Osobní žebříček sluchátek

Stereo a vícekanálová sluchátka

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod bogino 28. 10. 2014 23:21

Moj rebricek, tak ako vsetky predosle, je subjektivny. Kvalitu niektorych (najma svetlych) sluchadiel sice uznavam, ale nesedia mi, co sa odrazilo v poradi.

Over ear:
1. HiFiMan HE-6
2. HiFiMan HE-500
3. Sennheiser HD800
4. Beyerdynamic T1
5. Stax New SR-3 s energizerom SRD-5
6. AKG K812
7. NAD Viso HP50
8. HiFiMan HE-400
9. AKG K712
10. Beyerdynamic DT880 ed. 600 Ohm
11. Amfiton TDS-15
12. Audio-Technica A900
13. Sennheiser HD650
14. Audio-Technica AD900
15. Takstar PRO 80
16. German Maestro GMP 400
17. AKG K701 / Q701/ K702
18. Sennheiser HD600
19. Shure SRH1440
20. Shure SRH940
21. AKG K 240 DF
22. AKG K612
23. Takstar HI 2050
24. Sony MDR-V6
25. Beyerdynamic DT990
26. Superlux HD330
27. Samson SR850
28. Beyerdynamic Custom One Pro
29. Shure SRH840
30. Superlux HD681
Linka na moje testy v mojom profile
HQPlayer Desktop ► Gustard DAC-X10 ► SPX2010TA ► HiFiMan HE-500
bogino
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod MHOE 29. 10. 2014 00:27

Hezký žebříček, bogino... Zaujalo mě především to, že ti HE-6 tak sedly, když vezmu v potaz tvé preference. Přece jen se jedná o světlejší sluchátka, která se snaží spousta dlouhodobých vlastníků modifikovat, aby je trochu neutralizovala (nehledě na to, že se snaží hledat co nejvhodnější zesilovač).

Myslím, že potenciál k vylepšení skrze modifikace určitě mají a dokonce bych věděl, co přesně s nimi provést, ale obával bych se toho, že jednak stejně nebudou v pásmu 5-10khz ideální, a jednak i toho, že vzhledem k jejich konstrukci by pak zněly příliš uzavřeně. Je to poznat - HE-4 se modifikovaly lépe než HE-500, protože měly magnet jen na jedné straně (a tedy zvuk procházel přirozeněji). Z tohohle pohledu by se mi nové HE-560 líbily více. Ale pokud někomu uzavřenost zvuku nevadí, tak by to nemusel být problém... Třeba se mi někdy povede si je poslechnout nebo s nimi dokonce i něco zkusit :-) Škoda, že neexistuje single-ended verze HE-500, do té bych šel ,-)

Jo, ještě mě zaujalo, že hodnotíš K712 Pro nad DT880 (ne, že bych nesouhlasil, ale nečekal bych to od tebe). A taky mě překvapuje, že hodnotíš HD600 tak nízko - respektive že se ti více líbí i Q701, což bych taky vůbec nečekal.

No, já se osobně raději do hodnocení modelů, které jsem dlouhodobě nevlastnil, nepouštím... Je to ošidné.
DESKTOP: Roon | Fiio R7 | Susvara (mod)
PORTABLE: Roon | Fold3 | Deva Pro (mod) + LinkBuds (eq)

MEASUREMENTS: MiniDSP EARS | Fulla 2 | HD650

REVIEWS: Viz "Web" v profilu
MHOE
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod bogino 29. 10. 2014 00:47

Ide aj o to, na akom zeleze sa mi tie ktore sluchadla podarilo pocuvat.

HE-6 boli na zeleze u Zalana Schustera, ktore ani nahodou nebolo svetle a znelo velmi rozlisene. Slo o 5000€-ovy CD player od Electrocompaniet + Sennheiser HDVD800.

K712 vdim predsa len kusok nad triedou HD6x0, DT880, 70X. Oproti DT880 su presnejsie, priestor je vacsi. Na pomery AKG lepsie podavaju farby (timbre) nastrojov nez 70X, su vcelku vyrovnane, ale urcite zvyraznenie vyssich stredov, typicke pre AKG, tam stale je. Uznavam ich ako technicky lepsie, ale DT880 su pre mna bezpecnejsia volba.

HD600 som pocul len na retazci HRT MS II > BVaudio Headamp a na nom hrali teda vo vyjadreni farieb dost fadne. Ako obrazok, ktoremu stiahnes farebnost a zosedne. DT880 podavali na rovnakom retazci plne, syte farby zvukov nastrojov. Zial, na lepsom retazci som HD600 nepocul. HD650 som pocul viackrat a raz aj na celkom slusnom retazci hiface2 > HK HD 970 > Burson HA160 a to znelo pekne.

26 modelov z tych 30 som mal doma aspon na par dni. HD800, K812 a najma T1 som pocul pri viacerych prilezitostiach a na roznom zeleze, hoci som ich nemal doma. Najmenej som pocuval HE-6, lenze slo o priame porovnanie s HD800, intenzivny zazitok, porovnavali sme ich niekolko hodin.
Linka na moje testy v mojom profile
HQPlayer Desktop ► Gustard DAC-X10 ► SPX2010TA ► HiFiMan HE-500
bogino
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod MHOE 29. 10. 2014 01:28

Čím více sluchátek, zesilovačů a DACů slyším, tím více si myslím, že vliv zesilovače a DACu se u drtivé většiny sluchátek přeceňuje. Nikomu samozřejmě neberu jeho názor, ale ještě se mi nestalo, aby nějaká sluchátka zněla na nějakém specifickém řetězci úplně jinak... Ano, rozdíly slyšet jsou, ale nikdy nebyly tak veliké, aby mě donutily mít jedna sluchátka radši než druhá, přestože jsem to měl předtím naopak. Nebo nedejbože nějak zásadně měnit jejich frekvenční odezvu (pokud se bavíme o modelech bez divokého průběhu impedanční křivky). To už má podle mě větší vliv tvé fyzické a psychické rozpoložení nebo reference, kterou používáš pro hodnocení sluchátek (tonality, prostorovosti apod.). Ale jak říkám, je to jen můj názor a nemyslím si, že bych měl PRAVDU :-))

Snažím se docela intenzivně v posledních měsících hledat vhodná sluchátka, ale připadá mi, že v tuto chvíli už na trhu není nic, co by mohlo splnit všechny mé požadavky. Na jednu stranu můžu být rád, že ušetřím... Ale na tu druhou se těším, až zase něco bude, byť je to s přibývajícími zkušenostmi a konkrétně se formujícími preferencemi stále těžší a těžší na něco takového přijít. Co dřív stačilo, už zkrátka nestačí - člověk je stále kritičtější a kritičtější. Ale asi je to dobře.

Na druhou stranu si říkám, že je trochu smutné, když i ta jedna sluchátka, která mi připadají, že se docela blíží mým představám, jsem si musel zevrubně modifikovat, abych je do toho stavu dostal... Snad to v tomhle ohledu bude do budoucna lepší, ale v tuto chvíli si i někdy říkám, že má ten petulda do jisté míry "pravdu", když sluchátka na plnou hubu kritizuje.
DESKTOP: Roon | Fiio R7 | Susvara (mod)
PORTABLE: Roon | Fold3 | Deva Pro (mod) + LinkBuds (eq)

MEASUREMENTS: MiniDSP EARS | Fulla 2 | HD650

REVIEWS: Viz "Web" v profilu
MHOE
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod bacil2 29. 10. 2014 09:46

Ja si skôr myslím, že aj na celom ostatnom použitom audiozariadení pri skúšaní sluchátok hodne závisí výsledok ... samozrejme vrátane kompetencie testovacieho subjektu ;-]
Extrémne je to citlivé pri fiktívnych porovnávaniach (čo je väčšina všetkých výsledkov "testov" na nete), kedy sa nikdy všetky porovnávané sluchátka nenachádzali spolu s testovacím subjektom súčasne v tom istom čase na tom istom mieste!!!

bogino: uznávam, že Tvoj rebríček je subjektívny, presne tak ako sú subjektívne aj všetky ostatné rebríčky sluchátok (vrátane mojich) ... nedá mi ale predsa len nevyjadriť sa napr. k Tvojmu hodnoteniu COP v kontexte superluxov alebo DT880 ... výsledok je totiž podobný tomu, ako keď sa dajú na vyskúšanie do rúk dvojročnému decku zápalky (to je ale samozrejme môj subjektívny názor :D :D :D )
bacil2
Trvalý BAN
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod bogino 29. 10. 2014 09:49

MHOE píše:Nikomu samozřejmě neberu jeho názor, ale ještě se mi nestalo, aby nějaká sluchátka zněla na nějakém specifickém řetězci úplně jinak...

Nikde som nenapisal, ze sa zvuk sluchadiel meni zasadne. Avsak moze to byt zmena medzi nizsou kvalitou a vyssou v miere detailu (ktora ma vplyv napr. na vnimanie priestoru), umiernenie ostrosti, spresnenie basu, urcita korekcia tonality a pod. Zmena retazca moze odstranit nieco, co niekomu na sluchadlach vadi, alebo naopak zvyraznit ich prednosti.

Uz sme to niekde na slovanete tusim rozoberali, ze niekto si spravil nazor na HE-500 na zaklade pocuvania na Beyerdynamic A1 a potom na Oppo HA-1 to zrazu boli lepsie sluchadla. Ten clovek asi "razil" tvoju teoriu, ze s nejakym (hocijakym) retazcom je mozne si spravit "spravny" nazor na akekolvek sluchadla. Realita mu ukazala, ze to tak nie je.
Pamatam sa, aky zmatok som mal z nevyrovnanosti frekvencneho priebehu Audio-Technica A900 na retazca HRT MS II > BVa Headamp. Potreboval som to vselijako korigovat equalizerom. Vymenil som retazec za hiface2 > HK HD 970 > HA610 a zrazu som nepotreboval korigovat nic a zvuk sluchadiel sa mi vyslovene pacil. Problem asi tkvel v 10 Ohm Rout pre BVa versus < 1 Ohm Rout pre HA610 pri nizkej impedancii A900. Podobne, 16 Ohmove Beyery COP som pocul len s BVa a nemohol som tomu celkom prist na chut. Su taki, co si ich cenia viac, vyskusat ich so zosikom s mensim Rout som nemal prilezitost.
Napr. Stax new SR3 vyslovene trpeli kvalitou pouziteho energizera a zasluzili by si aj sluchatkac vyssej triedy nez HA610. Ako inac som ich mal dat do rebricka, nez podla mojej konkretnej posluchovej skusenosti? Netrufam si vymyslat, ako by hrali s plnokrvnym "elektrostatickym" zosilnovacom vyssej triedy a lepsim DACom, nez som mal vtedy k dispozicii. Bola by to cisto spekulacia.

Kedze som nespekuloval a nedomyslal si, moj rebricek odraza, na akom retazci som dane sluchadla pocul. Vzdy som bral to najlepsie, co sa mi podarilo dosiahnut. Rebricek som ponal cisto subjektivne, podla nadpisu temy.

Zmysel a vplyv retazca vo svojich tvrdeniach podcenujes, sam to vsak negujes tvojimi poslednymi investiciami do retazca. Najma kupou poriadneho sluchatkaca - po tom, co si vlastnil Yulong DA8 (vyborny DAC, ale nie az taky sluchatkac). Ked ma retazec tak maly vplyv, naco to robis?

-- 29. 10. 2014 10:19 --

bacil2 píše:kedy sa nikdy všetky porovnávané sluchátka nenachádzali spolu s testovacím subjektom súčasne v tom istom čase na tom istom mieste!!!

Preto to s interpretaciou dolezitosti takychto rebrickov netreba vobec prehanat.

Ohladom COP som vyssie uz reagoval.

Ohladom hrania sa ... Vyber zvukoveho retazca je o hrani sa so sluchadlami, krabickami a prip. aj kablikmi. Cisto subjektivna zalezitost. Su taki, co sa nehraju a potom kratko po kupe so stratou predavaju. Hrat sa je mudre a chytre. Su taki, co sa snazia mudrovat z grafov sluchadiel. Myslia si, ze to ku kupe staci, ze vsetci pocuju rovnako a ze na retazci nezalezi. Potom, ked sa im zvuk nepaci, na vine su sluchadla.
Linka na moje testy v mojom profile
HQPlayer Desktop ► Gustard DAC-X10 ► SPX2010TA ► HiFiMan HE-500
bogino
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod MHOE 29. 10. 2014 11:55

Na tom, že "hrat sa je mudre a chytre", se shodneme... Můj názor vychází jen z toho, že modifikováním sluchátek lze dosáhnout daleko více - člověk může nejen korigovat tonalitu, ale i eliminovat rezonance, vylepšovat vjem prostorovosti (účinněji než se zesilovači nebo DACy) či dosáhnout lepší úrovně komfortu. Pokud však daná sluchátka potenciál pro modifikování nemají nebo se vlastník tímto zabývat nechce, pak je nejspíš skutečně odkázán na drahé laborování s kabely, DACy, zesilovači... Případně na ekvalizér. Já sám jsem taky do velké míry hračička, takže používám na signálové kabely svoji oblíbenou OCC měď a hraju si se zvukovým nastavením SA-31SE a budu si hrát i s nastavením X9... Rozdíl mezi námi je v tom, že tohle laborování provádím až úplně nakonec, jelikož je podle mě na žebříčku důležitosti níže než laborování se samotnými sluchátky... a jelikož zároveň nevěřím, že zesilovače a DACy mě můžou přinutit k tomu nějaká sluchátka milovat či naopak nenávidět - na to je jejich efekt příliš malý. Zesilovače a DACy pro mě zkrátka představují způsob, jak ze sluchátek, která mám rád, dostat ten nejlepší zvuk - nic víc, nic míň. :-)

Takže ano - před koupí sluchátek nejen zkoumám různé naměřené grafy, abych zjistil, jestli se především frekvenčně blíží tomu, co si představuju, ale také zkoumám jejich konstrukci a hledám u ostatních nápady na modifikace, abych zjistil, jestli by se s jejich nedostatky teoreticky nedalo něco dělat. V tuto chvíli totiž cítím, že už mám dostatek zkušeností, abych dokázal poznat, jestli by pro mě daná sluchátka být mohla, či nemohla (s tím, že samozřejmě dávám určitou toleranci - je nesmysl se dívat na grafy a spekulovat nad tím, že tady v tomhle pásmu ta sluchátka hrají o 2 db jinak, než bych chtěl). Opustila mě chuť něco zkoušet naslepo jen proto, abych mohl říct, že jsem to slyšel... To už pro mě z větší části nemá smysl.

Ty svoje HE-500 jsem za poslední dva měsíce slyšel na různých strojích - integrované zvukovce, Asusu Fonepad (btw velmi dobrá kvalita audio výstupu!), světle znějícím ES9018 Compassu2, vcelku neutrálně znějícím WM8741 Compassu2 a teď na docela vřele znějícím SA-31SE (a samozřejmě i kombinacích předešlého). Největší přínos těchto různých řetězců vidím v tom, že mi to pomohlo si potvrdit, že se v modifikacích ubírám správným směrem - ať jsem totiž HE-500 slyšel na čemkoliv, vždy zněly konzistentně. Pokaždé trochu jinak, ale neiritovaly mě ani na jednom z těchto řetězců a v základu vždy zněly velmi dobře, což je podle mě znak toho, že ta sluchátka mi zkrátka vyhovují - že zkrátka zní tak, jak znít "mají", samy o sobě.

Proč si tedy kupuju zesilovače a DACy? Především je nutno poukázat na to, že si v relativním hledisku už nekupuju drahé stroje... Drahá už kupuju jenom sluchátka, která jediná za to podle mě zcela stojí. A že jsem se ostýchal dát 10k za Gustard X9, protože mi to přišlo moc drahé. Nakonec však zvítězila jeho vybavenost, všestrannost a konfigurovatelnost, což je za danou cenu úžasné. A stejný argument zvítězil i u SA-31SE. Čímž jsem ti dal jednu část odpovědi... A tu druhou jsem zmiňoval už v jednom z předchozích odstavců - když už jsem našel sluchátka, která mi vyhovují, chci z nich dostat to nejlepší... Zesilovače a DACy totiž sice nemají podle mě nějaký zásadní vliv na to, jestli se mi nějaká sluchátka budou líbit či ne, ale mají vliv na to, jak dobrý zvuk z daných sluchátek půjde. Jejich důležitost však, jak už jsem zmiňoval, neleží na úrovni důležitosti sluchátek, a proto za tyto stroje už nechci utrácet majlant.
DESKTOP: Roon | Fiio R7 | Susvara (mod)
PORTABLE: Roon | Fold3 | Deva Pro (mod) + LinkBuds (eq)

MEASUREMENTS: MiniDSP EARS | Fulla 2 | HD650

REVIEWS: Viz "Web" v profilu
MHOE
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod bogino 29. 10. 2014 12:28

Sluchadla neupravujem, lebo sa na to svojimi rukami, ocami, zrucnostami necitim. Keby som bol o niektorej konkretnej uprave presvedceny, ze ju chcem, snazil by som sa kupit uz upravene sluchadla. V zasade robime to iste - snazime sa kazdy svojim sposobom dostat zo sluchadiel co najviac. Ide o doladovanie samotnym posluchacom na zaklade jeho posluchovych dojmov. Tieto upravy su velmi individualne, preto sa ich neda servirovat niekomu druhemu na sposob "takto to ma byt".

Zhrniem to tak, ze dolezita je spokojnost posluchaca, cesty ku nej mozu byt rozne. Zelezo pouzivame zhruba rovnakej kategorie za zhruba rovnake ceny.
Naposledy upravil bogino dne 29. 10. 2014 19:53, celkově upraveno 1
Linka na moje testy v mojom profile
HQPlayer Desktop ► Gustard DAC-X10 ► SPX2010TA ► HiFiMan HE-500
bogino
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Petema 29. 10. 2014 12:30

když čtu vaši diskuzi, tak mě napadá, nechcete založit nové téma třeba jako vydařené kombinace sluchátek se zesilovačem?
Petema
Junior

Odeslat příspěvekod MHOE 29. 10. 2014 12:40

bogino: Já to samozřejmě nemyslel tak, že by mé HE-500 zněly v absolutním slova smyslu "tak, jak mají". Samozřejmě, že to vztahuju jen sám na sebe, každého vkus je jiný. :-)

-- 29. 10. 2014 12:54 --

Petema píše:když čtu vaši diskuzi, tak mě napadá, nechcete založit nové téma třeba jako vydařené kombinace sluchátek se zesilovačem?


Těžko říct, jestli by to mělo v tuzemských podmínkách smysl... Málokdo těch kombinací naposlouchal hodně a je nejspíš i málo těch, kteří by něco podobného mohli zužitkovat. Většina lidí stejně řeší koupi zesilovače a DACu v cenové relaci, ve které se dají doporučit nějaká tři čtyři různá komba a tím to hasne.
DESKTOP: Roon | Fiio R7 | Susvara (mod)
PORTABLE: Roon | Fold3 | Deva Pro (mod) + LinkBuds (eq)

MEASUREMENTS: MiniDSP EARS | Fulla 2 | HD650

REVIEWS: Viz "Web" v profilu
MHOE
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod bacil2 29. 10. 2014 13:53

Petema píše:když čtu vaši diskuzi, tak mě napadá, nechcete založit nové téma třeba jako vydařené kombinace sluchátek se zesilovačem?


... no radšej čítaj s veľkým nadhľadom, pretože v takýchto „sluchátkárskych mentálnych výlevoch“ nie sú prakticky žiadne informácie dostatočne relevantné :D :D :D
bacil2
Trvalý BAN
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod bogino 29. 10. 2014 15:36

Petema píše:když čtu vaši diskuzi, tak mě napadá, nechcete založit nové téma třeba jako vydařené kombinace sluchátek se zesilovačem?

Vyber posluchoveho retazca podla mna treba riesit individualne podla potrieb konkretneho posluchaca. Najlepsie je zalozit temu na fore, kde zakladatel temy objasni svoje predstavy, poziadavky a financny limit. Potom sa na zaklade diskusie da doporucit nejake modely sluchadiel a zariadeni. Nasledne je velmi vhodne, aby zaujemca zastavil niekde si dane sluchadla a zariadenia vypocut. Niekedy to je mozne, niekedy nie. Ak to nie je mozne, za kupou je vzdy urcity risk. Nikto nemoze zarucit, ze niekto druhy bude s nejakym zvukovym retazcom spokojny. Vsetci pocujeme trocha inac, mame ine naroky a moze sa nam pacit nieco ine, aktivny pristup samotneho zaujemcu je preto klucova vec.
Linka na moje testy v mojom profile
HQPlayer Desktop ► Gustard DAC-X10 ► SPX2010TA ► HiFiMan HE-500
bogino
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod bacil2 14. 11. 2014 14:49

bacil2 píše:
Osobné preferencie :love: update 10/2014

Top Level:
Oppo PM-1, Fostex TH-900

Level -1:
Hifiman HE-560, NAD Viso HP50, Hifiman HE-500, Thinksound On1
Stax SR-202*, Hifiman HE-400i, AKG K812

Level -2:
Beyer Custom One Pro, Sennheiser HD-650, Beats Solo2, Sony XBA-C10*
NAD Viso HP20, AKG Q701, Hifiman RE-600

Level -3:
Fostex T50RP, Hifiman RE-400, ATH M-50, Beyer DT770LE
AKG K271S, AKG K240S, Philips SHE9000*


vysvetlivky:
:arrow: referencia pre Level
:arrow: nová hračka na poličke
:arrow: vyskúšal som, nemám na poličke
:arrow: * v kombinácii s FiiO X5

bacil2
Trvalý BAN
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod bacil2 31. 12. 2014 11:59

bacil2 píše:
Osobné preferencie :love: update 12/2014

Top Level:
Oppo PM-1, Fostex TH-900*

Level -1:
Hifiman HE-560*, NAD Viso HP50, Focal Spirit Classic, Hifiman HE-500*
Thinksound On1*, Stax SR-202*, Hifiman HE-400i, AKG K812

Level -2:
Sennheiser HD-650, Beyer Custom One Pro, Beats Solo2, Sony XBA-C10*
AKG Q701, Hifiman RE-600, NAD Viso HP20

Level -3:
Hifiman RE-400, Fostex T50RP, ATH M-50, Beyer DT770LE
AKG K271S, AKG K240S, Philips SHE9000*, Philips SHE3590*

vysvetlivky:
:arrow: referencia pre Level
:arrow: nová hračka na poličke
:arrow: vyskúšal som, nemám na poličke
:arrow: * v kombinácii s FiiO X5
:arrow: * v kombinácii s Fostex HP-A8

bacil2
Trvalý BAN
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Ricccie 5. 1. 2015 18:07

Ricccie píše:...update...

01. AKG K812
02. Shure SRH1540
03. Hifiman HE-500
04. NAD Viso HP-50
05. Beyerdynamic T5p
06. Sennheiser HD 650
07. Beyerdynamic DT 990 Pro
08. AKG K450
09. Koss Porta Pro

01. Shure SE846
02. Vsonic GR07 bass
03. Phonak Audeo PFE 232
04. T-Peos Altone 200
05. Heir Audio 4.Ai
06. Phonak Audeo PFE 112
07. Brainwavz B2
08. Brainwavz R3
×Auralic Aries Mini > RME Adi 2 Pro AE > Naim Nait XS2 > Dali Epicon 2
×ChordMojo | FiioM6 | ZorlooZtella> Prophile8 | ER2XR | HD660S | HD58X | K371 | DT250
×Bezdrat | Sonos Arc | WH1000XM3 | WF1000XM4 | GalaxyBuds+
Ricccie
Mírně pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků