Silná anténa na FM

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod EKKAR 8. 9. 2015 12:32

Jakou variantu sis zvolil, dřív než se tvá lebka tak dokonale potkala s podlahou?
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Salu 10. 1. 2016 17:57

Pripojim se s dotazem... Je doporucovan zde kruhovy dipol, potrebuji taky vsesmerovou antenu, ale koukal jsem ze kruhovy dipol je pro horizontalni polarizaci a vsechny stanice v okoli jsou vertikalni. Dotaz tedy je zda chytnu na to i vertikalni stanice. Nachodsky okres. Ted chytam radio pouze na TV antenu (sito) a to je na Cernou Horu a je to vice mene jedina stanice kterou na to ted chytnu.
Salu
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod EKKAR 10. 1. 2016 18:39

Na vertikální polarizaci použij normální skládanej dipól postavenej na vejšku - bez stáčení. Diagram jeho příjmu pak budou dvě prostorový výseče po 90° ve vodorovný rovině symetricky rozložený po obou stranách dipólu. Když budeš chtít diagram příjmu přes celejch 360°, musíš použít buď vertikální prutovku, nebo dva vertikálně orientovaný dipóly navzájem otočený o 90° kolem podélný osy. Ten vertikální prut je jednodušší na výrobu, i když nemá přesně 75ohmovou ani 300ohmovou impedanci. Záleží taky na tom, v jaký stavbě bydlíš, na kterou stranu máš výhled, jestli máš místo nad anténou i pod ní, jakou máš na baráku ochranu před atmosférickým přepětím ("hromosvody" = anténa nesmí bejt vejš než hromosvodná soustava, jinak se blesky budou soustřeďovat na ni - v opačným případě musí bejt uzemněná = spojená 1cm pozinkovaným lanem s hromosvodem a svod musí mít jiskřiště a bleskojistky) atd...
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod DinosaurJr 10. 1. 2016 19:00

Pokud bydlíš pod kopcemi na Podunajské pahorkatině, tak by měl být signál OK. Ale jak říkáš, že signál nic moc, tak asi budeš bydlet někde mezi kopcemi. Hluboká údolí jsou nejblbější. Jaké máš na dohled vysílače, co třeba Kamzík BA a Zobor Nitra a jsou viditelné přímo nebo za kopcemi ?
◄☼► Život je příliš krátký na poslech muziky přes nudné HiFi ! Kind of Blue ♪♫♪
ProJect RPM 3 Carbon MC●SLVR●TubeBoxSEII ECC83 Telefunken Ribbed●Sony ES
DAC Topping D50s●DPA 386 222 mk2017●B&W●Xavian●TV Samsung 48"●77LP<iii>
DinosaurJr
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Salu 10. 1. 2016 19:09

Hromosvod nemam vubec, mam vlastni RD, na stozaru prave moc mista uz neni, mam tam 5GHz na net, nad tim to sito a nahore bylo uz jen misto na ten kruhovy dipol, na vysku tam nic nedam. Vedle me je mnohem vyssi dum s hromosvodem takze jsem to do ted neresil s tim ze doufam ze to pujde tam :) Jinak vyhled od vychodu, pres jih na zapada... Severni strana je za mnou kopec a les. Takze smery Nachod, Hradec, Trutnov.

Premyslel sem o tomto, ale musel bych to hodit na stozaru bokem aby se mi to veslo.

http://eshop.antech.cz/trideni-dle-sort ... izace.html
Salu
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod ...drát 10. 1. 2016 20:10

nie je lepšie kúpiť wifi internet tuner s lepšou kvalitou zvuku a tisíckami staníc a nevystavovať dom riziku blesku?
ja mám túto krabicu ako alternatívu :-)
http://m.aliexpress.com/item-desc/32486068164.html
https://youtu.be/v7sdjW07ySU
...drát
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod EKKAR 10. 1. 2016 23:33

Salu píše:Pripojim se s dotazem...
...
Nachodsky okres. Ted chytam radio pouze na TV antenu (sito) a to je na Cernou Horu a je to vice mene jedina stanice kterou na to ted chytnu.

DinosaurJr píše:Pokud bydlíš pod kopcemi na Podunajské pahorkatině, tak by měl být signál OK. Ale jak říkáš, že signál nic moc, tak asi budeš bydlet někde mezi kopcemi. Hluboká údolí jsou nejblbější. Jaké máš na dohled vysílače, co třeba Kamzík BA a Zobor Nitra a jsou viditelné přímo nebo za kopcemi ?
Dinosaure, co jsi měl ze zeměpisu? Podle mě to byla koule jak malovaná, situovat Náchodsko (= ležící pár km severně od Hradce Králové) s výhledem na Černou horu (ležící nad městečkem Janské Lázně v Krkonoších) někam k Dunaju mezi Kamzík a Zobor v Čombolostánu si ani nic jinýho nezasluhuje ...

2 Salu - ten lomenej dipól nestojí za nic, to už je jednodušší ubastlit si prutovku podobnou autoanténě. Dipól, jakmile mu změníš jeho základní tvar, ztrácí účinnost. Ty můžeš "lapat" kromě Turnovska i hradecký vysílání Rádia Blaník (ex-RádioOK 93,9 na tuším 103,4MHz), vysílače šířený z TV vysílače Krásno, dál z Litickýho chlumu (Rychnov nad Kněžnou) - tam je třeba Magic = ex Rádio Metuje atd atd. To, že teď máš omezený možnosti příjmu, tak za to může i to "sejto" na který teď přijímáš = je optimalizovaný pro kmitočty UHF pásma, což je zhruba 470MHz a vejš, zatímco ty potřebuješ "lapat" vlny na kmitočtech 5x-6x nižších (87,5 - 108MHz), takže v podstatě bys měl mít lepší příjem, pokud bys na ten koax napojil jen kus drátu dlouhej asi 90cm než když na něj teď máš napojenou TV anténu. Detaily v SZ.
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod DinosaurJr 13. 1. 2016 21:15

První diskutér byl z SK, tak proto...
◄☼► Život je příliš krátký na poslech muziky přes nudné HiFi ! Kind of Blue ♪♫♪
ProJect RPM 3 Carbon MC●SLVR●TubeBoxSEII ECC83 Telefunken Ribbed●Sony ES
DAC Topping D50s●DPA 386 222 mk2017●B&W●Xavian●TV Samsung 48"●77LP<iii>
DinosaurJr
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Předchozí stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků