Externí zvukovka nebo sluchátkový zesilovač?

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod indus3 15. 4. 2017 22:46

Dobrý den,
koupil jsem sluchátka Sennheiser HD 250 Linear II, která mají impedanci 300 ohmů. A jelikož nemám žádnou Hi-fi věž, ani jinou zvukovou soupravu a veškerou muziku mám na hardisku v notebooku tak teď řeším to, jestli si k připojení těch sluchátek k notebooku, koupit externí zvukovku nebo sluchátkový zesilovač (sluchátkáč). Prý by měl být s nějakým převodníkem DAC. Moc tomu nerozumím, tak chci poprosit o radu, co by bylo pro mě nejlepší, abych využil potenciál takových sluchátek. Poradíte?
indus3
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod EKKAR 15. 4. 2017 23:43

Převodník DAC je DIGITAL => ANALOG CONVERTER neboli to, co udělá z jedniček a nul spojitej analogovej signál. Obsahuje ho mimo jiný i každá zvukovka - a v kvalitnější podobě se dá koupit i jako externí. Co je ale pro ty tvoje relativně vysokoimpedanční laple důležitý, je zesilovač s výkonem cca 0,5-1W na kanál, ale s relativně vysokým výstupním napětím - nejlíp takovej, kterej bude napájenej symetrickým napětím ±15V, protože ty běžný komerční s napájením "jenom" +12V nebo +15V do těch sluchátek dost výkonu neprocpou ... Takže dřív než DAC bych se podíval po sluchátkovým zesilovači optimalizovaným pro síťový napájení a určeným pro sluchátka s vyšší impedancí. Jeho vstup nakrmíš normálním sluchátkovým výstupem zvukovky NTB a teprve až přestaneš otevírat papulu nad tím jak to hraje přes ten head-amp se můžeš začít shánět po kvalitnější externí zvukovici nebo DACu ...
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod MacPhenom 16. 4. 2017 01:03

Pořiď si nějakou krabičku která je DAC a sluchátový zesilovač najednou a do notebooku ji připojíš přes USB. Třeba Audinst HUD - mx1, ten zvládá sluchátka do 600 ohmů (přepíná se to v dvou krocích pro 16-300 a 300-600 aby volume mělo rozumné rozpětí). ;-)
MacPhenom
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Ryan Giggs 16. 4. 2017 06:42

DAC/amp a zvukova karta je to iste. Len dac/amp su zvukovky, ktore su vylucne stereo (zvukovky su vacsinou aj 5.1,7.1...) a v drvivej vacsine nemaju vstup pre mikrofon (klasicke zvukovky ho vsetky maju), preto sa im nenadava zvukova karta.
Potom este existuju samostatne dac bez sluchatkaca a samostatne zosilovace bez dacu.

Bolo by vhodne uviest nejaky orientacny rozpocet.
Ryan Giggs
TV expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod indus3 19. 4. 2017 12:37

Děkuji všem za odpovědi. Takže podtrženo, koupit sluchátkový zesilovač. Když bych ani pak nebyl spokojený, tak potom k němu ještě externí zvukovou kartu, souhlasíte?
indus3
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod MacPhenom 19. 4. 2017 12:59

Ne :-D . Proč kupovat samotný sluchátkový zesilovač a zesilovat mizerný výstup z notebooku? Kup si externí DAC/sluchátkový zesilovač, něco do USB jako je ten Audinst o kterém jsem psal.. hlavně to musí podporovat těch 300 ohmů.
MacPhenom
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod EKKAR 19. 4. 2017 14:23

No já bych neřek, že výstup ze zvukovky NTB je mizernej, POKUD SE ZESÍLÍ LIBOVOLNÝM ZESILOVAČEM. Ono tam totiž je to slovíčko ZESILOVAČ - když zatížíš sluchátkama přímo výstup zvukovky, tak zatěžuješ obvody, který se v elektronice označujou jako operační zesilovače a jejich obvyklou vlastností na výstupu je, že dokážou dodat proud kolem 10 - 20mA a pak začnou omezovat výstupní úroveň. Je to z důvodu omezený možnosti takový obvody chladit i proto, že tyhle zesilovače původně vůbec pro sluchátka určený nebyly a měly fungovat jen jako napěťový zesilovače - ne jako zesilovače výkonu.
Tudíž velice obvyklá praxe narvat 16-32ohm sluchátka přímo na výstup zvukovky je sice fungující řešení, ale výstupy to přetěžuje a jejich vlastnosti se tím těžce degradujou až kurwí. Jakýmkoliv posílením signálu ze zvukovky se jejím výstupním operákům "uleví", přestanou při vyšších hlasitostech dělat ze signálu obdélníčky a zvuk se "vyčistí" - a pokud jsou použitý podobný vysokoimpedanční sluchátka, tak teprve se zesilovačem nastane skutečně reálně poslouchatelná sestava. Externí DAC bych proto volil až jako další etapu vývoje posluchače - pro začátečníka to jsou myslím vyhozený prachy.
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Ryan Giggs 19. 4. 2017 19:05

indus3 píše:Děkuji všem za odpovědi. Takže podtrženo, koupit sluchátkový zesilovač.
To si nejako nepochopil. Pripajať zosilovač na mizernu zvukovku je pekne blby napad.

Ekkar:
teoria je sice pekna vec, ale vysledok takeho riešenia stoji za staru belu. Keď už do niečoho investovať, tak už rovno obisť zvukovku, ktora je fakt mizerna.
Ryan Giggs
TV expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod EKKAR 19. 4. 2017 20:30

Ryane, to není jen teorie, to je ověřenej fakt - spousta NTB má zvukovky s kvalitním SIGNÁLOVÝM výstupem, nikoliv VÝKONOVÝM - to znamená, že i sluchátka takovej výstup zatíží nad mez, kdy začne zátěž negativně ovlivňovat zvuk. Přeci jen, obvyklá vstupní impedance zesilovačů je vyšší jak 10 kiloohmů a s tím nelze žádný sluchátka srovnávat ... Přitom stačí napojit "mixák" nebo rovnou i výkonovej zes a dá se hrát "napřímo" i v poměrně vysoký kvalitě reprodukce.
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod razerfan 20. 4. 2017 06:39

Sluchátkový dac/amp má stereo výstup, zvukovka vícekanálový výstup. Dac/amp ti nainstaluje jen ovladače, zvukovka i software k přepínání zvukového výstupu do X kanálů. Abys využil vícekanálů, musíš koupit více aktivních bedýnek, a slovo aktivní znamená že v nich je ještě navíc zesilovač. Slovo více znamená že za stejné peníze dostaneš horší kvalitu zvuku než kdyby jsi koupil jen dva repráky. Když budeš chtít do dac/amp píchnout stereo repro, tak můžeš (třeba přes 3.5mm headphone out - 2x rca propojku, linkový nezesílený výstup není vždy přítomný) ale zvukový signál, který je zesílený pro sluchátka, bude potřeba znovu (jinak) zesílit pro repro, což se řeší aktivním reprem, nebo kombinací reproduktorový stereo zesilovač + repro. Suma sumárum - audiofilové v rané fázi svého audiofilství nekonzumují vícekanálový zvuk protože za stejné peníze si koupí lepší zvukový stereo řetězec, a hlouposti začínají dělat až když zjistí, že si dopředu koupili něco co sice funguje se sluchátky ale už to nefunguje s reproduktory. A vícekanálovému zvuku buď nikdy nepropadnou, nebo až když jsou z toho zvuku úplní magoři a místo dovolených si jednou konečně koupí i to vícekanálové repro a separé řetězec k tomu.
razerfan
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod MacPhenom 20. 4. 2017 09:43

Mě se tu jeden né úplně levný sluchátkový zesilovač válí (není můj) a integrované zvukovce taky moc nepomohl, jsem přesvědčený že udělá líp pokud si za stejné peníze pořídí krabičku která je zároveň i DAC.
Přílohy
IMG_4780.jpg
MacPhenom
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Ryan Giggs 20. 4. 2017 15:32

EKKAR píše:Ryane, to není jen teorie, to je ověřenej fakt - spousta NTB má zvukovky s kvalitním SIGNÁLOVÝM výstupem

Hm... Nielen moje uši hovoria niečo ine. Keď si kupi aj nejaky dac, tak bude na tom podstatne lepšie.
Ryan Giggs
TV expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod EKKAR 20. 4. 2017 19:53

Ale já mu ten DAC nezakazuju kupovat - jen doporučuju ho odložit až jako další etapu.
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod hifionania 20. 4. 2017 22:13

Tak ja sa pridavam tiez k oponentom a rovnako neodporucam to co ponuka ako moznu alternativu EKKAR.
Nedalo mi to a tak som si urobil maly pokus.
Najprv som priviedol na Headamp priamo signal z prenosného pocitaca.
Uz na prvy posluch to bolo uplne "mrtve a fadne"
Potom som pripojil USB DAC a zan Headamp a to uz bolo fakt o inom.
Kupovat iba sluchatkac a spoliehat sa na to ,ze sa stane maly zazrak je podla mna krok ak nie skok spät.
A navyse sa to zbytocne predrazi.
Pokial tu bol odporucany Audinst tak by som rozhodne po tom co som pocul par minut dozadu absolutne nevahal.
hifionania
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod MacPhenom 21. 4. 2017 00:34

Mě přijde zcela zbytečné kupovat zesilovač a DAC zvlášť (pro tuhle cenovou kategorii) protože to bude akorát dražší. Na Audinstu je nejlepší ta páčka kterou se přepínají výstupy, ta je prudce návyková. ;-) Kdyžtak je tu i verze "Mini" která by sluchátka do 300 ohmů měla také zvládnout ale vzhledem k tomu že "dospělá" mx1 stojí jen o 600 víc bych to bral stylem "když už, tak už".
MacPhenom
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků