InEar Prophile 8 - král neutrality [první dojmy]

Stereo a vícekanálová sluchátka

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Bína 7. 5. 2017 14:27

Německá značka InEar se řadí mezi hrstku Evropských výrobců custom in-earů, ale přitom se tu o nich dočtete naprosté minimum. Jádrem jejich nabídky je čtveřice modelů s jedním až čtyřmi měniči, které se dají pořídit v custom i univerzální podobě. Mě se ale poštěstilo si na pár týdnů půjčit jejich nový vrcholový model ProPhile 8, který zatím sbírá všude po světě ty nejlepší hodnocení. Pojďme se podívat co je pravdy na všech těch nadšených reakcích na zvuk a zda jsou opravdu tak dokonale pohodlné, jak se o nich tvrdí.

Pozn.: ProPhile 8 si budete moci sami vyzkoušet na našem srazu přenosného audia, který se koná 20. května v Praze, viz viewtopic.php?f=1712&t=1262533

Obrázek


Cena 1 298 Euro, pro ČR ideálně dostupné na Thomann https://www.thomann.de/cz/inear_prophile_8.htm

http://www.inear-monitoring.eu/en/index.htm
https://www.facebook.com/InEar-Kommunik ... 0/?fref=ts

Příslušenství

Zatímco mnohé čínské značky se předhánějí v množství příslušenství, v třídě high-endu to občas bývá naopak dost chudé. InEar si ale dalo záležet a ke sluchátkům toho přidává bohatě. Základem jsou 4 velikosti obyčejných silikonů, 3 velikosti Comply Tips TS-400 a 4 velikosti SPinFit.

Pro údržbu sluchátek tu jsou tři antibakteriální ubrousky na naslouchtáka a také vysoušecí tableta. O významu údržby in-earu jsem zde psal nedávno: viewtopic.php?f=1712&t=1262238

To vše je schováno do krabičky, co se tváří jako Pelican case 1030. Ochrana skvělá, ale velikostí mi to pro in-eary přijde až zbytečně velké a nepraktické.

Konstrukce

Jako jiní menší výrobci customů, i InEar všechny své univerzály vyrábí z akrylu. Používá k tomu ale 3D tiskárnu, takže každý kus je identický a s lepší kvalitou zpracování. Prophile 8 se ale liší od ostatních modelů výrobce svým povrchem, který je matný a v ruce působí velmi odlišně než akrylové skořepiny jiných výrobců. Kvalitě zpracování nelze nic vytknout, bez jakékoliv vizuální vady, napojení faceplatu skoro neviditelné.

InEar jako jeden z mála u svých in-earů využívá systém filtrů proti ušnímu mazu. Jedná se o filtry z naslouchátek, standard HF3, takže náhradní seženete bez větších problémů. Ale už do příslušenství sluchátek jich výrobce dává 16 párů a to na nějakou chvíli vydrží.

Kabel se připojuje 2 pinovým konektorem, který je pouze částečně zapuštěn. Jedná se o překvapivě dobré řešení, protože kabel drží velmi pevně(při prvním vyndavání možná až moc pevně) a přitom není potřeba speciální konektor s drážkou, jako tomu bylo třeba u Hifiman RE1000. Bez problému sem pasují všechny moje 2 pinové kabely, včetně Linum.

Pohodlí a izolace

Mnoho výrobců univerzálními modely napodobuje tvar a usazení customů, ale zatím jsem nevyzkoušel žádné, kterým by se to povedlo tak dokonale jako zde. Pocit usazení je velmi podobný, naprostá 100% jistota usazení, kdy ani sebeprudší pohyb sluchátka z uší nedostane. Opravdu od customů je to jen malý kousek.

Bohužel velikostně jsou ProPhile mezi těmi mohutnějšími a do menších uší nemusí sedět. Já sám mám s nimi drobný problém, protože takzvaný antihelix lock má ostřejší hranu a na mé uši příliš tlačí a při delším poslechu je to velmi nepříjemné.

Izolace je na velmi vysoké úrovni. Usazením nejdou příliš hluboko, ale mají uzavřenou konstrukci a svou skořepinou vyplňují velkou část ucha.

Zvuk

Nejdříve musím zmínit kabel a jeho vliv na zvuk. Výrobce používá obyčejné Plastics One kabely a prohlašuje, že jeho ladění vychází ze synergie s tímto kabelem a příliš nedoporučuje výměnu za nějaké náhodné dražší kabely. Sám jsem zkusil pár kabelů co mám doma, kromě Effect Audio Ares II byla změna spíše trochu k horšímu, takže na tom asi něco bude.

Laděním excelentně neutrální, taková ta studiová přesnost, bez jakýchkoliv zvýraznění či znatelných propadů. Trochu jako Etymotic ER-4 ale s basem a celkově znějící reálnějším dojmem. Výšky jsou akorát, čisté, bohaté, ale bez náznaku ostrosti. Středy nejsou moc studené ani teplé, ideálně plné. Bas je velmi neutrální, nechybí ani nevyčnívá.

Na sluchátkách jsou dva vypínače, jeden přidává +3dB basovému pásmu, druhý +2 dB do výšek. Zvuk mi ale přišel nejlepší bez těchto úprav. Myslel jsem si, že přidání basu ocením, ale nějak to znělo divně. Změna výšek mi nepřišla až tak výrazná, ale i tak narušovala to perfektní ladění.

Naprosto špičkové po technických stránkách, ať už jde o čistotu, rozlišení, detail, vše na nejvyšší úrovni. Nad zvukem neustále drží dokonalou kontrolu, vše je perfektně přehledné. Jasně ta nejvyšší liga v in-earech.

Menší nedostatky se projeví až při porovnání s Jomo Audio Samba, které se také snaží o neutrální podání, ale jsou o trošku více do V a jsou více muzikální. Tady se projeví o trochu horší rozsah Prophile 8 do nejhlubších basů a také výšky překvapivě nemají nejlepší rozsah. Prostor mají Prophile větší, ale o trochu hůře rozvrstvený než Samba. Prophile si nad zvukem drží trochu lepší kontrolu a působí trochu kultivovanějším dojmem. Rozdíly to nejsou moc velké a bude mezi nimi rozhodovat celkové podání, zábavnější neutralita Samby, ještě čistě neutrální Prophile.

Shrnutí

Jedny z nejlepších in-earů na trhu a hned vedle u sousedů? Je tomu tak.

Společně s Jomo Samba se jedná o ty nejlepší in-eary co jsem kdy slyšel. Svým laděním nebudou pro každého, můžou působit mdle a nezajímavě, ale ta perfektní neutralita a dokonalá kontrola je prostě úžasná.

Konstrukce špičková, perfektní usazení, jen ta jejich velikost a tvar můžou být pro někoho problémem.

Upřímně, kdybych neměl problémy s usazením, tak už je kupuju.
CIEM: qdc 8CS|AAW W500|HEIR 10.A|HIFIMAN RE1000
IEM: NOBLE Katana & Sage
DAP: SONY WM1A|SHANLING M5s & M2X & M0
TWS: Shanling MTW100BA

Zaměstnanec firmy Shanling, tohoto času v Číně
Bína
Sluchátkový recenzent
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod michal744 3. 11. 2017 16:19

Tak jsem se konečně dočkal balíčku z Thoman a mohu si je užívat. Těžko po pěti hodinách a po paměti porovnávat, ale zvuk perfektní. Ten vyrovnaný projev mi je nedovolí vytáhnout z uší . Všechny recenze byly pravdivé a pro mne malý bonus, že mi dokonale sedí v uchu a usazené je mám během tří sekund.
Prophile 8, EarSonic Velvet V2, Xduoo X3, X10, Aune M1s, Cayin i5, iBasso DX200+ iBasso dx120, Hifiman Ananda, Audio gd NFB 11.38 Performance edition a nějaké ty highend repro
michal744
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod pseudomagick 3. 11. 2017 21:27

Zajímalo by mě o jak moc jsou lepší,než Velvety(tj. rozdíly v sub-basu a výškách).
Tím myslím samozřejmě v "U" nastavení(se zapnutými spínači).
Střední pásmo budou mít zcela jistě lepší.
Poslouchal jsem je pouze krátce(na Cowonu Plenue D bez zapnutých spínačů))a ačkoli měly lepší rozlišení a separaci,zaznamenal jsem tak trochu absenci sub-basu.
Nicméně i tak mi zvukově připadaly o 1-2 "stupně" lepší,než Velvety.
Komfortem nošení naprostá špička.Díky zvláštním "výstupkům" se v uších nehýbaly(Velvety se v uších trochu protáčí).
Astell&Kern A&futura SE200, Noble Kublai Khan, 64 Audio U12t, Shanling M6 Pro, Astell&Kern AK300, Heco Ascada 2.0, Sennheiser IE8i, Harman Kardon Go+Play, Sony XDR-V1BTDB,Yamaha NX-50
pseudomagick
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod michal744 3. 11. 2017 23:39

Pokoušel jsem se to porovnat, ale nebyl to dobrý nápad. Celkově jsou to velmi rozdílně laděné iem. Vůbec nejde o to kolik basů a výšek mají, ale o prezentaci. Velvety mají víc výšek i basů a z této odpovědi stejně nic nevyplývá.
Subbass na Prophile je pro mé ucho z říše snů. Celé basové pásmo je radost poslouchat , středy není třeba komentovat a výšky mají zcela přirozený zvuk, bez jakékoliv agresivity, která někdy z Velvetů jde. Fakt to nejde porovnávat, já věděl do čeho jdu, protože k veselému zvuku jsem se uchýlil jen poslední měsíce. Pokud ti Velvety sedí přesně jak píšeš, tak bych si Prophile raději pořádně vyzkoušel. Prophile jsem zkoušel i se zapnutím výšek i basů, ale už to mám zpět. Nijak to hudbu neruší, ale není tam moc důvodů to měnit i když je ta změna jemná a původní charakter je nezměněn.
Bezkonkurenčně největší posun byl u nahrávky londýnské filharmonie, to mi až hlava nebere.
Prophile 8, EarSonic Velvet V2, Xduoo X3, X10, Aune M1s, Cayin i5, iBasso DX200+ iBasso dx120, Hifiman Ananda, Audio gd NFB 11.38 Performance edition a nějaké ty highend repro
michal744
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod pseudomagick 4. 11. 2017 00:59

Díky moc za info.
Vím,že Prophile 8 hrají úžasně. :-)
Jen hledám důvody...proč si je koupit či nekoupit(tzv.fáze rozhodování). :D
Slyšel jsem je krátce na srazu přenosného audia(měl je Bína zapůjčené k testu)a byla to tzv.láska na první poslech.
Prophile 8 bohužel nikde před koupí vyzkoušet nemohu. :-\
A ty máš nadále(vyměněné)i Velvety?Pokud ano,nebudou teď ležet ladem? :potichu

-- 4. 11. 2017 01:20 --

"...protože k veselému zvuku jsem se uchýlil jen poslední měsíce."
To jsem nějak nepochopil. :-)
Astell&Kern A&futura SE200, Noble Kublai Khan, 64 Audio U12t, Shanling M6 Pro, Astell&Kern AK300, Heco Ascada 2.0, Sennheiser IE8i, Harman Kardon Go+Play, Sony XDR-V1BTDB,Yamaha NX-50
pseudomagick
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod michal744 4. 11. 2017 01:21

Velvety jsem ještě ani nevyměnil. Já si je nechám do sbírky a jsou velmi dobré, někdy si chce člověk jen tak užít bum cink a venku by Prophile asi neuspěly.
Prophile 8, EarSonic Velvet V2, Xduoo X3, X10, Aune M1s, Cayin i5, iBasso DX200+ iBasso dx120, Hifiman Ananda, Audio gd NFB 11.38 Performance edition a nějaké ty highend repro
michal744
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod pseudomagick 4. 11. 2017 01:33

Myslím,že by uspěly i venku(jen jim přidat volume). 8-)
Za cenu 34k si nemůžou dovolit neuspět. :pozor
Astell&Kern A&futura SE200, Noble Kublai Khan, 64 Audio U12t, Shanling M6 Pro, Astell&Kern AK300, Heco Ascada 2.0, Sennheiser IE8i, Harman Kardon Go+Play, Sony XDR-V1BTDB,Yamaha NX-50
pseudomagick
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Bína 4. 11. 2017 07:32

@psudomagic urcite nepocitej s tim, ze by jsi z nich pomoci vypinacu vyloudil neco podobne do V jako Velvet. Tady jsou ty zmeny jen drobne.

A subbas opravdu maji prophile slabsi, myslim i v testu jsem to zminoval.
Bína
Sluchátkový recenzent
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod michal744 4. 11. 2017 10:00

Veselý zvuk myslím do V. Volume jim nedávám, já mám raději tichý poslech a i když jsou to iem , tak to venku ve městě nebude nikdy jako u mně v horách.
Vycházím ze zvuku HD800, takže ten názor na subbass je individuální a mi jde spíš o jeho podání.
Prophile 8, EarSonic Velvet V2, Xduoo X3, X10, Aune M1s, Cayin i5, iBasso DX200+ iBasso dx120, Hifiman Ananda, Audio gd NFB 11.38 Performance edition a nějaké ty highend repro
michal744
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod pseudomagick 4. 11. 2017 19:27

Bína píše:@psudomagic urcite nepocitej s tim, ze by jsi z nich pomoci vypinacu vyloudil neco podobne do V jako Velvet. Tady jsou ty zmeny jen drobne.

A subbas opravdu maji prophile slabsi, myslim i v testu jsem to zminoval.



Tušil jsem to. :-)
Naposledy upravil pseudomagick dne 4. 11. 2017 19:27, celkově upraveno 1
Astell&Kern A&futura SE200, Noble Kublai Khan, 64 Audio U12t, Shanling M6 Pro, Astell&Kern AK300, Heco Ascada 2.0, Sennheiser IE8i, Harman Kardon Go+Play, Sony XDR-V1BTDB,Yamaha NX-50
pseudomagick
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Figut 5. 11. 2017 00:40

Jejda, co se to tady (zajímavého?) vylouplo? Bylo by nějaké srovnáníčko proti ER4S/SR? Od někoho jiného než od zamce Shanlingu?
Cowon Plenue D (1.02) + ER4S | xDuoo X3 + ER4SR
black | death | thrash | grind | doom | sludge | heavy | metal
Figut
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod michal744 5. 11. 2017 10:00

Já už měl skoro koupené er4xr , když mi je v Polsku chtěli dát k Aune za zajímavou cenu. Celkově bych rád znal jejich rozdíly.
Prophile 8, EarSonic Velvet V2, Xduoo X3, X10, Aune M1s, Cayin i5, iBasso DX200+ iBasso dx120, Hifiman Ananda, Audio gd NFB 11.38 Performance edition a nějaké ty highend repro
michal744
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod pseudomagick 7. 11. 2017 05:18

Etymotic ER4-XR jsem s Aune M1s slyšel.Hrají bezchybně(ve své ceně a na rozdíl od mnoha jiných),i když trochu nudně.Pokud nejde o "wow efekt",tak jsou určitě dobrou volbou.
Rozdílů mají s Prophile 8 mnoho,společného jen vyrovnaný zvuk. :D
Srovnávat Etymotic ER4-XR s InEar Prphile 8 je jako srovnávat Škodu s Lamborghini. :roll:
Pokud jsi někde v dosahu prodejny Audiga.cz(Praha či Brno),není problém si tam ER4-XR poslechnout.

Na Etymotic ER4-XR mě upoutalo to,že ani uplifting trance se nesléval,což se mi u Velvetů stává(ve středním pásmu).ER4-XR bohužel nedosahují rozlišení Velvetů,natož Prophile 8.
Jestliže Prophile 8 jsou o "dvě příčky" výše,než Velvety,tak ER4-XR jsou tak o čtyři.
Samozřejmě do toho nepočítám frekvenční ladění,ale především rozlišení a separaci.
Rozlišení a separace jsou vlastnosti,ve kterých Prophile 8 excelují.
Ačkoli jsem nebyl zastáncem vyrovnaného zvuku,tak se to zřejmě změnilo krátkým "testem" Prophile 8. :-)
Nyní věřím,že pravý "wow efekt" vytvářejí především 2 výše uvedené vlastnosti(zjednodušeně),ne "bum-cink"(zvuk do "V" či "U").
Astell&Kern A&futura SE200, Noble Kublai Khan, 64 Audio U12t, Shanling M6 Pro, Astell&Kern AK300, Heco Ascada 2.0, Sennheiser IE8i, Harman Kardon Go+Play, Sony XDR-V1BTDB,Yamaha NX-50
pseudomagick
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod pseudomagick 7. 11. 2017 06:26

Co Prophile 8 schází více k dokonalosti?
Větší rozsah na opačných koncích frekvenčního spektra(tedy hlubší sub-bas a vyšší výšky).
Hodil by se i větší "out of head" efekt(ale to už bych chtěl fakt mnoho!). :-)
Fyzicky zcela jistě použité materiály...
To je pouze můj názor. 8-)
Astell&Kern A&futura SE200, Noble Kublai Khan, 64 Audio U12t, Shanling M6 Pro, Astell&Kern AK300, Heco Ascada 2.0, Sennheiser IE8i, Harman Kardon Go+Play, Sony XDR-V1BTDB,Yamaha NX-50
pseudomagick
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod michal744 8. 11. 2017 10:24

Už na nich mám nahráno desítky hodin a ještě nikdy jsem neslyšel lépe reprodukovanou hudbu skrze veškeré mnou vlastněné audio. Z alb, která jsem měl a poslouchal výjimečně udělaly představení dokonalosti.
Mám skromnou otázku jestli je možné se v ceně 50-60k ještě vůbec někam posunout, protože mi ta vyšší třída neprošla rukama-ušima. Každopádně laděním co nejblíže neutralitě a hlavní důraz v detailech a rozložení scény s podobnou velikostí. Co jsem se tak díval, tak hodně těch iem má některé pásmo zvýrazněné. Považuji to za nejlépe utracené audio peníze v životě. Samozřejmě jsem smířený s tím, že posun v téhle třídě už bude minimální a limitován sluchem a DAP.
Prophile 8, EarSonic Velvet V2, Xduoo X3, X10, Aune M1s, Cayin i5, iBasso DX200+ iBasso dx120, Hifiman Ananda, Audio gd NFB 11.38 Performance edition a nějaké ty highend repro
michal744
Mírně pokročilý

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků