LG 55EG9A7V

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Moff 20. 3. 2018 09:08

Kde berete tu jistotu, že HDR nedopadne stejně jako 3D a prohnuté TV? Kvalita HDR určuje celkovou kvalitu panelu?

Normální člověk HDR vůbec nepotřebuje ke sledování TV. LCD je prověřená technologie, která ale skončí v low endu dříve či později, protože je zastaralá :-).
Moff
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Marek71 20. 3. 2018 09:56

K sledovanie TV vysielania momentálne HDR naozaj nepotrebuješ, TV stanice totiž v HDR nevysielajú. Ale inak je HDR podpoované u Playstation a takisto u nových BD a samozrejme u ich "neoficiálnych ripoch". Dnes ak vyjde filmová novinka, tak je dosť veľká šanca, že bude v HDR. Toľko k obsahu. A otázka, či to potrebuješ? To si každý zhodnotí sám, ak uvidí nejaký film, ktorý túto technológiu vie dobre využiť. Za mňa... HDR ano.

A nové OLED TV HDR podporujú, pokiaľ sa nemýlim, nie? To len tá stará OLED LG full HD podporu HDR nemá. Takže otázke nie je, či vziať LCD spodporou HDR alebo OLED bez HDR. Otázka je, či priplatiť cca. 15 tisíc za rozdiel LCD vs. OLED - obe s podporou HDR.
Mazda CX-5 G195 AWD 2023
Lexus GS 450h Premium 2013 (jezdí dál v rodině)
Sony KD-55XE9005 + TV Box X96 (S905X3) + CoreELEC
Onkyo TX-L20D + repro Elac FS 78
Marek71
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Ryan Giggs 20. 3. 2018 13:17

Moff píše:Kde berete tu jistotu, že HDR nedopadne stejně jako 3D a prohnuté TV? Kvalita HDR určuje celkovou kvalitu panelu?

Pretoze to ma realne viditelny obrazovy prinos, ktory nie je podmieneny pouzivanim nepohodlneho prislusenstva (okuliare). Tak je ovela vacsi predpoklad, ze to neskonci rovnako.

A ano, kvalita HDR urcuje kvalitu panelu, resp. obrazu. Tam plati priama umera. Na zlom paneli/TV dobre HDR mat nebudes.
Ryan Giggs
TV expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Moff 20. 3. 2018 13:17

Podporu 3D měla nedávno snad každá běžná TV, každý BR disk a RIPů habaděj a teď to nikomu nechybí :-). Píšeš to správně, musí s tím umět pracovat při vytváření obsahu. U her není problém, do filmových scén, když už se to hodí, musí to umět udělat. V pornu je to k ničemu. Pak taky musí být ta správná TV, aby jsi ten efekt vůbec viděl. Když bude mít každá TV kvalitní 12bit panel, tak je to rozhodně přínosnější, než mít doma TV s vypalujícími tisíci nity oční sítnici, když na to večer koukám, protože odpoledne mi je ten efekt k ničemu :-))).

Ta "stará" OLED by to i uměla, kdyby to ve FW zapnuli.
Moff
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Radoo 20. 3. 2018 18:19

Tielk píše:b- je lcd sony 55 xe 9305.Tak bych s tim bay bay lcd jeste chvili pockal.

Já LCD nezatracuji, myslím že v matném provedení (to se už bohužel nedělá) a díky síle podsvícení je na koukání za slunečného dne v pokoji bez zatemnění nejlepší řešení.
např tady https://www.anandtech.com/show/12270/so ... -luminance Sony plánuje vypálit oči uživatelů výkonem 10k nitů neboli kcd/m2
No není to fajn ? Lidé si telku budou moci vzít na slunečnou pláž :tleskani
Ale s kvalitou obrazového podání tento parametr opravdu nesouvisí. :idea:
Radoo
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Moff 20. 3. 2018 18:56

Presne tak, dobre HDR ukazuje pouze to, jak je LCD podsviceno, pripadne dalsi pridane technologie. To bude zase nesmyslne honeni za nitama, ktere nema smysl a nikdo to nebude pouzivat.

Kdyz prijde bezny Franta do prodejny, obdivuje na te uzasne 4k HDR TV ve skutecnosti to, ze je ta TV 10bitova, ze je tam pripravene pekne barevne demo s vysokym bitratem a ze je to tak hezky ostre, protoze od toho stoji metr, rozhodne tam neobdivuje HDR :-D. To je totiz ten rozdil v obraze, kdyz doma prozatim kouka na 8bitovou TV a Ulici v DVBT s nizkym bitratem.
Moff
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Ryan Giggs 20. 3. 2018 19:54

Radoo píše:Ale s kvalitou obrazového podání tento parametr opravdu nesouvisí. :idea:

:oboze To su nezmysly. Jasne že suvisi.
Ryan Giggs
TV expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Radoo 20. 3. 2018 20:53

Tak třeba tady se dozvíš, co je jas a kdy vysoký jas oceníš. Třeba hlavně při sledování displaye na sluníčku :) https://mobilizujeme.cz/clanky/co-dela-dobry-displej-dobrym-displejem-vedecke-okenko
proto mít na telce jas tisíce nitů, je zaprvé o oči a za druhé nepodstatné v domácích podmínkách. Důležité je to ale pro marketing - nejvíc = lepší. V přesvětleném obchodě jedna TV jako druhá a mezi nimi jedna telka září nejvíce - to bude ta pravá, tak prodává marketing.
Důležité je, nenechat se balamutit marketingem a soustředit se na podstatné parametry, které v domácích podmínkách mají opodstatnění.
Kontrast, barevný gamut, barvy, pozorovací úhly - tam "víc" dává smysl.
Budoucnost bude patrně v microLED display, ale to si zase deset let počkáme.
Totiž když jsem kupoval první LCD TV, deklarovali, že OLED bude dostupná do tří let a trvalo to asi 12. Tak funguje marketing. Již splacený vývoj nabízet v různých modifikacích pokud možno co nejdéle. Viz cesta LCD a jeho nepřeberné množství různých inovativních typů podsvícení, nesmyslného zvyšování jasu i rozlišení.
Radoo
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod kvok 20. 3. 2018 23:18

Pro toho, kdo se chce dívat na HDR obsah, samozřejmě maximální jas důležitý je (ne výhradně, samozřejmě ještě další faktory, především kvalita lokálního stmívání). Maximálním jasem TV nesvítí pořád a nesvítí jím po celé ploše.
Radoo píše:Tak funguje marketing. Již splacený vývoj nabízet v různých modifikacích pokud možno co nejdéle.

A co takhle varianta, že byl vývoj OLED prostě náročný?
kvok
TV expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Ryan Giggs 21. 3. 2018 06:55

Radoo píše:Tak třeba tady se dozvíš, co je jas a kdy vysoký jas oceníš. Třeba hlavně při sledování displaye na sluníčku :) https://mobilizujeme.cz/clanky/co-dela-dobry-displej-dobrym-displejem-vedecke-okenko
proto mít na telce jas tisíce nitů, je zaprvé o oči a za druhé nepodstatné v domácích podmínkách.
To je presne pripad ked s tym ocividne nemas skusenost, ale vies ze je to "o oci" a ze je to "nepodstatne". A hlavne ani ocividne nemas sajnu o com to vlastne je. Zmysel je uplne inde.
A ked uz o tom nic neviem, tak si aspon o tom nieco relevantne precitam. Ten clanok co si tu postol ma vypovedat o com?
Ryan Giggs
TV expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Moff 21. 3. 2018 08:42

Koukám, kolik lidí tady těm technologiím ve své podstatě vůbec nerozumí a věří reklamním letákům, nebo přepsaným tiskovkám, případně nepřesně napsaným článkům.
Moff
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Ryan Giggs 21. 3. 2018 10:58

Ved prave...
Ryan Giggs
TV expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Moff 21. 3. 2018 12:30

Vzhledem k tomu, že je to směrováno hlavně na tebe, tak jsem rád, že jsi tak sebekritický a poznáváš se :-).
Moff
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Ryan Giggs 21. 3. 2018 12:39

Nie, nepoznavam sa. Ja totiz narozdiel od vas mam aj niekolkonasobnu skusenost. Plus viem o com ta technologia je, o com si vy ani nieste ocividne schopni nic nastudovat. A nie, nehovorim o marketingovych kecoch vyrobcov.
Ryan Giggs
TV expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod spyko 21. 3. 2018 14:24

Ty hádky jsou zbytečné,mě víc zajímá jako laika jedno-obraz pro moje,max oči v rodině,přece se na tv nebude denně dívat soused,nebo půlka hospody,proto nechápu -kdo se dívá na tv v plné palbě slunce,přece existují závěsy a žaluzie,o umístění tv naproti oknu ani nemluvě-to jsou dle mě základy,dale je jasné že OLED vyhraje,LCD už žije moc dlouho z podstaty-nebo příjde něco uplně nového-Giggs má recht!
spyko
Mírně pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků