[recenze] STAX SR-404

Stereo a vícekanálová sluchátka

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Hergarok 4. 11. 2012 19:43

Když jsem to měřil, tak byla hlasitost nastavená na obou kanálech stejně, takže bych to tipoval na jinde. Víc jsem to ale nezkoumal, ale myslím, že by to tak snad nemělo být. :hm

EDIT: Zkusil jsem dát na zesilovači hlasitost naplno a digitálně ji snížit tak, aby to nelimitovalo (cca 300Vrms). Ten "lepší" přeslech byl teď 35dB a ten horší kousek pod 30dB (přitom SNR vstupního signálu je víc než dvojnásobné).
Tohle nesplňuje ani prehistorickou DIN 45 500, něco je evidentně špatně... :hm
Audigy 2ZS => ZERO DAC => Amarok^2 => DIY elektrostaty || V hifi jde změřit vše mimo naivity a diletantství.
Fóra po celém světě zamořují ti, jenž mají problém psát srozumitelný text a pochopit psaný text. WTF ?!?!?
Hergarok
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Kuba4 5. 11. 2012 09:12

Takže lampy? ;-)
Marantz CD-17, PM-16, Pioneer PL-630, B&W 802N
Pioneer PD-95, SPL Phonitor, AKG K-1000
Kuba4
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Hergarok 5. 11. 2012 13:12

To bych neřekl (spíš určitě ne). Takový přeslech je snad schválně, protože přeslech praktiky nezávisí na velikosti výstupního napětí, ale na poloze potenciometru... :hm
Audigy 2ZS => ZERO DAC => Amarok^2 => DIY elektrostaty || V hifi jde změřit vše mimo naivity a diletantství.
Fóra po celém světě zamořují ti, jenž mají problém psát srozumitelný text a pochopit psaný text. WTF ?!?!?
Hergarok
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod romikol 11. 12. 2015 17:29

Hergarok napsal: BTW, slyšel jsem i krátce AKG K702 (jo, na takové „sračce“ jako je ZERO) a každý, kdo tvrdí, že nemají basy si ke mně může zajít pro ránu. Mimo vyšší středy, které mě nakopli během několika vteřin jsou to špičková sluchátka :twisted:

podepisuji se pod toto, K702 /mám ještě orig. Austria/ jsou výtečná sluchátka za směšnou sumu.po rozehrání s lepším kvalitnějším zesilovačem /samozřejmě je potřeba mít jak kvalitní nahrávku, tak i kvalitní transport, t.j. např. lepší zvuk.karta, DAC apod./, který je opravdu nutností aby jste z nich dostali větší část jejich potenciálu, t.j. prostor, separaci nástrojů, čisté neostré výšky a pevný prokreslený spodek. Středy nezmiňuji, protože ty jsou všeobecně u tohoto typu dost dobré.....
Naposledy upravil romikol dne 12. 12. 2015 03:08, celkově upraveno 1
Audiotrak Prodigy HD2 - Dispre II JFET /Hammond/ - AKG K702 (Austria), Beyerdynamic T90, Sennheiser HD 660S (Romania), Asus Xonar Xense
romikol
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod MHOE 11. 12. 2015 17:50

K702ky jsou za svoji cenu fajn sluchátka a s kvalitním, pasujícím řetězcem skutečně dokáží zahrát citelně lépe...

... v absolutním slova smyslu bych však o pevném prokresleném basu, dost dobrých středech či čistých výškách osobně úplně nemluvil. Na současnou špičku se už prostě nechytají.
DESKTOP: Roon | Fiio R7 | Susvara (mod)
PORTABLE: Roon | Fold3 | Deva Pro (mod) + LinkBuds (eq)

MEASUREMENTS: MiniDSP EARS | Fulla 2 | HD650

REVIEWS: Viz "Web" v profilu
MHOE
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Herrer77 11. 12. 2015 18:17

Myslíte, že by AKG K702 dostatečně nakrmil iFi Micro iDSD? Nemyslím hlasitost, o to strach nemám, ale jestli by z nich dostal maximální kvalitu ;-)

Měl jsem od kamaráda půjčeny 14 dní Sennheiser HD800 a po prvním zapojení do Micra jsem byl potěšen s tím, že na tom moje Shure SRH1540 nejsou vůbec zle a přechod na vyšší třídu není nutný. No ale po pár dalších hodinách jsem začal HD800 oceňovat čím dál víc a Shure mi přišly proti nim prostě takové tvrdé. Ta přirozená lehkost se kterou hrály a to rozlišení nejvyšších tónů bylo u HD800 prostě úžasné a to mám ještě dojem, že Micro jejich potenciál zcela nerozvinulo. Nicméně cena je pro mě pořád dost vysoká. SRH1540 kvůli navýšení rozpočtu pro HD800 prodat nechci, potřebuju i uzavřenou alternativu a tak by mě zajíímalo, jestli by AKG K702 byly dobrou volbou...
HQPlayer - RME ADI-2 DAC - Creek Evolution 50A - stavěné regálovky
Herrer77
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod MHOE 11. 12. 2015 19:31

AKG x7xx série se dle mého názoru HD800kám kvalitativně neblíží - a ten výkonnostní rozptyl se bude se zlepšujícím se sluchátkovým řetězcem jen a jen prohlubovat. Nemám vůbec nic proti AKGčkům a zároveň nejsem vyložený fanboy HD800vek, fakt ale nerozumím tomu, jak se vůbec může někdo pokoušet stavět tuto AKG sérii na úroveň HD800 (a že jsem těch pokusů už četl). Pokud vlastníte alespoň trochu kvalitní sluchátkový řetězec a dáte oběma těmto sluchátkových variantám déle než hodinu ve veřejné poslechovce, tak ten znatelný rozdíl ve prospěch Sennheiserů jako audiofil podle mne musíte být schopni slyšet. Cenový rozdíl mezi oběma má rozhodně své opodstatnění (byť ne pro každého, samozřejmě).

Těžko se to popisuje a samozřejmě se tomu bez osobní zkušenosti ještě hůře věří, ale pokud si k těmto Sennheiserům člověk doladí řetězec na míru (včetně doprovodných prvků typu kabely, transport apod.), tak se jejich extrémně pevnému a rozlišenému basu, neutrálním, křišťálově čistým středům a mikrorozlišeným, s lehkostí vyzařujícím výškám jen máloco vyrovná. x7xx série je oproti nim v basech mdlá, nerozlišená, postrádající dynamiku, ve středech až vyšších středech zkreslená, plochá až mírně uřvaná a ve výškách v technickém slova smyslu nerozlišená/zastřená, zrnitá. A to si myslím, že jsem Sennheisery zdaleka neslyšel hrát na jejich maximum, zatímco AKGčka zas tak moc škálovat s lepším řetězcem z mé zkušenosti nedokáží. Ono to jaksi bude mít svůj reálný základ, že jsou HD800 doslova celosvětovým fenoménem. Vyložená obliba AKGček nebo třeba i Beyerů je oproti tomu spíše lokální záležitostí některých světových regionů (střední a východní Evropa se zde samozřejmě vyloženě nabízí).

Osobně bych jako levnější alternativu k HD800kám doporučil třeba něco typu levných elektrostatů z druhé ruky. Konkrétně mne zaujaly SR-202ky u Hergaroka. Dále by se daly určitě prubnout i Hifiman HE-4, ale podobně jako u AKG to chce mít vhodný řetězec. No a kdyby to skutečně již nešlo jinak, tak pro někoho možná i ty K701/K702 (s nebo bez bass port modifikace dle osobních preferencí).

Na otázku nedokážu odpovědět, nemám s mikro osobní zkušenost.
DESKTOP: Roon | Fiio R7 | Susvara (mod)
PORTABLE: Roon | Fold3 | Deva Pro (mod) + LinkBuds (eq)

MEASUREMENTS: MiniDSP EARS | Fulla 2 | HD650

REVIEWS: Viz "Web" v profilu
MHOE
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod bacil2 11. 12. 2015 19:44

romikol píše:... každý, kdo tvrdí, že nemají basy si ke mně může zajít pro ránu.
No tomu hovorím slovo do bitky :D :D :D

...ale zbytočne riskuješ, že si budeš polámanými rukami zbierať zo zeme vybité zuby ... a za to predsa tie starodávne ákágéčka nestoja ... to už radšej Hifimany HE400S 8-)
bacil2
Trvalý BAN
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Herrer77 11. 12. 2015 20:10

MHOE: Díky, takže zase šetřit :-)
HQPlayer - RME ADI-2 DAC - Creek Evolution 50A - stavěné regálovky
Herrer77
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod The Wolverine 11. 12. 2015 22:50

Sedmistovkové AKG mají podobný charakter jako HD800, navíc jsou to jedny z mála sluchátek, která se jim dokáží alespoň přiblížit v podání prostoru. Asi proto jsou poměrně často srovnávána; ovšem HD800 jsou po technické stránce minimálně o třídu výše.
Alternativu k sedmistovkovým AKG představují tisícovkové Audio-Technica, které navíc nejsou tak žravé. Jedny se teď povalují na bazaru za dobrou cenu: http://www.hifionline.cz/hifibazar/prod ... ca-ad1000/
Schiit Bifrost 4490 ► Schiit Asgard 2 ► Audeze LCD-X │ Grado GH4
Marantz PM7000N ► Bowers & Wilkins 684
The Wolverine
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod MHOE 11. 12. 2015 23:33

Stačí nasadit x7xx náušníky na jakákoliv fyzicky kompatibilní sluchátka... a budou mít podobný prostor jako AKGčka. Dokonce pak chytnou i mírně podobný témbr (podobně jako je tomu třeba i u Beyer EDT990V náušníků).

Jinak chápu, že z tohohle úhlu pohledu se berou jako "poor man's HD800" (jejich zvuk má rovněž výrazně prostorový charakter), ale upřímně - když je detailně porovnám jeden vedle druhého - tak mi ani ten jejich prostor nepřipadá úplně podobný. AKGčka jej až umělým způsobem vytahují do stran, aniž by přitom dokázaly zachovat jednolitost celé scény směrem do jejího středu. V praxi se pak prostor subjektivně rozpadá na Levá - střed - Pravá a nic mezi tím. HD800 též mohou na některé posluchače působit tak, že v prostových aspektech zvuku přehánějí, aspoň však výraznou šířku doplňují neméně impresivní hloubkou a jako celek působí homogenně, drží si souvislý tvar. Imaging je určitě lepší u HD800, je to jejich trademark ostatně.


Obrázek

Obrázek

Myslím, že minimálně něco z mých dojmů se dá odkoukat i na fotkách vnitřku mušlí... Otvory pro průchod vln z měničů do uší jsou u HD800 citelně širší (zvlášť pokud vezmu v potaz molitanové prstence, které s x7xx sluchátky současně prodávají). Vnitřní prostor mušlí je pak u HD800 designován jako plynule vypuklý, zatímco u x7xx sluchátek je dno placaté a tudíž jakýkoliv fyzický prostor mezi uchem a měničem ("akustickou komnatu", chcete-li) formují v podstatě jen náušníky samotné. Subjektivně horší výšku prostoru u AKGček pak podle mě rovněž možno přisoudit rozdílným fyzickým parametrům mušlí/náušníků - u AKG kruhové, u HD800 oválné odshora-dolů.

Musím si někdy poslechnout K812, abych zjistil, jestli se jim podařilo opravit alespoň některé neduhy, které se pro mne se 700 series pojí. Minimálně pohled na jejich konstrukci napovídá, že nejspíš ano.
DESKTOP: Roon | Fiio R7 | Susvara (mod)
PORTABLE: Roon | Fold3 | Deva Pro (mod) + LinkBuds (eq)

MEASUREMENTS: MiniDSP EARS | Fulla 2 | HD650

REVIEWS: Viz "Web" v profilu
MHOE
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod romikol 12. 12. 2015 03:19

MHOE píše:K702ky jsou za svoji cenu fajn sluchátka a s kvalitním, pasujícím řetězcem skutečně dokáží zahrát citelně lépe...

... v absolutním slova smyslu bych však o pevném prokresleném basu, dost dobrých středech či čistých výškách osobně úplně nemluvil. Na současnou špičku se už prostě nechytají.

Vždy je ale potřeba hodnotit vůči ceně, za tu hrají mistrovsky, oproti cenově podobným sluchátkům. Je opravdu zajímavé sledovat, jak dokáží snadno změnit charakter zvuku s různým řetězcem, což se moc o jiných cenově podobných sluchátkách "asi" říct nedá. Takže je zde vždy potenciál ke zlepšení..... Kdo si to neověřil na vlastní uši, tak neuvěří. To co píšeš o AKG 7xx řadě není pravda, já na svém řetězci /především díky dispre, ale i jiným opampům na zvukovce/, mají podání bez průšvihů, to jest výšky jsou jemné, čisté a neostré, středy taktéž a basy jsou pevné, pro mě mají i to rozlišení. Vše hodně závisí na nahrávce. A to že mají prostor takto jednoduchý, též není docela pravda, rozhodně nehrají jen levá - střed - pravá. Slyším i zvuky mírně vzad či vpřed/o trošku méně/, nahoře či níže, prostě v celém rozsahu. Poslouchám nyní zrovna styl trance /VA- best of trance volume 2 (2014)/ a jasně rozeznám více poloh ve stereováze, je to téměř podobné jako u světových stran ale s tím, že subjektivně nejméně vnímám /slyším/ tu jižní /věřím ale, že pokud by nástroje hráli opravdu pode mnou, tak se s tím sluchátka též poperou/ tím směrem lezou nejvíce ty úplně nejnižší frekvence, ty ale moc neslyším, ty cítím. Např.u jedné ze skladeb slyším zpěvačku jakoby uprostřed a trošku posazenou výše, jedny nástroje /zvuky/ zní blíže po stranách, další o něco dále, někdy i též trochu výše či krapet vzadu a ještě více v pozadí slyším další zvuky /ty jsou už více vzdálené/, basy jsou opět úplně jinde - jde to opravdu snadno rozlišit. Pro mne mají hodně znatelný prostor, jsou vzdušné. Je to vždy a jen o dané nahrávce - co vše obsahuje a jak byla nahrána. Jinak Senn. HD800 jsem bohužel neslyšel, ale pokud se prodávají za 30k, tak by i měly být sakra lepší, ale co jsem zatím četl všude možně na forech, tak jsou samozřejmě lepší, ale ne tak rapidně aby svou cenu jednoznačně obhájili. Pro nižší střední vrstvu jsou AKG K7xx jako stvořená a rozhodně s dobrým řetězcem nejednoho "audiofila" potěší. Aby z nich dostal nějaký potenciál, stačí k tomu cca 10 tisíc Kč /pokud je šikovný tak i méně/. Ta investice se určitě vyplatí. Kdo má peníze nazbyt koupí něco lepšího. Jinak jak už někdo psal, že je nejlepší si sluchátka předem poslechnout, tak s tím souhlasím, ale dotyčný už musí vlastnit onen kvalitní řetězec, protože právě tato AKG-čka opravdu dokáží změnit rapidně charakter zvuku. Pokud mu nebudou na svém řetězci vyhovovat a oni nebudou chtít investovat do jiného, pak se mohou poohlédnout jinde. já když je zapojím např. přímo do výstupu na zvukovce Audiotrak, hrají naprosto jinak. Jsou více důraznější na středech i výškách a nemají onen prostor ani takovou separaci nástrojů, než když je zapojím analogově do dispre. Navíc se nedají poslouchat takto dlouhodoběji a výšky mohou být u některých nahrávek i nepříjemně ostré, poslouchat by se ale samozřejmě i takto dali, ale jen s volume v levotočivém směru. Je těžké někomu radit, každý si to musí ověřit na svých uších.
P.S.: zapoměl jsem na jednu důležitou věc a to, že hudbu poslouchám hodně pozdě večer i v noci, kdy je naprostý klid. Pokud posloucháte "otevřená" sluchátka přes den /pokud tedy nejste někde na samotě uzavřeni před rušivými vlivy/ vytratí se spousta zvukových informací.
Audiotrak Prodigy HD2 - Dispre II JFET /Hammond/ - AKG K702 (Austria), Beyerdynamic T90, Sennheiser HD 660S (Romania), Asus Xonar Xense
romikol
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod MHOE 12. 12. 2015 08:55

Dle mého názoru až příliš operuješ se slovem "pravda".

Jak říkáš - těžko se radí bez osobní zkušenosti, takže si třeba někdy zkus rozšířit obzory poslechem širokého spektra modelů různých cenových kategorií... a třeba ti pak ty K702ky zas tak mistrovské připadat nebudou. A nebo třeba budou, kdo ví. Mně za tu cenu připadají fajn a zároveň chápu, že pro určitou skupinu lidí by se to "fajn" dalo zaměnit za "vynikající". Hlavní je, že jsi s nimi spokojen.

P.S.: V některých ohledech jsi úplně nepochopil, jak jsem to měl na mysli (např. ta prostorovost)... Ale zbytečné to asi rozebírat dál, v diskuzi o SR-404.
DESKTOP: Roon | Fiio R7 | Susvara (mod)
PORTABLE: Roon | Fold3 | Deva Pro (mod) + LinkBuds (eq)

MEASUREMENTS: MiniDSP EARS | Fulla 2 | HD650

REVIEWS: Viz "Web" v profilu
MHOE
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Herrer77 12. 12. 2015 09:45

Pánové, dost vám závidím, když básníte ve spojení se sluchátky o prostoru. Já na tohle asi nemám buňky, bo mi sluchátka a prostor nejdou tak úplně dohromady. Prostě tam tu kapelu, nebo dokonce koncertní síň nevidím a furt vím, že slyším "jenom" sluchátka. Jasně, slyším, když mi kopák bouchne do hlavy odněkud shora, ale takovou scénu bych naživo zažít nechtěl... :-) Je to i jeden z důvodů proč bych chtěl v budoucnu přejít na bedny a to i s tím, že přijdu o všechny ty detaily, co sluchátka nabídnou za nesrovnatelně nižší cenu.

Tuhle jsem poslouchal u kámoše stařičký Quadral Altan MK IV a ten pocit, kdy se místnost naplní zvukem, že prostě jakoby nevíte odkud hudba jde, protože je všude a zároveň je přesně tam, kde by bejt měla, ten je prostě nenahraditelný. Tam ten prostor cítím, tam vím, že je kytarista vlevo, bicí o kousek vpravo a trochu vzadu a dokážu i odhadnout jak daleko přede mnou stojí zpěvák. Je to jako bych věděl, že poslouchám dejme tomu ze třetí řady. Tohle mi žádná sluchátka, která jsem slyšel nedokázaly dát a jestli vám jo, tak opravdu tiše závidím. Jasně, můžu zavřít oči a celou tu "scénu" si intenzivně představovat, ale to je tak všechno. Nemyslím, že je to něčím přínosné. Připomíná mi to ze všeho nejvíc nějakej zvrácenej sluchátkovej 7.1 herní surround, kde potřebuju kupu soustředění a hlavně pozitivního myšlení, abych se orientoval v tom, odkud že to ty zvuky přichází. Celkově je to ale spíš hegeš :-)

Ale radší dopředu upozorňuju, že nezpochybňuju, že to takhle vnímáte, bo i moje 70letá máma, absolutní hudební laik, když si půjčí sluchadla a pustím jí tam klasiku, tak sama od sebe vyprskla, že tu koncertní síň vidí. Nechápu, ale jsem si jistej, že nekecá :-)
HQPlayer - RME ADI-2 DAC - Creek Evolution 50A - stavěné regálovky
Herrer77
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod bacil2 12. 12. 2015 10:22

romikol píše:
... Vždy je ale potřeba hodnotit vůči ceně, za tu hrají mistrovsky, oproti cenově podobným sluchátkům...

... Jinak Senn. HD800 jsem bohužel neslyšel, ale pokud se prodávají za 30k, tak by i měly být sakra lepší,...

... Pro nižší střední vrstvu jsou AKG K7xx jako stvořená a rozhodně s dobrým řetězcem nejednoho "audiofila" potěší...

... tvoje vnímanie sveta je narušené vlastnou psychoakustikou bez bližšieho kontaktu s inou realitou ako sú tie tvoje nešťastné ákágéčka :D :D :D

-- 12. 12. 2015 10:36 --

Herrer77 píše:Pánové, dost vám závidím, když básníte ve spojení se sluchátky o prostoru. Já na tohle asi nemám buňky, bo mi sluchátka a prostor nejdou tak úplně dohromady...
... i moje 70letá máma, absolutní hudební laik, když si půjčí sluchadla a pustím jí tam klasiku, tak sama od sebe vyprskla, že tu koncertní síň vidí. Nechápu, ale jsem si jistej, že nekecá :-)
... to máš podobné ako napr. aj pri sexe ... primárne nie je dôležitá "kvalita koncového orgánu" (ucha), ale to čo sa deje vnútri tvojej hlavy (psychika) ... :D
bacil2
Trvalý BAN
Uživatelský avatar

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků