[Polemika] Od kdy jsou Hi-fi přehrávače nutností?

MP3/MP4 přehrávače, přehrávače videa, přenosné DVD přehrávače

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Bína 14. 1. 2016 15:40

Přenosné Hi-fi přehrávače, jeden z největších trendů posledních let. Trh, na kterém se chce přiživit každý významnější výrobce a desítky bezvýznamných. Prodeje, které táhnou asijští zákazníci a předchozí vakuum. A velcí výrobci, kteří šponují ceny do nesmyslných výšin.

S Hi-fi přehrávači se samozřejmě setkáváme i na AVmanii, ovšem zatímco dříve šlo o zajímavé doplňky k high-end in-earům, teď z nich někteří dělají až skoro nutnost i pro střední třídu.

Mě se to úplně nelíbí a proto vznikl tento příspěvek.

POZN: Celý text bude o vztahu přenosných Hi-fi přehrávačů a pouze in-earů. Sluchátka klasické konstrukce, ať už přenosná či domácí, samozřejmě na přehrávače kladou jiné nároky a jejich vliv tedy může být výrazně odlišný.

Nedávno jsem doporučil, jen částečně ve vtipu, customy Heir 10.A jako ideální volbu k Fiiu X1. Nelíbilo se to Bacilovi, který to nazval volovinou, vybočením z reality a „exhibicionizmem sluchátkového recenzenta“.

Mě by teda zajímala odpověď, kde je ta hranice vhodnosti přehrávače pro daná sluchátka?

Je dána cenou? A to s přihlédnutím k cenám A&K či konkurenčních výrobců?

Měřením?

A stačí k těmto sluchátkům jen High-end přehrávač? Proč není nutností i přenosný zesilovač a stříbrný kabel za 1000 USD?

A co je na tom Fiiu X1 tak hrozně špatného, že se nehodí k takovýmto sluchátkům? Tedy kromě něčího subjektivního názoru, že to je „krám“.

Za dobu mého putování v Hi-fi jsem vyzkoušel už dost přenosných přehrávačů, zesilovačů, DACů i sluchátkových kabelů. Nejsem tady, abych popíral vliv všech těchto částí řetězce, nejsem žádný ultra objektivista, který bude mávat měřením a tvrdit, že Clip hraje stejně dobře jako DAC od Benchmarku.

Za mě tam rozdíly ve zvuku existují a jsou slyšitelné. Někdy méně, někdy více, ale jsou tam. Ale všechny rozdíly mezi těmito součástmi řetězce pro mě byly vždy výrazně, opravdu výrazně menší než rozdíly mezi samotnými in-eary.

Co takové in-eary vlastně potřebují pro spokojený poslech?

1) Ideálně nastavený zisk zesilovače.
K čemu totiž bude možnost provozu HD800, když s in-eary budete mít problém nastavit ideální hlasitost a doufat, že neklesnete do částí potenciometru s mizerným souběhem kanálů.

2) Co nejmenší šum.
Nekonečný boj, který má jen velmi málo vítězů. Výrazně ovlivněné použitými sluchátky a citlivostí posluchače.

3) Nízká výstupní impedance.
U některých in-earů s tlakovými měniči a složitější výhybkou je nutností si pohlídat dostatečně nízkou výstupní impedanci, jinak to může vést ke znatelnému ovlivnění zvuku sluchátek.

Tyto tři věci jsou základem. Vše ostatní už je dle mého jen hledání vyšší kvality zvuku.

Samozřejmě, že ke svým customům raději připojím Calyx M než Sansu Clip, z Calyxu to bude znatelně hrát lépe. Ale i při zapojení do Clipu si pořád užiju ten skvělý zvuk sluchátek, možná jen na plácněme 90% maximálního potenciálu. Nebude to maximum, ale ani tam nebude slyšet nic výrazně špatného, nic co by mohlo nějak pokazit dojem z výsledného zvuku. Dlouhou dobu jsem používal JH Audio 13 z obyčejného iPhonu 3 a byla to naprostá paráda.

A za mě, vždycky raději budu poslouchat ne úplně využité špičkové customy s Clipem(nebo si dosaďte jakýkoliv základní rozumný zdroj zvuku) než sluchátka o x kategorií níž s high-end přehrávačem.

Přijde mi, jako by se ubíralo na významu sluchátek a najednou se nepřiměřeně více zaměřovalo na zdroj. To může platit u některých domácích sluchátek, které potřebují pořádný zesilovač a dokáží se za něj odvděčit. Určitě se najdou i in-eary, které se teprve se zesilovačem pořádně probudí (ER-4S je ukázkovým příkladem). Ale pro 99% ostatních in-arů bude dostatečným partnerem i takové Fiio M3.

Vždycky budou lidé, kteří budou mít přenosnou sestavu za šílené peníze v honbě za tím nejlepším. Kombinace AK380, přenosného zesilovače, stříbrných kabelů a třeba JHAudio Layla bude určitě úžasná a ať si to ten člověk užije. Já doufám, že jednou třeba budu mít něco podobného.

Ale AVmania byla vždycky docela rozumná, klidně se o těchto sestavách bavme, ale nedělejme z nich nutnost. Takové myšlenky se totiž šíří a pak to odnáší členové fóra, kteří hledají rady v úplně jiné sféře. Najednou tu máme takovéto příspěvky, kvůli kterým lidé nesmyslně končí s horšími sluchátky, protože jim někdo vnukl ideu, že s horším přehrávačem to nebude hrát či co.

Lepšia voľba by zrejme boli Fidue, ale to by som asi musel dokúpiť min. FiiO X1 a zabezpečiť kvalitnú hudbu.
CIEM: qdc 8CS|AAW W500|HEIR 10.A|HIFIMAN RE1000
IEM: NOBLE Katana & Sage
DAP: SONY WM1A|SHANLING M5s & M2X & M0
TWS: Shanling MTW100BA

Zaměstnanec firmy Shanling, tohoto času v Číně
Bína
Sluchátkový recenzent
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Ryan Giggs 14. 1. 2016 16:43

Pod toto sa kľudne podpišem.
Ryan Giggs
TV expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Sinuhet1 14. 1. 2016 16:54

No, škoda že tu momentálně nemám přehrávače na porovnání. Ale podle mě je i tahle stránka věci hodně individuální..Měl jsem chvíli X1 na recenzi, dlouho X3 pak X3 2g a momentálně X5 a za sebe můžu říct - má to význam. I kdybych jen porovnal prostor tak X5 ho má fantastický a předešlé přehrávače se nechytají..už jen kvůli tomu prostoru to má pro mě význam a užívám si Fidue A73 i Noble 4 a pro ty Fidue je podle tebe ten přehrávač zbytečný, ano pokud někdo má sotva na ty Fidue tak to je jasné...no to je jedno o tom se dá přít do nekonečna ale tipl bych si že Heir 4.Ai na X5 ti dají víc muziky než Heir 10 na X1...čistě můj názor
Sinuhet1
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Duke650 14. 1. 2016 18:29

Jen muj skromny nazor: univerzalni recept neexistuje.
Jo vlastne ano "kazdy at si vyzkousi, koupi a posloucha to z ceho ma dobry pocit"

Zrovna vcera jsem si rikal, jaky je to overkill poslouchat 35 let stare album nejmenovane madarske kapely na QP1R+JH Angie.
Zamerne prehanim tvrzenim, ze vybaveni toho jejich studia tenkrat bylo za mene penez, nez jsem ja utratil za hifi v poslednich 3 letech.
A vite co? Je mi to fuk. Naaadherne jsem si ty stare flaky uzil .... a o tom to je

-- 14. 1. 2016 18:36 --

Z jineho uhlu pohledu: kdyz se podivame na ceny mrnavych DAPu versus "plnotucne" hifi fullsize komponenty (zesilovace, prehravace...), tak to budi dojem, ze marze maji kluci sikmooci vetsi nez male.
Ale chapu to, cash je treba, uz i proto, ze pokud za rok-dva nedaji na trh novejsi model, tak budem my rozmazleni spotrebitele frflat "prece si nekoupim zastaraly model z roku 2013"

-- 14. 1. 2016 18:44 --

K puvodni otazce "od kdy jsou nutne"....
Nejsou nutne. 99% lidi netusi co je DAP a spokojene konzumuje mp3 z mobilu
Pro nas "postizene" 1% je to jen opakovani hifi historie kterou jsme si prosli v "klasickem hifi": neustavajici snaha sehnat co nejlepsi reprobedny, nakrmit je z co nejlepsiho zesilovace atd
Duke650
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod NOWOCAYN 14. 1. 2016 20:10

......a vaše ženy to nechápou, nechápu a nechápou.......... Tým v 99% prípadoch stačia pecky z mobilu (nejaké samsung) a 128kbps MP3, a sú spokojné :D
Na doma : zvukovka Tascam US 122 MKII + monitory Tascam VL-A5, príručné repráčiky Creative T20 II, slúchadlá SuperLux HD681 EVO
Do postele : KZ ZS5, Clip ZIP (RockBox)
Na zvuk hovoreného slova pri sledovaní YT z mobilu : SE MH1
NOWOCAYN
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod bacil2 15. 1. 2016 03:16

Bína píše:...
Za mě tam rozdíly ve zvuku existují a jsou slyšitelné. Někdy méně, někdy více, ale jsou tam. Ale všechny rozdíly mezi těmito součástmi řetězce pro mě byly vždy výrazně, opravdu výrazně menší než rozdíly mezi samotnými in-eary.
...
A za mě, vždycky raději budu poslouchat ne úplně využité špičkové customy s Clipem(nebo si dosaďte jakýkoliv základní rozumný zdroj zvuku) než sluchátka o x kategorií níž s high-end přehrávačem.
...

... toto sú pre mňa podivné úvahy ... je to ako keď nejaký hudobný producent nechá špičkového husľového virtuóza odohrať náročný koncert na lacných detských husliach, pretože mu je jasné, že ten virtuóz to bude schopný aj tak odohrať lepšie ako nejaký priemerný absolvent konzervatória na stradivárkach ... toto je samozrejme možné akceptovateť na nejakej provinčnej/charitatívnej „ľudovej veselici“, ale je to nanajvýš hlúpe v prípade „platiaceho náročného hudobného publika“.

... bohužiaľ pri všadeprítomnej dominancii „ľudovej veselice“ (nielen tu na AVmanii) to prakticky vždy končí dehonestáciou náročnejšieho publika

Hmmm ... alebo je to všetko úplne inak? ... a tzv. „špičkové/drahé IEM“ nie sú primárne určené náročnejšiemu publiku, ale iba platiacemu konzumentovi s hédonistickými sklonmi... ?
bacil2
Trvalý BAN
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Bína 15. 1. 2016 12:39

Sinuhet1 píše: pro ty Fidue je podle tebe ten přehrávač zbytečný, ano pokud někdo má sotva na ty Fidue tak to je jasné


Řeším zde otázku investice do sestavy jako celku. Když má člověk třeba 6 tisíc na sestavu, tak za mě prostě bude vždycky lepší investice Fidie A73 s Clipem či jeho telefonem, než třeba Hifiman RE400 s Fiiem X1.

Neříkám, že je přehrávač pro X5 zbytečný, říkám, že není nutností.

Sinuhet1 píše:...no to je jedno o tom se dá přít do nekonečna ale tipl bych si že Heir 4.Ai na X5 ti dají víc muziky než Heir 10 na X1...čistě můj názor


Tak neřešme Heir a podobné, které jsi neslyšel a jen tipuješ. Vezmi si třeba Noble 4 s X1 proti A73 s X5. Za mě tam mezi těmi sluchátky je prostě znatelnější rozdíl než mezi těmi přehrávači.


Duke650 píše:K puvodni otazce "od kdy jsou nutne"....
Nejsou nutne. 99% lidi netusi co je DAP a spokojene konzumuje mp3 z mobilu
Pro nas "postizene" 1% je to jen opakovani hifi historie kterou jsme si prosli v "klasickem hifi": neustavajici snaha sehnat co nejlepsi reprobedny, nakrmit je z co nejlepsiho zesilovace atd


Mě vůbec nejde o 99% společnosti poslouchající z mobilů. Jde mi tady o návštěvníky fóra, kteří najednou získávají dojem, že musejí mít Hi-fi DAP už ke střední třídě, jinak jim to nebude hrát. To s neustávající snahou dosáhnout toho nejlepšího nemá co dělat. To řešíš ty nebo já, ale ne klučina, co si chce koupit první pořádný sluchátka za 5 tisíc.

bacil2 píše:... toto sú pre mňa podivné úvahy ... je to ako keď nejaký hudobný producent nechá špičkového husľového virtuóza odohrať náročný koncert na lacných detských husliach, pretože mu je jasné, že ten virtuóz to bude schopný aj tak odohrať lepšie ako nejaký priemerný absolvent konzervatória na stradivárkach ... toto je samozrejme možné akceptovateť na nejakej provinčnej/charitatívnej „ľudovej veselici“, ale je to nanajvýš hlúpe v prípade „platiaceho náročného hudobného publika“.


Držme se tvého příkladu:
Platící náročný zákazník, v našem případě Hi-fista cpoucí kupu peněz do sestavy, určitě má právo na Virtuóza se stradivárkami. A ať si o klidně koupí, já budu ve frontě s ním.

Ale mě tady jde spíš o bandu přátel v hospodě, do které zrovna zašel tenhle virtuóz. Ty si ho rádi poslechnou i když bude hrát jen na ty dětské housle. Protože ten základ dělá ten houslista(sluchátka) a ne ty housle(zdroj). Oni si víc dovolit nemůžou.

Ale ty by jsi je raději zahnal na studenta prvního ročníku konzervatoře, který ani s těmi stradivárkami moc zářit nebude.

bacil2 píše:Hmmm ... alebo je to všetko úplne inak? ... a tzv. „špičkové/drahé IEM“ nie sú primárne určené náročnejšiemu publiku, ale iba platiacemu konzumentovi s hédonistickými sklonmi... ?


bacil2 píše:PS: moje osobné skúsenosti s tzv. "high-end in-earmi" nie sú veľké, a sú navyše pomerne mätúce ... hraničiace možno až s niečím takým, čo by sa dalo nazvať slovom "podvod" ... preto to ani nemienim verejne moc rozmazávať :-[


Řeči, mlha, nic.

A pořád čekám na to tvoje přesné určení přehrávače, který je tedy vhodný pro sluchátka z nejvyšší třídy.
CIEM: qdc 8CS|AAW W500|HEIR 10.A|HIFIMAN RE1000
IEM: NOBLE Katana & Sage
DAP: SONY WM1A|SHANLING M5s & M2X & M0
TWS: Shanling MTW100BA

Zaměstnanec firmy Shanling, tohoto času v Číně
Bína
Sluchátkový recenzent
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod bacil2 15. 1. 2016 16:23

Bína píše:...
A pořád čekám na to tvoje přesné určení přehrávače, který je tedy vhodný pro sluchátka z nejvyšší třídy.

:D :D :D ... no pre skutočne špičkové IEM odporúčam „stacionárny posluch v interiéri“ a tomu zodpovedajúci hardvér ... napr. pre občanov používajúcich pc jednoznačne Meridian Prime ... je to lacnejšie a zvukovo myslím lepšie riešenie ako nejaký AK240
bacil2
Trvalý BAN
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Bína 15. 1. 2016 16:27

Ano, mizernost poměru cena/výkon u přenosných zařízení proti domácím je smutný problém.

Ale zase se tím jen vyhýbáš otázce.
CIEM: qdc 8CS|AAW W500|HEIR 10.A|HIFIMAN RE1000
IEM: NOBLE Katana & Sage
DAP: SONY WM1A|SHANLING M5s & M2X & M0
TWS: Shanling MTW100BA

Zaměstnanec firmy Shanling, tohoto času v Číně
Bína
Sluchátkový recenzent
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod bacil2 15. 1. 2016 16:52

... správny postreh ... vyhýbam ... ja tu totiž iba v rámci témy "polemizujem" :D
bacil2
Trvalý BAN
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Duke650 15. 1. 2016 17:08

Tak zase jinak: pokud budu mit budget 10t na komplet, tak radeji tam 7 za ineary a 3 za DAP nez obracene
to ale neni nic noveho, ze rozdily mezi "menici" (sluchatky, reprobednami) jsou vetsi nez mezi zdrojovymi komponentami (CD, amp...,)
Duke650
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod bacil2 15. 1. 2016 17:24

Duke650 píše:... pokud budu mit budget 10t na komplet, tak radeji tam 7 za ineary a 3 za DAP nez obracene ...

kľudne to môže byť aj opačne ... napr. pri EX1 ...
bacil2
Trvalý BAN
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod LOPO_X 15. 1. 2016 17:44

Já jsem za to za obojí dát cca tak plus mínus stejně třeba fiio X1 plus GR07 tak bych to udělal třeba i u Fiio X5 kde bych si pořídil třeba savanty ale VSD1 už bych do něj necpal. Jde o to jestli to taky za tu cenu hraje
LOPO_X
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Sinuhet1 15. 1. 2016 19:26

Udělal jsem krátký subjektivní test. Sluchátka Fidue a73 a Noble 4, přehrávač Fiio X5 a mobil Samsung galaxy s3 mini se slušným audio výstupem, muzika audiofilní flac nahrávky.
A73 na X5 vs Noble4 na mobilu...blbě se porovnávají hodně jinak znějící sluchátka ale řekl bych že líp na tom byly Noble4 na mobilu
A73 na X5 vs A73 na mobilu...lépe na X5 samozřejmě, rozdíl celkem nepatrný
Noble4 na X5 vs Noble4 na mobilu..na X5 o poznání lepší rozdíl hodně zřetelný. Obecně řečeno, nechce se mi vypisovat detaily.

Takže pro sluchátka jako Fidue A73 by měl stačit levnější DAP, cpát peníze do drahých DAPů se neoplatí rozdíl skutečně nebyl adekvátní ceně. Naopak když už někdo koupí sluchátka jako Noble 4 je nesmysl zabít jejich kvality posloucháním z mobilu nebo lowend DAPu.
Výsledek podle očekávání ale nevím jestli to jde zobecnit, můžete tež zkusit něco podobného
Sinuhet1
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod akburt 15. 1. 2016 20:06

No ta polemika by se dala rozsirit "Od kdy je Hi Fi nutnosti?Kdyz mohou stat sluchatka 50 000 ecek,je to presne to same.
Ted nevim,jake jsou nejvyssi ceny IEM,ale rekl bych,ze je to ten samy cirkus.
Ale ono je to hobby,a pak vydaje daji ospravedlnit.Takze respect ke kazdemu kolegovi.
Vlada
akburt
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků