2pinový DIN konektor pro repro - zapojení

Stereo a vícekanálové reprosoustavy, subwoofery

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod nimha 11. 8. 2008 08:57

Zdar,

mam trivialni otazku - jak zapojit 2pinový DIN konektor pro repro (polarita)?
Je to takovýto konektor:

Obrázek
nimha
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod EKKAR 11. 8. 2008 09:23

Je to jedno, hlavně u obou reproboxů stejně. Stará norma ČSN říká, že na tom plochém "jazyku" je zpětný vodič a na tenčím kulatém kolíku signál, pokud ale se používá můstkové zapojení zesilovače, není žádný z výstupních vývodů zesilovače spojený se zemí - tam pak norma postrádá smysl...
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod nimha 12. 8. 2008 08:51

No, jak jedno? Máš přece plus a mínus na repru a zesíku a pokud to prohodíš máš akustický zkrat a hraje to hůř. Né že by ty bendny měly nějakou extra kvalitu, ale proč to nezapojit správně, že? Lidi mi říkali, že by snad ten větší (plochý) kolík měl být plus.
nimha
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod EKKAR 12. 8. 2008 09:41

Pokud to uděláš tak, jak píšu hned v první větě (cituji sám sebe): JE TO JEDNO, HLAVNĚ U OBOU REPROBOXŮ STEJNĚ..., k žádnému akustickému zkratu nedojde. U reproduktorů je naprosto jedno, jestli se bude membrána vychylovat nejdříve ven z boxu nebo dovnitř, pokud to bude u obou (resp. všech v sestavě) stejně. Ve výsledném zvuku to nepoznáš, lidský sluch neumí rozlišit "kladnou" a "zápornou" polaritu zvukové vlny.
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Svatop 27. 12. 2009 03:57

Jak je uvedeno v originálním popisu na "http://www.itwissen.info/definition/lexikon/DIN-Lautsprecherstecker-DIN-speaker-connector.html", je zapojení následující:
Kulatý kolík + (obvykle červená)
Plochý kolík - (obvykle černá)
Svatop
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod carodej_pes 21. 6. 2017 09:56

oživení staršího, ať vám tu nedělám větší bordel, než bych chtěl.

Dostal jsem starý gramofon Tesla s vestavěným zesilovačem, který má na repro výstupy právě s tímto konektorem. Setkal jsem se s ním poprvé v životě, tak by mě zajímalo, jestli je možné ještě dnes spojit takový zesilovač s bednami, které se vyrábí dnes?
Např.: https://www.czc.cz/yamaha-ns-777-cerna/149445/produkt
carodej_pes
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Denkez 21. 6. 2017 10:14

Ano, je to možné.
Pokud na nějakou otázku neznáme odpověď, ještě neznamená, že tato odpověď neexistuje.
Denkez
Pokročilý

Odeslat příspěvekod EKKAR 21. 6. 2017 13:20

Bude to mít jedno malý negativum - zesilovač v tom starým gramci ty tebou nalinkovaný bedny "neutáhne", respektive nebude schopnej vybudit je na plnej výkon. Veškerý "starý gramce Tesla" co znám, neměly výkon svýho vestavěnýho zesilovače vyšší než 2 x 20W a to až při maximálním vybuzení a tudíž i s největším zkreslením. Pro účel napojení na moderní a hlavně na výkonný bedny bych volil možnost vytáhnout signál z gramce buď už za RIAA předzesilovačem, nebo až za korekčním předzesilovačem a použít výkonovej zesilovač s příslušným výstupním výkonem.

Samozřejmě pokud tvůj link je jen ilustrativní a měls na mysli "něco menšího" neboli dejme tomu nějaký 30-50W "regálovky" a jde ti hlavně o ty dneska už trochu netypický konektory, tak jsou 2 možnosti - buď si je můžeš pořád ještě normálně koupit pod označením "reprokonektor DIN male" (to "male" není chybějící čárka u označení velikosti, ale anglický označení "pohlaví" konektoru = je to "sameček" čili zástrčka s vystupujícíma kolíčkama, protikus se zdířkama je "samička" čili "female" => ta se dává nejčastějc právě na panel jako výstupní);

Anebo je prostě můžeš nahradit nějakým modernějším typem - to už ale vyžaduje trochu bastlířiny a mechanický zručnosti, protože se musejí odvrtat malým ostrým vrtákem původní mosazný nejtky držící ty starý zásuvky na zadním panelu gramce a přes původní díry se musí nějakým způsobem upevnit další kus materiálu, na kterej se namontujou konektory modernějšího typu - a samozřejmě se musejí přepájet přívodní kabely k těm konektorům ...

Občas je jednodušší použít nějakej nástroj typu "dremelka" a do zadního panelu gramce místo těch původních bakelitovejch DIN-konektorů rovnou vyřezat jednu větší díru, která se pak následně vyplní a překreje deskou nesoucí modernější konektory ...

Všecko je to o individuální práci a třeba taky o tom, jak moc je žádaný udržet autenticitu původního výrobku při udržení funkčnosti i v modernější době atd.
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel



Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků