Impedance receiveru a beden

AV receivery, stereo zesilovače

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Fooke 17. 4. 2017 14:10

Zdravím,
mám poměrně jasný dotaz, který se mi ovšem ani po zdlouhavém googlení nepodařilo najít. Mám receiver Denon AVR 3806 a řeším problém ohledně impedance, protože budu zapojovat více reproduktorů (3 páry 8Ω a center 8Ω) a poběží delší dobu na vysokou hlasitost. Na štítku zezadu je uvedeno rozmezí 6Ω~16Ω (viz. foto) a mě by zajímalo, zda je tento údaj doporučený na jeden kanál, nebo je součet impedancí všech repro na uvedených kanálech.

Obrázek
Fooke
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod leroj 17. 4. 2017 14:21

no zkus si to vydělit: dostal by ses na 0,85 - 2,3 Ohmu na kanál, takové bedny těžko koupíš :)

prostě ta impedance kterou máš u repro, je v pohodě
leroj
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Denkez 17. 4. 2017 19:19

Informace o doporučené impedanci na AVR se vztahuje na každý kanál samostatně.
Pokud máš na AVR uvedeno 6-16 ohm, tak každý ze 7 kanálů je určen k připojení "papírově" 6 ohm repra, v praxi nedělá problém ani 4 ohm repro.
Pokud na nějakou otázku neznáme odpověď, ještě neznamená, že tato odpověď neexistuje.
Denkez
Pokročilý

Odeslat příspěvekod EKKAR 17. 4. 2017 21:29

Denkez píše:.... každý ze 7 kanálů je určen k připojení "papírově" 6 ohm repra, v praxi nedělá problém ani 4 ohm repro.
Podle tohohle vyjádření se nejspíš Denkez ve skutečný praxi nikdy nepohyboval - protože kdyby tohle v reálu někdy udělal na nějakým skutečně výkonným systému, takhle přetížený zešilovače by mu nejspíš nakopaly zádel zepředu ... Jestli to chceš dlouhodobě šťavit na vysokou úroveň, tak tam rozhodně nedávej 4ohmovky, ale zůstaň u svejch 8ohmovek. Na 4ohmovky podle Denkezovy quasirady by to hrálo jen chvíli - pak by nutně následoval buď zásah ochran, nebo rovnou přechod do režimu generátor dýmu....
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Leony5 17. 4. 2017 21:38

Tahle rada je Denkezovo špecialita :D ,radí jak odpálit koncové stupně co nejlépe :D
Každýho věc s jakou impedancí si připojí reprosoustavu k zesilovači.Obecně ale platí pravidlo, že impedance reprosoustavy nesmí být nižší než je povolená impedance zesilovače.Zesilovači je kladen menší odpor a může dojít k jeho poškození.
Viz taky: http://www.hifimarket.cz/impedance-jake ... ovaci-a241
Pioneer SA 9500 MKII/ Cocktail Audio x40 / Repro Diy M. speaker
Leony5
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod EKKAR 18. 4. 2017 08:09

Vlákno pročištěno, kdo sem ještě jednou nacpe nějaký bláboly o bezpečnosti spojování beden s menší impedancí jak 6 ohmů na zesilovače s definovanou výstupní impedancí 8ohmů nebo obecně tom, že připojit bedny s nižší vlastní impedancí na výstup s normovou impedancí vyšší je přece v pohodě proveditelný a bezpečný, ten poletí do Koše jak Trepifajxl a ani nestačí poděkovat.

Leony5 píše:Tahle rada je Denkezovo špecialita :D ,radí jak odpálit koncové stupně co nejlépe :D
....
Copak konce - ale i vejškáče v bednách. Copak asi nastane v 8ohmovým zesu, když ho někdo zatíží 4ohmovou bednou? Především do zátěže poteče 2x tak velkej proud, než na jakej je zesilovač stavěnej. Tím dojde i k přetížení jeho napájecího zdroje, na kterým tak prudce poklesne napětí, protože na takovej odběr samozřejmě není konstruovanej. Jenže tím poklesem Unap dojde k posunu pracovního bodu koncovejch tranzistorů zesilovače, který v tu chvíli přejdou do režimu limitace = omezení nejvyššího výstupního napětí, protože prostě ani plně otevřený nedokážou dostat na výstup dost vysoký napětí, aby došlo k správnýmu vykreslení celýho zesílenýho průběhu ze vstupu zesilovače. Na výstupním průběhu vznikne "vodorovná" hrana = část průběhu výstupního napětí bude na grafu rovnoběžná s časovou osou a tím na hranách průběhu vzniknou podle rychlý Fourierovy transformace vysoký podíly vyšších harmonickejch. Čím víc se vzniklej tvar bude blížit k obdélníku, tím vyšší % energie do výstupu odejde v podobě právě harmonickejch frekvencí obvyklejch slyšitelnejch kmitočtů - a jediná část zátěže, kam kmitočtově tyhle harmonický projdou, je vejšková část výhybky a vejškovej měnič. Stačí i slabá modulační špička, harmonický vjedou do vejškáče a ten chudinka nezvyklej na takovou zátěž vypustí pracovní médium. Kdo chce a má zbytečný love, může si to vyzkoušet ...
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod krmelec 18. 4. 2017 08:32

Zapomínáte na jednu věc, že výrobce si klidně napíše do svých specifikací, že ta jeho reprosoustava má třeba 8ohm, ale z měření impedance pak klidně naměří pokles k 3ohm, třeba u těhletěch Focalů je to i pokles k 2,9ohm http://www.excelia-hifi.cz/focal-aria-926/1243.php , zrovna tyhle Focaly mají být značené spíš jako 4 ohmové a ne 8 ohmové.

V praxi to pak zákazník zapojí, protože si koupil přece 8 ohmovou bednu, a ono se sice nic nestane hnedka, ale životnost takového AVRka se rapidně snižuje. Takže vyprší záruka a je po srandě.
A takových beden, se špatně značenou nominální impedancí, jsou mraky.
Takže kupovat přednostně AVRka s možnosti zapojení beden od 4ohm je nutnosti v dnešní době.
CW DAC 1 + Yamaha A-S501 + Wharfedale Linton Heritage
krmelec
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod krmelec 18. 4. 2017 09:45

Větší číslo prodává.
CW DAC 1 + Yamaha A-S501 + Wharfedale Linton Heritage
krmelec
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Petulda 18. 4. 2017 09:51

To za prvý, papír snese vše. A za druhý je veliký rozdíl mezi dynamickým výkonem a trvalým výkonem.
Noble Audio Sunrise
Denon DCD-2020
Parasound Halo Integrated
Focal Electra 926
JBL LS 120P
Petulda
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod EKKAR 18. 4. 2017 13:14

Znovu odstraněn Off Topic, ale obávám se, že pokud tady znovu Denkez s Platprdem a nově i s Bacilem začnou plevelit, bude vlákno definitivně uzamčeno, protože odpověď autorovi původního dotazu už tady padla včetně zdůvodnění a další diskuse už je jen planým omíláním několika blábolů, ve skutečnosti jen podporujících a odůvodňujících z principu nekalý praktiky výrobců (papírový navyšování citlivosti i výkonu právě díky snížení dolní mezní impedance soustav při zamlčení všech negativních vlivů, který takový třískání s impedancí udělá s pracovníma podmínkama koncovejch stupňů k takovým soustavám připojenejch zesilovačů).

Pokud chcete někdo dál zkoušet moji trpělivost, upozorňuju, že její hranice byla právě dosažena a jakejkoliv další OT poletí rovnou do Koše. Jestli se chcete dál hádat o suchým z nosu a vzájemně si porovnávat imprdelanci svejch pinďourů, máte k dispozici diskusi na Smetišti: viewtopic.php?f=1716&t=1262459&st=0&sk=t&sd=a&start=30
A to platí i pro Bacila2 ...
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Marty30886 14. 11. 2017 23:22

Zdravim, koupil jsem receiever Yamaha HTR 4069 ktera ma dle specifikace impedanci v rozsahu 4-8 ohm. Default je tam 8. K tomu set beden Magnat supreme 1002 5+0.

https://www.mall.cz/av-receivery-5-1/ya ... -set-cerna

Dle manualu bedny jsou opet v rozsahu 4-8 ohm. Nejsem si jisty zda je to informace o impedanci beden nebo info o tom k jakemu rozsahu impedance receiveru lze pripojit. Na jakou hodnotu byste doporucili nastavit receiver? Dekuji.

-- 15. 11. 2017 00:25 --

Jeste jsem se chtel optat na prurez reproduktoroveho kabelu. Pro tyto bedny vyrobce doporucuje pri delce nad 3 m prurez 4mm, bezne pak 2,5mm.Pro zadni male bedny mam vsak jen 1.5mm. Lze to realne poznat na kvalite zvuku? Zadni bedynky jsou v tomto pripade opravdu male a nelze od nic moc ocekavat.
Marty30886
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Juwa2 15. 11. 2017 03:07

Impedanci neřeš - je vyhovující. A kromě toho, toto se řeší PŘED nikoli PO koupi.... :pozor
Ano, 1,5 mm pro ty "zadky" stačí, nepoznáš nic..
Juwa2
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Gimli489 30. 3. 2018 21:26

Zdravím dostali sa ku mne starenky Yamaha ns-g40 a majú porušené obidva stredobasové reproduktory u oboch bedni. Chcem to nejak spraviť aby to slušne hralo viem, že zázrak to nebude je to klasická trieda ale aspoň nech to čo to dá zo seba :) Celková impedancia, ktorú uvádzajú vzadu na bednu je 4Ohm a 120W. Keď som odmontoval reproduktory každý má vzadu vyrazené 6Ohm nič viac ani výrobca ani watáž nič iné tam nie. Výškový reproduktor je v poriadku ten plánujem nechať takže potrebujem prehodiť len tie stredobasové. Som laik v tomto jediné čo potrebujem poradiť aké repro mi odporúčite do toho kúpiť. Je to 6,5" pozeral som stredobasové reproduktory a majú od 4-8 Ohm. Nič sa nestane keď ten 6Ohm repro vymením za povedzme 8 ?? Koľko watt a citlivosť odporúčate aby som dostal dobrý aj wattový aj impedančný výsledok pre Receiver povedzme 120W pri 6Ohm na kanál ??
ďakujem za rady :)
Gimli489
Kolemjdoucí


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků