ODSTRANĚNÍ ŠUMU Z AUDIO NAHRÁVKY

Hifistudia, hifibazary a témata týkající se AV, která nelze zařadit do ostatních sekcí

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod JaredL 11. 10. 2017 08:45

Dobrý den, uměl by někdo odstranit šum z nahrávky. jedná se o cca. 20 min., za finanční odměnu.
Díky za reakce.
JaredL
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod EKKAR 11. 10. 2017 11:15

Jednoduše se to dělá uřezáním vejšek, jenže to zas znamená zhoršení srozumitelnosti hlavně u řeči, u muziky to znamená ztrátu vejškovýho spektra a změnu na "zvuk pod duchnou". Proto se dřív v analogový době takový úpravy nedělaly nebo se dělaly jen v největší nutnosti, když šlo o to zachránit aspoň část informace třeba z historickejch nahrávek některejch osobností - každej z nás s trochu vyšší číslovkou věku si pamatuje předvádění proslovů Lenina nebo Gottwalda, případně některý nahrávky ohnivýho řečnickýho umění Ády Čalouníka za doby Rajchu. Moderní processing dovoluje úpravu pomocí digitálních technologií, kdy se k nahrávce postupně přimíchává pseudonáhodnej šum s negovanou polaritou a různým fázovým posunem a výsledek se posuzuje na celkovej dojem. V krátkejch úsekách hovoru jsou výsledky poměrně překvapivě dobrý, ale delší časový úseky se pořád ještě nedaří uspokojivě vyřešit. Celek je náročnej na výpočetní výkon, takže dovolit si ho zatím můžou jen hodně profesionální instituce a historický ústavy pro záchranu neopakovatelnejch věcí nevyčíslitelný dokumentární hodnoty - pochybuju, že by se dal zaplatit strojovej čas na vyčištění šumu z 20 minutový soukromý nahrávky ...
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod akburt 12. 10. 2017 08:09

Tohle téma jde mimo me,ale kdyz jsem o tom tak premýslel.Urcite bych to resil s nejakým softwarem,který by mne doporucil strejda Google. A k tomu výpocetnímu výkonu,kdyz me dovedou sluchátka s NC odfiltrovat metro,nezdá se mi ze by to mel být problém.
Ale jak ríkám,je to můj laický dojem.
akburt
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod martas38 12. 10. 2017 14:51

Ve sluchátkách s NC se toho moc nepočítá. Tam se pustí v protifázi ruchy z venku, které snímá mikrofon. Ano i to je dnes řízeno procesorem, ale proti účinnému odfiltrování šumu je to banalita.
Eversolo DMP-A6->Chord Qutest->Cayin HA-1A->Forza Noir Hybrid HPC->Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000->Dunu Blanche->Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+->Pioneer SX-S30DAB->Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod exncom 12. 10. 2017 18:24

Odšumoval jsem nahrávky pořízené někdy před mnoha a mnoha lety, nahrávky z kazetového magnetofonu, z páskových magneťáků a docela se to podařilo. Pokud máte zájem, nahrajte někam část záznamu, zkusím, co by se s tím dalo dělat. Pakliže by to vyhovovalo, udělal bych celou nahrávku.
Odkaz prosím do SZ
exncom
Junior


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků