Nový gramofon - laik

Kabely, převodníky, tunery, mikrofony, gramofony

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod sirthomasino 2. 10. 2017 11:41

Ahoj, rozhoduji o koupi gramofonu mezi Teac TN-300 a Pro-Ject Debut Carbon s 2M red prenoskou. Jakemu byste dali prednost? Jde mi hlavne o kvalitu zvuku.
sirthomasino
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod EKKAR 2. 10. 2017 12:34

Cenově vyjdou nastejno, u ProJectu máš určitou záruku výroby v tuzemsku (dělá je ex-TESLA Litovel). Rozdíl v kvalitě zvuku mezi těmahle gramcema (rozdíl způsobenej jen vlastnostma samotnýho gramce) bude určitě menší než jakej dovedou způsobit rozdíly v použitejch přenoskách a přenoskovejch předzesilovačích. V tomhle případě já se rady zdržím, podle mě jsou oba dva srovnatelný kvalitou i cenou, větší rozdíl bude v osazenejch přenoskách (kterou si stejně každej uživatel koupí podle sebe) a v připojenejch preampech - kterej si zase každej koupí jakej chce - výběr bude záležet spíš na osobní preferenci, na dostupnosti, prostě na subjektivním dojmu.
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod anonymni 2. 10. 2017 16:31

Za stejnou cenu jsou, ale jak se to vezme. Za tu cenu má Teac i vestavěný vypínatelný phono předzes, kdežto Debut ho nemá. Debut Carbon s předzesem stojí o 1500,- víc, ale zas nejde ten předzes vypnout.
Takže záleží jestli je nutný aby gramofon předzes měl nebo ne a jestli počítáš s tím, že pokud ho nemáš v zesilovači a nebude ani v gramofonu, tak ho budeš muset dokoupit zvlášť.
Navíc, koukni se o stránku zpátky v tomhle tématu a zjistíš, že i v případě že tvůj zesilovač phono předzes má, nemusíš mít ještě vyhráno a stejně ho pak možná budeš muset dokoupit zvlášť (pokud ho tedy nebude mít gramofon).

Že si každý dá jakou přenosku chce je pravda, ale začátečník (natožpak třeba "nehifista") který vybírá nový gramofon, bude pravděpodobně alespoň nějakou dobu používat tu kterou ke gramofonu dostane. A v takovém případě je asi 2M red o chlup lepší, ale na netu jsem myslím čet i opačnej názor. AT 95E je taky slušná základní přenoska.

Já osobně bych se přiklonil k Pro-Jectu. Mám od nich už druhý gramofon a i další věci a jsem spokojenej. Navíc jsou gramofony Pro-Ject poměrně rozšířený a lidi je většinou chválí, takže asi tak.
anonymni

Odeslat příspěvekod EKKAR 2. 10. 2017 21:23

Pro výrobce zesilovačů a AV-receivrů jsou RIAA přenoskový zesilovače "povinný zlo" = musejí je tam dávat, ale nikde není daná povinnost je dělat kvalitní. Tudíž do krajnosti využívají povolený toleranční pole ±3dB, což je odchylka znamenající 0,7-násobek až 1,4-násobek od referenční úrovně. Já osobně bez přímý znalosti z čeho a jak je v zesilovači RIAA předzesilovač učuněnej bych se vždycky spoléhal na externí = takovej, co jsem si vybral a buď koupil, nebo postavil sám. U výrobců gramců je stav lepší, ale ani jejich "built-in" výtvory nejsou zrovna extra lúmen elita.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod sirthomasino 3. 10. 2017 08:55

Prenoskovy predzesilovac nemam ani by me nenapadlo pouzit ty co integruji do koncovych zesilovacu - jde mi o kvalitu. Zatim to tedy vidim na ten Pro-Ject carbon s 2M red prenoskou a k tomu bych posadil Pro-Ject Phono Box S. Tento predzesilovac je drazsi, umi se prepnout i na MC prenosky coz se muze hodit kdyz bych do budoucna presel na MC prenosku, a navic se na nem da nastavovat mnoho veci jako impedance, gain, moznost vypnout subsonicky filtr apod.... Za to se do budoucna vyplati priplatit ne? Co vy na to??
sirthomasino
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod EKKAR 3. 10. 2017 14:11

Že bych hodil kládu jak peň na celej fonobox a na tvým místě postavil Actidamp Mk.II s následně zařazeným subsonickým filtrem na bázi OP-07, OPA2134 nebo podobnýho kvalitního low-noise operáku. Cenově se tak i se zdrojem ±15V/0,5A a škatulí, do který to celý schováš, dostaneš na polovičku ceny PhonoBoxu při nevybíranejch součástkách, nebo když si koupíš od kritickejch součástek 20ks pro každou pozici a učuníš výběr přesným měřákem, při srovnatelný ceně na nesrovnatelně vyšší kvalitu než dovoluje PhonoBox. A předem upozorňuju, Actidamp Mk.II umí ty MC přenosky taky - a to je to konstrukce skoro 30 let stará ...
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod anonymni 3. 10. 2017 15:36

EKKAR píše:Pro výrobce zesilovačů a AV-receivrů jsou RIAA přenoskový zesilovače "povinný zlo" = musejí je tam dávat, ale nikde není daná povinnost je dělat kvalitní.

Oni nemaj ani tu povinnost je tam vůbec dávat. A spousta AVR ho taky ani nemá.
Navíc nevíme jakej má sirthomasino zesilovač nebo AVR doma, ale jak vidíš, tak jsem ho na možnou nekvalitu předzesu v AVR a na to, že se to tu probíralo minule, upozornil, jen jsem to nechtěl celý opakovat:
L.U.K. píše:Navíc, koukni se o stránku zpátky v tomhle tématu a zjistíš, že i v případě že tvůj zesilovač phono předzes má, nemusíš mít ještě vyhráno.....

sirthomasino:
Pokud nejsi nadšenej bastlíř, stejně jako vetšina lidí tady a chceš prostě koupit a poslouchat bez průtahů, tak klidně kup ten Pro-Ject Debut Carbon s 2M Red a Phono Box S, podle mě tím rozhodně chybu neuděláš.
Počítej ale i s tím, že pokud tě to chytne, začneš časem sestavu vylepšovat a budeš chtít MC přenosku, tak s ní nejspíš stejnak začneš řešit i jinej a lepší předzesilovač a možná i gramofon atd.
anonymni

Odeslat příspěvekod Vybiram_gramofon 13. 3. 2018 15:07

Zdravím,

rád bych použil toto vlákno k prosbě o radu.

Vybírám gramofon pro občasné použití k poslechu mluveného slova, pohádek, a staré POP/ROCK hudby.

Malá místnost cca 15 m2.

Zatím se mi nejvíce líbí tato sestava:

Gramofon: Onkyo CP-1050 http://www.hifipartner.cz/virtuemart/onkyo-cp-1050-detail

Předzesilovač: Pro-Ject phono box E http://www.hifipartner.cz/virtuemart/pro-ject-phono-box-e-detail?cat=boxes&lang=en

Repro: AQ m23D http://www.hifipartner.cz/reproduktory/aq-m23d-detail

Kabely: AQ BL 1 pro propojení gramofonu a předzesilvače http://www.rodel-audio.cz/produkty-aq-bl-1-detail-1787



Doporučili byste něco jiného v podobné cenové relaci cca +- 10 tis CZK.

Nebo je tato sestava optimální pro použítí výše?

Předem moc děkuji za rady

P.
Vybiram_gramofon
Kolemjdoucí

Předchozí stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků