Prosím o radu-gramofon :)

Hifistudia, hifibazary a témata týkající se AV, která nelze zařadit do ostatních sekcí

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod cepema 10. 1. 2017 12:27

Dobrý den,
mám zapeklitý dotaz :) sháním jako dárek gramofon plus reproduktor pouze za účelem kvalitního poslechu doma, žádné speciální požadavky ani vymoženosti nepotřebuji. Akorát se v nabízených značkách absolutně neorientuji a nechci koupit nějaký nekvalitní výrobek...koukala jsem na značky Lenco, Denon, Audio-technica...je možné poradit na co se případně při výběru zaměřit, jaké rozdíly v gramofonech hledat atd? Reproduktor mě zaujal Marshall Acton ale vážně netuším, jestli se ke gramofonům hodí... Ideální částka by byla max okolo 10tis., poradí někdo? :) Díky moc...
cepema
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod EKKAR 10. 1. 2017 16:33

Kvalitní poslech desek znamená STEREO - a to jsou minimálně 2 reprosoustavy. Ten Maršálek, to je "kombíčko" = reprosoustava s vestavěným zesilovačem, určená pro monofonní = 1kanálovou reprodukci třeba k elektrický kytaře nebo klávesám někde na malý předváděčce nebo na komorním vystoupení, kde není už přímo velký ozvučení, anebo na domácí zkoušení a cvičení se ve hře - rozhodně to není určený ke gramci. Navíc nemá ani vstup, kterej by připojení kvalitnějšího gramce umožnil bez dalších přístrojků a dodělávek.

Ad gramec - je to všecko o penězích. Dají se koupit "spotřebky" v ceně dejme tomu od 3000CZK - přesně ty zmíněný Lenco, Denon atp. U těch je důležitý se zaměřit na absenci plastů - aby neměly plastovej talíř, plastový ramínko přenosky - POKUD MOŽNO ABY VŠECKO BYLO KOVOVÝ. Jedině to totiž zajistí aspoň jakous-takous mechanickou stabilitu a trvanlivost samotnýho stroje.
Dál - přenoska. Ta dneska MUSÍ bejt aspoň magnetodynamická s upevněním do hlavice ramínka označeným "půl palce" nebo 1/2" (vysloveně musí to mít uvedeno, jinak hrozí nákup šmejdu !!!). To je upevnění na 2 šroubky, který jsou od sebe vzdálený 12,7mm = polovinu anglickýho "coulu". Všecky další upevnění v týhle cenovce znamenají šmejd. Pokud je někde uváděná svislá síla na hrot nebo pojem "přítlak hrotu", nesmí jeho běžný hodnoty přesahovat 20mN = 2 gramy - jinak zase jde o nějakej šmejd.
Další požadavek - zesilovač s reprobednama. Ten musí mít vstup určenej pro přivedení signálu z přenosky, označenej PHONO. Pokud ho nemá, musí se mezi gramec a zesilovač zapojit PŘEDZESILOVAČ S KOREKČNÍ CHARAKTERISTIKOU PRO PŘENOSKU. Potom jako zesilovač vyhoví skoro každá "věž" nebo jakejkoliv zesilovač s bednama, kterej má na sobě vstup LINE.

K celý problematice je spousta bajek a hlavně ze strany prodejců spousta reklamních lží. Například USB výstup "pro vlastní ripování vašich desek" je ta největší lež, jaká může bejt - protože aby se dal kvalitně zdigitalizovat jakejkoliv záznam na desce, na to je potřeba "mašina" s cenovkou v řádu desetitisíců korun - jinak se kvalitní "rip" udělat nedá. Ale je to snad nejčastější lákadlo u produktu - v reálu každej brzo zjistí, že je to k ničemu a že se kvalitnější "ripy" dají stáhnout z Uložto ... Tudíž je vysloveně NUTNÝ na všecky zmínky o USB kašlat a kde to jde se takovým gramcům vyhnout - nebo si aspoň pamatovat, že to je u gramce k h0vnu - že už to tak musím říct (protože to je pravda a výstižnější označení neexistuje).

Jestli máš další otázky, tak se ptej, je nás tu víc co můžem něco dodat.
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod cepema 10. 1. 2017 19:56

Díky moc za obsáhlou odpověď..konečně se mi začíná záhada "gramofon" aspoň trošičku rozkrývat :D
S tím reprákem jsem si to myslela, že to nebude ono, ale zkrátka by se hodilo něco v podobném stylu, klidně tedy soustava dvou, tří kusů ale spíš něco regálového, skladnějšího, určitě ne stojací, na to nějak není prostor...
A gramofon, no je mi právě jasný, že na stránkách prodejců se dozvím tak maximálně co by rádi prodali oni a ne co je opravdu kvalitní, projížděla jsem např. stránky gramofony-desky.cz, kde by se určitě vybrat dalo, jen jsem se chtěla vyvarovat posílání zboží přes celou republiku bez předchozího prohlídnutí, rady...takže mi zbývá koukat na stránky jako alza, kasa apod. Nebo pokud by byl nějaký tip na specializovaný pražský obchod, kde by se dala sehnat rada, popř.i produkty omrknout, sem s tím, budu neskonale vděčná :) Jinak ze zmiňovaných shopů se mi zamlouval např Lenco L-90, chápu, je to také spotřebka nižší kvality, ale jaký by byl Váš názor např na něj...nebo na jaké značky, typy byste mi doporučil koukat? Nebude to dar pro žádného hudebníka s vytříbeným sluchem, takže by asi i lecjaká nedokonalost prošla ale spíš mi jde o to, aby chvíli vydržel a zvuk byl při domácím poslechu aspoň trošku kvalitní....
Díky moc!!
cepema
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod EKKAR 10. 1. 2017 22:53

Pokud obdarovaná osoba už vlastní nějakou tu "věž", je Lenco L-90 velice slušná volba, i když člověk musí zapomenout na ty kecy co jsem zmínil vejš - hlavně o využití USB. Jeho výhodou je to, že to je v podstatě teslácká technika, produkovaná stejnou fabrikou v Litovli jako "za komančů" - je to ověřená konstrukce, trvanlivý materiály, předností je už vestavěnej předzesilovač i přiložená přenoska sice lacinýho, ale i tak slušně hrajícího provedení (je to magnetodynamika s malým přítlakem a diamantovým hrotem, i když to ještě není žádná extrovka).
V případě že příjemce dárku nemá žádnou možnost signál z gramce výkonově zesílit a reprodukovat bednama, bylo by potřeba "zlevnit" - přejít na typ (třeba!) http://gramofony.heureka.cz/lenco-l-3808/specifikace/# Lenco L-3808, kterej není zas až tak drahej a přesto tu funkci přehrávání desek kvalitní přenoskou splní taky. Do ještě levnějšího typu (například!) Lenco L-3867 http://gramofony.heureka.cz/lenco-l-3867/specifikace/# už bych se radši moc nepouštěl, tam už se platí nižší kvalitou za láci. Podobnejch značek je na trhu samozřejmě víc, ale tyhle asi budou poměrně slušně dostupný i v Praze.
No a k tomu už pak pro začátek stačí koupit něco, čemu se říká "aktivní monitory" - příkladem můžou bejt třeba tyhle Behringery: http://reprosoustavy-reproduktory.heure ... nger-ms20/ . Ty mají zesilovač v sobě - ale jsou pořád ještě dost malý (hlavně kvůli basům - na to jsou lepší větší "budky". Pro příklady se podívej sem: http://www.heureka.cz/?h%5Bfraze%5D=beh ... produktory - samozřejmě NIKDO NEŘÍKÁ ŽE MUSÍŠ KUPOVAT ZROVNA TUHLE ZNAČKU, je to jen příklad, abys měla představu, o čem je řeč.

Tohle je popis, kterej se drží "cenovky" kolem těch 10 000 korun.

V případě, že by se pak "záliba zvrhla" a bylo možný zainvestovat vyšší obnosy, není problém koupit oddělenej zesilovač nebo kombinovanej přijímač-zesilovač (tomu se říká AV-receiver) značek Denon, Onkyo, Pioneer, National ... (a že jich je opravdu NEÚREKOM) samozřejmě s daleko vyšším výkonem a příslušnou kvalitativní "třídou" a k němu pořídit samozřejmě kvalitní BEDNY - ale tam už jsou samozřejmě cenovky na několikanásobku současnýho limitu.
Ve všech případech opomíjím možnost nákupu v bazarech - riziko pořízení kusu se závadou není zanedbatelný a jako dárek bych to rozhodně nedoporučoval .
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod cepema 10. 1. 2017 23:41

Super, tak to by nemuselo být marný, když jde o výrobce, který se v tom již nějakou dobu pohybuje, to mě těší. Typ L-3808 jsem měla v záloze hned po L-90, o levnějších variantách nebo dokonce bazarovym kousku bych asi ani nepřemýšlela, jeden z těchto by byl myslím tak akorát. Takže podle tebe by stačila i levnější ze zmiňovaných variant? Dotyčný nemá zatím absolutně nic, žádné vybavení, které by šlo použít s gramcem, ani věž, prostě fakt nic. Jasně, chápu, že jde o příklady, který by přicházely v úvahu a moc za tipy na repráky díky, do těch jsem se nepouštěla zatím vůbec, jelikož se v tom fakt nevyznám, co s čím jo a co ne, takže určitě dám na rady a kouknu na něco z toho co píšeš. A třeba ještě nějaký jiný značky, tipy, kde by nebyl potřeba zvlášť zesilovač? Je mi jasný, že se vše dá potom vyšperkovat daleko dražšíma "doplňkama" ale zatím ani nevím, jak moc bude gramec využívaný a jak moc to dotyčnýho chytne (zatím si prostě jen vymyslel, že by chtěl gramofon, ale troufám si říct, že sám tomu prd rozumí a požadavky zatím nejsou žádný...proto se do toho taky pouštím, jinak bych ho vzala za ruku a řekla "vyber si sám"), takže bych se přikláněla k tomu, koupit nějakou takovouhle kombinaci, co píšeš, to snad pro začátek a představu bude stačit a zbytek si pak doladí sám kdykoli nebo budou aspoň nápady na příští dary :)
cepema
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod EKKAR 11. 1. 2017 08:05

cepema píše:Super, tak to by nemuselo být marný, když jde o výrobce, který se v tom již nějakou dobu pohybuje, to mě těší. Typ L-3808 jsem měla v záloze hned po L-90, o levnějších variantách nebo dokonce bazarovym kousku bych asi ani nepřemýšlela, jeden z těchto by byl myslím tak akorát.
...
A třeba ještě nějaký jiný značky, tipy, kde by nebyl potřeba zvlášť zesilovač? Je mi jasný, že se vše dá potom vyšperkovat daleko dražšíma "doplňkama" ale zatím ani nevím, jak moc bude gramec využívaný a jak moc to dotyčnýho chytne ...
...nebo budou aspoň nápady na příští dary :)
LENCO není výrobce - Lenco je obchodník, kterej si kupuje produkci už zavedenejch fabrik a prodává ji pod svým jménem - mimochodem z fabriky v Litovli se odvážejí škatule potištěný jménem LENCO (a obsahující jen designově upravený a samozřejmě jinak označený konstrukce u nás prodávaný postupně jako NC420, NC430 a další až po NC580) už víc jak 40 let. Ty jejich laciný "plasťáky" jsou z východní Asie, ale všecko od střední třídy vejš je z Česka a technicky vychází z litovelský "konstrukční školy". Tím je do určitý míry garantovaná technologická úroveň těch strojů - po vybavení přenoskou vyšší třídy se i ten gramec L-90 lehce přehoupne do mnohem vyšší kategorie a pokud se doplní i lepší přenoskovej předzesilovač (ten vestavěnej se samozřejmě dá "obejít" a nepoužívat), dostaneš z toho už mašinu, nad kterou oblízne všech 20 i světovej audiofil. Ano, nebude to zadarmo - ale co je dneska zadarmo...?

Jako "něco na zesilování" v další etapě bych se podíval buď po něčem podobným těm Behringerům - vždycky se to bude dát najít pod souhrnným pojmenováním "aktivní reproduktorové soustavy" - značek a typů je fakt na návěs, nemá cenu se tím probírat bez toho, aby se k tomu vyjádřil potenciálně obdarovanej - možností že se "sekneš" a vyhodíš peníze je spousta a je lepší se určitě ujistit, jestli zvolenej typ se bude líbit a jestli to bude pro dotyčnýho "posun někam dál". Pak bych se už nebál ani koupit něco, co tady navrhnul Platprd - ALE SAMOZŘEJMĚ NOVÝ, už jen kvůli záruce. Pokud by si to dotyčnej začínající audiofil chtěl z bazaru koupit sám (třeba proto, že by to měl lacinější), ať si to SÁM koupí, ale jako dárek bazarovku ROZHODNĚ NE....
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod amut1 11. 1. 2017 10:36

Ad Lenco, obávám se, že to už dávno není Litovel. Podle zadního panelu, uchycení krytu atd. to vypadá jako další Hanpin, stejně jako všechny ty současné Denony, Pioneery, Sony, Audio Technicy atd...
amut1
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod OSiRiSsk 11. 1. 2017 11:53

@cepema:

V prvom rade odporúčam ignorovať čokoľvek ti EKKAR napíše - jeho rady sú nezrozumiteľné, zmätočné, a a skoro vždy mimo témy.

Do 10k to bude celkom náročné - ak chceš AJ gramofón, AJ reproduktory, a poprípade pre-amp alebo amp.

all-in-one riešenie, ktoré hneď po vybalení bude hrať je napr toto
http://avmania.e15.cz/klipsch-r-15pm-tu ... nimi-repro
/odporúčam kupovať osobite, vyjde to lacnejšie/

Rozpočet to však prekračuje aj tak.
OSiRiSsk
Junior

Odeslat příspěvekod wikxzen 11. 1. 2017 13:11

OSiRiSsk píše:@cepema:
all-in-one riešenie, ktoré hneď po vybalení bude hrať je napr toto
http://avmania.e15.cz/klipsch-r-15pm-tu ... nimi-repro


Můj strýc si tuto sestavu krátce po vánocích zakoupil (předtím měl gramec s reprobednami Tesla z bolševika). A chválí si to. Sám jsem to ještě neslyšel, protože bydlí v jiném městě a teprve v únoru jej navštívím. Ale i tak se mi ulevilo, protože jsem mu to doporučoval na základě zdejší recenze, která se objevila před svátky zrovna jak na zavolanou.
wikxzen
Junior

Odeslat příspěvekod EKKAR 11. 1. 2017 13:19

OSiRiSsk píše:@cepema:
V prvom rade odporúčam ignorovať čokoľvek ti EKKAR napíše - jeho rady sú nezrozumiteľné, zmätočné, a a skoro vždy mimo témy.
Do 10k to bude celkom náročné - ak chceš AJ gramofón, AJ reproduktory, a poprípade pre-amp alebo amp.
all-in-one riešenie, ktoré hneď po vybalení bude hrať je napr toto
http://avmania.e15.cz/klipsch-r-15pm-tu ... nimi-repro
/odporúčam kupovať osobite, vyjde to lacnejšie/
Rozpočet to však prekračuje aj tak.
Nějak jsem si nevšimnul, že bych psal zmatečně nesrozumitelný rady a mimo témy. Ale za částku převyšující 20 000Kč tvoje rada není zmatená a mimo tému. Máš můj obdiv, jak dokážeš svým tvrzením lhát. :tleskani :tleskani :tleskani :tleskani :tleskani
wikxzen píše:
OSiRiSsk píše:@cepema:
all-in-one riešenie, ktoré hneď po vybalení bude hrať je napr toto....

Můj strýc si tuto sestavu krátce po vánocích zakoupil (předtím měl gramec s reprobednami Tesla z bolševika).....
Paráda - už jsem viděl bedny z dřevotřísky, z překližky, z plastu, vytesaný z kamene, odlitý z betonu, vylaminovaný z laminátu a dokonce karbonu do forem nejroztodivnějších tvarů, ale bedny z bolševika jsem ještě neviděl - vida, co se jeden nedoví ... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Přiznám se, že i dnes ještě pár bolševiků dobrejch tak právě na bedny ke gramci znám - a klidně bych je na ně i obětoval, nebyla by jich ani tak žádná škoda ...
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod platprd 11. 1. 2017 13:20

Já bych to nekupoval, tyhle základní Klipsch nejsou kvalitní repro ani v pasivní verzi, a v aktivní bývají často nějaké problémy. To bych už opravdu raději koupil nějaké aktivní monitory třeba od Focal a eventuelně gramofonový předzesilovač, nebo gramec s předzesilovačem.

Navíc tyhle malé klipsche nehrají vůbec basy. Ony mají hrozně nahoněnou citlivost a to pak při takovémhle průměru membrány a velikosti ozvučnice jednoduše ty basy mít nemůže.
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra.
platprd
Trvalý BAN
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod wikxzen 11. 1. 2017 13:36

EKKAR píše:Paráda - už jsem viděl bedny z dřevotřísky, z překližky, z plastu, vytesaný z kamene, odlitý z betonu, vylaminovaný z laminátu a dokonce karbonu do forem nejroztodivnějších tvarů, ale bedny z bolševika jsem ještě neviděl - vida, co se jeden nedoví ... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Přiznám se, že i dnes ještě pár bolševiků dobrejch tak právě na bedny ke gramci znám - a klidně bych je na ně i obětoval, nebyla by jich ani tak žádná škoda ...


Jasně, chytat za slovíčko nemusíš. Respektuji cos napsal, ale strýcovu spokojenost z děleného nákupu to moc nesníží. Až příjdou připomínky nebo negativní postřehy od strýce, tak se mohu o to podělit. Jinak, ty Tesla bedny jsou nyní u mě pod postelí uložené. Jestli je chceš, tak ti je mohu předat.

Dík, ale beden mám doma dost, jako vtip se na to ale nedalo nereagovat :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Když si představím rozpižlanýho, ohoblovanýho a sešroubovanýho Jakeše, nemá to chybu!
Hlavně ať si to Ujec užívá, od toho ta technika je.
wikxzen
Junior


Odeslat příspěvekod EKKAR 11. 1. 2017 15:39

platprd píše:Jinak ty behringery nemají regulaci hlasitosti...
Platprde, opakovaně vysloveně lžeš jak komunista, protože ty Behringery MS20 regulaci hlasitosti mají a dokonce pro každou bedýnku zvlášť - stačí se podívat na fotku https://im9.cz/iR/importprodukt-orig/37 ... d6b572.jpg na panel ve spodní části bedýnky vpravo - a o tom, že regulaci mají i ostatní typy aktivních beden nebo monitorů se stačí přesvědčit v jejich nabídkovejch fotogalériích - prodejci tam nemají důvod uvádět nepravdivý fotky.
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod cepema 11. 1. 2017 15:55

No, nějak se to tu rozjelo :D každopádně díky všem za veškerý rady, tipy, příspěvky, dohady atd. Je fakt, že rozhodně taky nejsem příznivcem bazarových, vystavených či jinak důvodně zlevněných kousků a už kvůli záruce a hlavně kvůli tomu, "aby to nějak vypadalo" jako dárek bych o tom určitě neuvažovala. Přece jen chci mít jakous takous záruku, že to bude nějak vypadat a nebudu se stydět za to, kdyby byl případně někde nějaký flíček, rýha apod. Zkrátka a dobře, rozhodně hodlám koupit nový kus s plnou zárukou, ideálně i prodlouženou než standardních 24měs.
Chápu, že pokud bych chtěla opravdu nějakou špičku, nóbl dar nebo dárek vybírala pro zběhlého gramofila musela bych vytasit částku několikanásobně vyšší, ale jak jsem již psala, jde o prvotní zkušenost s gramofonem pro člověka, kterému postačí čistý poslech oblíbených kapel, tím to končí. Takže mi šlo především o to, jestli nabízené, pro mě dostupné modely gramců (L-90 a L-3808 např.) nejsou totální vyhození peněz za šmejd, který se nebude dát poslouchat, hned se odlomí apod. Pokud myslíte, že pro moje účely některý z těchto druhů bude stačit, vyzkoušíme to :) Co se týká bedýnek, v těch se ještě trochu zkusím pohrabat, šlo mi hlavně o to, aby se daly ke gramci připojit, nemusel k nim být (alespoň pro začátek) extra zesilovač a měly (na můj omezený rozpočet) aspoň maličko kvalitní zvuk. Je mi jasné, že by pořádný zvuk vyžadoval bedýnky o třídy vyšší a spostu dalších "doplňků", ale to už nechám na obdarovaném, ať s tím vynaloží dle svého. Já jen nemám ráda dávání dárku, k jehož vyzkoušení si dotyčný musí nejprve něco dokoupit, takže přikoupím aspoň základ, který v případě náhrady kvalitnějším kouskem najde určitě uplatnění jinde.
cepema
Kolemjdoucí

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků