Bláboly o dovoleným rozmezí impedance

Diskuse na témata, která se netýkají výše uvedených

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Denkez 17. 4. 2017 21:56

EKKAR píše:Jestli to chceš dlouhodobě šťavit na vysokou úroveň, tak tam rozhodně nedávej 4ohmovky, ale zůstaň u svejch 8ohmovek. Na 4ohmovky podle Denkezovy quasirady by to hrálo jen chvíli - pak by nutně následoval buď zásah ochran, nebo rovnou přechod do režimu generátor dýmu....


Leony5 píše:Tahle rada je Denkezovo špecialita :D ,radí jak odpálit koncové stupně co nejlépe :D


A už jsou tady zase bubáci s impedancí...
Pokud na nějakou otázku neznáme odpověď, ještě neznamená, že tato odpověď neexistuje.
Denkez
Pokročilý

Odeslat příspěvekod platprd 17. 4. 2017 21:56

Tak ona je to spíš teoretická možnost, pokud má ta bedna 4 ohmy v celém rozsahu, respektive nejde někam po 3 ohmy, tak to nebude žádný problém. I 8ohmové bedny jdou běžně až někam k 4 ohmům. Já sem u Denona AVR-3806 masil bez problémů 4 ohmové bedny, různých výrobců.
platprd
Trvalý BAN
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Leony5 17. 4. 2017 22:07

Každýho věc s jakou impedancí si připojí reprosoustavu k zesilovači.Obecně ale platí pravidlo, že impedance reprosoustavy nesmí být nižší než je povolená impedance zesilovače.Zesilovači je kladen menší odpor a může dojít k jeho poškození.
Pioneer SA 9500 MKII/ Cocktail Audio x40 / Repro Diy M. speaker
Leony5
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod platprd 17. 4. 2017 22:28

Fajn ale podle toho tvého pravidla, bych třeba repro s nominální impedancí 8 ohm a minimální 3,6 ohm mohl připojit k zesilovači s doporučenou minimální impedancí 8 ohmů?
platprd
Trvalý BAN
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Leony5 17. 4. 2017 22:35

Jak říkám,každýho věc.A NENÍ TO MOJE PRAVIDLO.
Pioneer SA 9500 MKII/ Cocktail Audio x40 / Repro Diy M. speaker
Leony5
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod platprd 17. 4. 2017 22:39

Já jsem se ptal jestli, když má repro nominální impedanci 8 ohm a minimální 3,6 ohm, jestli jí podle tebe můžu připojit na zesilovač s doporučenou min. 8ohm impedancí repro.
platprd
Trvalý BAN
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Leony5 17. 4. 2017 22:54

Asi né každý zesilovač s 8 ohm vstupem si s takovou nevyrovnaností u reprosoustavy poradí,ale teoreticky je to legální připojit.Co je psáno to je dáno.Ale je li na reprosoustavě napsáno min 3.6 ohm tak bych pochyboval že je to 8 ohmová bedna. :D
Pioneer SA 9500 MKII/ Cocktail Audio x40 / Repro Diy M. speaker
Leony5
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod platprd 17. 4. 2017 23:33

by ses možná divil, jak je to častý jev.
Tak mrkej třeba tady. Bowers Wilkins DM602 S3, Impedance: 8Ω (minimum 3.0Ω)
http://bwgroupsupport.com/downloads/spe ... oSheet.pdf
platprd
Trvalý BAN
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Leony5 17. 4. 2017 23:51

Výrobce je solidní a uvádí kam až ty bedny impedančně klesají,určitě bych je neprovozoval se zesilovačem s min impedancí 8 ohm ale min od 4 ohm.
Pioneer SA 9500 MKII/ Cocktail Audio x40 / Repro Diy M. speaker
Leony5
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod platprd 18. 4. 2017 00:11

3 ohmy minimum jsou v pohodě, to každý zesilovač zvládne. Horší to může být opravdu u repro s nominálem 4 ohmy, které jdou až někam po dva ohmy, tam už by skutečně mohl být u 8 ohm zesilovače problém.
Jinak já sem tyhle bedny měřil a středobas je tam 6 ohmový, výšku už si nepamatuju a na terminálech jsem je neměřil.
platprd
Trvalý BAN
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Leony5 18. 4. 2017 00:25

3 ohmy pro zesilovač s min impedancí 8 ohm si nemyslím že je v pohodě ani náhodou. 8-D

-- 18. 4. 2017 01:59 --

http://www.hifimarket.cz/impedance-jake ... ovaci-a241
Pioneer SA 9500 MKII/ Cocktail Audio x40 / Repro Diy M. speaker
Leony5
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod EKKAR 18. 4. 2017 01:24

Tady si můžete blábolit k0k0tiny o impedancích po libosti, za nějakej čásek to stejně vykošuju jako bláboly stréca Bohúša Fedérmánna.
A jen pro představu, Denkezi & Platprde, kdyby s váma měl někdo učunit podobnou věc, jakou radíte páchat na těch 8 ohmovejch zesilovačích bednama s podnormovou impedancí (menší jak 6ohmů), tak by vám každý ráno musel udělat kolonoskopii nástavcem určeným pro veterinární střediska při velkochovech skotu, pak vám do kaďáku narvat flašku od šampáňa, do ruky vrazit lopatu a poslat vás s ní bez bagru složit 4osej uhlák plnej ostravskejch kalů. Protože to je adekvátní pracovní režim k tomu, jakej tady opakovaně doporučujete pro 8 ohmový výstupy.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod krmelec 18. 4. 2017 08:49

Kdyz ma neco nominalni impedanci, tak to znamena, ze se ta hodnota musi udrzet v nejakem tolerancnim pasmu. Tady je to 20 procent. Tzn. ze bedny, ktere maji nominalni hodnoru impedance 8 ohm, muze jejich minimum cinit 6,4 ohmy.
Pokud to klesa k 3 ohmum, tak by ji vyrobce mel oznacit jako 4 ohmovou, tak jako to dela spravne treba Elac https://www.avcenter.cz/Reproduktory-El ... -d5594.htm

U 4 ohmove bedny je podle te tolerance povolene minimum 3,2 ohmy.
Vyrobce proste jen sidi lidi, aby se to lepe prodavalo, prave i pro lidi, kteri si kupujou nevhodne zesilovace.
CW DAC 1 + Yamaha A-S501 + Wharfedale Linton Heritage
krmelec
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod platprd 18. 4. 2017 09:37

EKKAR píše:Vlákno pročištěno, kdo sem ještě jednou nacpe nějaký bláboly o bezpečnosti spojování beden s menší impedancí jak 6 ohmů na zesilovače s definovanou výstupní impedancí 8ohmů nebo obecně tom, že připojit bedny s nižší vlastní impedancí na výstup s normovou impedancí vyšší je přece v pohodě proveditelný a bezpečný, ten poletí do Koše jak Trepifajxl a ani nestačí poděkovat.

Leony5 píše:Tahle rada je Denkezovo špecialita :D ,radí jak odpálit koncové stupně co nejlépe :D
....
Copak konce - ale i vejškáče v bednách. Copak asi nastane v 8ohmovým zesu, když ho někdo zatíží 4ohmovou bednou? Především do zátěže poteče 2x tak velkej proud, než na jakej je zesilovač stavěnej. Tím dojde i k přetížení jeho napájecího zdroje, na kterým tak prudce poklesne napětí, protože na takovej odběr samozřejmě není konstruovanej. Jenže tím poklesem Unap dojde k posunu pracovního bodu koncovejch tranzistorů zesilovače, který v tu chvíli přejdou do režimu limitace = omezení nejvyššího výstupního napětí, protože prostě ani plně otevřený nedokážou dostat na výstup dost vysoký napětí, aby došlo k správnýmu vykreslení celýho zesílenýho průběhu ze vstupu zesilovače. Na výstupním průběhu vznikne "vodorovná" hrana = část průběhu výstupního napětí bude na grafu rovnoběžná s časovou osou a tím na hranách průběhu vzniknou podle rychlý Fourierovy transformace vysoký podíly vyšších harmonickejch. Čím víc se vzniklej tvar bude blížit k obdélníku, tím vyšší % energie do výstupu odejde v podobě právě harmonickejch frekvencí obvyklejch slyšitelnejch kmitočtů - a jediná část zátěže, kam kmitočtově tyhle harmonický projdou, je vejšková část výhybky a vejškovej měnič. Stačí i slabá modulační špička, harmonický vjedou do vejškáče a ten chudinka nezvyklej na takovou zátěž vypustí pracovní médium. Kdo chce a má zbytečný love, může si to vyzkoušet ...



To by mne zajímalo, proč tedy výrobci běžně udávají dynamický výkon do 2 ohmů, to je jako proto, abys věděl kolik ten zesilovač dá, než se odpálí, případně odpálí bedny? asi těžko, že. Proč by někdo takový výkon udával?
platprd
Trvalý BAN
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod platprd 18. 4. 2017 09:55

noa? máš snad pocit, že když bedna má minimum 3 ohmy a nominál 8, že někde jde trvalý výkon 3 ohmy? Možná tak když si vyhledáš na jaké frekvenci je to minimuma pustíš tam sinus v reálu je to nemožné.

-- 18. 4. 2017 11:04 --

krmelec píše:Větší číslo prodává.


Ty dynamické výkony se většinou najdou někde na poslední straně manuálu, nevím jak by to mohlo ovlivňovat prodeje, když v produktové specifikaci na webu nejsou.
platprd
Trvalý BAN
Uživatelský avatar

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků