Nový gramofon - laik

Kabely, převodníky, tunery, mikrofony, gramofony

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod EKKAR 5. 6. 2017 06:15

-Romik- píše:Zdravím,
pozorně jsem přečetl celou diskuzi a rád bych se také zeptal na výběr nového gramofonu.
Zaznělo tady několikrát Lenco, původně jsem měl strop do 5ti tisíc, nicméně asi bych ještě i trošku přidal,když vidím v jakých sférách se pohybuje alespoň průměr, ale nemůžu si dovolit gramec nad 7t.
Lenco se mi zdálo jako dobrá volba do začátku, mluvilo se o L-3807, ale rád bych se vás zeptal i na L-3808.
Případně nejdražší L-90.
Pokud byste měli jiné tipy do 7t, budu za ně rád.
...
Je hloupost myšlenky pořídit např. nějaké Lenco z výše vypsaných a časem pořídit lepší přenosku a přenosku měnit podle toho, jestli budu přehrávat staré (možná ohrané) desky, nebo fungl nové?
Díky.
Lenco L-3808 je LEVNĚJŠÍ VARIANTA typu L-3807. Oba mají přímej náhon středovým motorem, stejnou konstrukci ramínka, 3808 má "navíc" ještě digitalizační převodník s USB výstupem - zdálo by se, že levnější varianta má lepší vybavení, jenže kvalitativně je to "lepší vybavení" mnohem níž. Vždycky je potřeba mít na paměti, že USB výstup u gramce je nepojmenovaná "mrkvička na voslíčka" = má za úkol přilákat neznalýho člověka k nákupu za účelem "vlastní domácí digitalizace", jenže nikdo už neprozradí, jak takový domácí pokusy dopadnou = že budou "zdigitalizovaný" i všecky lupance a ruchy z poškozenejch desek a letitýho prachu na nich atd. Takže výsledkem bude "nahrávka", která sice bude digitálně komprimovaná mp3, ale bude to "z nouze ctnost" s bitrate 128kbps (pevně nastavená komprese v gramci) a se vším "svinstvem", který se při skutečný profesionální digitalizaci samozřejmě odstraňuje - a kvůli tomu se pro primární digitalizaci pořizujou právě záznamy s co největším rozlišením a bez komprese, která je vždycky informačně ztrátová. "Digitální záznam" z takovýho gramce se samozřejmě nedá poslouchat. Je proto víc než záhodno se používání všech USB na gramcích zdaleka vyhnout - a když už "digitalizovat", tak s použitím kvalitních gramců, kvalitních předzesilovačů, kvalitních zvukovejch karet a počítačů s kvalitním digitalizačním softwarem - minimum je aspoň Audacity. Pak má cenu se tím zabejvat, protože s takovým vybavením už jde "něco se záznamem dělat". Tolik k USB "výstupům" - nemá cenu se tím zaobírat víc.

A k možnosti měnit přenosku novou a vohranou podle desek - položím jednu otázku. V autě se taky mění fungl novej a "vojetej" olej v motoru nebo gumy na kolech nový/sjetý podle toho, jestli se jezdí couračky kolem komína po městě - anebo jestli se jede na dovolenou nebo na služebku 300km v kuse po dálnici? Odpověz si sám ...
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Devilian 5. 6. 2017 12:53

Zdravím,

přihodím to sem, jelikož vidím, že tady stejnou věc řeší vícero lidí.

Náhodou jsem se dostala ke gramofonu Lenco L-81 USB, je osazený přenoskou Ortofon Pro S. Vůbec netuším, co je to za zázrak, ale dala jsem za to vše asi 600,-, takže za mě pecka. Nicméně teď, vzhledem k tomu že jsem naprostý laik, budu potřebovat poradit.
Dočetla jsem se, že ta Pro S je spíše DJ přenoska (a už dle všeho i trochu ochrchlaná, chlap na tom přehrával několik let), takže teď nevím, jestli řešit nový stylus a nebo za stejnou (ne-li nižší) cenu pořídit novou OMB5E (eliptickou), která bude dle všeho pro běžný domácí poslech asi lepší (z toho co jsem se všude možně dočetla).

A taky repro - nejsem nijaký audiofil, ten gramec mám fakt náhodou, a kdybych k němu musela ještě přikupovat repro za XX tisíc, tak nevím jestli jsem tak nadšená. Nějaké doporučení do 2000,-? (hlavně mne tu nezlynčujte)

Díky!
Devilian
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod -Romik- 5. 6. 2017 13:50

Tak já digitalizovat neplánuju, ale díky za informaci, to že to má převodník a gramofonová deska se převede na pevnej bitrate 128 je teda pěkná zhovadilost...
Takže myslíš, že v mým případě je ok jít do toho 3808?
Jak je na tom přenoska?
Někde tady na foru jsem četl,že levnější přenosky dokážou znehodnotit desku už po 10ti poslechách.
Dál jsem ještě četl,že rámínku s přenoskou by na desku mělo co nejmíň tlačit, což je pochopitelný, aby nerylo, zároveň se ale může stát,že na starších deskách může přeskakovat?
Váš názor?
Jinak díky, s tím autem a pneumatikama je to myslim dostatečně jasný :D
-Romik-
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod anonymni 5. 6. 2017 15:47

-Romik- píše:Zaznělo tady několikrát Lenco, původně jsem měl strop do 5ti tisíc, nicméně asi bych ještě i trošku přidal,když vidím v jakých sférách se pohybuje alespoň průměr, ale nemůžu si dovolit gramec nad 7t.
Lenco se mi zdálo jako dobrá volba do začátku, mluvilo se o L-3807, ale rád bych se vás zeptal i na L-3808.
Případně nejdražší L-90.
Pokud byste měli jiné tipy do 7t, budu za ně rád.
Přijde zapojit k recieveru Onkyo txsv-525R

Jestli se nepletu tak Onkyo txsv-525R má "phono vstup", ne? Takže nepotřebuješ mít v gramofonu integrovaný vůbec žádný phono předzesilovač.
Sice je to lehce nad 7000,- ale můžu ti doporučit Pro-Ject Essential II
http://www.audiofriend.cz/analog/gramof ... al-ii.html
Nějakou dobu jsem ho měl a byl jsem s ním spokojený. Oproti těm Lenco nemá žádné zbytečnosti navíc jako USB, pitch control, nebo třeba nějaký konektor na lampičku či co u 3807. Navíc má už slušnou přenosku, Ortofon OM-5E. U těch Lenco jsem vůbec nenašel jakou přenosku mají osazenou, výrobce ani typ.
-Romik- píše:...Takže myslíš, že v mým případě je ok jít do toho 3808?
Jak je na tom přenoska?

Jak už jsem psal, nenašel jsem jaký typ přenosky je na těch 3808 a 3807 ani L90, píšou jen osazeno přenoskou MM (ale nijak zvlášť jsem po tom tedy nepátral, jen jsem projel pár e-shopů a web výrobce). Kdyby ale na nich byla nějaká slušnější přenoska, tak by se tím ve specifikaci jistě výrobce pochlubil. Takže se dá asi předpokládat, že přenoska bude jen nějaký základní šmuk.
-Romik- píše:Někde tady na foru jsem četl,že levnější přenosky dokážou znehodnotit desku už po 10ti poslechách.

To dokáže jakákoliv přenoska, když je gramofon špatně nastavený. Je ale pravda, že bych osobně asi považoval za minimum alespoň přenosky typu Audio-technica AT 91, Audio-technica AT 95E apod. Raději bych znal výrobce a typ přenosky kterou mám doma a něco a o ní i věděl, než jen že mám gramofon "osazen přenoskou MM". Právě aby se mi třeba nestalo, že bude přenoska desky "brousit" víc než přehrávat.
-Romik- píše:Dál jsem ještě četl,že rámínku s přenoskou by na desku mělo co nejmíň tlačit, což je pochopitelný, aby nerylo, zároveň se ale může stát,že na starších deskách může přeskakovat?

V žádném případě ne "co nejmíň". Přítlak musí být tak akorát a kolik je akorát záleží na dané přenosce. Výrobci pro svoje přenosky udávají jaký přítlak se má nastavit. (Samozřejmě to není to jediné co je potřeba u gramofonu nastavovat).
Když vezmeme například zmiňovanou a celkem běžnou základní přenosku Ortofon OM-5E, tak na stránkách výrobce najdeš ve specifikaci "Rozsah přítlačné síly" a "Doporučený přítlak".
Odkaz:
https://www.ortofonaudio.cz/ortofon/esh ... ofon-OM-5E
Že na starších deskách bude hrot přeskakovat spíš než na nových, je blbost. Pokud je gramofon správně nastavený a pokud nejsou desky (ať už nové nebo staré) v katastrofálním stavu (hlavně škrábance), kdy už asi nezbývá než je hodit do popelnice, nebo ještě tak vystavit na poličku, tak není důvod proč by měl hrot u starých desek přeskakovat a u nových ne. Mám tu několik set desek, většina z nich je starší než 25 - 30let. Slyšel jsem je snad všechny a přeskakovali asi dvě a na těch byli viditelné škrábance. Záleží jak se k deskám choval předchozí majitel.
anonymni

Odeslat příspěvekod EKKAR 5. 6. 2017 16:22

2@ Devilian - LENCO L-81 USB jsem našel nejblíž jen na stránkách německýho žida Konráda http://www.conrad.com/ce/cs/product/303 ... -13-45-rpm a to ještě bez obrázku. S obrázkem a trochu přesnější specifikací až na https://www.whathifi.com/lenco/l-81-usb/overview - ten obrázek odpovídá? Přenosku určitě kup novou, problém ale bude s její montáží do ramene - jestli tam není klasická plochá hlavička jako na obrázku, ale něco takovýho: http://www.conrad.com/medias/global/ce/ ... EPS_40.jpg . Jestli tam není správnej nosič pro montáž obvyklý 1/2" (půlpalcový) přenosky, pak je jednodušší shánět jinej gramec... Jako aktivní repráky vyhoví nějaký aktivní rera k PC o příslušně větším rozměru, než miniaturní "plastoškvrky" - prostě aby to nebyly 10x10x15cm škatulky, ale něco aspoň 20x20x35 a podobně veliký, s výkonem od 20W na kanál. Přitom se bojím, že 2000 kulatejch na to budou málo ...

2@ Romik - levnější přenosky, co zkurwí desku po 10 přehrátích neznám, ale znám takový, co to zvládnou už po 1 přehrátí. Jsou to piezoelektrický, který kvůli svýmu principu převodu mechanický výchylky hrotu na elektrickej signál vyžadujou relativně vysokou přítlačnou sílu na hrot - řádově 50mN = cca 5g , zatímco magnetodynamický přenosky se spokojí s přibližně 15-18mN = 1,5-1,8g. Pokud je hrot přenosky ohranej = má po stranách obroušený boky hrotu do plošek, seřezává těma ostrýma hranama boky drážky a tím z nich odstrouhává to nejdůležitější a nejjemnější zvlnění = vejšky. Deska i nepoškrábaná a relativně nová po dvou-třech průjezdech takovýho hrotu zní pak při přehrávání kvalitní přenoskou jako pod dekou... Jinak na nastavení svislý síly na hrot jsou speciální váhy - buď elektronický, nebo jde postavit jednoduchou váhu na principu dvouramenný páky. Jako závaží se používají mince, což je kupodivu jeden z nejpřesnějc váženejch předmětů denní potřeby - odchylky ve váze u nepoškozenejch mincí nesmějí přesahovat 0,1% kvůli rozlišení mincovníma automatama. Když se správně vypočítají dýlky ramen tý pákový váhy, dá se přítlak nastavit s podobnou přesností. Návody jak to spáchat jsou k nalezení na netu.
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod anonymni 5. 6. 2017 17:04

EKKAR:
Ohledně gramofonu Lenco L-81 USB jsem našel tohle:
https://www.libble.de/lenco-l-81-usb/p/369187/

Devilian:
jak říká EKKAR, pokud je tam takováhle přenoska:
https://www.ortofonaudio.cz/ortofon/esh ... o-S-Single
Pak výměna za klasickou "ne DJ" přenosku bude složitější. Potřebuješ ke gramofonu tzv. Headshell (pro příklad vypadá takhle: http://www.conrad.cz/prenoska-headshell-cerna.k301813) pokud ti ho předchozí majitel nedal ke gramofonu, musela bys ho dokoupit. Teprve na něj namontuješ klasickou přenosku. Ale to taky znamená, že bude třeba tu přenosku při montáži správně nastavit.

Co se týče reproduktorů do 2000,- tak by měl asi poradit někdo jiný, v téhle sféře se moc neorijentuju, ale řekl bych že 2000,- je opravdu docela málo na něco lepšího než na repráčky k PC.
Jak říkám neorijentuju se v tomhle moc dobře, ale co jsem tak zběžně prolít pár e-shopů, tak aktivní monitory začínají tak na těch 2000,-
https://kytary.cz/samson-media-one-bt3/HN145792/
https://kytary.cz/alesis-elevate-3/HN143044/
https://kytary.cz/mackie-cr3/HN152861/ (o těch se před nějakou dobou docela mluvilo, pokud vím, že na svou cenu hrajou docela pěkně)
anonymni

Odeslat příspěvekod -Romik- 6. 6. 2017 11:26

Díky za info.
Já bych především potřeboval, aby ten gramofon měl dekl, bydlím s v polsedním patře paneláku a neuvěřitelně se tady práší.Navíc bych asi rád upřednostnil přímý náhon oproti řemínku.
Pokusim se zjistit tip tý přenosky u toho Lenca, zkusim napsat pár mailů.
Pokud přenoska Ortofon OM 5E stojí 1500,- možná bych i uvažoval o tom, koupit ten Lenco a kdyby to bylo nějaký tragický,tak dokoupit zvlášť přenosku třeba :-)
Počítám,že by měla být kompatabilní, ne?
Jinak, ano, Onkyo má phono vstup :-)
Ty přenosky Audio-technica jsou cenově kolem 5 stovek, myslíš že do toho Lenca jsou schopný dát přenosku ,která by byla horší než cenová relace kolem 500?
Desky pořizuju většinou od lidí, převážně v kvalitě VG+, zatím nemám možnost přehrání, ale na pohled jsou jako nové.
Fungl desku mám zatím jedn nednu, ale jistojistě budu mít více starších desek, než nových, pořizuju hlavně z nostalgie ke starším deskám :-)
-Romik-
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod EKKAR 6. 6. 2017 13:16

Starý desky je dobrý UMEJT - v roztoku saponátu na nádobí ředěnýho v poměru 1 polívková lžíce na 5-10 litrů vody, vodu vlažnou, mechanicky přetírat měkkým kartáčem nebo štětcem s dlouhou žíní/chlupem po směru drážek. Nutno oplachovat, aby to nenechalo fleky, nejlíp prvně čistou vodou bez ničeho a druhej oplach převařenou vodou (nebo technická destilka případně průmyslová demineralizovaná voda) doplněnou na 10 litrů maximálně půlkou čajový lžičky leštidla do myček nádobí - DOBŘE ROZMÍCHAT. To leštidlo funguje jako starej dávnej Fomapan - z desek stáhne kapky a nezůstanou po nich fleky vys.ráženejch usazenin.
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod anonymni 6. 6. 2017 16:10

-Romik- píše:Já bych především potřeboval, aby ten gramofon měl dekl...

Nekoukej jen na první fotku. V odkazu který jsem dával na Essential II je více fotek a na jedné je vidět i dekl. A v popisu je navíc napsáno "protiprachový kryt - ano"
-Romik- píše:Navíc bych asi rád upřednostnil přímý náhon oproti řemínku.

Z jakého důvodu? Já bych se naopak přímému náhonu pokud možno vyhnul.
-Romik- píše:Pokusim se zjistit tip tý přenosky u toho Lenca, zkusim napsat pár mailů.

Zbytečná ztráta času. Jak říkám, kdyby na ně dávali přenosky které za něco stojí, pochlubili by se tím. Tak jako to ta samá firma udělala u nového modelu Lenco L-91, jakmile to jde hned se pochlubí že tam mají "MM přenosku AudioTechnica AT95".
http://www.audiofriend.cz/analog/gramof ... -l-91.html
-Romik- píše:Pokud přenoska Ortofon OM 5E stojí 1500,- možná bych i uvažoval o tom, koupit ten Lenco a kdyby to bylo nějaký tragický,tak dokoupit zvlášť přenosku třeba :-)
Počítám,že by měla být kompatabilní, ne?

Ano kompatabilní je, ale za prakticky stejnou cenu co by tě stálo Lenco + OM 5E můžeš mít Pro-Ject Debut III DC (taky má protiprachový kryt i když na fotce není)
https://www.alza.cz/pro-ject-debut-iii- ... _wcB#popis
Český, jednodušší stroj bez zbytečností okolo, který nepotřebuješ. Vezmi si, že za stejnou cenu má ten Lenco v sobě phono předzesilovač, AD převodník s USB výstupem, s největší pravděpodobností složitější pohon v podobě přímého náhonu, pitch control, konektor na lapičku či co (to mě dostává :-D k čemu konektor na lampičku. Nechápu) a bůhví co ještě.
Nic z toho výrobce nedá do gramofonu zadarmo, tzn. že všechny tyhle fičury navíc musíš zaplatit. Z čehož vyplývá, že gramofon bez těchhle všech "vychytávek" by teoreticky měl být za stejnou cenu lepší. No a teď si ještě vezmi, že ten Lenco je o dost levnější a stejnou cenu tak dorovnává ta přenoska kterou bys musel dokoupit zvlášť a která už je u Pro-Jectu v ceně, takže ji nekupuješ za plnou cenu. Z mýho pohledu není o čem přemýšlet, ale to je jen můj názor 8-).
-Romik- píše:Ty přenosky Audio-technica jsou cenově kolem 5 stovek, myslíš že do toho Lenca jsou schopný dát přenosku ,která by byla horší než cenová relace kolem 500?

Ano myslím že jsou. Opakuju se, ale kdyby ta přenoska za něco stála pochlubili by se značkou a typem, takže jen těžko hádat co tam dávaj.
-Romik- píše:Desky pořizuju většinou od lidí, převážně v kvalitě VG+, zatím nemám možnost přehrání, ale na pohled jsou jako nové.

Já třeba nekupuju desky které nejsou označené alespoň jako NM, ale on si to každý (ať už přímo bazar nebo jednotlivec) stejně hodnotí trochu jinak, takže...
Že jsou "od pohledu jako nové" nemusí znamenat že budou taky pěkně hrát. Okem nepoznáš jestli bude deska praskat/šumět. Leda by vysloveně byly poškrábané, setkáš se ale i s tím, že je na desce viditelný škrábanec a ono to slyšet není. Nelupe, nepřeskakuje. Prostě pohledem se nedá deska hodnotit jedině poslechem.
A jak říká EKKAR, chtělo by to desky vyčistit a pokud budeš používat ten EKKARův postup mytí, tak na závěr opravdu pořádně ty desky opláchni. Obyčejná voda nechává stopy. Já bych se jí raději vyhnul úplně.
anonymni

Odeslat příspěvekod -Romik- 6. 6. 2017 17:16

Mě právě přišlo,že řemínek se časem vytahá a musí se vyměnit, ale přímý náhon prostě jede pořád, tak mi to prostě přišlo kvalitnější.
Jak funguje manuální přepínání otáček?
Je tam nějakej čudl?Někde jsem četl,že u některých tipů se snad musí řemínek přehazovat ručně...

Neměl bys pro mě ještě nějaké levnější tipy?
Přeci jenom přes 7 tisíc už je pro mě docela dost...kdyby něco bylo za 5 slušnýho byl bych rád, ale to asi sotva, co?
Jinak co si posílal ty odkazy na ty gramce, tak bych měl pár otázek.
Celková váha je něco kolem 4kg, vyčetl jsem,že čím těžší gramec, tím lepší, z důvodu bytelnosti a také je prý důležité kolik váží samotný hliníkový talíř.
Kdyžtak mě vyveďte z omylu, ale 4kg mi přijdou ještě celkem málo.

Případné čištění desek asi začnu řešit až následně, až to budu mít doma po upě a odzkouším, jak co hraje, každopádně díky za tipy.

S tím placením předzesilovače, převodníku máš samozřejmě pravdu, je to tak...

Ještě jsem se chtěl zeptat, z toho co jsem se snažil si vyčíst na mě působilo,že jsou lepší S raménka, je to pravda?
na těch tipech co si posílal nejsou,tak mě to trochu zarazilo :-)

Momentálně se snažím prodat křeslo, abych si mohl pořidit místo něj stolek a na něj ten gramofon :D

Pokud bych v gramci měl předzesilovač, mohl bych jako zálohu desek používat nahrávání do počítače a udělat si zálohu v jaké kvalitě budu chtít já a to už by podle mě cenu mělo, kdyby se v budoucnu s deskami cokoliv stalo.
Né že by to byla nutnost, ale potěšilo by to :-)
-Romik-
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod anonymni 6. 6. 2017 18:30

-Romik- píše:Mě právě přišlo,že řemínek se časem vytahá a musí se vyměnit, ale přímý náhon prostě jede pořád, tak mi to prostě přišlo kvalitnější.

Jo časem se vytahá, tak za pár let a maximálně pár stokorun koupíš novej, spíš ale za míň.
Podle mě je pohon řemínkem jednodušší (nemá tolik součástí) a nemělo by se řemínkem přenášet tolik vybrací z motorku jako u přímého náhonu.
-Romik- píše:Jak funguje manuální přepínání otáček?
Je tam nějakej čudl?Někde jsem četl,že u některých tipů se snad musí řemínek přehazovat ručně...

Jo, řemínek se přehazuje ručně. U Essentialu je to snazší, stačí přehodit řemínek na řemeničce u Debutu je třeba ještě sundat talíř, ale to není nic složitého. Tady je video, je to snadný (Debut):
https://www.youtube.com/watch?v=ePqxCASmKLw
Je to běžně používaný řešení.
-Romik- píše:Neměl bys pro mě ještě nějaké levnější tipy?
Přeci jenom přes 7 tisíc už je pro mě docela dost...kdyby něco bylo za 5 slušnýho byl bych rád, ale to asi sotva, co?

Pro mě je Debut/Essential takovej minimální základ. Co se týče Pro-Ject, je tu ještě Primary:
https://www.alza.cz/pro-ject-primary-om ... oCdbnw_wcB
Levnější je ještě Elemental ale ten nemá plexi kryt.
Taky je ještě varianta bazar, ale to je risk v jakém bude gramofon stavu.
http://www.hifibazar.sk/hifibazar-sk/es ... t-Drive/3/
-Romik- píše:Jinak co si posílal ty odkazy na ty gramce, tak bych měl pár otázek.
Celková váha je něco kolem 4kg, vyčetl jsem,že čím těžší gramec, tím lepší, z důvodu bytelnosti a také je prý důležité kolik váží samotný hliníkový talíř.
Kdyžtak mě vyveďte z omylu, ale 4kg mi přijdou ještě celkem málo.

Jo čím těžší tím lepší. Essential váží 4kg, Debut pokud vím 5,5kg. A talíř není ani na jednom hliníkový, Essential a Primary mají talíře z MDF a Debut akrylátový.
-Romik- píše:Ještě jsem se chtěl zeptat, z toho co jsem se snažil si vyčíst na mě působilo,že jsou lepší S raménka, je to pravda?
na těch tipech co si posílal nejsou,tak mě to trochu zarazilo :-)

Osobně si nemyslím že jsou "S" ramínka lepší. Upřímně jsem se ale touhle otázkou ani nikdy nezabýval a myslím že u základních gramofonů to nějakou zásadní roli hrát nebude. A nejspíš to bude jedna z těch otázek na kterejch se hifisti asi nikdy neshodnou, ale jak říkám nikdy jsem se tímhle nezaobíral.
-Romik- píše:Pokud bych v gramci měl předzesilovač, mohl bych jako zálohu desek používat nahrávání do počítače a udělat si zálohu v jaké kvalitě budu chtít já a to už by podle mě cenu mělo, kdyby se v budoucnu s deskami cokoliv stalo.
Né že by to byla nutnost, ale potěšilo by to :-)

Na začátku jsi říkal že digitalizovat neplánuješ, to by sis měl ujasnit co tedy chceš.
V žádném případě si ale nemysli, že z těchhle základních gramofonů si můžeš "udělat zálohu v jaké kvalitě budeš chtít TY". Zálohu si uděláš v kvalitě jakou bude chtít gramofon a ta v tejhle cenovej relaci bude nevalná až bídná, protože ten AD převodník v nich je tam prostě jenom proto, že tam je. Není moc kvalitní, to už jsem ti vysvětloval v předchozím přízpěvku čím levnější gramofon a čím víc funkcí, tím ošizenější ty jednotlivý funkce jsou. Věř mi měl jsem Essential s USB výstupem a zkoušel jsem to, je to jen taková srandička, na hraní. Pro opravdu nenáročnýho uživatele mořná OK, ale na skutečnou digitalizaci desek "aby to za něco stálo" potřebuješ jinačejší zařízení a rozhodně ne AD převodník integrovanej v gramofonu za 5 až 7 tis.
anonymni

Odeslat příspěvekod -Romik- 6. 6. 2017 18:57

Díky.
Ještě se zeptám, u toho Lenca jsem viděl,že se nechá doštelovat odchylka rychlosti, přišlo mi to jako dobrá vastnost, ale u těhle pro jectů to neni, jaký jsou tvoje zkušenosti s tim?
Může se stát,že třeba časem bude klesat otáčení, nebo to začne víc kolísat?
Nebo vsechno záleží jen na gumičce, která se nechá vyměnit?
Na Alze psal někdo v diskuzi,že zrovna k tomuhle tipu nemůže náhradní sehnat.
To přehození je jednoduchoučký, i když teda škoda, protože na 50let starém gramofonu co jsem míval u babi byla jen páčka a bylo to řekněme komfortnější :-)

Ok, digitalizace je mi tedy v celku jasná a upouším od toho :-)
-Romik-
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Marek44 6. 6. 2017 19:15

když budeš přehazovat gumičku na rychlost 45, to si budeš pouštět singly?
Marek44
Junior

Odeslat příspěvekod -Romik- 6. 6. 2017 19:18

no jasně, mam jich u babi celou krabici, jel jsem to když jsem byl malej :-)
-Romik-
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod anonymni 6. 6. 2017 20:17

-Romik- píše:Díky.
Ještě se zeptám, u toho Lenca jsem viděl,že se nechá doštelovat odchylka rychlosti, přišlo mi to jako dobrá vastnost, ale u těhle pro jectů to neni, jaký jsou tvoje zkušenosti s tim?
Může se stát,že třeba časem bude klesat otáčení, nebo to začne víc kolísat?
Nebo vsechno záleží jen na gumičce, která se nechá vyměnit?

To je to Pitch control o který jsem už psal. Kolísání rychlosti otáček v určitým rozmezí (třeba +- 0,8% jak je udáváno u Debutu), ti Pitch control nevyřeší. Už z principu ani nemůže, že jo.
A podle mýho by gramofon měl otáčky v tom určitým rozmezí udržet, pokud postupně zpomaluje, anebo je potřeba mu rovnou už od vybalení z krabice trvale otáčky přidávat/ubírat, tak takovej gramofon bych já nechtěl.
Vytahanej řemínek by začal prokluzovat a spíš způsobil výraznější kolísání otáček a opět, s tím ti Pitch control nepomůže. V takovým případě je potřeba řemínek vyměnit.
-Romik- píše:Na Alze psal někdo v diskuzi,že zrovna k tomuhle tipu nemůže náhradní sehnat.

:-D 20 vteřin -> Google -> Napíšeš: řemínek Primary -> První výsledek hledání - řemínek pro Elemental, Essential, Primary, Xtension 9 - 106 Kč:
http://www.aq.cz/obchod/prislusenstvi-c ... on-9-2981/
řemínek pro Debut - stejnej postup - 98Kč:
http://www.aq.cz/obchod/project-debut-l ... ebut-2265/
-Romik- píše:To přehození je jednoduchoučký, i když teda škoda, protože na 50let starém gramofonu co jsem míval u babi byla jen páčka a bylo to řekněme komfortnější :-)

Když budeš přehrávat singly tak budeš poslouchat řekněme 3 - 5 minut a budeš se muset zvednout a otočit nebo vyměnit single za jinej. Nějak mi tedy nepřijde nutný šetřit ty 3 vteřiny na přehození řemínku :-D.
Já třeba singly nevedu téměř vůbec, mám jich jen pár. Rád poslouchám celý alba, ne jednotlivý písničky. Kolikrát mi to přijde tak nějak vytržený z kontextu, nebo jak to říct. Takže přepínání 33/45 neřeším skoro vůbec.
anonymni

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků