Výběr audia do obýváku - reciever nebo aktivy? +výběr

AV receivery, stereo zesilovače

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod 4Bart 23. 11. 2016 21:54

Ahoj.

Jako hodně lidí tady na fóru řeším ozvučení obýváku. Fórum jsem pročetl, ale popravdě v tom mám snad ještě větší guláš, než předtím. Jsem laik, nemám žádné zkušenosti s “lepším” zvukem, max nějaké genius 5.1, víc ne. Od toho se také odvíjejí požadavky, jejich nevyjasněnost a možná i trochu blbé otázky…

Místnost - obývák v paneláku, cca 6,5 x 3,5 m.
Využití - cca 60-70 % TV, 30-40 % hudba. Zdroje v ideálním případě: běžné TV vysílání, internetové zdroje videa i audia, domácí síť, usb apod. Možnost připojit zároveň i PC by byla taky fajn. Do budoucna možné připojení konzole. Žánry hudby velmi různé, takřka vše - od metalu přes rock, pop, dance až po menší míru dnb, jazzu či sem tam nějakou klasiku. Moderní funkce (Spotify, BT, NAS,...) bych velmi rád, ale v případě výrazné finanční úspory lze uvažovat i o řešení bez nich. TV je Panasonic Viera TX-50ST50E.
Rozpočet - začátečnický. Podle vybraného řešení (viz níže) max. 15 tis. Kč. méně je lépe… Chápu, že v této cenové kategorii to bude o kompromisech, ale jako začátečník nechci dávat desetitisíce… Původně mi šlo jen o vylepšení zvuku TV, ale jak jsem začínal zjišťovat, co je možné a nemožné, tak jsem se posunul cca sem. Výš bych nerad.
Bazar - zde jsem velmi na vážkách. Jako naprostý laik mám velké obavy, abych nekoupil něco, co nebude správně fungovat nebo se po nějaké chvíli rozsype. Na druhou stranu je mi jasné, že se z druhé ruky dá sehnat lepší kvalita zvuku.

Sháním stereo. Po nějaké úvaze a čtení fóra jsem vyloučil soundbary (kvalita zvuku) a domácí kina (není možnost správného umístění repra, nerad bych tahal dráty dozadu, možná i nedostatečné využití apod.). Určitě sháním regály, na sloupy není vhodné místo.

Největší otázka teď - aktivní repro, nebo reciever + pasivní repro? Pozná laik rozdíl?

Pokud aktivní repro, tak bych se chtěl pohybovat v ceně 5-10 tis…. Nabízí vůbec aktivy v této ceně tak širokou konektivitu a zároveň rozumný zvuk? Kdybych ustoupil z požadavků na konektivitu (a např. spotify řešil připojením mobilu/tabletu drátem) - četl jsem např. mnoho doporučení na Microlab Solo 9c - lze je doporučit i pro moje účely?

Pokud reciever+pasivy - asi stereo, že? Pokud se objeví výhodná nabídka na AVR (našel jsem např. Onkyo TX-NR626 za cca 7 tis), je to blbost, nebo to také stojí za zvážení? Jestli jsem správně koukal, tak základní stereo recievery s konektivitou začínají na cca 10 tis, nebo jsem koukal špatně? Je možné něco z těch základních doporučit, nebo hrají všechny stejně? Dá se sehnat bazar s konektivitou? Repro bych vybíral po výběru recieveru...

A ještě doplňující dotaz - mohu si nějak pomoct Rapsberry Pi 3? Teď ho využívám s Kodi. Moc mě láká poslouchat hudbu bez zapnuté TV. V případě volby zesilovače nebo aktivů bez konektivity mi v tomhle RPi asi nijak nepomůže, nebo ano?

Ještě jednou sry za laický otázky a předem moc díky za rady a doporučení!!!

B.
4Bart
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod 4Bart 30. 11. 2016 18:46

Na 90 % jsem se rozhodl pro síťový stereo reciever... Který v nejnižší cenové hladině (do 13k) doporučíte?
Yamaha R-N301?
Yamaha R-N500?
Onkyo TX-8130?
Harman Kardon HK 3700?
Liší se některý zásadně ve zvuku, nebo je to v této ceně vlastně skoro stejné? Je něco, na co bych měl při porovnávání věnovat zásadní pozornost (kromě zvuku samozřejmě)? Chybí některému něco důležitého?
Díky!
4Bart
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod leroj 30. 11. 2016 19:16

řekl bych, že je to dobré rozhodnutí

rozdíl ve zvuku bude, ale ne moc velký, navíc hodně záleží na připojených bednách a především akustice místnosti, takže radit který snad ani nejde. navíc pochybuji, že tady někdo měl možnost jejich srovnání za stejných podmínek.
doporučím Harmana, protože mi je sympatický a navíc mám dobrou zkušenost s HK AVR.

docela by mě zajímalo, co máš za repro...
leroj
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod platprd 30. 11. 2016 20:18

Já bych harmana nebral, je to takovej bumcink uřvánek. Může hrát dobře, ale musí to být s neutrálními bednami, jak je dáš k něčemu cinkavějšímu, tak ti to urve uši. Já bych šel do yamahy slyšel jsem nědávno nějaký základní model, a byl to v podstatě takový NAD za pár peněz.
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra.
platprd
Trvalý BAN
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod misinof 30. 11. 2016 21:10

Mám Yamahu R-N500 s WF 10.2 a max spokojnosť ako so zvukom tak s funkciami. Všetko funguje rýchlo bez problémov. Perfektné ovládanie mobilom taktiež.
misinof
Junior

Odeslat příspěvekod Denkez 3. 12. 2016 10:28

Pokud tě hodně tlačí cena, koukni na toto: http://www.hifibazar.cz/detail.asp?id=3176
Jinak jako majitel R-N500 ti ho mohu s klidným svědomím doporučit.
Obdobnou službu ti udělá i Onkyo TX-8130.
Pokud na nějakou otázku neznáme odpověď, ještě neznamená, že tato odpověď neexistuje.
Denkez
Pokročilý

Odeslat příspěvekod swenak 3. 12. 2016 10:55

Ten Denon teď mám doma, nejhorší na něm je aplikace (alespoň pro iPhone), resp. celá funkčnost ve spojení s mobilem, chová se to podivně. Objednal jsem teď Onkyo R-N855 (https://www.czc.cz/onkyo-r-n855-cerna/198614/produkt), který bude asi jinde i co do kvality (což se dá chápat vzhledem k ceně vůči DRA-N4). Nikde o něm moc není, je to relativně novinka, ale zdá se, že by to mohl být zajímavý kousek pro běžný poslech a ozvučení TV a mohl by vydržet na delší dobu i díky aktualizovatelnému firmware (což ale umí i ten Denon). Je ale otázka, jestli výrobci na tom budou pracovat a věnovat se případným úpravám, pokud podporované služby změní protokol, resp. napojení na služby.
swenak
Junior

Odeslat příspěvekod 4Bart 16. 1. 2017 17:20

Díky moc všem za rady a postřehy. Nakonec jsem se rozhodl, že do toho tolik peněz dávat nechci, takže jsem se rozhodl pro levnější cestu - aktivní repro. Požadované funkce (síťové přehrávání apod.) vyřeším přes Rapsberry + Kodi. Dle fóra, specifikací i poslechu jsem zvolil Microlab Solo9c. Bohužel se mi nedaří je propojit s tv digitálně, viz moje jiné téma. Toto možno uzavřít...
4Bart
Kolemjdoucí


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků