Silná anténa na FM

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod poldi92585 24. 6. 2015 21:44

Neviete poradiť ohľadom antény k receiveru, ten káblik čo nazývajú anténou mi nechytí takmer nič a môže to byť hlavne hrúbkou našej steny. Vedeli by ste o nejakej antene do 40€ čo by mi tento problém vyriešilo aby som mal viacej staníc ?
poldi92585
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Tyson 24. 6. 2015 23:23

Třeba tady:
http://www.eltasat.cz/anteny-tv-i-dvb-t/vkv-anteny/
To je fakt takový problém napsat do vyhledávače : VKV/FM anteny ?
Jsou ještě takové malé aktivní pokojové křápy, ty se mi ale moc neosvědčily.
Jestli bydlíš v nějakém "paneláku" Zapoj rádio do zásuvky co máš na TV, možná máš kabelovku, tam máš taky rádio, jen připoj koax do zásuvky. Jestli máš barák, tak nějakou anténu na TV pravděpodobně taky máš, kup si dipol, přidělej někde k TV anténě a hraješ.
Možná ale chytáš signál TV nějak jinak, přes internet, satelit nebo já nevím co.
Tyson
Trvalý BAN
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod EKKAR 24. 6. 2015 23:59

Tyson to nakous, ale nedožvejkal - a po tobě chce, abys to polknul.
1) je potřeba sem napsat lokalitu kde bydlíš a jaký stanice chceš poslouchat.
2) dál je potřeba napsat, co je to za stavbu, ve který bydlíš - a kdo je vlastníkem/správcem, aby se dalo poradit jak a kam anténu případně (ne)umístit.
3) teprve tohle Tyson naznačil - odkud máš signál pro TV? Máš kabelovku, satelit nebo přijímáš domácí pozemní vysílání DVB-T?
No a až sem tyhle informace doplníš, budem se o něčem bavit dál - protože teprve podle toho se bude dát něco poradit a ne jen věštit z kryštálovej gule ...
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod poldi92585 25. 6. 2015 15:05

EKKAR:
1. Bývam na Slovensku v Nitrianskom kraji .
2.Stavba je masívny rodinný dom so stenami hrubými 60 cm s tehál.S umiestneným nebude žiadny problém.
3.Počúvam rádia podľa toho akú mám náladu buď modernú europu 2 alebo radio vlna.

Tyson: Mám satelit od Digi a tam chytám rumunské,hebrejské a im podobné ale naše domáce rádia nie .
poldi92585
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod EKKAR 25. 6. 2015 16:01

Pak bych se podíval někde kolem komína na střechu po starším stožáru nebo aspoň ráhnu na montáž antény pro původní analogovou TV. A tam bych umístil některou z těchhle antén:
http://www.eltasat.cz/anteny-tv-i-dvb-t ... -vkv-2-5db
http://www.eltasat.cz/satelitni-a-dvb-t ... na-vkv-lux
http://www.eltasat.cz/satelitni-a-dvb-t ... -dipol-h-v
http://www.eltasat.cz/satelitni-a-dvb-t ... hovy-dipol
Že na uvedený adrese "nejsou skladem" nevadí - sehnat se dají i jinde, nejdůležitější na nich je, že dovolujou přijímat SKORO ze všech směrů. Pro běžnej příjem VKV stačí BEZ ZESILOVAČE. Teprve pokud by intenzita signálu nestačila nebo pokud bys chtěl přijímat nějakej konkrétní vysílač na větší vzdálenost (u VKV FM rádií to je zhruba nad 50km), musel bys použít například
http://www.eltasat.cz/anteny-tv-i-dvb-t ... -vkv-4-5db
http://www.eltasat.cz/anteny-tv-i-dvb-t ... -vkv-6-5db
http://www.eltasat.cz/satelitni-a-dvb-t ... mme-esse-2
http://www.eltasat.cz/satelitni-a-dvb-t ... na-vkv-9db
a zase BEZ ZESILOVAČE. Ten je až poslední šance při jinak nemožným příjmu, protože musí splňovat požadavky na odolnost vstupu proti zahlcení signálem o kmitočtu nespadajícím do FM pásma = nelze použít "jen tak nějakou škatulku vod Poláků/šikmovokejch".

Jinak nasměrování a polohu montáže VKV/FM antény už jsme tady řešili v minulosti, dej si to do vyhledávání, určitě si počteš. Anténa s dobrým ziskem jde kupodivu i postavit z Al trubiček doma "na koleně" (stačí si vyhledat "HB9CV"), bohužel ale není úplně všesměrová. Sama o sobě je schopná "pokrejt" úhel větší než 45°- na větší rozdíl ve směru příjmu je ale už potřeba buď mít jich víc, nebo jednu na rotátoru.
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod poldi92585 25. 6. 2015 16:11

Aha no diky za rady a inak už som si aj vybral s tych antén presnejšie túto http://www.eltasat.cz/satelitni-a-dvb-t ... -dipol-h-v majú ju aj tuto v meste :)
poldi92585
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod EKKAR 25. 6. 2015 16:24

Tak ať dobře poslouží - napojit na ni koaxiální kabel snad zvládneš, v tom krámu kde ji budeš kupovat by měli mít i ten kabel a samozřejmě i příslušnej konektor pro zapojení kabelu do přijímače - tuneru.

Ten konektor na "spodní" konec kabelu pro rádio FM by se měl jmenovat "IEC 75ohm coaxial female" ("samička" - "maminka" - "holčička"), na přijímači je protikus "male" ("sameček" - "tatínek" - "chlapeček") = je to přesně opačná orientace, než jaká se používá pro TV signál.
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod poldi92585 25. 6. 2015 16:33

No jasné kábel mám aj doma a napojiť to napojím bez menších problemov :) a ešte raz díky .
poldi92585
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod sexmaxnamax 6. 9. 2015 15:05

Čau , mám toto rádio :http://www.obchody24.cz/radiobudik-s-cd-grundig-ccd-6800-dec
Na ten anténní "drátek" to sice něco chytne ,ale stanice se některé jakoby "překrývají" ,záleží na otočení kablíku(toho drátku). Třeba Rock rádio chytá čistě ,Praha 2 taky,ale třeba Radiožurnál špatně ,Plzeň taky. Bydlím v Klatovech , na dohled od Hůrky - nevím jestli tam jsou vysílače FM? V sedmém patře bytového domu s dutými cihlami, jsme pod plechovou střechou. Jiná rádia co tu mám mají jinou anténu , je sice taky na kablíku ,ale zakončená je plastovým čtvercem s obtočeným drátem (sorry za popis :-[ ) a ty fungují a hrají čistě. Toto zařízení nemá externí vstup ,kablík je tam "natvrdo", externí antény používat rozhodně nechci, jen něco malého do pokoje a TV účastnickou zásuvku v bytě nemáme. Máme IPTV služby přes "kabelovku".
Ale jak to "nainstalovat" to fakt nevím. jde mi zejména o stanice Českého rozhlasu.
uff.. :oops: Snad jsem to popsal dobře a všechno. Ještě sem dám foto zabudování toho kablíku.

http://tinyurl.com/njuvbbk
http://tinyurl.com/nz7bvym
sexmaxnamax
Junior

Odeslat příspěvekod EKKAR 6. 9. 2015 19:37

Myslím že jsem to tady už minimálně 1x popisoval. Rádio se na kabelovku připojí pomocí kapacitní vazby, rozhodně ne přímo - hrozí zase další problémy s elektrikou (spojení různejch potenciálů atd).

Dělá se to tak, že se udělá pomocí rozbočovače docela obyčejná odbočka od koaxiálního kabelu k TV (pokud máš doma zásuvku kabelový TV se samostatným vývodem pro koaxiální kabel pro FM rádio, tak se odbočí od tohohle kabelu) a zavede se k tomu radiobudíku. Kabel musí bejt asi o metr delší než kdyby měl dosáhnout jen k tomu budíku. Tam se z konce koaxiálu na dýlce asi 70-80cm odstraní venkovní izolace (plášť) a vnější fóliový nebo drátkový opletení - NECHÁ SE JEN VNITŘNÍ ŽÍLA VE SVOJÍ VNITŘNÍ IZOLACI. Žádný vodiče se s dalšíma nespojujou, naopak se všecko pečlivě zaizoluje proti vodivýmu dotyku. "Anténní drát" od radiobudíku se pak přiloží ze strany k tomu vnitřnímu drátu po celý částečně oholený dýlce (OPAKUJU, NIC SE VODIVĚ NESPOJUJE!!!! KABELY SE JEN POLOŽÍ TĚSNĚ K SOBĚ I S IZOLACÍ!!!!) a stáhnou se k sobě nějakou lepicí páskou.

Tím, že se ta vnitřní žíla koaxu (do který jde signál FM rádií z kabelovky) a "anténní" drátek radiobudíku přiblížej těsně k sobě v dýlce asi těch 80cm dojde k "prozáření" signálu přes izolaci, aniž by tam byl elektrickej kontakt. Pro znalý se tomu říká průchod vf signálu přes vzájemnou kapacitu.
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod sexmaxnamax 6. 9. 2015 22:04

EKKARe díky za super popis, ale problém je ,že TV účastnickou zásuvku v bytě nemáme - žádnou kabelovku nic. Ta naše "kabelovka" je přes optiku-triple play služby. Tam žádná zásuvka není. Promiň asi jsem tě tím spletl.. :-[ Jiná alternativa?
sexmaxnamax
Junior

Odeslat příspěvekod EKKAR 6. 9. 2015 22:24

Pak kontaktuj poskytovatele, jestli nemají v nabídce něco podobnýho. To je první možnost.

Druhá je prodloužit ten "anténní drát" na dýlku asi 3,5 metru celkem - tím se dostaneš na "celovlnnej monopól" = přiblížíš dýlku drátu k "ideálnímu zářiči", kdy podle teorie nejlíp vyzařuje (i přijímá) vodič s dýlkou stejnou, jako má 1 vlna signálu nebo její celistvej násobek. Další pak jsou půlvlna, čtvrtvlna atd.

Třetí možnost by bylo "vyhodit" ven na obvodovou stěnu baráku anténu přímo určenou pro příjem FM pásma (87,5 - 108MHz), dovnitř protáhnout svod obyčejným koaxiálním kabelem a uvnitř v bytě buď udělat to kapacitní propojení s radiobudíkem co jsem popsal vejš, nebo doma udělat "pasivní zářič", což není zrovna košer z pohledu předpisů, ale bez zesilovače a v objektu kterej brání vyzařování vf vln ven do prostoru se to toleruje. Dělá se to tak, že konec koaxu se zase zbaví obalu a stínění, ale tentokrát v dýlce asi 180cm a tenhle "pahejl" se zavěsí v libovolný orientaci někam do rohu přibližně uprostřed bytu - je doslova jedno, jestli bude ta holá část (jen vnitřní drát ve vnitřní izolaci, jde použít i obyčejnej drát s izolací připojenej (tentokrát VODIVĚ PŘIPOJENEJ!!!)jen k vnitřní žíle koaxu) spuštěná od stropu směrem k podlaze, nebo jestli bude "vztyčená" od podlahy ke stropu (s koncem zavěšeným pomocí nevodivý struny nebo nitě), případně jestli takovej kabel přilepíš lepicí páskou někde na bok nebo zadní stranu nábytku. Vyzáříš tak vlastně do prostoru bytu to, co venku zachytí anténa - bez ztrát, který na signálu spáchá útlum stěn a (hlavně) tý plechový střechy objektu...

No a poslední eventualita je použít nějakej stream, Českej rozhlas streamuje myslím 6 stanic... Ale to znamená komplet vyměnit "přijímače" v bytě. Včil je to na tobě, ogare - mudruj...
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod sexmaxnamax 7. 9. 2015 21:55

Díky ti moc ,seš skvělej!
sexmaxnamax
Junior

Odeslat příspěvekod EKKAR 8. 9. 2015 00:49

Jen si nevodři čelo vo zem ...
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod sexmaxnamax 8. 9. 2015 12:16

pozdě :))
sexmaxnamax
Junior

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků