál digitálu je zkrátka obří, což paradoxně nejvíc dokazují už ty staré, skvěle zmasterované pre-loudness war CD a ať už se nám snaží "digi analogisti" básnit o nepřekonatelné vřelosti vinylu a podobných subjektivních pravdách, my, digitalisti, jim můžeme ze všeho nejvíc závidět to, že prostě dostávají od labelů lepší krmení. A tady nepomohou ani Tidal, ani HDTracks, ani MQA, ať už byla idea jejich vzniku jakkoli bohulibá...
HQPlayer - RME ADI-2 DAC - Creek Evolution 50A - stavěné regálovky
Herrer77
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Bína 13. 4. 2018 02:10

MQA se puvodne prezentovalo jako reseni problemu, ktery realne neexistuje ve vetsine vyspeleho sveta, aneb datova zatez pri stremingu Hi-res. Az postupem casu k tomu zacali nabalovat marketing zamereny na Hifisty, tady vznikly ty reci o lepsim zvuku a "kontrole" hudebnika nad vyslednym zvukem. Toho se samozrejme chytli Hi-fi novinari a vyrobci, protoze se jednalo o dalsi pekny duvod, jak presvedcit zakazniky ke koupi dalsiho DACu.

Za prve, DAC s nativni podporou MQA takove soubory prehrava pod jinym digitalnim filtrem, z toho muzou pramenit ty zmeny ve zvuku. Zda je vysledkem lepsi ci horsi zvuk, uz je otazkou konkretniho DACu.

Za druhe, nikdo Vam nerekne, z jakeho masteru se vychazelo pri tvorbe MQA souboru. Urcite tu bude par pripadu, kdy se pro MQA s kvalitou nahravky trochu hnulo k lepsimu. Ale takova nahravka pak bude hrat lepe i bez ohledu na nejake MQA.

Za treti, ta kontrola hudebnika nad vyslednym zvukem, aby byl "tak jak to presne chtel", to proste nedava smysl. MQA se ohani takovymhle nesmyslem v dobe, kdy nejslabsim clankem retezce jsou mizerne nahravky. To, ze mi DAC potvrdi, ze to hudebnik skutecne takhle hnusne zamyslel, mi na dobrem pocitu neprida.

Navic tahle soucast MQA nabourava mnoho sestav, ktere treba museji spolehat na DSP a EQ pomahajici s akustikou a podobne.


Oproti streamovani cisteho Hi-resu 24/96 je MQA jednoduse krokem zpet. A nejedna se o zmenu vykoupenou nejakym jinym uzitkem pro uzivatele(aneb MP3 oproti Flac zabere mene prostoru, Spotify nehraje tak dobre jako Tidal, ale je tam te hudby vice, atd.), ale pouze ziskem pro MQA a vsechny skupiny za tim stojici.

Koncovy uzivatel z toho vychazi dost bidne. Jeho novy DAC bude stat vice, protoze licencni poplatky. V budoucnu si koupi mene Hi-Res hudby, protoze jeji misto zastoupi MQA. Vyvoj technologie jde skokove dopredu a nejenze se budou objevovat nove pokrocile DSP, u nekterych sluchatek uz v soucasnosti vyrobce pocita s pouzitim EQ pro dosazeni idealniho zvuku. S MQA nekompatibilni. A samozrejme nesmime zapominat ani na skutecnost, ze MQA na Tidalu je peknym resenim proti pirateni hudby, coz hudebni vydavatelstvi urcite take potesi.

Nakonec ale musim uznat, ze MQA je v soucasnosti jedinym poradnym streamingem Hi-res(nebo se za to aspon vydava) a nam tak nezbyva, nez se tomu postupne prizpusobit. To ale nic nemeni na tom, ze to bylo proste spatne rozhodnuti, ucinene s cilem vyssich zisku, ne vyssi kvality zvuku nebo spokojenejsiho uzivatele.
CIEM: qdc 8CS|AAW W500|HEIR 10.A|HIFIMAN RE1000
IEM: NOBLE Katana & Sage
DAP: SONY WM1A|SHANLING M5s & M2X & M0
TWS: Shanling MTW100BA

Zaměstnanec firmy Shanling, tohoto času v Číně
Bína
Sluchátkový recenzent
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod hifionania 13. 4. 2018 04:40

Stratove placebo....
hifionania
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod krmelec 14. 4. 2018 07:54

Mně by bohatě stačilo, kdyby streamovací služby dávaly alba prioritně ty původní první vydání místo těch remastrovaných a různých reedic.
CW DAC 1 + Yamaha A-S501 + Wharfedale Linton Heritage
krmelec
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod hifionania 14. 4. 2018 19:31

A za pôvodne ceny :-D
hifionania
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod VashCZ 16. 4. 2018 20:44

Tak se vracím k Hans Zimmer Live in Prague.
Dal jsem dohromady reproduktory a řekl bych, že MQA je jiný master. Kupříkladu v Dark Knight čase 11:30 + 30 sekund. Zdá se mi to fakt dost jiné.

-- 16. 4. 2018 22:16 --

Klasické Tidal "Hifi" je ale prostě kopie CD či běžných oficiálních zdrojů.
Například Julia Michaels singl Issues má na Tidalu ve 3 verzích. Z toho z ní nejépe... ta na youtube? https://www.youtube.com/watch?v=wgNMcMwEcxs

No. Škoda že se to nedá stáhnout, ten MQA soubor, klíďo bych ho do něčeho nahodil a hned by jsme věděli 100% pravdu. Ježto jsem to DRM free neviděl, tak je to na houby.

Taky jsem jeden z gamerů, co jak to jde kupuje hry na Gogu, ne Steamu. Ač je Tidal v něčem exklusivní, muselo by tam být pár mých oblíbených remasterovaných českých kapel, aby mě zlomili :-). Za mě jasné NE DRMku a už vůbec ne tý službe, kdy ta hudba prostě není za měsíc k dosažení, protože jsem nezaplatil.
Naposledy upravil VashCZ dne 16. 4. 2018 21:30, celkově upraveno 1
VashCZ
Junior

Odeslat příspěvekod zino333 16. 4. 2018 21:26

Ja som chcel Tidal zrušiť a zostať len u Spotify. Ten používam všade, cez deň ako podmaz, v aute, v mobile na cestách, atď. Tidal si púšťam večer keď počúvam v pokoji a chcem si vychutnať kvalitu. Tie náklady sa mi nezdajú veľké. Spotify je za 6€ na mesiac, čo je podľa mňa smiešne keď si predstavím že som voľakedy vyhodil 3,50€ za jednu krabičku cigariet. Našťastie už tretím rokom som bez toho.
Hifiman EF600 + Schiit Lyr 3 > Meze 109 Pro + Hifiman HE6se V2
zino333
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod kuko61 16. 4. 2018 21:47

VashCZ píše:No. Škoda že se to nedá stáhnout, ten MQA soubor, klíďo bych ho do něčeho nahodil a hned by jsme věděli 100% pravdu. Ježto jsem to DRM free neviděl, tak je to na houby.


Týmto by to malo ísť, samozrejme len ako záznam streamu - https://www.abyssmedia.com/sarecorder/r ... idal.shtml
AVR Yamaha -> Infinity Kappa 8.2i
Dali Zensor 1 AX
Pioneer U-05 -> Burson Soloist SL / xDuoo TA-20 / Loxjie P20 -> Audeze LCD3, Verum One, Meze 99Classic, HE400se, Senn HD530/II, HD540/II, HD560/II, HD565
kuko61
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod anonymni 16. 4. 2018 23:03

zino333 píše:Tie náklady sa mi nezdajú veľké. Spotify je za 6€ na mesiac, čo je podľa mňa smiešne....

To jo, moc to nestojí, jenže se na to podívej z druhý strany. Platíš a posloucháš svou oblíbenou muziku a pak jednou Spotify zrovna tu tvou oblíbenou hudbu smázne, nebo prostě ta firma krachne, skončí, nebo z nějakýho důvodu například zablokujou svoje služby pro ČR/SR, nebo co já vím co se může stát, a máš co? Máš prd. Budeš si muset najít nějakou jinou službu, ale tam třeba zrovna tu tvou oblíbenou hudbu v databázi vůbec nebudou mít, anebo jí sice mít budou, ale bude to nějakej totálně zmršenej remaster desetkrát horší než na co jsi byl zvyklej, a rázem jseš nahranej.
Tři, pět nebo třeba deset let jsi jim platil, poslouchal, a teď se můžeš jít leda tak klouzat, nemáš nic a poslouchat můžeš akorát tak Youtube.
Nebo už jen možnost (byť možná nepravděpodobná), že budou mít výpadek serverů, nebo prostě nějakej technickej problém atp., a zrovna v tu chvíli kdy budeš chtít poslouchat.

Kupovat fyzický nosiče nebo i bezstrátový soubory v digitální podobě, je sice výrazně dražší, ale Já si teda radši koupím to LP nebo třeba CD (kde si při nákupu vyberu který vydání daný desky si koupím nebo nekoupím, a nejsem odkázanej jen na to co nějaký Spotify "uploadne") a který jsou od chvíle kdy jsem si je koupil prostě moje, a můžu si je poslechnout kdykoli se mi zachce.
Takže to, že jsou tyhle streamovací služby levný je sice hezký, ale je to vykoupený značným množstvím nevýhod, který jsou pro mě zásadní a naprosto nepřijatelný. A myslím, že nebudu sám kdo se na to bude takhle dívat.
anonymni

Odeslat příspěvekod vencaxxx 17. 4. 2018 05:32

tak ono tyhle služby jsou třeba nenahraditelný při objevování nový muziky. kupovat si cd jen podle "recenzí" nedává moc smysl. IMHO je nejlepší cesta platit si nějakou levnou službu typu google play music/Spotify a oblíbený alba si koupit na CD/stáhnout flac nebo hires. me treba tidal moc nevyhovuje, co se týče kvality rozhraní, ovládání atd. ani obsahově. Hlavní stránka mi furt tlačila nějaký moderní žánry co teď "frčí" ale já je neposloucham. V tomhle je lepší google kam můžu uploudnout i svoje věci pokud je google nezná a jako hudební stream "na cesty" to stačí.
vencaxxx
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod zino333 17. 4. 2018 06:23

Ako píše vencaxxx, vďaka týmto službám som objavil toľko interpetov o akých som ani nevedel že existujú. Discover weekly u Spotify je dlhodobo jedna z najlepších vecí v hudbe ktoré ma za posledné roky stretla. A obyčajne ma jeden album baví len chvíľu a prípadne sa k nemu v budúcnosti vraciam. Pre mňa začali byť hmotné nosiče na obtiaž. CD zaberá veľa miesta a je na ňom hodina hudby. Pri vyššom počte je to pekný zaberák miesta a pre mňa navyše príšerne nepraktický. Nehovoriac o tom, že dnes už to nemám ani do čoho strčiť. Fakt len v aute a v kuchyni mám CD player. A vyhovuje mi to tak. Mobil mám stále u seba a mať v ňom všetku hudbu na ktorú si kedykoľvek zmyslím... A vlastne čo len mobil. Či v PC, či v tablete, telke, aute, proste všade kde sa mi zachce. Proste u mňa zas pozitíva prevyšujú negatíva a to výrazne. A neobstojí ani spoľahlivosť providera streamovacích služieb. Keď si spomeniem len na Spotify, Tidal, Apple Music, Google Music, Deezer. Vždy tu niečo bude a so zvyšujúcim sa trendom v požiadavkách užívateľov na kvalitu, je len otázka času kedy začne viac a viac stream služieb ponúkať Hi-Res nahrávky.

A tých 6€ mesačne. Aj keby Spotify krachlo, myslím že mi chýbať nebudú. Pokojne prejdem ku konkurencii a ďalej si budem užívať ten komfort.
Hifiman EF600 + Schiit Lyr 3 > Meze 109 Pro + Hifiman HE6se V2
zino333
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod _daRK 17. 4. 2018 09:44

Spotify Premium je mozne mat aj za 1,50 Eur mesacne - ako Spotify Family, len treba najst 5tich dalsich "rodinnych prislusnikov". Takto fungujeme 6ti kolegovia uz asi 2 roky. Spotify pouzivam uz dlhsie a za tu dobu je vidiet, ze sa posuva stale dopredu.
Neviete, kedy Spotify zacne ponukat vyssiu kvalitu ako len tych 320 kbit/s ?
HP: Hifiman Edition XS
IEM: FiiO FH7,iBasso IT04
DAC/Amp: Lotoo Paw S1,Chord Mojo,HibyR3,iBasso CF01
Iné: Sony WH-1000XM5,LinkBuds S
TV/Audio: SONY KD-55XF9005;Yamaha RX-V683 ► DALI Zensor 3+Yamaha NS-SW200; Triangle Elara

Predaj: iBasso IT01s, IT04, FH7
_daRK
Pokročilý

Odeslat příspěvekod VashCZ 17. 4. 2018 10:54

Kluci za mě to je jasný.
Kde má tahle kapela první CD ? https://open.spotify.com/artist/4uUB0NMoOE826yLLzjXxue
Proč kapela Fourth Face vůbec na spotify není? https://open.spotify.com/search/results/fourth%20face
Na Spotify ani podobné méně známé služby nelze spoléhat.

Zajímá mě, zda někdo kdo má doma pořádné hi-fi, poslechne toho Hanse Zimmera Live in Prague na Tidalu a řekne nám, jestli to je jen jiný formát, nebo i jiný master.

Nahrál jsem v Audacity a otevřel v Sound Forge. Dopadlo to takto http://vashcz.rajce.idnes.cz/Sound_Forge/ .
Ale zároveň vím, že to MQA znělo lépe. Určitě. Žádám vysvětlení :-D.
VashCZ
Junior

Odeslat příspěvekod zino333 17. 4. 2018 19:20

Myslím, že nemám doma kartónové budky aby som tiež vedel posúdiť z čoho lezie kvalitnejší výstup. Osobne by som sa prikláňal k názoru, že Tidal Master je iný mastering. Myslím, že bežné CD alebo dostupný originál FLAC a MP3 je mastering pre masy (tzn. dojebaný mastering) a Tidal Master sa bude viac masteringom blížiť pôvodnej nahrávke, nesprznenej tzv. "moderným" masteringom pre masového poslucháča.
Hifiman EF600 + Schiit Lyr 3 > Meze 109 Pro + Hifiman HE6se V2
zino333
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod VashCZ 17. 4. 2018 20:11

Jenže dle toho co jsem nahrál pomocí windows echo jsou ty grafy až moc podobné.
Čili pokud by se tam ukrýval rozdíl, mohlo by to být snad jedině skryté v tom nejtišším shluku.

Alespoň to tak jako amatér vidím.
VashCZ
Junior

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků