Fidue A73 - první dojmy

Stereo a vícekanálová sluchátka

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod mrazíkovo 3. 7. 2015 08:50

Dnes zazvonil kurýr PPL a předal mi balíček s novými špunty Fidue A73. To novými platí dvojnásob. Sluchátka jsou nová pro mne, ale i na trhu. Jsou v prodeji zhruba 2 měsíce. Zatím byla k dostání pouze ze zahraničí, ale v současnosti jsou už i v nabídce dodvozce v ČR. Vlastním už asi půl roku model A83 od Fidue a proto jsem byl poměrně zvědavý, jak budou A73 hrát a jak si budou stát proti větším bratříčkům ( sestřičkám ).
Prvotní porovnávací poslech probíhá na iPhonu 5s, Fiiu X3 II a Fiiu X5. Na všech jmenovaných zdrojích je prvotní dojem obdobný. A83 jsou ostřejší, jdou hlouběji, mají malinko lepší podání prostoru. A73 zní civilizovaněji, nejsou tak ostré ( což mne na A83 při delším poslechu občas unavovalo ), nejsou laděna tak moc do V jako A83.
A83 jsem v podstatě nemohl pro jejich ostrost poslouchat na iPhonu. Nejlépe mi zněla s X5 při domácím poslechu, kdy jsem si mohl v klidu vychutnat všechny detaily a jejich špičkovou reprodukci. Na ven jsem je nosil nerad. Nemají až tak dobrou izolaci a vzhledem k jejich velikosti, už je někdy problém udržet je v uchu správně usazená za pohybu. A73 jsou menší a navzdory mělčímu usazení ( vztaženo k Westone ) jsou velmi komfortní a perfektně sedí. Navíc se příjemně poslouchají ze všech jmenovaných zdrojů a jsou tedy pro mne univerzálnější. Dalším bonusem je jednotlačítkový ovladač plně kompatibilní s iOS platformou. Funguje na start/stop a posunutí. Mikrofon a funkci Head setu jsem zatím nezkoušel. Jedinou výtku bych měl ke kabelu. Vzhedem k tomu, jak vysoko nasadili u Fidue laťku vysoko s kabelem na A83 je ten na A73 ukrutnej. Je to spíš taková hadička. Jedná se jen o čistě estetickou věc, ale je to škoda.
V jednom mám jasno. A73 jsou mým novým parťákem na ven. Za mne mají u Fidue za A73 jedničku. Kdyby byl lepší kablík, byla by s hvězdičkou.
Nejsem recenzent, jsem dojmolog
mrazíkovo
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod hrabe.x 3. 7. 2015 13:19

tak to tlačítko by snad mělo fachat i s Androidem. Mělo by to akorát zkratovat dva piny na jacku.
hrabe.x
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod mrazíkovo 7. 7. 2015 18:51

I s odstupem několika dnů poměrně intenzivního poslechu znovu konstatuji, že A73 jsou velmi povedená. Poslouchám doma, venku při venčení psa a jsem naprosto nadšen. Kdo uvažuje nad nákupem VSonic GR07BE, měl by zkusit A73. Za necelých 4,5k jsou to špičková sluchátka, která jsou velmi univerzání co se týče zdroje, dobře vypadají a jsou hodně, ale hodně pohodlná. Hrají pevné a rychlé basy, žádné z pásem se netlačí dopředu a se týče prostoru, jsou jen o krůček za A83 a nesykají. Obecně lze konstatovat, že navzdory poloviční ceně v porovnání s A83 nehrají o 50% méně vyspěle. Poslech je velmi příjemný, není únavný, detailů je slyšet habakuk. Hodně mne baví zaměřit se u některých skladeb na basovou linku, bicí, atp. A73 mi toto poskytují k mé spokojenosti.
Nejsem recenzent, jsem dojmolog
mrazíkovo
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod hanni 8. 7. 2015 06:56

Čítam o nich na head-fi už od začiatku, čo vzniklo pre ne vlákno a začínam uvažovať nad ich kúpou...teraz si ma ešte viac nahlodal :-)
hanni
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod LOPO_X 8. 7. 2015 08:28

A jak jsou na tom v porovnání s westonama co tady prodáváš
LOPO_X
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod mrazíkovo 8. 7. 2015 09:01

W3 jsou výborná sluchátka, ale v porovnání s A73 jsou méně detailní. Rychlé basy dávají A73 i lepší dynamiku. Jeden z hlavních kladů A73 je i jejich univerzálnost ce se týče zdroje. Se vším, k čemu jsem je připíchl hrály výborně. W3 jsou dobrá na FiiUX5, výborná s FiiOX3ii, ale třeba na iPhonu to není žádná sláva. S tím hrají perfektně Alfy. Co se týče pohodlí tam jsou pro mne zcela rovnocené. Dobře se mi nosí A73 i W3. Izolaci mají lepší W3. Měl jsem na nich pěnové špunty, na A73 mám gumu. Několikrát jsem psal, že A73 nesykají, ale velmi rychle odkopou horší nahrávku. Westony jsou na toto tupější, ale díky tomu nesykají absolutně. Prostor mají srovnatelný. W3 mají výrazně lepší kabel. Je ohebnější a lépe se omotá za ucho. Zase má tendenci zamotat se. W3 mají zahnutý jack, A73 rovný. A73 mají jednotlačítkový ovladač, W3 nemají nic. Oboje sluchátka jsou skvělá, ale A73 mne baví víc. Také mnohem lépe vypadají.
Nejsem recenzent, jsem dojmolog
mrazíkovo
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod LOPO_X 9. 7. 2015 20:03

Myslím že na ně našetřim protože mi na GR07 teď přestaly hrát basy v pravé straně . Zkusim ještě vyčistit filtr ale moc naději tomu nedávám .
LOPO_X
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Sinuhet1 24. 8. 2015 19:06

Fidue A73 jsou hodně slušná sluchátka, je to typický představitel sluchátek s "V" tonalitou. Protože jsem zvyklý na univerzální a lehce světlé Noble 4 tak první poslech samozřejmě negativní šok, ale po krátkém navyknutí v klidu. Je teda fakt že s Noble 4 se nemohou přímo měřit ale je to příjemná změna, pro nenáročný líbivý popový poslech a přitom poskytují perfektní detaily ve svých pásmech - ve výškách a basech. Středy jsou bohužel dost potlačeny. Výšky jsou příjemné jsou dostatečně silné a přitom ne agresivní a pokud někdy agresivní jsou tak perfektně reagují i na mírné korekce eqalizéru na fiu x3 2g. Basu je na můj vkus trochu moc ale je kvalitní. Dále mají poměrně slušný prostor, díky mělkému usazení mi jejich přednes aspoň z části připomíná prostor peckových sluchátek. Mínus je slabé stínění okolního zvuku - záleží na zvolených náušnících. Každému kdo hledá špunty s výško-basovým podáním můžu tyhle vřele doporučit.
Sinuhet1
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod hanni 18. 9. 2015 12:37

Včera som sa stal majiteľom Fidue A73 aj ja. Po vybalení z krabice a pripojení k Fiio X1 som mal trochu rozpačité dojmy. Sú to moje prvé hybridy, takže som si na cinkanie činelov reprodukovaných BA meničom musel trochu zvykať, pripadalo mi trochu "umelé", sykavky boli dosť značné, ešte horšie ako u GR07 BE po vybalení z krabice. Sú to najnáročnejšie in-eary na výber nástavcov, ktoré som vlastnil. Výberom správneho nástavca sa dá dosť ovplyvniť ostrosť a sykavky. Podarilo sa nájsť nástavce, ktoré sykavky takmer eliminovali, basy sú super, tak akurát, veľký priestor, pripomínajú mi priestorovo Senny IE8, zvuk je zábavný, ladený mierne do "V". Nahrávke nič neodpustia. Ovládacie tlačidlo na kábli funguje na Sony Z1C bez problémov. Nechávam na celý víkend rozohrať a urobím krátke zrovnanie s GR07 BE.
hanni
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod saba32 21. 9. 2015 16:27

hanni: No, dej ty dojmy, jsem na ně zvědavý /myšleno v dobrém/. Mám kombinaci Fiio X1 a Fidue A73 a naprostá spokojenost. Porovnal jsem s 3 roky starými /původními/ Vsonic gr 07 a Fidue byly mnohem dále, byť vybrané z krabice, vúči rozehraným Vsonic byly kvalitativně na výšši a kromě Marka Knopflera jsem nezaznamenal žádné sykavky. Je pravda, že jsem si musel vyhrát s nástavci, tu souhlasím, u Fidue jsou náchylné na výběr těch správných.
saba32
Junior

Odeslat příspěvekod hanni 22. 9. 2015 11:40

Ok, nie som na nejaké veľké vypisovačky, takže krátke porovnanie Fidue A73 a VSonic GR07 BE.

V prvom rade by som hneď v úvode napísal, že žiadne zo slúchadiel nie sú na inej kvalitatívnej úrovni, ako tu bolo spomínané. Povedal by som, že sú na podobnej úrovni, ale zvukovo sú ladené ináč. GR07 BE sú vyrovnané slúchadlá s mierne zdôrazneným basovým pásmom. Nič nevytŕča, nič nechýba, dajú sa počúvať hodiny, dni bez "zvukovej únavy", proste univerzálne vo všetkých smeroch. Fidue A73 sú ladené pre zábavnejší, konzumnejší posluch so zvukovou charakteristikou do "V, čiže zdôraznené basy a výšky. Aj keď som v diskusiách na head-fi čítal, že sú to vyrovnané slúchadlá, určite tomu tak nie je a dotyční páni by si mali dať skontrolovať svoje sluchovody. Čím sa toto prejavuje? Hlavne tým, že keď si vypočujete A73 a vzápätí GR07 BE, poviete si...nudaaaa. GR07 BE teda pri priamom porovnaní budú znieť nezaujímavejšie a nudnejšie, rozhodne nie horšie. A73 znejú zábavnejšie, živšie, zvuk je hutnejší a agresívnejší - ale aj únavnejší na posluch. Basové pásmo je výraznejšie u A73, hlavne stredobas, ale nezasahuje do stredného pásma. Bubon udrie pevne, rýchlo, "nerozplácne sa". Stredy sú oproti GR07 málinko utopené, ale príjemné a podrobné. Výšky opäť výraznejšie u A73, cinknutie činela mi znelo zo začiatku až prehnano umelé a neprirodzené, ale už sa to zlepšilo. Toto je však spôsobené aj hybridnou konštrukciou, kde výškové pásmo podáva BA menič. Čo sa týka sykaviek, na A73 sú výraznejšie a treba naozaj experimentovať s nástavcami a hlavne počúvať kvalitne namixované nahrávky. Slúchadlá nahrávke nič neodpustia a ja mám možno tú "nevýhodu", že počúvam prevažne metalovú hudbu, kde zvuk gitár v kombinácií so zle zmixovanou nahrávkou dáva za výsledok dosť často sykavosť. U popovej, klasickej alebo inštrumentálnej hudby som sykavky veľmi nezaznamenal. Separácia nástrojov je vzhľadom k cene veľmi dobrá u oboch modelov, rovnako aj priestor, ten je ale mierne lepší u A73. Ako som už spomínal, dôležité je vybrať si u A73 správne nástavce. Ja som nakoniec zvolil penové Comply Foarms T200, aj keď nie som vôbec zástancom tohoto typu nástavcov kvôli ich degradácii zvuku. Fidue A73 sú jediné slúchadlá, ktoré som počul a lepšie mi znejú s penami. Robia ich posluch menej agresívny a relaxovanejší a stále zachovávajú dobré podanie basového a výškového pásma, tiež aj dostatok detailov. Dosť často sú odporúčané aj JVC Spiral Dots nástavce, ktoré sa dodávajú k Woodie modelom od JVC, ale dajú sa kúpiť aj samostatne, napr. na Amazone alebo Ebayi. U GR07 som sykavky skrotil Sony Hybrid nástavcami.

Za záver len zopakujem, že žiadne zo slúchadiel nehodnotím lepšie ani horšie. Máte chuť zábavnejší posluch nejakého popíku, rapu alebo inej tanečnej muziky? Strčte do mptrojky Fidue A73. Máte chuť na klasiku, jazz, rock? Zvoľte radšej GR07 BE. Oba modely sú v cenovej kategórii do 150 EUR skvelou voľbou a môžem ich vrele odporučiť.
hanni
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod saba32 22. 9. 2015 13:44

Zajímavé porovnání napříč hudebnimi žánry mezi Fidue A73 a Vsonic GR 07 BE je zde - http://goo.gl/nIDxue -. Nicméně i tvé porovnání je podnětné a to, že jsem napsal, že Fidue jsou kvalitativně dále nemá nic společného s degradací Vsonic, jsou to na svoji cenu bezesporu špičková sluchátka, jen mi Fidue osobně mnohem více sedla, jistě v tom sehrál i fakt, že má předchozí sluchátka byla zábavnějšího charakteru, tudíž zvuk Fidue mi byl bližší.
saba32
Junior

Odeslat příspěvekod hanni 23. 9. 2015 10:54

Presne ako píšeš, sluchátka sú silne záležitosťou preferencií daného jednotlivca a každému sadne niečo iné. Ja nie som recenzent a napísal som iba v krátkosti pár dojmov. Recenzia na head-fi je podrobnejšia a odsiahlejšia, aj keď s mnohým z toho, čo je tam popísané vôbec nesúhlasím. Že GR07 BE má preťažený zvuk, bahnité výšky, zvukovú charakteristiku do V? A73 má dopredu stredy, žiadne sykavky? WTF??? má recenzent z head-fi nejaké iné slúchadlá ako ja? :mrgreen:

Rozhodne však ani milión napísaných a prečítaných slov nenahradí čo i len minútu posluchu vlastnými ušami ;-)
hanni
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Bína 25. 10. 2015 10:43

Tak po týdnu poslechu jsem si ujasnil dvě věci, 1) hybridní technologie mi hrozně sedí 2) A73 jsou pro mě nejlepší in-eary pod 5 tisíc na českém trhu.

Používané s JVC spiral dot tips a Fiiem X3mkII
CIEM: qdc 8CS|AAW W500|HEIR 10.A|HIFIMAN RE1000
IEM: NOBLE Katana & Sage
DAP: SONY WM1A|SHANLING M5s & M2X & M0
TWS: Shanling MTW100BA

Zaměstnanec firmy Shanling, tohoto času v Číně
Bína
Sluchátkový recenzent
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod hrabe.x 25. 10. 2015 13:13

zdravím. Jaká je citlivost těchto sluchátek? Např. ve srovnání se Sony MH1. Sice k LG-G4 mohu připojit Dragonfly, ale moc se mi toto řešení nelíbí. USB kabel není moc stabilní, vypíná to. Zajímá mne tedy citlivost při připojení k smartphonu.
hrabe.x
Junior
Uživatelský avatar

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků