[recenze]Fiio X1 - Czech preview tour

MP3/MP4 přehrávače, přehrávače videa, přenosné DVD přehrávače

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Bína 11. 10. 2014 13:29

Prvně bych chtěl moc poděkovat pHp z headphones.cz(distributor Fiia v ČR) za zařízení této tour. Doufám, že bude úspěšná a umožní více podobných tour v budoucnu.

Fiio X1 je již třetím přehrávačem od této čínské značky a při jeho vývoji byly zužitkovány všechny zkušenosti z předchozích modelů. Je to na něm opravdu znát a do rukou se nám tak dostává velmi povedený přehrávač, u kterého se myslelo i na drobnosti.

ObrázekDSCF8770 (768x1024)

X1 je low-budget model, MSRP 100 USD, v Čechách 3000 Kč. Oproti dražším modelům za dvoj až čtyřnásobek ceny je rozdílem především slabší hardware zvukového řetězce, nemožnost využití jako USB Dac a chybějící druhý slot na paměťovou kartu a digitální coax výstup.

Konstrukce a design
Velikostí je X1 skoro totožná s Dac/ampem E17 a jedná se o nejmenší přehrávač od Fiia. Rozměry nepatrně narostou při použití dodávaného silikonového pouzdra.
X1 je vedle takového Clipu či Cowonu D2 pořádným kouskem, ale při porovnání se současnými mobilními telefony je to drobek. Do kapsy mi pasuje mnohem lépe než moje Nokia 520, na současné poměry jeden z menších telefonů.
ObrázekDSCF8792

Hodně lidí připodobňuje X1 k balíčku pokerových karet, to je částečně pravda, ovšem Fiio je užší a delší, tedy do kapsy sedne ještě lépe.
ObrázekDSCF8793

Na pohled je přehrávač moc pěkný, při prvním pohledu dost připomene klasické iPody, mě se ovšem o trochu víc líbí můj iBasso DX50 z kartáčovaného hliníku. Stříbrná barva se mi líbí mnohem víc než ostatní černá Fiia.
ObrázekDSCF8790

Co se konstrukce týče, myslím si, že hliníkový je rámeček okolo a zbytek přehrávače je plastový. Působí dobrým dojmem, nikde nic nevrže a asi vydrží i prudší zacházení, ale měl jsem lepší pocit, když jsem ho měl v silikonovém obalu. Plastová konstrukce alespoň pomohla k nižší váze, skoro 50ti gramový rozdíl oproti DX50 byl hodně poznat.

ObrázekDSCF8794

Displej má dva palce a nižší rozlišení, ale úplně dostačuje. Pokud už je zapnutý, je na něm
jenom text a oříznutý obal alba(kvůli poměru stran) a k tomu není potřeba AMOLED displeje co tam cpe Iriver. Při vyšším nastavení jasu jsem neměl problém s viditelností ani na přímém světle.

Přehrávač má naštěstí stále klasická tlačítka a dá se tedy bezproblému ovládat v kapse. Tady potěší i drobnosti, na které Fiio myslelo. Kupříkladu tlačítko zapnutí od hlasitosti poznáte velmi jednoduše díky odlišné výšce tlačítek.

ObrázekDSCF8775

Ovládání
Zde je nejvíce vidět zkušenost s Fiia s předchozími přehrávači. Zatímco dřívější audiofilské přehrávače (Colorfly, Hifiman, Hisound) byly skoro nepoužitelné, zde máme přehrávač, který za špičkou v podobě iPodů v ničem nezaostává.

Jednoduché menu, ve kterém se každý rychle vyzná, možnost procházení po složkách i podle tagů, oddělené nastavení zvuku od obecných nastavení. A když se po chvíli naučíte přesně ovládat mechanické kolečko(přecijen to není dokonalost iPodu), prostředí je jednoduše super a byl bych rád, kdyby tak jednoduché a funkční bylo na všech přehrávačích.

X1 má i všechny příjemné drobnosti z kvalitních přehrávačů, na které se občas zapomínalo. Samozřejmostí je tedy Gapless, pamatování si pozice ve skladbě i po vypnutí a zapauzování přehrávání při vytažení sluchátek.

Samozřejmostí je podpora všech možných formátů, já se nesetkal se žádným problémem. Chybí DSD, ale to je stejně zbytečný a mrtvý formát.

Někdo se může pozastavit nad absencí vnitřní paměti. Osobně mi to vůbec nevadí, veškerou hudbu mám stejně uloženou na 32/64 Gb kartě, kterou můžu přesouvat libovolně mezi přehrávači a data na ní zkopíruji mnohem rychleji. Nějakých 8gb vnitřní paměti je tak stejně většinou k ničemu.

Příliš jsem nezkoumal výdrž, ale výrobce udává 12 hodin a to je myslím už dostatečné. Každý
den nabíjím telefon a tablet, tak k tomu jednou za pár dní připíchnu i Fiio.

Zvuk
X1 nemá nastavitelný zisk jako jiné přehrávače, ale Fiio to tu s výkonem nepřehání a tak není problém s ideálním nastavením hlasitosti pro in-eary. Já poslouchám hodně nahlas a nikdy jsem se nedostal přes 50% hlasitosti, X1 tak bude vyhovovat i větším portable sluchátkům a nahluchlým posluchačům.

Nemile mě překvapil slyšitelný šum, který jsem zaznamenal na většině mých in-earů. Nic hrozného, ale je tam. Ale já šum slyším na každém přehrávači, takže mě neberte úplně vážně. :)

Nízká výstupní impedance a poměrně neutrální zvuk z X1 dělají universální přehrávače, který funguje bez problému s jakýmikoliv in-eary. Ať už to byly tlakové JH16 a Noble 4, hybridní T-Peos Altone 200 či dynamické Tenore a Hifiman Re-400, vždycky to byla dobře hrající kombinace. To byl velký rozdíl oproti Ibassu DX50, kde některé kombinace jsou skvělé a jiné hrají hůře než Sansa Clip.
Přímo jsem porovnával se Sansa Clip Zip(Rockbox), jediným klasickým mp3 přehrávačem co má ještě cenu vlastnit, a Ibassem DX50(1,5 fw), audiofilským přehrávačem za ještě rozumné peníze. Poslouchal jsem přes excelentní a velmi odhalující Noble 4.

Musím říci, že i když slyším rozdíly mezi přehrávači, nepřikládám tomu takový význam jak mnozí jiní. Imho se nejedná o obrovský rozdíl a bez problému se vrátím ke Clipu.

Oproti Clipu je X1 jasným krokem vzhůru, zvuk je plnější, dá se v něm nalézt více detailů. Při použití lepšího DACu, ať v přenosné či domácí sféře, jsem vždy zaznamenal velké zlepšení v podání prostoru. Zde se jedná o stejný případ a X1 je lepší jak v samotné velikosti prostoru, tak především v mnohem lepší rozlišení tohoto prostoru.
Největším problémem Clipu je mizerná dynamika a zde X1 vítězí velmi výrazně.

Proti Ibassu už ale X1 tak neuspělo. DX50 je jednoduše ještě o kus dál, s plnějším zvukem, s větší kontrolou a s vyšším rozlišením. A opět tu je velký rozdíl v prostorovosti ve prospěch lepšího DACu v DX50. Nevýhodou DX50 je teplejší podání zvuku, které nesedne všem sluchátkům. Jediné místo, kde X1 vede.


Závěr

Za svou cenu je X1 vynikající přehrávač. Nabídne rozumnou velikost a výdrž baterie, dobré ovládání, kompatibilitu s mnoha sluchátky a kvalitní zvuk lepší než u klasických mp3 přehrávačů a mobilů. Konkurenci ve srovnatelné ceně jasně převyšuje právě kombinací mnoha skvělých vlastností a absencí výrazných nedostatků.

A kdo si ho koupí? Pokud hledáte miniaturní přenosný přehrávač na cesty, vezmete Clip. Pokud máte špičkové in-eary, asi šáhnete po dražším a kvalitnějším přehrávači od Ibassa či od samotného Fiia. X1 ale funguje jako skvělý nástupce klasických mp3 přehrávačů s iPody a Cowony v čele. Za podobné či nižší peníze tu dostáváte zařízení srovnatelné po stránce užívání s příjemným bonusem v podobě lepšího zvuku.

ObrázekDSCF8795
Naposledy upravil Bína dne 11. 10. 2014 16:40, celkově upraveno 1
CIEM: qdc 8CS|AAW W500|HEIR 10.A|HIFIMAN RE1000
IEM: NOBLE Katana & Sage
DAP: SONY WM1A|SHANLING M5s & M2X & M0
TWS: Shanling MTW100BA

Zaměstnanec firmy Shanling, tohoto času v Číně
Bína
Sluchátkový recenzent
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod marty63 11. 10. 2014 16:34

Díky za recenzi.
Naposledy upravil marty63 dne 11. 10. 2014 20:10, celkově upraveno 1
iAudio X5L, iAudio 7, FiiO X3 1st, Cowon Plenue 1, Cowon Plenue D
Fischer Audio DB02 Mk II, Soundmagic E50, Soundmagic E80, Sennheiser HD650
marty63
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Bína 11. 10. 2014 16:41

Opraveno, bylo tam o dvojku víc. Jinak takovýhle věci je lepší psát v SZ, takhle to tu pak jen straší v topicu.
CIEM: qdc 8CS|AAW W500|HEIR 10.A|HIFIMAN RE1000
IEM: NOBLE Katana & Sage
DAP: SONY WM1A|SHANLING M5s & M2X & M0
TWS: Shanling MTW100BA

Zaměstnanec firmy Shanling, tohoto času v Číně
Bína
Sluchátkový recenzent
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod perpeťák 11. 10. 2014 20:30

Zajímavá cena. Až šum, předpokládám, že se projevuje u u sluchátek s citlivostí nad 100 dB, a na výdrž. Mám Sansa Clip zip, zjistil, že utáhne i Samson 850 (výborný poměr cena/výkon) a díky rockboxu je velmi použitelný. Z nějakých starých zásob před týdnem koupil nový Fuze v2, nainstaloval rockbox a jsem spokojený se zvukem i s větší výdrží. Jediným nedostatkem je, že přečtou kartu nejvýš 32 GB.
Jaký je limit u X1, jak zvukově vychází v porovnání s Fuze, je možná instalace rockboxu? Možnost nastavení ekvalizéru podle charakteristiky sluchátek je úžasná.
perpeťák
Junior

Odeslat příspěvekod Bína 11. 10. 2014 21:37

Šum je tam jen jemný, navíc já ho slyším na všem, i na tvém Zipu. Jestli ho neslyšíš na Zipu, tohle bude v pohodě.

Já zkoušel v pohodě 64GB kartu, četl jsem že i 128Gb jede. Jen je potřeba správně naformátovat.

Fuze je +- to co Clip, teda X1 je taky upgradem.

Rockbox nainstalovat nejde ani k tomu nevidím žádný důvod.
CIEM: qdc 8CS|AAW W500|HEIR 10.A|HIFIMAN RE1000
IEM: NOBLE Katana & Sage
DAP: SONY WM1A|SHANLING M5s & M2X & M0
TWS: Shanling MTW100BA

Zaměstnanec firmy Shanling, tohoto času v Číně
Bína
Sluchátkový recenzent
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Sinuhet1 24. 10. 2014 16:53

Díky za možnost vyzkoušet tento nový přehrávač. Tady je má minirecenze.

Ovládání

Přehrávač je celkově robustní konstrukce (možná až na ovládací kolečko to je trochu vachrlatější). V pohodě se dá ovládat v kapse, pokud tedy nehledáte konkrétní skladbu. Grafický interface je velmi podařený a tak intuitivní, že není třeba se nic učit ani nic zdlouhavě hledat.
Trochu jsem si tedy nezvykl na středové ovládací kolečko, nevím mně osobně to až tak úplně nevyhovovalo,jasně že je ovládání rychlejší než u X3, ale proti polodotykovým Cowonům řady iAudio nemá šanci. Prostě radši preferuju tupé tlačítka X3 :-). Ale to je o zvyku. Displej je tedy trochu slabší oproti Cowonu iaudio9+ a X3 – nevýraznější barvy..ale to nevadí, naopak jsem ocenil jeho šířku, takže jdou perfektně vidět názvy skladeb/alb, což se u X3 říct nedá, tam když je název alba dlouhý - třeba ve stylu [(rok vydání) interpret název alba] tak vidíte kulový.

Zvuk

Tady to je hodně subjektivní. Zvuk se mi zdá pěkně neutrální a řekl bych, že X1 bude pasovat prakticky ke všem sluchátkům co se týče frekvenční vyváženosti (kdyby ne poslední záchranou je přítomný ekvalizér). Opravdu i sluchátka co se perou s X3 a poslech je pro mě únavný s X1 je to větší poslechová pohoda. Ovšem za cenu horších detailů. Prostě takřka poloviční cena je znát a ve zvuku mezi X1 a X3 je poměrně velký kvalitativní rozdíl. Řekl bych, že hlavně výšky a basy u X1 mají o poznání méně detailů a celkově zvuk není tak prokreslený jako u X3. Za tu cenu ovšem může být pohodovější. Z druhého konce oproti Cowonu iAudio9+ je to posun vpřed. Zvuk Cowonu je tedy líbívější, prostorovější, má větší možnost nastavení, ale nemá takové detaily a neutrálnost. Kdybych to měl nějak číselně subjektivně srovnat tak kdyby X3 měla 10 bodů, X1 tak 7, a cowon tak 6. Ale to je subjektivní a záleží na náladě a sluchátkách.

Shrnutí

Celkově tedy za tu cenu Fiio nasadilo hodně slušnou konkurenci Cowonům. Osobně kdybych měl strop cca 3 litry spíše bych zvolil X1 než Cowon, ale i Cowon má svoje přednosti. Na druhou stranu bych možná doporučil našetřit až na X3, protože ten rozdíl je hodně znát. Mezi největší výhody X1 bych zdůraznil: podpora 24bit/192kHz (i když slyšitelný přínos je hodně diskutabilní), dobrý výstupní výkon – opravdu jsem neměl problém s žádnými sluchátky, X1 je o něco slabší než X3 ale mnohem silnější než Cowon, no problem. Dobré ovládání. Neutrální zvuk! Podpora mikroSD karet do 128 GB. Jo a ještě ekvalizér.
Testováno na sluchátkách AKG K701, Yuin PK1, Heir Audio 4.Ai, Westone W40, Phonak Audeo PFE 112.

PS: žádný šum jsem neslyšel :-)
Sinuhet1
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod snejdy 7. 11. 2014 18:38

Než se pustím do svého recenzování, našel tam někdo způsob jak vytvářet vlastní playlisty a nebo jak donutit hrát složku která obsahuje podsložky? Já to tam nenašel... V ID3 mám velký chaos a nikdy sem se o to nestaral, polovinu nemám vyplněnou vůbec a na druhou polovinu nelze spoléhat protože někde třeba začíná album velkým písmenem a někde malým a hned jsou z toho dvě alba v ID3 řazení. Zato složkově to mám řazeno precizně. Proto u každého přehrávače zkoumám, zdali má precizně dotaženou možnost ovládání ve složkách a tvorbu vlastních playlistů.
DOMA: PC -> optika -> AUNE X1s Pro (7.gen), Sennheiser HD 660s,
NAD C 326 BEE + Klipsch RB-81 II + Klipsch SW-112
NA CESTY: HiBy R2 (512GB), FiiO FH7, DALI Katch G2, Sennheiser Momentum TWS 3
snejdy
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod geforce85 9. 11. 2014 09:49

Ahoj mal by som otázku ohľadne mrznutia.
Včera došli pistony a nechal som ich zahorieť a resetoval som ho už asi 5x. Ak to nikomu tu na fóre nezamŕza ako mne, odnesiem ho zajtra do Alzy na reklamáciu.
mobil: Pocox3
pc :Alienware17 R4 + lg 48cx
audio : Onkyo TX 8270 + Onkyo C 7030 + Klipsch rb-81 ii+ Klipsch R-10SW, Sony D-NE20, fiio e18,bv audio headamp
sluchadla: SONY MH1c , Sony MDR-10RBT,DUNU 1000
geforce85
Junior

Odeslat příspěvekod snejdy 9. 11. 2014 20:50

ten předprodukční kousek co koluje tak nezamrzá... určitě bych reklamoval
DOMA: PC -> optika -> AUNE X1s Pro (7.gen), Sennheiser HD 660s,
NAD C 326 BEE + Klipsch RB-81 II + Klipsch SW-112
NA CESTY: HiBy R2 (512GB), FiiO FH7, DALI Katch G2, Sennheiser Momentum TWS 3
snejdy
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod overgrounder 23. 11. 2014 19:37

To Sinuhet1:
Ahoj, píšeš, žes testoval X1 s AKG k701. Dotaz zní, zda je X1 utáhne bez problému, popřípadě, které z testovaných sluchátek vycházejí k X1 dle tvého nejlépe?
Díky
overgrounder
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Sinuhet1 24. 11. 2014 09:22

X1 AKG K701 zvládne, ale doporučuju pokud si je koupíš tak našetřit na lepší zdroj k nim. Jiná sluchátka bez problému akorát X1 nevyužije potenciál lepších sluchátek (kromě K701 např. Westone W40)
Sinuhet1
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod wilder01 10. 2. 2015 20:42

Mohol by niekto please hodit porovnanie s Colorfly c3? Ovládanie neriesim, jasne ze C3 je user unfriendly. Ja pocuvam doma, takze pustim a pocuvam. Skor ma zaujima zvukova kvalita.. ci sa kvôli zvuku oplati ist z C3 do X1.

dik
wilder01
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Bína 20. 4. 2015 19:50

Ibasso DX50 jsem prodal po roce používání, nebavilo mě ho tahat a i když zvuk byl s některými in-eary super, s jinými to zas tak žhavé nebylo.
Fiio X5 mě sice nadchlo zvukem, ale rozměry a především váha byly na mě až moc a taky šel pryč.
A&K100 II bylo zvukem ještě o kousek dál, ale UI mi nějak nesedlo a rozměrově na tom bylo stejně špatně jak X5. A dát takovou pálku za přehrávač se asi nikdy nedonutím.

Nakonec jsem si teda koupil Fiio X1 a po pár týdnech s ním musím říci, že se jedná asi o nejlepší koupi v poměru cena/výkon.


Rozměry jsou i v delším horizontu použitelné, váha v pohodě.
Všechno funguje jak má, na UI si zvyknete velmi rychle a poslední update přidal i přechod přehrávání mezi složkami(což překvapivě dost lidí hledá).
Zvuk se sice nevyrovná dražším přehrávačům, ale je velmi příjemný na poslech a obyčejným Clipům a telefonům mává zdálky. Vyzkoušel jsem na něm širokou škálu in-earů a se vším hrál naprosto bezproblémů.

Mám v něm 64gb kartu a tahám ho s sebou úplně všude. A vám můžu doporučit jedině to samé.

Poznámka na závěr - zlatá verze je mnohem hezčí než stříbrná :)
CIEM: qdc 8CS|AAW W500|HEIR 10.A|HIFIMAN RE1000
IEM: NOBLE Katana & Sage
DAP: SONY WM1A|SHANLING M5s & M2X & M0
TWS: Shanling MTW100BA

Zaměstnanec firmy Shanling, tohoto času v Číně
Bína
Sluchátkový recenzent
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Breby 21. 4. 2015 05:54

barva je jedno, pokud ho máš v silikonovém obalu jako já .o)) pak je to fádní černá krabička ( mám stříbrnou barvu X1 )

20150421_064859 (Medium).jpg
Breby
Junior

Odeslat příspěvekod radimecek13 21. 4. 2015 18:19

v sobotu ho dostanu k narozkám,tak se těším... 8-D
Doma:
Cambridge Audio Azur 540C - Hypa 300SE -SHURE SRH 940,Bang & Olufsen H6
Na ven:
Fiio X1+ Bang & Olufsen Beoplay H2,Ultrasone Icans Octa,Grado IGrado



FIAT 500L POP STAR 1.4 benzín
radimecek13
Pokročilý
Uživatelský avatar

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků