Výběr gramofonu

Kabely, převodníky, tunery, mikrofony, gramofony

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Bluerush 21. 6. 2016 11:07

Zdravím,
Našel by se někdo, kdo trochu rozumí gramofonům a pomohl by mi vybrat mezi mnou vybranými nebo doporučit jiný?
Potřebuji gramofon jako dárek pro rodiče pro poslech starých desek na chalupě. Tzn. cca 1 víkend / 14 dní, takže žádný příliš častý provoz. Limit mám okolo 2 - 3 tis. i přesto, že si uvědomuji mnohem vyšší ceny "kvalitních" gramofonů.
Nechci kupovat žádný paskvil včetně rádia, kazet, CD, SD atp. Sháním pouze gramofon pro připojení přes cinch ke staré hifi věži samsung, u které původní gramofon pomalu odchází.
Vím, že se třemi tisíci toho moc nevykouzlím, tak by mě zajímal alespoň názor na tyto dva gramofony.
Rozhoduji se mezi:
Denon DP-29F http://gramofony.heureka.cz/denon-dp-29f/specifikace/
a
LENCO L-3867 http://gramofony.heureka.cz/lenco-l-3867/specifikace/
Pokud máte někdo doma některý z nich, rád si přečtu zkušenosti. Jak je to s případnou budoucí výměnou přenosky/jehly, poháněcího řemínku atp.
Děkuji.
Bluerush
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod EKKAR 21. 6. 2016 11:35

Ani u jednoho nevidím, jakou používá přenosku - ani na obrázku, ani ve specifikacích, jen ten Denon má uvedeno, že obsahuje předzesilovač pro MM přenosku (Lenco má taky uvedenej předzesilovač, ale bez uvedení typu) - ale jaký má její uchycení do ramínka, to nikde není. Je to dost důležitý pro případnou náhradu, protože standartní přenosky běžně dostupný na trhu mají uchycení "půlpalec" = dva šroubky umístěný napříč přes osu hlavičky ve vzdálenosti půl palce = 12,7mm od sebe. Existuje ještě několik dalších způsobů uchycení, ale všecky jsou "jednovýrobcový" (například Sharp) a takový přenosky nejsou univerzálně nahraditelný - proto jsou taky patřičně mastný. To by stálo za dotaz případný vybraný í-šopě, jakou že má ten kterej gramec přenosku.

Lenco je s velkou pravděpodobností vyrobený v tuzemsku ve fabrice SEV Litovel http://www.sev-litovel.cz - Lenca se tam léta vyráběly a vyrábějí dál (aspoň ty vyšší řady, ty nejlacinější plasťáky se sekají někde v Asii na břehu rejžoviště, protože i Čezkostán je na jejich výrobu už moc drahej). Jinak oba dva budou kvalitativně srovnatelný, řemínkovej náhon je určitou zárukou, že se na talíř a tím i na desku nebude přenášet hluk z motorku. Ještě vyšší kvalitativní třída strojů už má cenovku se čtyřma nulama, tu na naznačený použití nemá cenu z pohledu rentability vůbec brát do úvahy (navíc ani nemají předzesilovač a musí se k nim dokupovat nebo dobastlovat).
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Bluerush 21. 6. 2016 11:51

Pro Denon

Na této stránce píšou: "Přímé, dynamicky vyvážené ramínko s půlpalcovým uchycením přenosky (vyměnitelné)"
http://www.cinema-shop.cz/denon-dp-29f- ... i2091.html

Zde píšou přímo typ přenosky: "MM Denon DSN-82"
http://www.tophudba.sk/denon-dp-29f-1215


Pro LENCO

Zde jsem naopak našel přenosku: "Přenoska Lenco N-20" u které je uvedeno více typů lenco gramofonů, na které sedí. (L-3867 je mezi nimi)
http://www.gigasale.cz/prenoska-lenco-n-20-p23760/

-- 21. 6. 2016 13:05 --

Jelikož gramofonům sám nerozumím, tak spíš žádám o radu, který vybrat. Zda se vyplatí připlatit si za Denon, či nikoli. Po jak dlouhé době je například aktuální výměna přenosky, ramínka nebo řemínku. Jestli má některý z těchto gramofonů přenosku lepší, poruchovost nižší nebo se připlácí pouze za značku. Jestli ve svém výběru nejsem úplně mimo a nemám radši sáhnout po levném roadstar, hyundai atp. V podstatě bych ocenil porovnání těchto produktů odbornějším okem + přidání vlastního názoru na výběr.
Děkuji.
Bluerush
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod EKKAR 21. 6. 2016 13:07

No, já teda nevím, u toho Denona to na fotkách jako půlpalec moc nevypadá - spíš to vypadá na něco japonskýho, nejpravděpodobnějc právě na ten Sharp. Půlpalcový uchycení přenosky vypadá takhle (odkaz je na gramofon ProJect): http://www.cinema-shop.cz/files/4749/2/ ... lack-1.jpg . Navíc z týhle fotky http://www.cinema-shop.cz/files/3879/2/ ... f-sp-2.jpg je vidět, že v tom Denonu je převod přímo na osu talíře ozubenýma kolama z plastu = součástkama, který jako ND budou určitě hůř dostupný a už vůbec ne nahraditelný něčím univerzálním, jako se dá nahradit řemínek v tom Lencu. A i kdyby to nebyl náhon na talíř, ale jen od talíře odvozenej pohon dalšího mechanismu (zvedáček, automatika vracení přenoskovýho ramínka), případná porucha bude jen těžko opravitelná a "zkazí předchozí komfort". Kvalitní mašina má všecko co je možný udělat z kovu hezky kovový - a co se může podělat, to má lehko nahraditelný. Tohle jsou dva důvody, proč já bych šel do toho Lenca. Na Roadstary, Hnůjdaje nebo Daewa radši ani nemysli, to jsou sice výrobou nový kusy, ale kvalitou zvuku a chováním k deskám stejný šroťáky, jako ten starej NZC130.

K opotřebení přenosek a k potřebám výměny - životnost diamantovejch hrotů je kolem 300 hodin snímání. Potom už jeví známky opotřebování = jsou ze stran sbroušený a MŮŽOU tak poškozovat další desky. Kompletní zásoba životnosti se udává podle výrobce hrotu od 500 do 1000 hodin snímání - a obvykle se radí nevyužívat tuhle lhůtu do krajnosti, protože takhle obroušený hroty už skutečně vydírají drážku. První to odnesou vejšky, který začnou "tuchnout" - bohužel jak si člověk přehrává pořád tu samou desku, která se víc a víc ohrává, tak si ten postupnej úbytek vejšek uvědomí až když už je pozdě (třeba při poslechu jinýho, neopotřebovanýho exempláře desky u kamaráda) a deska je mezitím zničená. To je největší hrozba od přehrávání hrotem, kterej "už má něco za sebou". Rychlost obrušování hrotu a tím následně i rychlost "žraní desek" výrazně ovlivňuje čistota desek (prach je prostě svinstvo pro všecku jemnou techniku) a taky přítlačná síla na hrot - čím "těžší" je přenoska, tím víc se samozřejmě obrušuje. Já sám měním hrot radši dřív, nejpozdějc po těch 300 hodinách přehrávání - při mojí frekvenci používání gramce to je i tak zhruba po 5 letech ... Přenosky mám LENCO N-300, Ortophony typů OMB-5, OMB-5E, OMB-10 a v šuplíku si šetřím "na horší časy" jednu Grado ...
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Bluerush 21. 6. 2016 14:40

Takze bys mi doporucil koupit to Lenco, k tomu jednu nahradni prenosku, dokud se daj sehnat a spolehnout se na to, ze v pripade potreby novyho reminku, se mi podari splasit nejakej univerzal. A na ten Denon se proste vykaslat.
No dobre, moc ti dekuju za tvuj cas, moc si mi pomohl. Pujdu do toho Lenca a budu doufat ze obdarovani budou spokojeny alespon par let bez poruchy. :)
Bluerush
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod EKKAR 21. 6. 2016 15:38

Přenosky Ortofon budou myslím ke koupi ještě hodně dlouho - oni je totiž na rozdíl od Tesly v Litovli nikdy nepřestali dělat. A kdyby někdo do českýho gramce značky Tesla jo trval na pokud možno co nejautentičtější přenosce i co se týče tvaru samotnýho tělesa přenosky (shodný se starýma Teslama VM21xx a 22xx), tak může koupit právě Lenco (a maličko ho upravit vložením tý kovový vaničky se systémem do původního plastovýho držáku), anebo si může koupit přenosku značky Nagaoka - ty jsou totiž původním vzorem jak pro Lenca, tak i pro ty Tesly ... protože původní licenci od Japonců koupilo Lenco a nechalo si ty přenosky vyrobit v Litovli - a "zaplatilo za ně" dohodou o tom, že si jich Tesla může vyrobit i část pro sebe a prodat je pod svou značkou. Tak "vznikly" litovelský přenosky VM-2101 a od nich odvozený další typy VM-2102, 2202 a 2203 ...
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Bluerush 21. 6. 2016 18:43

Takže přenosky ortofon OMB 5 / 5e by měly pasovat do toho lenca stejně jako ty lenco přenosky bez problémů.
Bluerush
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod EKKAR 21. 6. 2016 19:36

Jo, ale měnit by je měl aspoň znalej bastlíř nebo servis - mají jiný průměry špiček konektorů a taky má každej typ jinou váhu, po výměně se musí dovyvážit ramínko a nově nastavit přítlak i antiskating. Sám doma je bez znalostí a aspoň základních měřicích udělátek vyměníš jen těžko - je to podobnej příklad, jako když si na auto koupíš nejenom nový gumy, ale i nový disky - a v jiným rozměru, než jsi měl na autě doposud. V techničáku ho sice máš povolenej, ale stejně je lepší se vším zajet do pneuservisu, aby to nazuli, vyvážili i nahodili na auto ...
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Bluerush 21. 6. 2016 20:10

Kdežto pokud koupím stejnou, tak jí jen "vycvaknu a zacvaknu"? Nebo je taky lepší přenechat to servisu?
Bluerush
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod EKKAR 21. 6. 2016 20:49

Nevycvakneš a nezacvakneš - minimálně ty dva svislý šroubky budeš muset přemontovat a dotáhnout je pomocí úhelníčku, aby opravdu ležely na kolmici k ose hlavy ramínka - ale konektory budou mít stejnej průměr, takže je jen přesázíš z jedný vložky na druhou a taky vyvážení se bude lišit minimálně - v podstatě jen vykompenzuješ případný pohnutí vložkou proti tý starý. Dokonce by se měly dát sehnat pouhý náhradní CHVĚJKY, což je nosič hrotu s nalepeným hrotem a s magnetem na druhým konci, kterej se jako opotřebovanej z původní přenosky vytáhne a novej zasune. Pro naše Tesly se to prodávalo, pro Ortofony se to taky prodává pod názvem "stylus", nevím jak jsou na tom Lenco.
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Bluerush 22. 6. 2016 08:28

Vypadá to že se sehnat dají i pro to lenco. U nás sem je zatím nenašel ale za louží je maj. Ještě jednou díky za rady.
Bluerush
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Bluerush 22. 6. 2016 12:12

Tak jeste otazka, narazil sem na novy gramofon v podobne cenove kategorii. Zatim bez recenzi, je to nejspis novinka.

Je to:
Nikkei NTT01U

Mall: https://www.mall.cz/gramofony/nikkei-nt ... erm=903568

Alza: https://www.alza.cz/nikkei-ntt01u-d4159 ... d=18843483

Co bys rekl na nej v porovnani s tim Lenco?
Bluerush
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod EKKAR 22. 6. 2016 13:00

Že se mrknu večer až přijdu domů z denní...
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Bluerush 22. 6. 2016 18:57

Dobře, díky.
Bluerush
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod EKKAR 22. 6. 2016 20:11

Tak, MALL už žádnej nemá (...Výsledky vyhledávání: Nikkei NTT01U - Nebyl nalezen žádný výsledek hledání....) a podle toho, co o něm tvrdí Zelenej zm.rd ve svojí zelený í-šopě, to je PJEKNÁ ŠITKA ... Nebrat. Hlavní důvody, který mě odrazujou:
- váží jenom necelý 2,5 kila - jen talíř vytuněnýho starýho dobrýho NC-430 váží víc ...
- odstup kanálů udávají "větší než 15dB" - CO TO KURWA JE? Tak buď tam je 15,5db, což je naprosto někde hluboko v místech, kam Slunce nesvítí, nebo tam je aspoň 40db - což je slušnej odstup pro stereo. Obojí je víc jak 15dB, ale navzájem je to jak pojem a průjem.
- pohon stejnosměrným motorem - to znamená, že buď tam je klasika kartáčkovej motorek - a ten bude rušit, nebo tam je brush-less motor (bezkomutátorovej), jako v PC větráčkách - ale to by tam měli uvádět, ne? Už jen pro vlastní pochlubení se ... Tzn. pokud se nechlubí, je tam komutátor ...
- rovný rameno - jakejkoliv kvalitnější gramec má rameno buď úhlový (lomený), nebo esovitě 2x prohnutý. Důvodem je vylepšení snímacího úhlu mezi osou hlavy ramene a tečnou k drážce v místě snímání, což rovný rameno neumí.
- a ta hrůza nejhrůzovatější, která přesně potvrzuje můj názor, že tyhle gramce s USBčkem jsou maxišitky - rozhraní USB 1.1 pro Win XP a OS Mac. BUM, v roce 2016 USB 1.1 - a tím končím, takovej "gramec" není dobrej ani na to, abych s ním podložil viklající se knihovnu ...
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků