Aktivny Subwoofer

Stereo a vícekanálové reprosoustavy, subwoofery

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod unreall 24. 7. 2017 15:23

Zdravím, pred nejakým časom som tu žiadal o radu nejakých kvalitnejších reproboxov k PC. Volba nakoniec padla na študiové monitory Eris E5. Robia mi radosť každý deň a mám hrozne rád ich zvuk. Za rozumne peniaze proste rozumný hardware.

Uvažujem ale o tom, že by som ich doplnil rodinným subwooferom Temblor T8, alebo T10. Vačšinu ľudi by asi lákal vačší menič, ale u mňa je to skôr naopak a čím bude celá bedna menšia, tým lepšie. Cenový rozdiel síce nebol extrémny a preto som si hovoril, či tych 10" nebude vážne nakoniec pre zvuk lepších a či by som to neskôr neolutoval. Teraz však pozerám, že niektoré eshopy majú T8 v akcii a cena sa pohybuje niekde okolo 250-270 eur, čo celú situáciu značne mení.

Otázka teda znie, či ma niekto skúsenosti s rôznou veľkosťou meničov na subwooferoch a či rozdiel v nižších tonoch a celkovom zvukovom prejave ide nejak pocítit pri 8" vs 10". To, že je "desina" o 50W výkonnejšia ma moc netrápi. Ono vačšinu času nevyužijem ani výkon tých Erisov. Ide mi len o to, aby hral čisté pevne basy pri rozumnej hlasitosti v priemerne veľkej izbe. Myslíte, že T8 bude rovnako dobrá volba, ako T10 len s tým rozdielom, že bude mať menej výkonu, alebo na tom záleži v skutočnosti viac?

Celá zostava je len pre môj osobný posluch, žiadne pracovné nasadenie, ani nič podobné. Mám len rád kvalitný zvuk. Dakujem.
unreall
Junior

Odeslat příspěvekod Petulda 24. 7. 2017 16:01

Rozdíl mezi 8'' a 10'' verzí subu totožného výrobce/řady je obecně zřetelně slyšitelný. Temblor jsem osobně nikdy neslyšel, ale nevidím důvod, proč by to nemělo platit i pro něj. Větší membrána je prostě pro basy vhodnější, protože kvalitní basy nejsou o ničem jiném než o mase rozhýbaného vzduchu a tam má větší membrána logicky větší šanci než menší. Rozdíl v ploše 8'' a 10'' je 56 %, tedy 10'' má o 56 % větší plochu. To je rozdíl.

Pro dobrý zvuk subu a bezešvé svázání s hlavníma repro je ale NAPROSTO ZÁSADNÍ jeho správné umístění a vhodné naladění. To se často podceňuje a pak je výsledkem zvuk, kde je jasně poznat oddělení zvuku subu od zvuku hlavních repro. Duní to, nehraje to rovnoměrně na co nejširším spektru frekvencí, zvuk unavuje.
Noble Audio Sunrise
Denon DCD-2020
Parasound Halo Integrated
Focal Electra 926
JBL LS 120P
Petulda
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod zino333 24. 7. 2017 16:08

1) 10" membrána zahrá nižšie tóny ako 8".
2) 10" membrána bude pomalšia ako 8".

Ale, má to cenu riešiť v tejto cene a na tvoje použitie? Podľa mňa si pohodlne vystačíš s tým 8". Akej kvality je ale ten tebou vybraný, to nechám posúdiť iných. Ja ten produkt nepoznám.
Hifiman EF600 + Schiit Lyr 3 > Meze 109 Pro + Hifiman HE6se V2
zino333
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Petulda 24. 7. 2017 16:24

zino333 píše:1) 10" membrána zahrá nižšie tóny ako 8".
2) 10" membrána bude pomalšia ako 8".


Nemusí platit ani jeden z uvedených bodů. Záleží na TS parametrech použitých měničů, na přednastavené pevné ekvalizaci, na naladění bassreflexu...
Noble Audio Sunrise
Denon DCD-2020
Parasound Halo Integrated
Focal Electra 926
JBL LS 120P
Petulda
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod unreall 24. 7. 2017 16:26

Z toho čo som sa zatial dočítal nejde o špatne produkty ani v jednom prípade. S tými nižšimi tonmi som počítal, ale zároveň dúfal, že rozdiel nebude markantný. S tou pomalosťou som ale nerátal, čo je teda dalšia vec v prospech T8. Radšej by som teda rýchlejší pevný úder, ako ten pomalší. hoci pevnejší? :hm
Jediný sub, ktory som mal doma, bol z 5,1 zostavy od Logitech a to snád neni treba dalej rozoberat :roll:

Ja si len v tejto chvíli neviem úplne predstaviť úder 8" meniča. Stále mám pocit, že je to malý priemer na sub, ale mal som doma iba ten jeden a ten síce išiel dosť hlboko, ale každý si vie predsviť ako... Ale hovorím si, že ak Adam Sub8 môže stáť s 8" meničom takmer 600eur, tak to snád nemôže nemať hlboký hútny prejav ani pri tomto priemere.
unreall
Junior

Odeslat příspěvekod zino333 24. 7. 2017 16:32

Ber to len ako teoretickú poznámku, typu "jedna pani povedala". V skutočnosti kvalitné 10" subwoofery hrajú lepšie ako ich 8" varianty. A poznám ľudí, ktorí tvrdia, že ak subwoofer, tak pod 10" by nič nechceli. Občas sa nájdu výnimky, kde ti niekto povie, že 8" verzia má pevnejší bas, ale zas nejde tak nízko. Neviem akú máš miestnosť, ale tipujem, že nič výnimočné a ak to máš ku PC, tak pôjde o klasickú veľkosť priemernej izby. 8" by mohlo stačiť ak ti ide o veľkosť a peniaze. Ak ti na tom nezáleží, potom zober 10".
Hifiman EF600 + Schiit Lyr 3 > Meze 109 Pro + Hifiman HE6se V2
zino333
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod unreall 24. 7. 2017 19:45

"Duní to, nehraje to rovnoměrně na co nejširším spektru frekvencí, zvuk unavuje."

A to je presne to, čomu sa chcem vyhnuť. Ide mi o ten pevny a čisty bas, ktorý pri metalovej hudbe rázne udrie a rovnako rázne aj zmizne, aby uvolnil miesto následujúcemu. Neviem prečo, ale túto reakciu som si všimol až teraz :nenapadne.

Bol by umiestnený na zemi pod stolom, nie úplne v rohu. Už ale tú "osmičku" tak optimistický nevidím i ked sa mi pozdávala viac aj kvôli tej zníženej cene. T10 sa pohybuje bez mála na 400 eurach a to už neni taka pekná cena :mrgreen: Ten Temblor (oba) majú celkom slušné možnosti nastavenia, tak by si snád so svojou "rodinou" mohli celkom rozumieť. Rozhodne ale nechcem nič, čo by dunilo niekde bokom akoby samostatne. Z toho mám doslova panický strach. Musí to byť dokonale zladené a hrať ako kvalitný celok. Inak by som to okamžite vrátil :pozor
unreall
Junior

Odeslat příspěvekod Petulda 24. 7. 2017 21:26

To je ale uz predevsim o vhodnym umisteni a naladeni. Predem zapomen na hledani mista pro sub podle toho, kam "by se hodil" a pocitej s tim, ze ho budes muset dat tam, kde bude dobre hrat.

Uz se tu o tom psalo. Zakladem je dat sub do mista, kde mas pri poslechu hlavu a pak po mistnosti na zemi za pomoci hudby s co nejsirsim rozsahem basu hledat, kde basy zni nejlip. Tam pak sub umistis. Nebo muzes pro simulaci pouzit nejaky SW, treba Room Simulator v REWu. Pak uz jemne doladis prechodovku a hlasitost subu.
Noble Audio Sunrise
Denon DCD-2020
Parasound Halo Integrated
Focal Electra 926
JBL LS 120P
Petulda
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Kocmeister 25. 7. 2017 08:17

Já bych šel do T10. Petulda má pravdu s tou o 56% větší plochou. Stejně tak je tam větší ozvučnice. Mě stačilo vidět jak se při stejné hlasitosti hýbe měnič subwooferu stejné značky 10" a 12". Ten s 10" div nevyskočil zato 12" se jen tak bezpracně třepetal. Určitě není pravda, že by musel být bas vždy pomalejší než u 8", ostatně má taky 10" větší výkon. Recenze má nicméně dobrý i T8.
REPRO: PKAudio Ghibli, SUBY: 2x B&W ASW 825, AMP: Audionet SAM G2, DAC: Chord Qutest battery powered, SLUCHÁTKA: Sennheiser HD800, FILTR, DRÁTY A DALŠÍ SNAKE OILY: vlastní konstrukce.
Kocmeister
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod unreall 25. 7. 2017 14:45

Tu s ním bol niekto celkom spokojný...
http://digitalstereophony.blogspot.sk/2 ... oofer.html
Ta moja izba neni velká, taka priemerná a možno by ta T8 naozaj stačila, ale zase aj sám z minulosti viem, že vačší priemer dokáže aj pri nižšej hlasitosti vykreslit viac a jedoduchšie hlbšie tony. U T10 ma ale zase brzdí cena. Ta akcia na T8 ma zlákala. Vrta mi to teraz hlavou, pretože ten sub posunie celkový prejav tých Erisov niekam vyššie. Neni to len o lepších basoch... :hm
unreall
Junior

Odeslat příspěvekod cejny 28. 7. 2017 18:30

Mne padlo do oka tohle https://www.thomann.de/cz/swissonic_sub10.htm , zezadu na bedne je 250w, takze o basu bude dost, na 100w to asi ani poustet nebudes. Jinak ten presonus t10, proc ne.

Pripadne neuvazoval jsi o streleni stavajicich beden a nakupu velkem 8p monitoru? K tem se sub aspon ve studiu pridava pri hodne basovych zanrech. Na druhou stranu pokud staci stavajici bedny a jsi s projevem spokojen, tak si skus sub, prece jen 8p hraj jinak.
Lenovo Thinkpad T430, DAC Audinst HUD-mx2, doma Yamaha HS8 / v praci Mackie CR5BT, sluchatka ATH-M40X
Minidisk Sony MZ-RH910 Hi-MD Walkman
cejny
Junior

Odeslat příspěvekod unreall 28. 7. 2017 21:20

No inak pozeral som po - https://www.muziker.sk/yamaha-hs7-bk-studio-monitor
HS8 uz nevychadzaju cenovo tak pekne a 7" repracik uz by mohol ist dostacujuco hlboko...

Ten Swissonic ma moc nelaka, to uz by som radsej bral tu T8. Pride mi to roumnejsie volba aj za cenu mensieho priemeru.
unreall
Junior

Odeslat příspěvekod Andrejsvk 29. 7. 2017 09:06

kludne chod do T8 ak je T10 cez limit
na HS7 zabudni, nemaju viac hlbokych basov nez Eris 5 (ani HS8 + potrebuju aspon 1m vzdialenost)
Fluid Audio FX8
Topping E50 + Focal Alpha 65
LG OLED42C21

ignore list : Petulda, Peny, bacil2, platprd
Andrejsvk
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod unreall 30. 7. 2017 14:32

Neni to sice HS7, ale uznavam, ze to dobry napad nakoniec nebude - https://www.youtube.com/watch?v=SWT-9LfiRGc&t=1s

Eirs 5 hraju teda podla mna daleko lepsie i ked Yamaha je Japonska znacka a oni ten zvuk maju nastaveny trochu inak, ako Europa. No tak ci tak som zatial este viac zmateny, ako predtym :nenapadne
Teraz uz som nerozhodny v 2.1 audiu, alebo 8" sterea. Prva varianta bude urcite jednoduchsia, ale pocit z "noveho" zvuku zase lakavejsi... :twisted:
unreall
Junior

Odeslat příspěvekod cejny 30. 7. 2017 18:15

Ja teda mam tak 14 dni jednu yamaha hs8 a jsem naramne spokojene, i kdyz na to nemam spravne velke prostor. Jsou tam basy co ti 5p neda [efekt subu]. Jen je honim na pc pres ekvalizer. Neni problem vytahnout basy, lidske hlas u filmu, aby jsi te anglictine krasne rozumnes a neprislo ti ze je to utopene. Nevim jak to popsat, takze blbe, ale nejak- prijde mne ze ekvalizer se chova jako frekvencni predzesilovac [na malejch mackie to neni tak patrne a takto to nevytahnu]. S velkejma bednama jdou delat veci co mala bedna neda.

HS8 jsou oznacovany maj hodne rovne projev, takze pri nizsich hlasitostech moc nekopou, skoro vubec. Pokud jim das, tak zacnou kopat i bez zasahu pres ekvalizer. Na to aby hrali libive/falesne je potreba ekvalizer. Cilene jsem je chtel kvuli klidnemu projevu, s tim ze jim pridam pres ekvalizer. Proto jsem dopredu zavrhl krk, ktere hraj vice libive [vice basu, vejsek] a resil bych co u hudby ubrat, aby mne z toho nezacala bolet hlava. Sam asi vis co dokaze blbe udelana nahravka, je to divne, cosi ti picha do usi, ... .

Aktualni zaver s hs8 je, ze maj lepsi bas, zvuk je citelnejsi, vic reaguji na ekvalizer. Vykon mne staci, hlavne jak bude i druha.


Tim nechci rict ze mackie cr5bt, co mam, hraj spatne, ale bas neni primo subove, ale driv rana. Kazdopadne vuci hs8 jsou vic utopene stredy. Proste hraj jinak.

Proste ty bedny vem nekde, kde je muzes vratit. Zda velke nebo male bedny musis zjistit sam. Pokud na ne mas, chces je, tak to skus a poznas. Za mne nakonec zustanes u velkejch.

Tohle zrovna posloucham https://www.youtube.com/watch?v=zOvsyamoEDg
https://www.youtube.com/watch?v=mn93BVYqpd8&t=1192s
Lenovo Thinkpad T430, DAC Audinst HUD-mx2, doma Yamaha HS8 / v praci Mackie CR5BT, sluchatka ATH-M40X
Minidisk Sony MZ-RH910 Hi-MD Walkman
cejny
Junior

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků