[recenzia] Teufel Ultima 40 Mk2

Stereo a vícekanálové reprosoustavy, subwoofery

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod JohnyBuchar 24. 12. 2014 13:49

Nejde o žádné teorie, ale o realitu kterou jsem slyšel nejen já. Jak jsem již psal, připojil jsem slabší NAD (70W/4ohm) na mé sloupové bedny (120W/4-8ohm) a výsledek byl doslova tragický co se týče basové složky - rozblácené, nevýrazné, bedny duněly jako by to byly nějaké KODY za 2000,-. Po přepojení zpět na výkonový NAD 216 se dostavily opět pevné nezkreslené basy. Podobné rozdíly (nejen na basech) byly po přechodu z AVR na stereo, procentuálně bych to ohodotil, že s AVR hrály bedny na 65% jejich možností a se stereozesíkem 90% (10% nechávám pro výrazně dražší zesilovač, který nejspíš nikdy pořizovat nebudu:)). Každý slyší to své, až jednou poslechneš své bedny na stereo zesilovači, pak uslyšíš. Do té doby bohužel poučka číslo 3 :D. Poklidné svátky všem!
"Vyčištěné uši jsou nejlevnější upgrade poslechového řetězce"
STEREO: SMSL, Yaqin, Aurum Cantus,REL SLUCHÁTKA: Little Dot, Shure
JohnyBuchar
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Trymore 1. 1. 2015 04:02

Občas mávam pocit, akoby tie Ultimy dávali hudbe taký svojský nádych, aby všetko znelo rovnako príjemne. Asi je ich zvuk trocha zafarbený, sám to tak presne charakterizovať neviem.
Určite to nie sú monitory s analytickým zvukom, dávajú hudbe niečo čo som doteraz nepočul. A myslím, že to ide zo stredového reproduktora. Je to veľmi zaujímavé a stále objavujem ich čaro v nahrávkach, ktoré doteraz neboli atraktívne mojim ušiam.
Trymore
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod puschpull 1. 1. 2015 09:32

od Trymore 24. 12. 2014 10:25
Prajem vám všetkým pokojné sviatky a hlavne, aby ste vedeli rozlíšiť, kedy počúvate hudbu a kedy sa zameriavate už len na bezvýznamné detaily. Treba už vyvetrať hlavu, vrátiť sa domov, zapnúť si svoj audio systém a byť vďačný za to, čo máte.


od Trymore 1. 1. 2015 04:02
Občas mávam pocit, akoby tie Ultimy dávali hudbe taký svojský nádych, aby všetko znelo rovnako príjemne. Asi je ich zvuk trocha zafarbený, sám to tak presne charakterizovať neviem.
Určite to nie sú monitory s analytickým zvukom, dávajú hudbe niečo čo som doteraz nepočul. A myslím, že to ide zo stredového reproduktora. Je to veľmi zaujímavé a stále objavujem ich čaro v nahrávkach, ktoré doteraz neboli atraktívne mojim ušiam.


Gratuluji a přeji také vše nejlepší do nového roku.
:-)

Dostáváš se na "vyšší" level. Tam kde končí honba za nesplnitelným pátráním po co nejpřesnějším zvuku. Začínáš poslouchat hudbu a nikoliv jen zvuk. Jsou lidé, kteří toho nedosáhnou nikdy, mnozí ani nechtějí. Ti, kteří toto umí, mají zpravidla již "vystaráno" a nemusí se pachtit za stále novými přístroji.
Za dlouhá léta svého psaní do různých periodik jsem vždy při poslechu nějakého zařízení, které mě dostalo "u srdce", zjišťoval, že přesnost a analytičnost (často až na hranici technicky možného) nepřináší tak krásný poslechový zážitek z hudby, jako poslech ze zdařilého (ve smyslu příjemně hrajícího - také takových přístrojů není moc) poslechového zařízeni.
:-)

Přesná zařízení jsou třeba ve studiích, tam kde vznikají nahrávky. Profesionál v nahrávacím studiu potřebuje slyšet co nejpřesnější zvuk. Ale třeba zde, když čtu kolik lidí chce "studiové monitory", zpravidla až na výjimky diskutabilní kvality, se podivuji, protože na doma by přece audio zařízení mělo umět "krásně hrát" a nikoliv "přesně monitorovat". Tedy pokud dotyčný není aktivní tvůrce zvukových nahrávek.

Toto je můj názor. Čas od času něco v tomto duchu zde ventiluji, ale snažím se jinak co nejméně "tlačit" tyto názory do hlavy jiným. Každý si má jít svou cestou a najít tu svou pravdu.

Přeji tedy v novém roce všem přítomným co nejvíce zdraví a úspěchů a také nezapomenout na vzájemnou toleranci a pochopení.
Audio Card: Asus Xonar Essence STX | PC Speakers: Audioengine A2 | Beyerdynamic DT 990 | Xavian XN 270 | DPA 380 SE MkII | PP01SE | Denon DCD-2560 | Cowon Plenue D | Echobox Nomad N1 | T-Peos Altone200
puschpull
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod armaman 1. 1. 2015 09:57

Pekne napisane....
armaman
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Hoffi 75 1. 1. 2015 14:52

Začít poslouchat hudbu, jako podstatu a ne pouze zvuk, skrze desetinné čárky, grafy, křivky, dokonalé konstrukce ... Tak to jsem tu již myslím psal ;-). Taktéž gratuluji k postupu na "vyšší" level. Jinak přeji všem spokojený a úspěšný rok 2015 !!! :-)
Hoffi 75
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod zino333 4. 1. 2015 10:11

Trymore píše:Občas mávam pocit, akoby tie Ultimy dávali hudbe taký svojský nádych, aby všetko znelo rovnako príjemne. Asi je ich zvuk trocha zafarbený, sám to tak presne charakterizovať neviem.
Určite to nie sú monitory s analytickým zvukom, dávajú hudbe niečo čo som doteraz nepočul. A myslím, že to ide zo stredového reproduktora. Je to veľmi zaujímavé a stále objavujem ich čaro v nahrávkach, ktoré doteraz neboli atraktívne mojim ušiam.

Priznám sa, že tieto Ultimy sú asi prvý produkt od Teufel-u u ktorého sa ti podarilo vo mne vzbudiť záujem. Každopádne, ak ich bol niekto ochotný vymeniť za násobne drahšiu kombináciu AC repro, ktoré živil kvalitný Vincent, potom to v tvojom prípade za tých akciových 350€ bol asi kauf jak lusk. Kludne by som im za tú cenu dal šancu aj ja.

Pridávam aj ďalší palec za príspevok, ktorý napísal puschpull. Tiež som skôr zástanca posluchu hudby, ktorý človeka baví a nie honby za čo najdrahšiu zostavu, ktorá človeka možno ani tak nebaví počúvať a len ho zbytočne upozorňuje na nedokonalosti nahrávok...
Hifiman EF600 + Schiit Lyr 3 > Meze 109 Pro + Hifiman HE6se V2
zino333
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Trymore 5. 1. 2015 10:32

V poslednom čase čoraz viac zastávam názor, že čím drahší hifi komponent, tým viac nespokojnosti pre majiteľa so sebou prináša. Samozrejme odtiaľ-potiaľ.
No nikdy by ma nenapadlo, že za 350 € si raz kúpim tak perfektné repro. Aj 500 € je stále výborný pomer cena/výkon. Prekvapivo celkový dojem nekazí ani momentálne najlacnejší Pioneer, ktorý im dáva život. Možno práve v jednoduchosti je krása a platí, že menej je niekedy viac.
Trymore
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Petulda 5. 1. 2015 11:07

Trymore píše:V poslednom čase čoraz viac zastávam názor, že čím drahší hifi komponent, tým viac nespokojnosti pre majiteľa so sebou prináša.

To je asi velmi individuální a záleží na mnoha okolnostech, ne? A jednou z nejdůležitějších patrně budou jeho poslechové preference. Sám píšeš, že tobě vyhovuje slyšitelné zkreslení (zabarvení) u tvých současných reprosoustav, které patlá různý zvuk různých nahrávek do jednoho stejnozvuku. A že neřešíš "drobné nuance" typu jestli basy duní nebo ne. Nic proti tomu, nejdůležitější stále je, aby hudba dělala radost. A pokud tobě takový zvuk dělá radost, pak je to super.

Ale myslím, že ve světě hi-fi, do kterého jsi na chvilku nahlédl s Vincenty a AC a pak z něj zase vystoupil, tohle není ten nejčastější přístup. Alespoň já to ve svém okolí u známých, kteří žijí (s) hifi, nepozoruji. Nákup lépe hrajícího komponentu (což ve většině případů znamená nákup dražšího komponentu) nepřináší nespokojenost, ale přesně pravý opak. I já to tak mám. A osobně mi to přijde i docela logické, že pokud mi dělá radost poslech hudby (tzn. její forma+obsah), tak že lépe hrající sestava má tendenci mě rozhodně v nadšení podporovat, nikoliv od něj odrazovat.
Viz můj nákup nového zesilovače, kdy jsem pak mnoho týdnů trávil čas poslechem celé svojí sbírky CD, LP a flaců, protože téměř vše hrálo tak jinak, čistěji, s větším rozlišením, novými zvuky u 15 let poslouchaných nahrávek, mnohdy objeveným prostorem atd., jak jsem to doposud u sebe doma neslyšel... Že by to do mé mysli vneslo nespokojenost...?

Na druhou stranu mojí partnerce je úplně šumák, jestli si hudbu pouští na mé stereo sestavě nebo na soundbaru upevněném na horní hraně displeje jejího notebooku :-). Říká "dyť to taky hraje, ne?" :-D? A já jí nic nevysvětluju, je spokojená a nestojí o hlubší vhled. Nic proti ;-).


Takže za sebe bych asi tak striktně neodděloval vnímání požitku z hudby od vnímání kvalitativních aspektů reprodukce, jak zaznělo v nějakých příspěvcích výše. Nebo dokonce že kdo se zajímá a klade důraz na zvuk zapomíná na hudbu jako takovou... Určitě se i takoví najdou, ale hifi jako takové má za cíl naopak tyhle dva pohledy integrovat a vzájemně je podporovat. Alespoň u mě to přesně tak funguje. Skvělou hudbu si umím výborně užít třeba i v autě na dálnici při 140 km/h, ale poslech doma nabídne mnohem intenzivnější zážitek. Stejně třeba jako návštěva koncertu v Rudolfinu mi nabídne nesrovnatelně barevnější zážitek z hudby než jakýkoliv domácí poslech.

-- 5. 1. 2015 11:42 --

A ještě douška ke žbleptům o tom, že "silnější" zesilovače na domácí poslech netřeba, že i slabé umějí hrát "dost" nahlas.

Je totiž podstatný rozdíl mezi tím, co jako "nahlas" vnímá naše ucho (řev) a jaké reálné "nahlas" vychází z reproduktorů (akustický tlak). Můj předchozí zasilovač 2x50W (8 Ohm, oba kanály, hudební signál 20Hz-20kHz, THD>0.01%) uměl subjektivně "řvát" víc než současný zesilovač 2x150W (8 Ohm, oba kanály, hudební signál 20Hz-20kHz, THD>0.01%), který ale vyvolá větší akustický tlak.
Jinými slovy, slabší kolega začínal při vysokých hlasitostech výrazně zkreslovat (limitace hudebního signálu) a tohle zkreslení ucho vnímá velmi nelibě jako onen nepříjemný řev. Zatímco práh limitace je u silnějšího kolegy posazen výrazně dále, tudíž je schopen nezkresleně zprostředkovat větší akustický tlak, který uchem není vnímán nepříjemně a tak hlasitě, protože zde chybí ono neharmonické zkreslení.

Sluchový projev je obdobný k tomu, co se děje při remasterování původních kvalitních dynamicky bohatých nahrávek, kdy se při "vylepšení" komprimují a ořezávají dynamické špičky a tranzienty a zesilují tiché pasáže. "Vylepšená" nahrávka hraje hlasitěji, ale mnohem hůře co se dynamiky a realismu týká.


Když si tedy vezmeme jako příklad 8 ohmovou reprosoustavu s citlivostí třeba průměrných 87dB/W/m a k ní připojíme zesilovač dávající reálných 2x40 do 8 ohm bez limitace, pak s touhle sestavou můžeme dosáhnout akustického tlaku max. 103 dB, poslouchali-li bychom 1 metr od reprosoustav.
S 2x200W zesilovačem je pak dosažitelný akustický tlak bez zkreslení už 110 dB, což už se začíná blížit realitě symfonického orchestru. Ale jsme stále jen 1m od soustavy, což z mnoha důvodů není zrovna vhodná poslechová vzdálenost. A akustický tlak klesá s čtvercem vzdálenosti, a proto nikoho s mozkem v hlavě nepřekvapí, že pro realistickou reprodukci akustických nástrojů jsou potřeba stovky wattů na kanál.

Nehledě na fakt, že výkonově bohatě dimenzované zesilovače většinou disponují i kvalitnějším vnitřním řešením, což se pozitivně a výrazně projevuje i na jejich zvuku při nízkých hlasitostech.

Ale jak jsem psal výše, tohle platí pro lidi, kteří řeší nejen CO hraje, ale i JAK to hraje. Bugr, že v místnosti neuslyšíte vlastního slova, udělají i 10W PC repráčky....
Noble Audio Sunrise
Denon DCD-2020
Parasound Halo Integrated
Focal Electra 926
JBL LS 120P
Petulda
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Trymore 5. 1. 2015 14:49

Áno, kopec hifistov nakupuje drahšie a drahšie komponenty do svojej zostavy dúfajúc, že si polepšia. V tom lepšom a veľmi výnimočnom prípade tomu tak naozaj je, v tom druhom ostáva presviedčanie samého seba, že som nakúpil dobre. Po čase, ak to peňaženka dovolí, hifista znova zainvestuje, tentokrát ešte viac a situácia sa opakuje. A pritom si človek neuvedomí, alebo si len nechce priznať, že za menej peňazí mal lepšiu muziku.

S týmto sa stretáva kopec fanúšikov hudby a dobrého sterea. Je to reálny problém, nie je to nič vymyslené. Máš relatívne krátky čas nový zosilňovač, oná nespokojnosť sa môže dostaviť skôr či neskôr. V prípade tvojho uvažovania a hľadania vo zvuku čohosi neexistujúceho/nepodstatného ťa istá forma nespokojnosti onedlho privedie k nákupu ďalšieho a ďalšieho hifi komponentu. Ak by ale daný audio systém hral naozaj tak perfektne, načo potom kupovať niečo ďalšie nové, drahšie, "lepšie"?

Som presvedčený, že väčšinu hudobných pocitov a dojmov nevytvára žiaden komponent v audio reťazci, ale samotný mozog a preto nasleduj boj za dokonalým zvukom, ktorý je vopred prehraný.

Ja som šiel inou cestou, postupne som sa dopracoval k "lacnému" stereu a som viac spokojný ako na začiatku, keď som zainvestoval viac.

...týmto všetkým ale nechcem povedať, že by som nevymenil lacný stereo receiver za nadupané monobloky k mojim Teufelom :)

P.S.: a nebudeme tu porovnávať mp3 64 kbps z notebooku a zvuk dospelého sterea v CD kvalite. Všetko hore uvedené som aplikoval na dve seriózne stĺpové reprosústavy, integrovaný zosilňovač, cd prehrávač a zbierku origo albumov na CD.
Trymore
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Tyson 5. 1. 2015 15:33

"Hifisti" nenakupujou lepší zařízení mylně doufajíce že si polepší, "hifista" většinou ví co kupuje,
jelikož nenakupuje od klávesnice ale zvedne zadek a jde si to vyzkoušet, případně zapůjčí domů
což je běžná praxe.
Asi nikdo nevyhodí hromadu peněz aniž by si nepolepšil, to se asi shodneme.
Přiznám se ale že takového pacienta jako jsi ty člověk hned tak nevidí.
Tyson
Trvalý BAN
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Petulda 5. 1. 2015 16:00

Škoda, že jsi vůbec nečetl (nebo nepochopil), co jsem psal.

Trymore píše:kopec hifistov nakupuje drahšie a drahšie komponenty do svojej zostavy dúfajúc, že si polepšia

Pokud někdo slepě kupuje nové komponenty, které důkladně neslyšel a neporovnával u sebe doma nebo alespoň ve svém řetězci a kupuje je jen s tím doufáním, že to bude hrát líp, pak je to s prominutím blbec.

Trymore píše:V tom lepšom a veľmi výnimočnom prípade tomu tak naozaj je

Z jaké statistiky čerpáš? Pokud tohle říkáš, musíš vycházet z nějakých rozsáhlých věrohodných podkladů, které čítají aspoň desetitisíce dotazovaných a které detailně popisují a analyzují nákupní chování a následnou spokojenost hifistů. Poděl se. Jinak je to jen tvá fantazie.

Trymore píše:A pritom si človek neuvedomí, alebo si len nechce priznať, že za menej peňazí mal lepšiu muziku.

Tzn. chápu tě správně, že zastáváš názor, že obecně např. vyšší modely jednoho výrobce hrají hůře než jeho nižší modely?

Trymore píše:Máš relatívne krátky čas nový zosilňovač, oná nespokojnosť sa môže dostaviť skôr či neskôr.

Rok a něco téměř každodenního poslechu nepovažuju za krátký čas. Rozhodně ne na to, aby bylo v jeho zvuku "skryto" něco, co jsem doteď neslyšel a co se najednou teď nebo v budoucnu zčistajasna objeví a co jeho zvuk postaví naruby. Že existujou desítky zesilovačů, které hrajou o třídu, dvě, tři lépe než "spotřebka" NAD C375 je jasné. Že si takový budu nejspíš chtít časem koupit, pokud mě tenhle koníček bude držet dál, je taky docela pravděpodobný a nevidím na tom nic negativního. Uvažuješ nad tím vším dost škarohlídsky. Já to neberu tak, že jsem mě něco tlačí a jsem nespokojený, ale že jsem na nějakém bodě a posunu se na další bod. Protože mě to baví, protože mi to dělá radost a proto, že mám tu možnost (finanční, časovou, prostorovou, své vůle...). Ne proto, že mě to sere.

Trymore píše:a som šiel inou cestou, postupne som sa dopracoval k "lacnému" stereu a som viac spokojný ako na začiatku, keď som zainvestoval viac.

Ale to je přeci úplně v pořádku. Sám jsi psal, že jsi nenáročný, že tě zvuk jako takový až tak nezajímá a dle všeho ani nemáš sluch, který by to uměl rozpoznat (to prosím není urážka nebo cokoliv negativního!). Potud je to v naprostém pořádku. Jenže jsi nabyl falešného dojmu, že to, jak to vnímáš ty, je to správné a jediné řešení. (Stejně tak, jako tady ve fóru umíš většinou doporučit jen ty přístroje, které máš momentálně doma, i když třeba nesplňují požadavky tazatele). A to je problém, se kterým se potýkáš. Protože 100 lidí 100 chutí. Máš svou cestu, po které jsi (zatím) došel tam, kde jsi spokojený. Ale jiní lidé mají jiné cesty. A neexistuje žádná špatná nebo správná. Správné i špatné jsou všechny. Já bych nesnesl bedny hrající do postele a stojící v koutě, tobě by nevyhovoval čistý dynamický rozlišující zvuk mojí sestavy. A není na tom nic špatného, pokud nezačneš ty mě nebo já tebe přesvědčovat, že tvoje (moje) cesta je jediná správná.
Zkus už tohle prosím pochopit.

Trymore píše:...týmto všetkým ale nechcem povedať, že by som nevymenil lacný stereo receiver za nadupané monobloky k mojim Teufelom

Jako že by sis chtěl zvukově pohoršit? Viz tvá věta o lepší hudbě za méně peněz...
A proč bys to vlastně dělal? Podle tvé teorie bys tím jen podlehl vlastnímu sebeklamu...
Naposledy upravil Petulda dne 5. 1. 2015 16:09, celkově upraveno 1
Noble Audio Sunrise
Denon DCD-2020
Parasound Halo Integrated
Focal Electra 926
JBL LS 120P
Petulda
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Trymore 5. 1. 2015 16:02

Prečo potom tie vaše dôkladne vybrané komponenty stále vymieňate za iné, často krát drahšie a drahšie? Veď si ich nechajte kým fungujú, keď sú tak super, nie?

...možno preto, že nie sú tak super, ako si nahovárate....
Trymore
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Petulda 5. 1. 2015 16:24

No, řekl bych, že paradoxně ty jsi jedním z nejrychleji obměňujících členů tohoto fóra, přestože proti tomu sám tolik brojíš...

Zesilovač C320 jsem měl asi 6 let, nástupce se u mě doma taky ohřeje několik roků... Předchozí CD přehrávač jsem měl cca 5 let, jeho nástupce mám téměř 2 roky a je velmi pravděpodobné, že se u mě bude roztáčet ještě minimálně jednou tak dlouhou dobu. Reprosoustavy mám 10 let a aktuálně vybírám jejich nástupce s výhledem na také několik let.

A pokud se takhle hloupě ptáš
Trymore píše:Prečo potom tie vaše dôkladne vybrané komponenty stále vymieňate za iné, často krát drahšie a drahšie?
v návaznosti na můj předchozí příspěvek, nezbývá než zopakovat postesk nad tím, že vůbec nečteš nebo nechápeš, co jsem psal. Cituji tedy sám sebe:

Petulda píše:Že existujou desítky zesilovačů, které hrajou o třídu, dvě, tři lépe než "spotřebka" NAD C375 je jasné. Že si takový budu nejspíš chtít časem koupit, pokud mě tenhle koníček bude držet dál, je taky docela pravděpodobný a nevidím na tom nic negativního. Uvažuješ nad tím vším dost škarohlídsky. Já to neberu tak, že jsem mě něco tlačí a jsem nespokojený, ale že jsem na nějakém bodě a posunu se na další bod. Protože mě to baví, protože mi to dělá radost a proto, že mám tu možnost (finanční, časovou, prostorovou, své vůle...). Ne proto, že mě to sere.



A tím, jak jsi "přehlédl" otázky, které jsem ti položil, jen stvrzuješ, že co zde píšeš o horším zvuku lepších komponent je jen prázdná dojmologie plynoucí nejspíš z nějaké frustrace. Přitom bys sám chtěl monobloky namísto AVR, čímž přímo popíráš vše, co sám píšeš... :-D
Noble Audio Sunrise
Denon DCD-2020
Parasound Halo Integrated
Focal Electra 926
JBL LS 120P
Petulda
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Trymore 5. 1. 2015 16:37

Bohužiaľ, niekto si otvorí túto recenziu, prečíta si v nej o tom že skvelý zvuk nemusí stáť tisícky eur a potom sa dostane k príspevkom typu aké sú nadomnou... neskúsený človek si pomyslí, že k dobrému zvuku sa nedopracuje ak nie je milionár...

Takýmto čitateľom odkazujem len jedno: ignorujte nezmyselné príspevky zmagorených bláznov, ktorí si nechcú priznať, že perfektný zvuk nemusí stáť majland.

...najviac mi oponujú tí, ktorí sú so "svojim stereom" najviac nespokojní a cítia sa urazení. Trafená hus zagága...

Poprosím o koniec OT a svoje výlevy si vkladajte na smetisko.
Trymore
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Prezdika 5. 1. 2015 17:12

Trymore jde to z tebou z kopce :-D
Prezdika
Junior

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků